Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
computer_graphic_lectsii.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Копіювання об'єктів у буфер

Копіювання об'єктів у буфер обміну виконується аналогічно вирізанню в буфер з тією відмінністю, що не відбувається видалення скопійованих об'єктів з документа. Для того, щоб скопіювати об'єкти в буфер, виберіть у меню Редактор команду Копіювати (вона доступна тільки в тому випадку, якщо в активному доку­менті маються виділені об'єкти)

Вставка з буфера

Для того, щоб вставити об'єкти, що утримуються в буфері обміну, в активний документ, виконаєте наступне.

Виберіть у меню Редактор команду Вставити. На екрані відображається фантом об'єктів, що вставляються з буфера. Укажіть курсором положення базової точки для вставки або введіть потрібні значення координат у полях Рядка параметрів об'єктів. Ви можете також задати масштаб вставки і кут повороту об'єктів, що вставляються, щодо базової точки, увівши значення в Рядку параметрів.

Після фіксації базової точки вміст буфера обміну вставляється в документ. Ви можете продовжувати вставки об'єктів, розміщаючи них у потрібних місцях документа і задаючи потрібний масштаб і кут повороту. Кількість уставок з буфера, яку можна виконати за один виклик команди, не обмежено.

Для завершення вставок вмісту буфера обміну в документ натисніть клавішу <Еsс> або кнопку Перервати команду на Панелі спеціального керування.

Вставка об'єктів, розташованих на різних шарах

У буфері обміну можуть утримуватися об'єкти, що розташовувалися на різних шарах.

У цьому випадку при вставці з буфера система відображає на екрані з запитом про те, яким образом виконувати вставку.

Ви можете помістити всі об'єкти з буфера на поточний шар незалежно від того, на яких шарах вони розташовувалися раніше (опція На поточний шар).

Іншим варіантом є розміщення об'єктів на відповідних шарах (опція На шари-джерела). При цьому система автоматично створить відсутні в даний момент шари для розміщення об'єктів.

Лекція №3

Тема: Точне креслення в КОМПАС-ГРАФІК.

План

  1. Ввід параметрів обєкта

  2. Фіксація параметрів обєкта

  3. Зняття параметрів обєкта

  4. Запам'ятовування параметрів

  5. Використання привязок

Стічка параметрів об’єктів є важливим елементом інтерфейса системи КОМПАС- ГРАФІК. Так, як і Панель спеціального управління, вона автоматично з’являється на екрані лише після виклику якоїсь команди з Панелі інструментів і розміщується відразу під вікном документа.

Кожний креслярський об’єкт, який Ви створюєте при роботі в КОМПАС- ГРАФІК володіє певним набором параметрів. Наприклад, параметрами відрізка прямої лінії є координати його початкової і кінцевої точок.

Робота із Стічкою параметрів об’єктів зводиться до активації потрібних полів і вводу в них певних значень параметрів.

Параметри можна вводити вручну, автоматично, комбіновано або з використанням Геометричного калькулятора.

Кожне поле Стрічки параметрів, призначене для вводу чисел, є маленьким калькулятором. Тому Ви можете вводити в них не лише числа, але і вирази. В виразах можна використовувати стандартні знаки математичних операцій, тригонометричні функції, натуральні і десяткові логарифми і т.д. обчислення виразів здійснюється за загальноприйнятими в математиці правилами.

Текучі координати курсора відображаються в спеціальних полях в правій частині Стрічки текучого стану. Це абсолютні координати курсора, які відраховуються від початку текучої системи координат. При пересуванні курсора мишею значення текучих координат курсора змінюються. Однак в загальному випадку Ви не зможете з допомогою миші абсолютно точно встановити курсор в потрібну точку.

Час від часу виникає необхідність швидко перемістити курсор в початок координат. Для цього потрібно скористатися клавіатурною командою Сtrl+0. Ви можете пересувати курсор клавішами зі стрілками (переміщення буде дискретним з текучим кроком).

Поля Стрічки текучого стану, в яких відображаються текучі координати курсора, одночасно являються і елементами управління. Тобто в них можна вводити точні значення позиції курсора. Активізуються поля подвійним клацанням або командами Alt+символ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]