Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (теоретичне питання 1).doc
Скачиваний:
253
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
190.46 Кб
Скачать

3. Основні технічні характеристики рлс (більш детально дивись в пунктах 4-6).

  • імпульсна потужність Pі;

  • середня потужність Pср;

  • тривалість зондуючого сигналу і його вигляд;

  • частотний діапазон РЛС;

  • частота проходження зондуючих імпульсів;

  • ширина діаграми спрямованості антени РЛС і рівні її бічних пелюсток;

  • коефіцієнт шуму приймача;

  • споживана потужність.

4. Основні технічні характеристики радіопередавача рлс.

Потужність коливань (імпульсна або пікова): визначається з рівняння радіолокації з врахуванням тривалості відбитого сигналу :

;

де: N0= kT0 (Kш + γа –1) – спектральна щільність шума; k – постійна Больцмана;

Т0 – абсолютна температура у градусах Кельвіна; Кш – коефіцієнт шуму приймача; γа – відносна шумова температура антени; q - відношення сигнал / шум по напрузі на вході приймача, яке необхідно для забезпечення потрібної імовірності вірного виявлення цілей; Gпер., Gпр. – коефіцієнти підсилення приймальної та передавальної антен; σц. ефективна відбиваюча поверхня цілі при довжині хвилі зондуючого сигналу λ; η п.п. – КПД приймально – передаючого антенно – фідерного тракту; F 2пер., F 2пр. – множники, які враховують вплив поверхні Землі на енергію сигналу при його випромінюванні та прийманні.

Середня потужність коливань : для усереднення потужності періодичної послідовності імпульсів достатньо зробити розподіл енергії сигналу одного імпульсу в інтервалі Тп.:

Рср. = Еимп. \ Тп. = Ри. · τе. · Fп. = Ри.· :

де: Еимп. – енергія прямокутного імпульсу тривалістю τимп.; τе. – енергетична тривалість імпульсу; g = Тп.\ τимп. = 1 \ Fп. · τимп. - скважність імпульсів.

5. Основні технічні характеристики антен рлс.

Коефіцієнт направленої дії (КНД) антени - відношення квадрата напруженості поля, створюваного антеною в даному напрямі, до середнього значення квадрата напруженості поля по всіх напрямах

КНД (D) є відношення вектора Пойнтінга П, створюваного антеною в даному напрямі, до значення вектора Пойнтінга еталонної антени Пет в цьому ж напрямі при однакових відстанях (r) до даної точки і рівних випромінюваних потужностях P = Pет.

D(Θ,φ) = П(Θ,φ) / Пет

або КНД - це число, що показує в скільки разів необхідно збільшити потужність випромінювання P при переході від даної антени до еталонної, щоб зберегти незмінною напруженість поля в точці прийому.

Коефіцієнт підсилення (КП) антени - відношення потужності на вході еталонної антени до потужності, що підводиться до входу даної антени, за умови, що обидві антени створюють в даному напрямі на однаковій відстані рівні значення напруженості поля або такої ж щільності потоку потужності.

КП антени показує, в скільки разів необхідно збільшити потужність на вході антени (вихідну потужність передавача) при заміні даної антени ідеальною ненаправленою антеною, щоб значення щільності потоку потужності випромінюваного антеною електромагнітного поля в точці спостереження не змінилося

G(Θ,φ) = D(Θ,φ) η

Коефіцієнт корисної дії (ККД) антени (у режимі передачі) - відношення потужності радіовипромінювання, створюваного антеною, до потужності радіочастотного сигналу, що підводиться до антени η = RΣ / (RΣ + RВ), де: RΣ і RВ - опір випромінювання і втрат відповідно