Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
606.72 Кб
Скачать

3.4 Облік розрахунків за податками і платежами.

Податки – це обов’язкові платежі підприємств та окремих осіб в державний або місцевий бюджети. Податкове зобов’язання – загальна сума податку, одержана (нарахована) платником податку у звітному (податковому) періоді. Податковий кредит – сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду.

Обов’язкові платежі – це система встановлених законодавством внесків та відрахувань юридичних і фізичних осіб, які формують доходи до державного бюджету.

Облік усіх видів платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, відображаються на пасивному балансовому рахунку 64 “Розрахунки за податками й платежами”.

У бухгалтерському обліку операції з нарахування та сплати податку на прибуток відбиваються таким чином:

- нарахування: Д-т. рах. 981 “Податки на прибуток від звичайної діяльності”, К-т. рах. 641 “Розрахунки за податками”;

- перерахування: Д-т. рах. 641 “Розрахунки за податками”, К-т. рах.311 “Поточні рахунки в національній валюті”.

У бухгалтерському обліку операції з нарахування та сплати податку на додану вартість відбиваються таким чином:

  • нарахування: Д-т. рах. 701 “Доход від реалізації готової продукції”, К-т. рах. 641 “Розрахунки за податками” / ПДВ;

- перерахування: Д-т. рах. 641 “Розрахунки за податками”/ ПДВ, К-т. рах. 311 “Поточні рахунки в національній валюті”.

На субрахунку 644 “Податковий кредит” ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов’язання. Датою виникнення податкового кредиту вважається дата здійснення першої з подій:

- або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплаті товарів, дата виписки відповідного рахунку (товарного чеку) – у випадку розрахунку з використанням кредитних чеків;

- або дата отримання податкової накладної, яка підтверджує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Підставою для одержання права на податковий кредит є податкова накладна, а у випадку введення (імпортування) товарів таким документом вважається належним чином оформлена митна декларація, яка підтверджує сплату ПДВ.

Таблиця 3.4

№ з/п

Зміст господарської операції

Кор-ючі рахунки

Суми

Дебет

Кредит

1

Придбано виробничі запаси;

відображено ПДВ

20

631

5248,23

641

631

658,76

2

Погашено заборгованість перед постачальником

631

311

5248,23

3.5 Облік розрахунків за довгостроковими облігаціями та з фінансової оренди.

Рахунки цього класу призначені для обліку даних та узагальнення інформації про: заборгованість підприємства банкам за отриманими від них кредитами, яка не є поточним зобов'язанням (заборгованість, яка не підлягає погашенню протягом операційного циклу підприємства або протягом дванадцяти місяців з дати балансу); заборгованість підприємства щодо зобов'язань із залученням позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки; суму податку на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки; заборгованість за виданими довгостроковими векселями й розповсюдженими облігаціями.

Довгострокові зобов'язання відображаються на рахунках бухгалтерського обліку, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок їх погашення.