Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (теоретичне питання 1).doc
Скачиваний:
253
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
190.46 Кб
Скачать

18. Задачі, які вирішуються при первинній обробці радіолокаційної інформації.

Первинна обробка радіолокаційної інформації полягає в виявленні цілей, визначенні їхніх характеристик та вимірюванні координат.

Задачі:

  • виявлення на тлі перешкод і шумів сигналів, відбитих від ПО

  • оцінка параметрів, виявлених сигналів.

На первинну обробку надходять РЛ сигнали від РЛС. Показниками якості такої обробки є умовні імовірності правильного виявлення цілей і помилкової тривоги (помилкового виявлення) і середньоквадратичні помилки оцінок координат цілей. У ході первинної обробки РЛІ можуть також оцінюватися швидкість цілі, рівень і модуляція ЕПР і інші параметри. Сукупність оцінок параметрів цілі, представлена у вигляді набору чисел, складає радіолокаційну позначку. Позначки можуть бути дійсними, тобто отриманими від дійсних, реальних повітряних об'єктів, і помилковими, отриманими унаслідок впливу перешкод і шумів. Первинні виміри, здійснювані в системі координат РЛС {r, , }, можуть доповнюватися середньоквадратичними помилками r, , ), умовними імовірностями дійсного D і помилкового F виявлення й ознаками цілі (склад, тип, приналежність і т.п.).

19. Етапи первинної обробки радіолокаційної інформації.

Етапи:

  1. виявлення цілей:

  • виявлення одиноких ехо-сигналів

  • остаточне виявлення цілей

  1. визначення ознак цілей

  2. вимірювання координат цілей.

Рис. Структурна схема систем цифрової обробки РЛІ

20. Методи зйому радіолокаційної інформації в рлс.

Методи вимірювання координат виявлених повітряних об’єктів залежать від режиму зчитування інформації та конструктивних особливостей РЛС. В РЛС передбачені два режими зчитування інформації: візуальний і автоматичний.

При візуальному способі зчитування інформації вимірювання координат здійснюється оператором візуально по індикатору шляхом інтерполяції позначок від цілей між мітками дальності та азимута. При цьому візуально визначаються лише дві координати: азимут і дальність.

При автоматичному способі зчитування інформації вимірювання координат здійснюється системою автоматичного визначення координат. При цьому визначаються повні просторові координати цілей: дальність rц, азимут ц, кут місця ц і висота hц.

Дальність до цілі визначається по величині часу запізнювання ехо-сигналу.

Азимут до цілі визначається по центру пачки ехо-сигналів.

Для визначення кута місця цілей використовується різновид моноімпульсного амплітудного методу.

Висота цілі визначається за даними вимірювання дальності до цілі та кута місця цілі.

21. Задачі, які вирішуються при вторинній обробці радіолокаційної інформації.

Задача вторинної обробки полягає в “зав’язуванні” (виявленні) трас та в супроводженні цілей.

Вторинна обробка РЛІ забезпечує ухвалення рішення про виявлення траси (траєкторії) цілі й уточнення результатів вимірів на основі аналізу сукупності (послідовності) координат, що змінюються від огляду до огляду, і параметрів траси повітряного об'єкта, отриманих у результаті первинної обробки РЛ сигналів.

Вторинній обробці піддаються радіолокаційні оцінки, отримані за кілька оглядів. Показниками якості виявлення трас є умовні імовірності правильного виявлення траси Dтр, помилкового виявлення траси Fтр і інші. Якість супроводу трас характеризують середньоквадратичними помилками оцінок координат цілей і параметрів трас (V, a). При вторинній обробці можуть також виконуватися операції траєкторних розрахунків, що дозволяють визначити особливі точки трас (початок маневру, початок постановки перешкод і т.п.).