Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1утилизация1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Модуль 1 Місто як супергеоекосистема територіально – виробничого комплексу

  1. Основний зміст екології міських систем як науки.

  2. Історія та перспективи розвитку урбанізації.

  3. Специфіка функціонування міста

  4. Природно – соціальні та екологічні умови функціонування міських систем

  5. Підсистеми міста та їх взаємодія

  6. Екосистема міста

  7. Соціальна підсистема міста

  8. Інженерно – технічна інфраструктура міста.

  9. Зонування міста

  10. Екологічні проблеми міст України

Самостійно:

  1. Глобальний кризис цівілізації

  2. Методи зонування урбоекосистем

  3. Міста – курорти і туристичні центри

  4. Міста з переважним розвитком певної галузі виробництва

  5. Загальні екологічні, соціальні та економічні проблеми міст

Лекція 1

1. Основний зміст екології міських систем як науки.

Екологія на сьогоднішній день є не просто наукою, а макронаукою, яка є основою для виникнення нових екологічних наук на границі з іншими галузями знань. Основними екологічними напрямами є: технічний чи прикладний (полягає у вивченні технічної діяльності людини, наслідки та прогнозування цого впливу на довкілля та безпосередньо людей, тощо); гуманітарний чи біологічний (дослідження природніх компонентів довкілля та їх природних та антропогенних змін).

Останнім часом набули значного розвитку новітні напрями прикладної екології, такі як екологія міських систем, екосистем космосу, екологічна освіта та виховання тощо. Стрімкий розвиток міст в усьому світі і ріст їх впливу на природу і долю цівілізації обумовили активний розвиток в останні 30 років науки екології міських систем (урбоекології).

Екологія міських систем – це галузь знань, що займається вивченням містоутворення і дослідженням взаємозв’язків людських поселень між собою та з навколишнім природним середовищем у міських екосистемах. Насьогодні дана наука розвивається з урахуванням вклада в формування її основних положень не тільки таких наук, як біологія, грунтознавство, інженерна геологія, гідрологія тощо, але і таких як економіка, соціологія, демографія, психологія тощо.

Головною метою екології міських систем є пошук оптимальних рішень містобудування, спрямованих на поліпшення умов життя та всебічну раціоналізацію природокористування в межах території міської забудови. При цьому потрібно вирішувати комплекс проблем, пов’язаних з функціонуванням міських екосистем. (тобто таке оптимальне існування людей в місті, коли людина, як соціальне та створене нею штучне середовище, знаходиться в гармонійному поєднанні з природнім)

Об’єктом дослідження даної дисципліни є місто. Місто – це місце компактного поселення людей, відмежоване умовною межею від „зовнішнього” по відношенню до нього простору. Місто включає природне середовище, як основу, соціальне середовище (люди що проживають на даній території), та штучне (наслідок діяльності людини). За визначенням міжнародної Європейської конференції (Прага 1949), мінімальна чисельність населення даного поселення повинна бути не менше 2000, крім того доля зайнятого в сільському господарстві населення (при числі жителів менше 10 000) не перевищує 25% від загальної чисельності. Сучасне місто – це достатньо великий населений пункт, жителі якого в основному зайняті у сферіх промисловості, послуг, управління, науки, культури тощо.

(навіщо потрібна дисципліна?) Інженер – еколог повинен вміти оцінювати екологічну ситуацію у всіх елементах міського середовища (соціосистеми, біосфери, атмосфери, літосфери та гідросфери, штучної сфери), пропонувати і обгрунтовувати інженерні рішення по зниженню техногенного впливу на природне середовище з метою нормування міської системи, розробляти технології захисту і відновлення міських систем. Тому, завданнями науки „екологія міських систем” є вивчення та аналіз підсистем міста, дослідження впливу суспільства на довкілля, а також оптимізація відношення між людьми та навколишнім природнім середовищем.