Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoftмикроекономика1-10Word (2).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
346.62 Кб
Скачать

9.Еластичність попиту:точкова та дугова еластичність попиту за ціною

Показник, який характеризує зміну попиту від зміни ціни, носить назву цінова еластичність або еластичність попиту за ціною. Позначається Ed , і визначається як відношення відносної зміни величини попиту до відносної зміни ціни.

Цінова еластичність (еластичність попиту за ціною)показує, на скільки відсотків зміниться величина попиту при змініціни на 1%. Як було зазначено вище, для її визначення застосовують методи точкової чи дугової еластичності.

Існує два методи обчислення коефіцієнта еластичності: 1) визначення дугового і +2) точкової еластичності.

Метод точкової еластичності передбачає розрахунок еластичності в конкретній точці (за конкретної ціни) й означає, що вимірюється попит при нескінченно малій зміні ціни (у практиці менше 5%). Можливі два варіанти розрахунку.

Варіант 1. Якщо відома функція попиту ОДР) і конкретна ринкова ціна Р, для якої потрібно розрахувати еластичність, то слід використовувати формулу:

Варіант 2. Якщо відомі початкові або кінцеві значення О і Р, причому зміна ціни не перевищує 5%, то використовується формула:

Слід зазначити, що за цим варіантом, зважаючи на незначний розрив між О1 і О2 та між Р1 і Р2, не має принципового значення, які з них обрати як початкові, а які - кінцеві, оскільки результати разюче не відрізнятимуться.

Геометричний сенс точкової еластичності полягає в тому, що вона характеризує кут нахилу кривої попиту в конкретній точці, хоч і не віддзеркалює загального характеру кривої попиту. Останнє вважається істотною вадою методу точкової еластичності.

Метод дугової еластичності використовується за відсутності функції попиту і визначає еластичність, якщо відомі початкові і наступні значення О і Р, причому зміни між ними можуть бути досить значними (понад 5%). З метою усунення проблеми, які саме значення О і Р приймати початковими (попередні О1 і Р1 чи наступні О2 і Р2, оскільки це істотно впливає на результат), зазвичай обчислюють їх середню арифметичну, тоді цінова еластичність набуває вигляду:

Графічно дугова еластичність ілюструється як еластичність в середині хорди (точка М на рис. 3.9), яка сполучає дві точки. Інакше кажучи, використовуються середні для дуги АВ значення ціни й обсягу попиту.

Дугова еластичність, вочевидь, дає змогу визначити лише приблизне значення еластичності на дузі АВ кривої попиту. Помилка буде тим більше, чим більш увігнутою до початку координат виявиться дуга АВ. Тим не менше до розрахунку еластичності дуговим методом дослідники вдаються набагато частіше, оскільки точно визначити функцію попиту вкрай проблематично.

Величина Еа може суттєво розрізнятися залежно від типу функції попиту і змінюватися від 0 до оо.

10.Еластичність попиту за доходом перехресна еластичність попиту за ціною

Чутливість попиту до змін у доході, тобто гранична величина переміщення кривої попиту, у разі зміни доходу, вимірюється за допомогою еластичності попиту за доходом. Цей вид еластичності визначається як відношення відсотка зміни величини попиту на товар до відсотка зміни доходу споживачів цього товару. Вимірювання еластичності попиту за доходом базується на припущенні, що ціна товару в конкретний момент не змінюється.

Числове значення еластичності попиту за доходом тісно пов'язане з поняттям нормальних товарів (їх ще називають товарами вищої споживчої цінності) і товарів нижчої споживчої цінності. Для нормальних товарів підвищення доходу викликає підвищення попиту на них. Оскільки в цьому випадку дохід і попит змінюються в одному і тому ж напрямі, еластичність попиту за доходом на товари вищої споживчої цінності матиме додатний коефіцієнт. Навпаки, для товарів нижчої цінності збільшення доходу викликає зменшення попиту. Тут дохід і попит змінюються в протилежних напрямах, тому еластичність попиту за доходом для товарів нижчої цінності матиме від'ємний коефіцієнт. Поняття еластичності попиту за доходом є корисним для розуміння ще однієї суттєвої відмінності - між предметами розкоші і предметами першої необхідності. Перехресна еластичність попиту - відсоткова зміна попиту на товар при зміні на 1% ціни іншого, можливо, взаємопов'язаного з ним товару. Вона показує відсоток зсуву кривої попиту, оскільки зміна ціни на інший товар належить до нецінових чинників попиту. Обчислюється перехресна еластичність також двома методами - точкової та дугової еластичності. Наприклад, якщо ціна продукту. / Збільшилася і це привело до зростання попиту на продукт i, то коефіцієнт перехресної еластичність попиту по ціні позитивний (т). > 0). У такому випадку розглядаються блага є субститутами (взаємозамінними) і можуть при цьому вироблятися в одній галузі економіки. Висока перехресна еластичність попиту по зазвичай вказує на те, що фірми, які виробляють цю продукцію, що належать до однієї галузі. Питання, однак, полягає в тому, що вважати «високим» показником. При цьому визначення галузі часто залежить більше від специфічних проблем, ніж від показника перехресної еластичності за попитом. Перехресна еластичність попиту може бути асиметричною.Це означає, що зустрічаються ситуації, коли, приміром, збільшення ціни товару ^ призведе до зниження попиту товару г, а, з іншого боку, збільшення ціни товару i може не змінити на попиту товару або величина зміни виявляється зовсім іншою.