Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Місто, в якому хочеться жити

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
886.74 Кб
Скачать

«Місто, в якому хочеться жити»

(до Дня міста)

«Моя Полтаво, ти благословенна Минулим і майбутнім у віках...»

Марія Бойко

Альманах пошани й визнання Полтавщини: 100 видатних особистостей Полтавщини минулих століть: презентаційно-іміджне видання. - Полтава: Артполіграфсервіс, 2012. - 208 с.

Ви тримаєте в руках видання «100 видатних особистостей Полтавщини минулих століть» із серії «Альманах пошани й визнання Полтавщини» - розповідь про тих, ким так пишається полтавська земля. Гортаючи сторінки видання, ви ще раз переконаєтеся, що наша земля благословенна Богом. Саме тут народжувались українська літературна мова, національний театр і класична музика, саме тут найкраща працювалось багатьом ученим зі світовими іменами, саме вона надавала сили тим своїм синам, котрі поклали своє життя на олтар служіння Україні. Ця книга присвячена тим видатним діячам, хто народився або довгий час жив на території нинішньої Полтавської області, хто розкрив свій талант у нашому краю. Їх життєписи складаються в різноликий, але цілісний образ полтавського краю від давніх часів і до недалекого минулого. Редакція сподівається, що ця книга стане ще однією ланкою в нерозривному зв’язку часів і поколінь, пам’ять про який є неодмінною ознакою кожного великого народу. Це видання – ще одна спроба відродити в душах сучасних українців гордість за свою націю й зберегти для майбутніх поколінь важливі крупиці їх славетної історії.

Альманах пошани підприємств Полтавщини: презентаційно-іміджне видання: - Полтава, 2002. – 576 с.

Байрак, О.М.

Парки Полтавщини: історія створення, сучасний стан дендрофлори, шляхи збереження і розвитку / О.М. Байрак, В.М. Самородов, Т.В. Панасенко - Полтава: Верстка, 2007. - 276 с.

У монографії наведено історію створення та вивчення дендрофлори 48 парків Полтавської області. Проаналізовано таксономічний склад культивованої дендрофлори, екологічні, біоморфологічні властивості 492 видів різного географічного походження. 127 форм, 30 гібридів, 1 різновиду. Охарактеризовано сучасний стан дендрофлори парків, які охороняються в природо-заповідній мережі області: дендропарк (1), парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва (16), ботанічні та комплексні пам’ятки природи (4), а також перспективні для охорони парки (3). Подано відомості про рідкісні види дендрофлори – екзоти (24), вікові дерева (26), рослини, занесені до Червоної книги України (5), регіонально рідкісні (6). Розглянуто проблеми збереження та розвитку парків, у т.ч. новостворених. Вказана соціально-екологічна роль парків. Уперше наведено конспект дендрофлори парків Полтавщини. Видання розраховане на науковців з дендрології, ботаніки, паркознавства; спеціалістів із лісництва, ландшафтного дизайну та архітектури, природо охоронців, істориків біологічної науки, всіх небайдужих до стану середовища.

Бобрищев К.

Отчий край / К. Бобрищев. - Полтава: Дивосвіт, 2002. –

800 с.

Книга ця – про знаменитих людей. Ідея, як бачите – не нова. Але унікальність її в тому, що героїв своїх автор збирав не по світу чи всій Україні, як це багато хто робив до нього, а в одному куточку Полтавщини – у Кобеляцькому районі, де він сам народився й виріс. Ви, читачу, здивуєтесь, дізнавшись, скільки талантів виколисав маленький район, скільки непересічних особистостей мали і мають до нього благородне душевне тяжіння. Книга написана з глибокою любов’ю, в ній кожен, про кого йде мова, розкривається в найкращих своїх творчих і чисто людських виявах, у ній відчувається пульс часу і палке бажання автора відірвати нас від буденщини і подумати про вічне.

Бодянский, П.И.

Достопримечательности Полтавы: репринт. воспроизв. книг 1850 и 1849 годов / предисл. В. Мокляк [укр.]. - Х.:

Сага, 2011. - 136 с.

Книга включает две редкие и фактически недоступные современным исследованиям работы одного из первых историков Полтавщины Павла Ильича Бодянсокго. Автор известен и высоко оценен своей главной работой, опубликованной в 1865 г. «Памятной книгой Полтавской губернии за 1865 г.» Книгу предваряет предисловие Владимира Мокляка «Исследователь истории Полтавщины Павел Бодянский» и указатель литературы. Книга адресована всем интересующимся историей Полтавщины.

Вайнгорт, Л.С.

Записки провинциального архитектора / Л.С. Вайнгорт.

-Полтава: Астрея, 2001. - 96 с.

УВас в руках книга, подготовленная старейшим полтавским архитектором львом Семеновичем Вайнгортом. Но книга эта не об архитектуре. Она о Городе и о людях, которые сделали город таки, как он есть. И в то же время, это книга о жизни человека любившего Город и людей живущих в нем. Как всякая честная книга о себе, она – книга для каждого. И будет интересна старым полтавчанам и молодым – всем, кто любит милую, старую и вечно молодую Полтаву. Книга издана стараниями родственников, друзей и последователей, при содействии Полтавского горисполкома.

Волосков, В.Ф.

Подорож Полтавщиною з монетою в руці / В.Ф. Волосков. - Полтава: Оріяна, 2008. - 200 с.

Це видання – перша спроба висвітлити краєзнавчу тематику Полтавщини, відштовхуючись від такої цікавої науки як нумізматика. Книга стане в пригоді школярам, студентам та широкому колу читачів, які шанують історію Полтавського краю і пишаються своїми видатними земляками.

Волосков, В.Ф.

Полтавська битва: "До" і "Після": науково-художнє видання / В.Ф. Волосков. - Полтава: Форміка, 2009. -

150 с.

Книга відомого полтавського краєзнавця розповідає про перебіг подій Північної війни 1700-1721 рр. Видання стане в пригоді студентам, учнівській молоді, широкому колу читачів, які цікавляться історією та краєзнавством, бажають виробити свій, неупереджений погляд на події 300-річної давнини.

Гавриш, П.

Полтавський народний календар / П. Гавриш, Р. Гавриш, В. Копил. - Полтава, 2002. - 212 с.

У цій книзі вперше подаються систематизовані матеріали про найголовніші свята, календарно-сезонну обрядовість, традиції та звичаї, яких дотримувалося населення Полтавщини в ХІХ – першій половині ХХ ст. Вона стане в пригоді викладачам і вчителям українського народознавства, вихователям дитячих садків, студентам, школярам, а також всім полтавцям, хто шанує і береже народну культуру рідного краю.

Гладыш, К.В.

Полтава. Памятники еврейской культуры: (Историкоархитектурный очерк) / К.В. Гладыш, Е.З. Цирюльник. -

Полтава, 1996. - 87 с.

Пропонована увазі читача книга розповідає широкому загалу про пам’ятники єврейської общини, її некрополь. Для архітекторів, істориків, краєзнавців, широкої громадськості, всіх хто цікавиться минулим Полтавщини.

Дяченко, А.

"Полтава моя - це поезія й проза": Путівник – нарис / А. Дяченко. - Полтава, 2004. - 56 с.

Популярний нарис дає можливість гостям міста мати предметну уяву про територію Полтави і розміщення на ній об'єктів географічного, історичного, культурологічного змісту і передбачити, залежно від наявності часу, можливість відвідати цікаві для них об'єкти. Книга розрахована і на місцевих читачів, мало обізнаних з історією свого міста.

Екологічний атлас Полтавщини: навч. видання / за ред. Ю.С. Голіка, В.А. Барановського, О.Е. Ілляш. - Полтава: Полтавський літератор, 2007. - 128 с.

"Екологічний атлас Полтавщини" як навчальне видання є унікальною регіональною розробкою, що поєднує інформаційні, науково-дослідні та навчальні матеріали, які знайомлять з екологічною ситуацією Полтавської області, з умовами соціальноекономічного середовища, природними чинниками, демографічними процесами та основними тенденціями зміни стану здоров'я населення за останні роки. З точки зору навчання особливу цінність атласу надає значний обсяг аналітичної інформації, яка подана у вигляді насиченого, логічно пов'язаного картографічного матеріалу, додаткових таблиць, діаграм, гістограм та цікавих фотоілюстрацій. Навчальне видання розраховане на студентів ВНЗ спеціальності "Екологія й охорона навколишнього середовища", студентів інших спеціальностей при вивченні курсу "Основи екології", на школярів, а також буде корисним для магістрів, аспірантів і викладачів.

Жук, В.Н.

Полтавський Хрестовоздвиженский монастир і пов'язані з ним історичні події. Статті з коментарями та фотоілюстраціями / В.Н. Жук - Полтава: АСМІ, 2007. -

248с.

Уданій книзі автор розповідає про одну з найдавніших пам’яток духовної культури Полтавщини – про Полтавський Хрестовоздвиженський монастир, який не лише славиться своїми чудовими архітектурними спорудами, але й протягом тривалого часу, особливо в останній чверті ХVІІІ ст., був важливим культурно-освітнім центром значного регіону України завдяки перебуванню в ньому та діяльності архієпископів Слов’янських і Херсонських, котрі були видатними церковними діячами та вченими, багато зробили для розвитку освіти краю. В окремих нарисах, уміщених до книги, розповідається про славні й трагічні сторінки в історії обителі, про її руїну в роки гонінь на релігію за радянської влади дітище архієпископів Слов’яно-Херсонських вчених-енциклопедистів Євгенія Булгаріса і Никифора Феотокі – Полтавську Слов’янську семінарію, в стінах якої здобували блискучу освіту й гартувалися духовно не лише засновник нової української літератури І.П. Котляревський, але й багато інших духовних, культурних діячів і вчених. Читач знайде тут відомості про тих, хто покоїться в обителі про храми що були пов’язані з нею, а також про інші цікаві сторінки з історії краю. У додатках вміщено деякі публікації або витяги із них про монастир дореволюційних авторів. Книга розрахована не лише на віруючих, але й взагалі на широке коло читачів, перш за все молодь, яка повинна свято берегти наші духовні багатства, прилучатися до них, адже вони своєю благодатною силою збагачують людину духовно і фізично. Вона буде корисною для краєзнавців, екскурсоводів і численних гостей нашого міста.

Записки о Полтаве и ее памятниках: репринтное издание / сост. В.Е Бучневич - Х.: Сага, 2010. - 450 с.

Вниманию читателей предлагается репринтное воспроизведение книги вышедшей в 1902 г. но не утратившей своего значения и поныне. «Записки о Полтаве и ее памятниках» Василия Евстафиевича Бучневича являются одной из первых историй города Полтавы и охватывают ее историю с древнейших времен. Несмотря на огромные хронологические рамки, автор все же наибольшее внимание уделяет основным темам своего времени – это Полтавская битва 1709 г., монаршие посещения города и его развитие как центра Полтавской губернии. Автор собрал и аккумулировал в своей работе многие источники утерянные в настоящее время. Именно поэтому, не смотря на свою компилятивность книга В. Е. Бучневича до сих пор является одним из основных источников по истории города. Переиздавая «Записки о Полтаве» В. Е. Бучневича в преддверии 300-летия Полтавской битвы 1709 г. издатель отдает дань уважения также и автору, который не будучи профессиональным историком создал труд которым можно пользоваться и в настоящее время. Издание рассчитано на широкий круг читателей, любителей отечественной истории, коллекционеров, букинистов.

Іконников М.В.

Полтава. Острови і островки історії / М.В. Іконников. - Полтава: Полтавський літератор, 2003. - 32 с.

Цей путівник історичними місцями Полтави зацікавить гостей міста. Мешканці Полтави, особливо школярі, теж знайдуть тут нову корисну інформацію. У першій і другій главах - короткий екскурс старовинними площами Полтави - Соборною і Круглою. Найбільша третя глава присвячена древнім храмам, музеям, пам'ятникам, що розташовані в різних куточках Полтави. У четвертій главі читач познайомиться з пам'ятниками, пов'язаними з Полтавською битвою. Автор висловлює щиру вдячність співробітникам полтавських музеїв В. Т. Кузьменко, К. Г. Скалацькому, В. О Мокляку за цінні поради та зауваження. Для ілюстрації використані роботи фотомайстра М. В. Базалія.

Козацькі традиції Полтавщини: імена - пам'ятники - події - легенди: навчально-методичний посібник /авт.- упоряд. П.І. Матвієнко, Н.І. Білик. - Полтава: АСМІ,

2008. - 248 с.

Навчально-методичне видання є своєрідним доповненням посібника «Антологія краєзнавства Полтавщини», де конкретизується один із найцікавіших розділів «Козацька слава Полтавщини», подається лаконічний історичний екскурс, розкриваються важкі, часом трагічні уроки української історії, утверджуються оптимістичні перспективи України. У посібнику вміщені методичні матеріали (конспекти уроків, сценарії позакласних заходів), які розкривають полтавські традиції українського козацтва. Представлена система патріотичного виховання, формування національної свідомості, що ґрунтується на основі осмислення непростого процесу становлення та розвитку унікального стану українства, який у вирішальній мірі вплинув на утвердження нації та державності. Пропонуються ефективні форми виховної роботи для загальноосвітніх навчальних закладів, творчі роздуми вчителів та учнів. Посібник адресується викладачам вищих навчальних закладів, учителям гуманітарних дисциплін, класним керівникам ЗНЗ, вихователям ДНЗ,

Мазанов, П.И.

Полтавський институтъ благородныхъ девицъ. 18181898: репринтное издание / П.И. Мазанов. - Полтава,

2009. - 324 с.

Мокляк, В.

Полтавщина козацька (від Люблінської унії до Коломацької ради) / В. Мокляк. - Полтава: АСМІ, 2008.

-264 с.

Укнизі автор намагався висвітлити події, що відбувалися на Полтавщині в добу козацтва – від Люблінської унії 1569 р – до Коломацької ради 1687 р.

Наливайко, І.М.

Через літа, через віки... : історико-публіцістичні нариси / І.М. Наливайко. - Полтава: Дивосвіт, 2008. - 384 с.

Несвіцький О.О.

Полтава у дні революції та в період смути 1917-1922 рр.: Щоденник. - Полтава: Просвіта, 1995. – 279 с.

У щоденнику відомого полтавського лікаря та науковця О.О. Несвіцького на ґрунтовному фактичному матеріалі відображено історичне минуле Полтави часу визвольних змагань українського народу 1917-1922 рр. Для істориків, педагогів, краєзнавців, широкого загалу читачів.

Під небом Полтави: полтавський альбом Юрія Ворошилова. - Х.: Сага, 2010. - 24 с.

Павловский, И.Фр.

Полтавская битва 27 июня 1709 года : репринт. изд.. -

Х.: Сага, 2011. - 56 с.

Эта книга была выпущена к 200-летию сражения, послужившего началом одного из тех геополитических процессов, которые изменяют судьбы стран и народов. Вскоре после Полтавской битвы Швеция потеряла статус европейской супердержавы, а на мировую арену вышла Российская империя. Сильнейшая в Европе армия короля Карла II была разгромлена русскими войсками под командованием Петра I. Автор книги – летописец Полтавского края, действительный статский советник, подполковник Иван Францевич Павловский. Известный историк и краевед, преподаватель Петровского Полтавского кадетского корпуса И. Ф. Павловский стал инициатором создания и первым директором музея Полтавской битвы, открытого в честь двухвекового юбилея судьбоносного сражения. Книга иллюстрирована репродукциями произведений известных художников. Настоящее издание предназначено всем, кто интересуется историей не только геополитической, но и военной, а также коллекционерам и букинистам. Эта книга была выпущена к 200-летию сражения, послужившего началом одного из тех геополитических процессов, которые изменяют судьбы стран и народов.

Павловский, И.Ф.

Полтавцы: Иерархи, государственные и общественные деятели и благотворители: опыт краткого биографического словаря Полтавской губернии с пол.

18 в. с 182 портр.: репринт. изд.. - Х.: Сага, 2009. - 298 с.

Приведенная информация рассказывает о людях, которые внесли значительный вклад в развитие Полтавской губернии со времени ее основания в 1802 г. и до начала ХХ столетия. Епископы, Малороссийские генерал-губернаторы, губернаторы, члены Государственной Думы Российской империи, представители других местных органов власти и просто уроженцы Полтавщины, внесшие свой личный вклад в развитие системы государственного управления, культуры и литературы, благотворители - вот те люди, о которых рассказывает читателю И.Ф. Павловский.

Полтава: історико-архітектурний нарис. - Полтава: ФОП Говоров С.В., 2009. - 320 с.

В книзі вміщено маловідомі фото, репродукції художніх творів, графічні зображення, матеріали кінохроніки, які відображають більш як 1100-річну історію і сьогодення вічно юного міста на Ворсклі — красуні Полтави. Значна кількість матеріалів публікується вперше. Для широкого кола шанувальників історії та пам'яток історикокультурної спадщини.

Полтава. Історичний нарис. - Полтава: Полтавський літератор, 1999. – 280 с.

Книга є першою спробою об'єктивного і всебічного дослідження історії Полтави від сивої давнини до наших днів і відображає сучасні досягнення історичної науки та громадсько-політичної думки. Автори послідовно і по-новому висвітлюють основні етапи долі 1100-літнього міста, яке займає особливе місце в історії української нації та держави і по праву вважається духовною колискою України. Для викладачів, студентів, учнів, краєзнавців, широкого кола читачів

Полтавіка. Полтавська Енциклопедія: [у 12 т.] / гол. редактор О.М. Білоусько. Т.12. Релігія і церква. - Полтава: Полтавський літератор, 2009. - 756 с.

Дванадцятий том 12-томного видання Полтавіка–Полтавська енциклопедія висвітлює найважливіші моменти релігійного та церковного життя на Полтавщині від найдавніших часів до початку ХХІ століття. То містить 3726 статей 99 авторів; 609 статей складають редакційний матеріал. У томі вміщено 40 сторінок кольорових ілюстрацій на окремих аркушах (214 сюжетів). В тексті – 1094 ілюстрації, 2 схеми, 4 таблиці. Всім, хто цікавиться історією релігії і церкви.

Полтавська область: природа, населення, господарство. Географічний та історико-економічний нарис / за ред. К.О. Маца. - Полтава: Полтавський літератор, 1998. –

336с.

Унарисі дана характеристика природних умов та природних ресурсів, складу населення, структури господарства та невиробничої сфери Полтавської області. Визначені етапи формування її території, населення, господарства. Значна увага приділена висвітленню духовного багатства області – освіти, науки, культури, мистецтва. Книга розрахована на викладачів, студентів, учнів, краєзнавців.

Полтавський краєзнавчий музей: Збірник наукових статей 2001-2003 рр. Маловідомі сторінки історії, музеєзнавства, охорона пам’яток / редкол. Белько О.В. та ін. - Полтава: Дивосвіт, 2003. - 432 с.

Пропонований увазі читача збірник наукових праць є підсумком наукової діяльності Полтавського краєзнавчого музею за перші три роки нового тисячоліття 20012003. До нього увійшли матеріали досліджень як працівників музею, так і кращих наукових сил Полтавщини. Розвідки в галузі музейництва, регіональної історії Полтавщини, про визначних діячів полтавського краю, проблеми й охорону історикокультурної спадщини будуть цікаві всім не байдужим до історії України та полтавського регіону. Для науковців, студентів, широкого кола любителів вітчизняної історії.