Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Майбутнє - за енергозбереженням

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
539.07 Кб
Скачать

«МАЙБУТНЄ – ЗА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯМ!»

(до Міжнародного дня енергозбереження)

«Користуйтеся, але не зловживайте – таке правило мудрості. Ні стриманість, ані надмірність не дає щастя.

Вольтер

Бакалін, Ю.І.

Енергозбереження та енергетичний менеджмент: навч. посібник / Ю.І. Бакалін. - Харків: Бурун і К, 2006. - 320 с.

У навчальному посібнику розглянуто елементи теорії енергозбереження, наведено приклади енерготехнологічних систем та оцінки економічної ефективності тепло-і енергозабезпечення; описано основи управління енергетикою підприємства, питання економіки та організаційно-правові основи енергоменеджменту. Посібник призначено для студентів вузів.

Бурбело, М.Й.

Стимулювання зменшення втрат в електричних мережах: монографія / М.Й. Бурбело, Л.М.Мельничук. - Вінниця: УНІВЕРСУМ - Вінниця, 2008. - 110 с.

В монографії висвітлені теоретичні засади і практичні аспекти оцінювання ефективності заходів зі зменшення втрат електроенергії. Монографія розрахована на широке коло інженерно-технічних працівників та аспірантів, які займаються енергозбереженням в системах електропостачання. Книга може бути корисною студентам електроенергетичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Гнедой, Н.В.

Энергоэффективность и определение потенциала энергосбережения в нефтепереработке: монография: проект "Наукова книга" / Н.В. Гнедой, Е.Е. Маляренко. -

К.: Наук. думка, 2008. - 183 с.

В монографии предлагается новый подход к распределению энергозатрат в комплексном производстве нефтепродуктов и методические положения оценки энергоэффективности технологических процессов для расчета потенциала энергосбережения, что должно учитываться при разработке долгосрочных проектов

развития нефтеперерабатывающих заводов. Для специалистов по вопросам энергосбережения, в том числе в области нефтепереработки, аспирантов и студентов.

Гришко, В.В.

Енергозбереження в сільському господарстві (економіка, організація, управління) / В.В. Гришко, В.І. Перебийніс, В. Рабштина. - Полтава, 1996. - 280 с.

Викладені економіко-організаційні, організаційно-технологічні та технікоекономічні аспекти заощадження енергоресурсів у сільськогосподарському виробництві. Для керівників сільського господарства, студентів і викладачів сільськогосподарських вищих навчальних закладів, слухачів факультетів підвищення кваліфікації, аспірантів, науковців.

Дзензерский,В.А.

Ветроустановки малой мощности: проект «Наукова книга» / В.А. Дзензерский, С.В. Тарасов, И.Ю. Костюков. – К.: Наук. думка, 2011. – 592 с.

В книге изложены сведения о системах автономного электроснабжения с применением ветроэлектрических установок. Рассмотрены состояние и перспективы мирового рынка малых ветроустановок. Проведен анализ технических решений и характеристик более 500 ветроагрегатов малой мощности различных аэродинамических и компоновочных схем и определены основные тенденции их развития. Для научных и инженерно-технических работников, а также преподавателей, аспирантов и студентов высшей школы по специальностям, связанным с ветроэнергетикой.

Дудюк, Н.Л.

Нетрадиційна енергетика: основи теорії і задачі: навч. посіб. / Д. Л. Дудюк, С. С. Мазепа, Я. М. Гнатишин – Львів: Магнолія 2006, 2009. – 188 с.

Викладено основи теорії, принципи функціонування, побудову та використання нетрадиційної енергетики: сонячної енергії, вітру, енергії води, біопалива, геотермальної енергії. До кожного розділу подано приклади реальних задач за матеріалом розділу та їх розв’язання. Даний посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів та інженерних працівників, що займаються вивченням та дослідженням джерел нетрадиційної енергетики.

Енергетичні ресурси та потоки / під ред. А.К. Шидловського. – К.: Укр. енцикл., 2003. – 472 с.

У книзі дана оцінка енергетичних ресурсів світової енергетики, прогнози розвитку та споживання паливно-енергетичних ресурсів. Проаналізовані роль та місце України у світовій системі видобування і транспортування паливно-енергетичних ресурсів, ресурсного потенціалу української енергетики, можливості та перспективи реалізації міжнародних енергетичних коридорів (комунікацій) у сфері транспортування нафти та газу, передачі електроенергії у відповідності до вимог ХХІ століття. Розглянуто особливості функціонування паливно-енергетичного комплексу України в контексті глобальних енергетичних перетворень у світі. Здійснено оцінку ресурсного потенціалу окремих паливно-енергетичних галузей. Охарактеризовано стан і перспективи розвитку нафтогазової та вугільної промисловості, електроенергетики та атомної енергетики України. Наведено основні засади формування енергетичної політики України з урахуванням необхідності сталого розвитку України у світлі дії Договору про Енергетичну Хартію, особливостей енергетичної політики ЄС, США та Росії на початку ХХІ століття. Книга стане в нагоді для наукових та інженерно-технічних працівників, менеджерів, які працюють у сфері паливно-енергетичного комплексу. Може бути корисною викладачам, аспірантам та студентам вузів.

Енергоефективні технології у вищих навчальних закладах: довід. посібник. / Є.І. Крижанівський, В.О. Онищенко, М.Є. Скиба, Є.М. Суліма. - ІваноФранківськ, 2011. - 404 с.

Довідниковий посібник розроблено як методичне забезпечення реалізації програми енергозбереження в будівлях освітньої галузі. Видання містить 15 розділів, у яких розглянуто принципи енергозбереження, котрі можуть бути впроваджені в будівлях і спорудах вищих навчальних закладів України; показано зв’язок між рівнем споживання енергоносіїв і станом довкілля; викладені рекомендації з організації енергоменеджменту і енергоаудиту; дані рекомендації з організації поточного ремонту, технічного обслуговування, капітального ремонту і санації будівель. У посібнику розглянуті основні методи організації інформаційної кампанії з енергозбереження, проведення якої у ВНЗ сприятиме формуванню енергоефективного мислення та зміні звичок ресурсо- й енергоспоживання. Посібник написано за результатами семінарів-нарад з питань енергозбереження, які були проведені у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу та Полтавському національному технічному університеті ім. Ю. Кондратюка. Призначено для викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів, працівників адміністративно-господарських відділів й адміністрації ВНЗ.

Енергозбереження в університетських містечках: навч. посібник / К.Р. Сафіуліна, А.Г. Колієнко, Р. Ю. Тормосов. - К.: Поліграф плюс, 2010. - 328 с.

Посібник розроблений як методичне забезпечення програми «Енергоефективні університетські містечка», що впроваджується в рамках Проекту «Реформа міського тепло забезпечення в Україні» за фінансування Агентства США міжнародного розвитку (USAID). Під час написання враховано світовий досвід упровадження програм Green Campuses у вищих навчальних закладах та поради спеціалістів Альянсу Збереження Енергії (ASE).

Енергозбереження в університетських містечках: зб. задач / К.Р. Сафіуліна, А.Г. Колієнко, Р. Ю. Тормосов. - К.: Поліграф плюс, 2011. - 196 с.

Видання містить задачі з основних тем курсу «Енергозбереження в університетських містечках», які викладено в однойменному посібнику. Воно спрямоване на закріплення та оволодіння навичками з виконання розрахунків з технічних, економічних та екологічних аспектів енергозбереження. У збірнику задач запропонований пакет опитувальних листів для проведення обстежень будівель, споруд та обладнання, приклад звіту за результатами енергетичного аудиту, довідникові таблиці. Призначено для студентів вишів інженерних, економічних та екологічних напрямків підготовки. Може бути використано також працівниками адміністративно-господарських відділів бюджетних установ та фахівцями з питань проектування, енергетичного аудиту та експлуатації будівель й інженерних систем.

Енергозберігаючі технології 2007: Виставкаконференція: зб. матеріалів. - Полтава: ПолтНТУ, 2007.

- 59 с.

Закладний, О.М.

Енергозбереження засобами промислового електропривода: навч. посібник / О.М. Закладний, А.В. Праховник, О.І. Соловей. - К.: Кондор, 2005. - 408 с.

Книга відображає актуальні питання управління енергоефективністю (енергозбереження) засобами промислового електропривода. Розглядаються напрямки реалізації енергозбереження, енергетичні властивості та теплові режими електропривода, а також питання вибору раціональних режимів роботи і експлуатації технологічних приладів та електропривода. Значна увага приділена сучасним системам електропривода та питанням регулювання якості електроенергії засобами силової перетворювальної техніки промислового електропривода.

Кичигин, А.Ф.

Глобальная энергия в энергосбережении добычи и обработки материалов: монография / А.Ф. Кичигин, Д.А. Егер, А.Г. Ивченко. - К.: Кондор, 2006. - 402 с.

В монографии обобщены результаты фундаментальных исследований энергосберегающей глобальной обратимой внутренней энергии (ГОВЭ) в промышленности. Парадигма работы состоит в раскрытии закономерностей управления этой энергией концентрированными магнитными полями для получения запланированных производственных результатов запуском цепных реакций в уровнях энергии гармоничных осцилляторов и молекулярных электронов обрабатываемого материала.

Ковалко, М.П.

Енергозбереження - пріоритетний напрямок державної політики України / М.П. Ковалко, С.П. Денисюк; відп. ред.. Шидловський А.К. - К.: УЕЗ, 1998. – 506 с.

Показано, що одним із визначальних чинників енергетичної безпеки України є енергозбереження. Шлях виходу із економічної та енергетичної кризи базується на значному зменшенні енергоємності національної продукції, впровадженні енергоефективних техніки та технологій у всіх господарських комплексах України, формуванні у населення енергозберігаючого світогляду. На основі аналізу досвіду енергозбереження у розвинутих країнах світу, вітчизняних наробок запропоновано основні елементи розробки та впровадження енергозберігаючої політики України.

Розглянуто комплекс заходів з енергозбереження для окремих галузей національної економіки та регіонів держави, необхідне для цього науково-методичне та інформаційнонормативне забезпечення. Для наукових та інженерно-технічних працівників, менеджерів, які працюють у сфері паливно-енергетичного комплексу, енергозабезпечення та енерговикористання підприємств, фахівців з енергозбереження та енергоефективності; може бути корисна викладачам, аспірантам та студентам вузів.

Максименко, О.С.

Державне регулювання енергоефективного розвитку національної економіки: дисертація. – Полтава:

ПолтНТУ, 2012.- 253 с.

Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретико-методологічних основ державного регулювання процесів формування умов енергоефективного розвитку національної економіки.

Михеев, А.П.

Проектирование зданий и застройки населѐнных мест с учѐтом климата и энергосбережения / А.П. Михеев, А.М. Береговой, Л.Н. Петрянина. - М.: Изд-во АСВ,

2002. – 192 с.

Рассмотрены методы анализа климата и возможности использования его особенностей при разработке архитектурно-строительной части проектов зданий и проектировании застройки населенных мест. Дан анализ традиционных подходов в архитектуре к особенностям климата в северных и южных районах. Предложены подходы к проектированию энергоэкономичных зданий.

Проблеми загальної енергетики: наук. зб. НАН України.

Вип. 4-32. - К.: НАН України, 2001-2013.

Ратушняк, О.Г.

Управління змістом інноваційних проектів термомодернізація будівель: монографія / О.Г. Ратушняк. - Вінниця: ВНТУ, 2010. - 128 с.

Проаналізовано стан і перспективи управління і реалізації інноваційних проектів з термомодернізації будівель. Наведені результати експертно-аналітичної оцінки управлінських рішень в проектах термомодернізації будівель та експериментальні дослідження фактичних тепловтрат через огороджуючі конструкції будівель. Розроблено математичну модель інтелектуальної підтримки прийняття управлінських рішень менеджером проекту щодо вибору теплоізоляційного матеріалу. Запропоновано методику управління проектом термомодернізації будівель, яка реалізується за допомогою комп’ютерних програмних засобів та структурно-логічну модель управління вартістю інвестиційних енергозберігаючих проектів.

Ресурсосбережение и энергохимическое использование нефти: монография: проект "Наукова книга" / А.В. Степанов, Г.А. Ковтун, Г.Г. Матусевич, Н.И. Сульжик. -

К.: Наук. думка, 2008. - 240 с.

У монографії показана роль горючих викопних і поновлюваних джерел енергії в розвитку економіки і соціальної сфери, дані критерії стійкого розвитку. Розглянуті основні шляхи енергозбереження в процесах нафтопереробки і нафтохімії. Показана економічна ефективність створення енерготехнологічних установок, що проводять нафтопродукти і електроенергію. Представлена технологія беззалишкової переробки нафти шляхом газифікації нафтових залишків і використання синтез-газу для генерації електроенергії в парогазових установках. Досліджено енергоспоживання основних процесів нафтопереробки і нафтохімії і показані шляхи зниження енерговитрат. Особлива увага приділена питанням створення нафтопереробних енергохімічних комплексів з беззалишковою переробкою нафти; обґрунтовано, що комплексне використання нафти дає істотний економічний ефект і забезпечує багатократне зниження шкідливих викидів в навколишнє середовище. Призначена для наукових і інженерно-технічних працівників нафтопереробної і нафтохімічної промисловості, для аспірантів і студентів відповідних спеціальностей, а також широкого кола технічної інтелігенції і екологів.

Сердюк, Т.

Організаційно-економічний механізм енергозбереження в промисловості / Т. Сердюк. - Вінниця: УНІВЕРСУМ -

Вінниця, 2005. - 154 с.

В монографії розглянуто теоретичні та методичні аспекти енергозбереження в промисловості, досліджено вплив реалізації політики енергозбереження на енергетичну безпеку країни. Запропоновано модель оцінки ефективності інвестиційних проектів, спрямованих на енергозбереження, диференційований порядок визначення пільг для підприємств, що проводять політику енергозбереження.

Товажнянський, Л.Л. Проблеми енергетики на межі ХХІ століття / Л.Л. Товажнянський, Б.О. Левченко. – Х.:

НТУ «КПІ», 2006. – 200 с.

Розглянуто роль і значення енергетики в сучасному світі, наведено дані про запаси і споживання енергетичних ресурсів, висвітлено способи перетворення енергії. Значну увагу приділено проблемам взаємодії паливно-енергетичного комплексу і транспорту з навколишнім середовищем. Показано деякі методи підвищення рівня енергозабезпечення за рахунок подальшого впровадження енергозберігаючих технологій та устаткування, нетрадиційних джерел енергії, що відновлюються. Подано основи енергетичної політики України, шляхи переходу енергетики нашої країни до стабільного розвитку. Призначено для студентів і аспірантів енергетичних, хімічних і металургійних спеціальностей, інженерно-технічних працівників, менеджерів, що працюють у паливно-енергетичній системі.

Фаренюк, Г.Г. Основи забезпечення енергоефективності будинків та теплової надійності огороджувальних конструкцій: монографія / Г.Г. Фаренюк. – К.: Гама-

Принт, 2009. – 216 с.

Монографія присвячена вирішенню проблеми забезпечення енергоефективності будинків та споруд на підставі системних досліджень, що проводились автором у відділі будівельної фізики та ресурсозбереження Державного підприємства «державний науководослідний інститут будівельних конструкцій», а також аналізу досягнень у цій галузі провідних наукових установ Європи, Росії, Білорусії. Книга призначена для наукових та інженерно-технічних працівників науково-дослідних та проектних інститутів, аспірантів, викладачів та студентів будівельних університетів та інших вищих учбових закладів.

Додаткові джерела по темі:

1.Акіншина, О.В. Основні засади комплексного підходу до проблем енергозбереження // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. Вип.691. – 2010. - С. 112-118.

2.Альошин, С.П. Кластерний аналіз даних у середовищі statsoft для технології енергозбереження // Збірник наукових праць (галузеве машинобудування). Вип. 1 (26). – 2010.- С. 30-34.

3.Бобошко, Ю.М. Спорідненість екології та енергозбереження // Екологічний вісник. – 2010. - № 1. – С. 25-28.

4.Данилович, В.А. Энергосбережения и альтернативная энергетика на очистных сооружениях канализации // Водоснабжение и санитарная техника,

- 2011. - № 1. - С. 9-24.

5.Дешко, В.І. Структурний аналіз енергоспоживання й енергозбереження в галузі освіти // Наукові вісті НТУ України. – 2011. - № 6. – С.139-140.

6.Дудар, Проблеми і перспективи ефективного енергозбереження на прикладі міста Вінниці // Містобудування та територіальне планування. - 2011. – Вип.41 - С.149-158.

7.Енергозбереження в будівництві та архітектурі: наук.-техн. зб. / відп. ред. А.М. Тугай. – К.: КНУБА, 2011.

Вип.1 Доповіді 1-ї Міжнар. наук.-практ. конф. «Інтегровані енергоефективні технології в архітектурі та будівництві «Енергоінтеграція – 2011» – 172 с.

Вип.2 Доповіді 8-ї Міжнар. Кримської. наук.-практ. конф. «Геометричне та комп’ютерне моделювання: енергозбереження, екологія, дизайн». - 190 с.

8.Круглова, Е.А. Перспективы использования принципов биоклиматической архитектуры в зданиях высших учебных заведений // Новые идеи нового века -2013: материалы 13-й Междунар. науч. конф. в З т. – Т.3.Современные тенденции и проблемы развития и реконструкция в архитектуре и градостроительстве. – 2013. - С. 187-193.

9.Лапенко, О.І. Напрямки енергозбереження в житлових будинках та удосконалення сучасних систем теплозахисту будівель // Містобудування та територіальне планування: наук.-техн. зб. Вип. 47. - 2013. – С. 374-381.

10.Ляхов, А.Л. Мониторинг энергосбережения в строительных сооружениях и коммуникациях на основе интеллектуальных технологий // Збірник наукових праць (галузеве машинобудування). Вип. 2 (24). – 2009.- С. 199-204.

11.Маматкуло, Д.Д. К Вопросу об экологическом воспитании в обществе через инженерные системы энергосбережения // Новые идеи нового века - 2013: материалы 13-й Междунар. науч. конф. в З т. – Т.2. Изобразительное искусство, дизайн среды и предметный дизайн. – 2013. – С. 375-379.

12.Панасенко, Е.А. Энергосбережение: возобновляемые источники энергии // Проблеми науки. – 2010. - № 6. – С. 45-51.

13.Праховник, О.В. Енергетична сертифікація будівель // Наукові вісті НТУ України. – 2011. - №1. – С.140-154.

14.Сердюк, В.Р. Енергозбереження в будівництві – вимога сьогодення // Вісник Вінницького політехнічного інституту. – 2009. - № 4. – С. 17-22.

15.Чернявський, В.В. Енергозбереження при термомодернізації житлового фонду України // Містобудування та територіальне планування. Вип. 40. - К.: КНУБА, 2001. – С. 521-533.

16.Чорноморденко, Є.І. Енергоощадність в об’єктах еко-архітектури // Містобудування та територіальне планування: наук.-техн. зб. Вип. 47. 2013. -

– С. 667-675.

17. Чуркіна, О.І. Методологічні засади фінансових механізмів стимулювання енергозбереження у бюджетній сфері // Статистика України – 2012. - № 4. – С. 74-80.

18. Шулдан, Л.О. Питання організації навчання енергозбереженню студентів архітектурних шкіл // Сучасні проблеми архітектури та містобудування. Вип.

21. – 2009. – С. 145-150.

19. Юдін, М. Впровадження наскрізного механізму державної регуляторної політики у сфері енергозбереження // Економіст. – 2012. - № 6. – С.53-54.

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ У СФЕРІ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ:

1.Закон України від 1 липня 1994 р. № 74/94-ВР «Про енергозбереження».

2.Закон України від 20 лютого 2003 р. № 555-ІV «Про альтернативні джерела енергії».

3.Постанова КМУ № 935 від 22.10. 2008 р. «Про організацію державного контролю за ефективним (раціональним) використанням паливноенергетичних ресурсів».

4.Постанова КМУ № 243 від 01.03.2010 р. Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки.

5.Розпорядження КМУ України № 145-р від 15.03.2006 р. «Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2030 року».

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ УКРАЇНИ У СФЕРІ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ:

1.ДСТУ 2155-93 «Енергозбереження. Методи визначення економічної ефективності заходів по енергозбереженню».

2.ДСТУ 2275-93 «Енергозбереження. Нетрадиційні та поновлювальні джерела енергії. Терміни та визначення».

3.ДСТУ 2339-94 «Енергозбереження. Основні положення». 4.ДСТУ 2420-94 «Енергозбереження. Терміни та визначення».

5.ДСТУ 3569-97 (ГОСТ 30514-97) «Енергозбереження. Нетрадиційні та поновлювальні джерела енергії. Основні положення».

6.ДСТУ 3682-98 (ГОСТ 30583-98) «Енергозбереження. Методика визначення повної енергоємності продукції, робіт та послуг».

7.ДСТУ 3755-98 «Енергозбереження. Номенклатура показників енергоефективності та порядок їхнього внесення у нормативну документацію».