Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРОКИ 2005-14 стом..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать
  1. *Висипний тиф

  2. Скарлатина

  3. Кір

  4. Черевний тиф

  5. Грип

При гістологічному дослідженні щитовидної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотіреозу виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами, і плазмоцитами, з утворенням лімфоїдних фолікулів, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. *Аутоімунний тиреоїдит Хашимото

  2. Аденома щитовидної залози

  3. Гнійний тиреоїдит

  4. Зоб тиреотоксичний

  5. -

На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

  1. *Вторинний амілоїдоз

  2. Гломерулонефрит

  3. Хронічний пієлонефрит

  4. Некротичний нефроз

  5. -

Жінка 38 років захворіла гостро з підвищенням температури тіла до 400С. На другому тижні хвороби на шкірі живота з'явилися розеоли. 18-й день хвороби виявлені ознаки “гострого живота’’, діагностовано перитоніт, від якого хвора померла. На аутопсії у клубовій кишці виявлені глибокі виразки у ділянці групових фолікулів, одна з яких перфорувала, у черевній порожнині - фібринозно-гнійний ексудат. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Черевний тиф

  2. Лямбліоз

  3. Кампілобактерійний ентероколіт

  4. Дизентерія

  5. Амебіаз

Під час патологоанатомічного дослідження тіла хлопчика 5-ти років, померлого від гострої легенево-серцевої недостатності, було знайдено: серозно-геморагічний трахеобронхіт з ділянками некрозу слизової оболонки, в легенях - множинні вогнища геморагічної пневмонії. Про яке захворювання йде мова?

  1. *Грип

  2. Кір

  3. Скарлатіна

  4. Дифтерія

  5. E Крупозна пневмонія

Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни.

  1. *Середній карієс

  2. Стадія плями

  3. Поверхневий карієс

  4. Глибокий карієс

  5. Хронічний карієс

У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопово в операційному матеріалі виявлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Радикулярна кіста

  2. Фолікулярна кіста

  3. Примордіальна кіста

  4. Амелобластома

  5. -

При розтині чоловіка, померлого від внутрішнькишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, з імбібіцією жовчю і кров’ю мертвих тканин; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Черевний тиф, стадія "брудних" виразок.

  2. Черевний тиф, стадія чистих виразок.

  3. Черевний тиф, стадія некрозу.

  4. Черевнотифозна форма сальмонельозу.

  5. Хвороба Крона.

Під час розтину тіла виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?

  1. *Крупозна пневмонія

  2. Вогнищева пневмонія

  3. Інрерстиціальна пневмонія

  4. Гангрена легені

  5. Фіброзуючий альвеоліт

На аутопсии в затылочной доле головного мозга обнаружена полость 2,5×1,5 см, заполненная прозрачной жидкостью, стенка ее гладкая буроватого цвета. Какой процесс развился в головном мозге?

  1. *Киста на месте кровоизлияния

  2. Серое размягчение мозга

  3. Абсцесс мозга

  4. Порок развития мозга

  5. Киста на месте серого размягчения

При макроскопическом исследовании ткани легкого, обнаружены участки повышенной воздушности с наличием мелких пузырей, а гистологически истончение и разрыв альвеолярных перегородок с образованием крупных полостей различной формы. Какое заболевание обнаружено в легком?

  1. *Эмфизема легких

  2. Бронхоэктатическая болезнь

  3. Кавернозный туберкулез

  4. Хронический бронхит

  5. Фиброзирующий альвеолит

При розтині чоловіка 28 років, який хворів підгострим гломерулонефритом і помер при явищах прогресуючої уремії, на поверхні перикарду, вісцеральному та пристінковому листках плеври, очеревини спостерігалися нашарування у вигляді білуватих ниток, які легко відокремлювалися від підлеглої тканини. Вказати різновид запалення в серозних оболонках.

  1. *Крупозне фібринозне запалення

  2. Дифтеритичне фібринозне запалення

  3. Гнійне запалення

  4. Дифузне проліферативне запалення

  5. Серозне запалення

На слизовій оболонці мигдаликів та м’якого піднебіння виявляються білувато-сірого кольору плівки, які щільно з’єднані з підлеглою тканиною, при спробі зняти плівку на її місці виникає глибокий дефект тканини. Який вид запалення виник на слизовій оболонці мигдаликів та м’якого піднебіння?

  1. *Дифтеритичне

  2. Серозне

  3. Крупозне

  4. Гнійне

  5. Змішане

При исследовании коронарных артерий сердца обнаружены атеросклеротические бляшки с кальцинозом, закрывающие просвет на 1/3. В мышце мелкие множественные белесоватые прослойки соединительной ткани. Какой процесс обнаружен в миокарде?

  1. *Диффузный кардиосклероз

  2. Тигровое сердце

  3. Постинфарктный кардиосклероз

  4. Миокардит

  5. Инфаркт миокарда

У померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарда на розтині на поверхні перикарда виявлено: ниткоподібні відкладення білувато-коричневого кольору, які з’єднували парієтальний та вісцеральний листки перикарда між собою. Вказати різновид запалення в перикарді?

  1. *Крупозне запалення

  2. Дифтеритичне запалення

  3. C Серозне запалення

  4. Гнійне запалення

  5. Гранульоматозне запалення

Ребенок 6 лет, заболел остро, заболевание началось с катарального назофарингита. Через 2 суток больной умер. На аутопсии: мягкие мозговые оболочки мозга резко полнокровны, отечны, пропитаны густой мутной желтовато-зеленоватой жидкостью. Мозг отечен, миндалики мозжечка увеличены в объеме, выражена странгуляционная борозда. Описанные изменения наиболее характерны для:

  1. *Менингококковой инфекции

  2. Гриппа

  3. Коклюша

  4. Дифтерии

  5. Кори

Чоловік віком 55 років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть наступила при явищах хронічної ниркової недостатності. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?

  1. *Фібринозне запалення

  2. Організація

  3. Проліферативне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. Артеріальне повнокров’я

При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених в основному Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовуються поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангхаінса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульому?

  1. *Туберкульозу

  2. Сифілісу

  3. Лепри

  4. Риносклероми

  5. Сапу

На розтині трупа чоловіка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.

  1. *Черевний тиф

  2. Паратиф

  3. Поворотний тиф

  4. Дизентерія

  5. Хвороба Крона

У дитини, після перенесеного кору, при огляді виявлено в м’яких тканинах щік та промежини нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

  1. *Волога гангрена

  2. Суха гангрена

  3. Газова гангрена

  4. Пролежень

  5. Трофічна виразка

Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені велики ділянки некрозу шкіри та підлеглих м’яких тканин крижової ділянці. Діагностуйте форму некрозу.

  1. *Пролежень

  2. Інфаркт

  3. Секвестр

  4. Сирнистий некроз

  5. Воскоподібний (ценкеровський) некроз

У біоптаті слизової оболонки бронха в хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского незроговілого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.

  1. *Метаплазія

  2. Атрофія

  3. Гіперплазія

  4. Дисплазія

  5. -

При розтину трупа чоловіка 42-х років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, яка нагадує “рисовий відвар”. Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібнокрапкових крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний описаний ентерит?

  1. *Холера

  2. Дизентерія

  3. Сальмонельоз

  4. Амебіаз

  5. Черевний тиф

У чоловіка 43 років, який тривалий час хворів на туберкульоз, розвинулась кровотеча з легень, що призвелj до смерті. Під час розтину тіла у легенях виявлено декілька порожнин овальної або округлої форми, стінка яких утворена некротичними масами та тканиною легень. Для якої форми туберкульозу легень характерні такі зміни?

  1. *Гострий кавернозний

  2. Фіброзно-кавернозний

  3. Туберкулома

  4. Казеозна пневмонія

  5. Гострий вогнищевий

При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангхарса, дрібних судин з ознаками ендо- і периваскуліту, зустрічаються осередки казеозного некрозу. Такі гранулеми характерні для:

  1. *Сифілісу

  2. Туберкульозу

  3. Лепри

  4. Риносклероми

  5. Сапу

У больного, длительно страдавшего ревматизмом, обнаружен стеноз митрального отверстия, смерть наступила от сердечно-легочной недостаточности. На вскрытии обнаружена бурая индурация легких. Назовите при каком виде нарушения кровообращения возникают подобные изменения в легких:

  1. *Хроническая левожелудочковая недостаточность

  2. Хроническая правожелудочковая недостаточность

  3. Острая левожелудочковая недостаточность

  4. Острая правожелудочковая недостаточность

  5. Портальная гипертензия

Больной умер от сердечной недостаточности, в анамнезе - пульмонэктомия по поводу кисты правого легкого. На вскрытии обнаружено увеличенное в размере левое легкое. Назовите патологический процесс в левом легком.

  1. *Викарная гипертрофия

  2. Нейрогуморальная гипертрофия

  3. Дисфункциональная атрофия

  4. Дисциркуляторная атрофия

  5. Нейротическая атрофия

При электронномикроскопическом исследовании слюнной железы обнаружены фрагменты клетки, окруженные мембраной и содержащие конденсированные частицы ядерного вещества и отдельные органеллы; воспалительная реакция непосредственно вокруг этих клеток отсутствовала. Назовите описанный здесь процесс.

  1. *Апоптоз

  2. Кариорексис

  3. Коагуляционный некроз

  4. Кариопикноз

  5. Кариолизис

При жизни у больного был диагностирован острый инфаркт миокарда по ЭКГ признакам. На вскрытии в полости перикарда обнаружено: 200 мл жидкой крови и 400 гр сгустков, в задней стенке левого желудочка сквозной дефект длинной 2 см. Какое осложнение инфаркта миокарда развилось?

  1. *Разрыв миокарда с тампонадой

  2. Панцирное сердце

  3. Геморрагический перикардит

  4. Экссудативный перикардит

  5. Идиопатический миокардит

У ребенка 12-ти лет, лечившегося в инфекционном отделении по поводу гриппа, на 5-е сутки заболевания появились сильная головная боль, тошнота, головокружение, менингиальные знаки. Смерть наступила через сутки от нарастающего отека мозга. При вскрытии полости черепа мягкие мозговые оболочки отечны, полнокровны, диффузно пропитаны ярко красного цвета жидкостью. Извилины и борозды сглажены. О каком осложнении гриппа следует думать?

  1. *Геморрагический менингит

  2. Кровоизлияние в мозг

  3. Венозная гиперемия оболочек мозга

  4. Гнойный лептоменингит

  5. Серозный менингит

На розтині померлого від черевного тифу у клубовій кишці виявлені розташовані повздовж неї виразки з рівними краями, чистим дном, яке утворено м’язовим шаром або навіть серозною оболонкою кишкиї. На якій стадії черевного тифу це спостерігається?

  1. *Стадія “чистих” виразок

  2. Стадія мозкоподібного набряку

  3. Стадія некрозу

  4. Стадія “брудних” виразок

  5. Стадія заживлення виразок

У больного 68 лет, умершего от хронической сердечной недостаточности, на вскрытии обнаружены деформированные, утолщенные, сросшиеся между собой створки митрального клапана, по краю смыкания клапанов определяются мелкие (1-2 мм) тромбы. Какой эндокардит был причиной развития хронической сердечной недостаточности?

  1. *Возвратно-бородавчатый

  2. Диффузный

  3. Острый бородавчатый

  4. Фибропластический

  5. Полипозно-язвенный

У женщины 45-ти лет, удалена опухоль в области подчелюстной слюнной железы, размером 2,5×2 см, при микроскопическом исследовании она была представлена железистоподобными структурами, с наличием солидных эпителиальных комплексов, мукоидных, хондроидных миксоидных очагов. Какая опухоль развилась у больного?

  1. *Полиморфная аденома

  2. Рак слюнной железы

  3. Амелобластома

  4. Остеобластокластома

  5. Цементома

Мужчина 42-х лет, в течение 8 лет страдавший хроническим гранулематозным периодонтитом, хроническим гнойным остемиелитом нижней челюсти, умер при явлениях хронической почечной недостаточности. Какое осложнение гнойного остеомиелита развилось в почках?

  1. *Амилоидоз

  2. Гиалиноз

  3. Жировая дистрофия

  4. Атрофия

  5. Некроз эпителия извитых канальцев

Швидкою медичною допомогою до клініки доставлена хвора 46-ти років зі скаргами на луночкову кровотечу на протязі 6 годин після видалення зуба, загальну слабкість, головокружіння. В анамнезі - гіпертонічна хвороба. Об’єктивно: блідість шкіри та видимих слизових оболонок, кількість гемоглобіну у крові 80 г/л, гематокрит – 30%, показникі часу кровотечі та зсідання крові знаходяться в межах норми. Яке ускладнення розвинулося в хворої в зв’язку з кровотечею?

  1. *Гостра постгеморагічна анемія

  2. Залізодефіцитна анемія

  3. Хронічна постгеморагічна анемія

  4. Фолієводефіцитна анемія

  5. Гемолітична анемія

При гістологічному дослідженні щитовидної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотіреозу виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами, і плазмоцитами, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Поставте діагноз.

  1. *Аутоімунний тиреоїдит Хашимото

  2. Аденома щитовидної залози

  3. Гнійний тиреоїдит

  4. Зоб тиреотоксичний

  5. -

Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни?

A *Середній карієс

B Стадія плями

C Поверхневий карієс

D Глибокий карієс

E Хронічний карієс

Під час розтину загиблого від раку шлунку, у черевній порожнині виявлено біля 1000 мл мутної, зеленуватої рідини, на вісцеральному та пристінковому листках очеревини ниткоподібні нашарування сіруватого кольору. Який вид запалення на серозному покрові?

  1. *Фібринозно-гнійне запалення

  2. Катаральне запалення

  3. Серозне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. -

Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Ексфоліативний хейліт

  2. Червоний вівчак

  3. Кандидозний хейліт

  4. Метеорологічний хейліт

  5. Лейкоплакія

На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

  1. *Вторинний амілоїдоз

  2. Гломерулонефрит

  3. Хронічний пієлонефрит

  4. Некротичний нефроз

  5. -

У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (Гунтеровський глосит). Склери жовтуваті. В аналізі крові – кольоровий показник більше одиниці. Для якої анемії характерні ці зміни?

  1. *В-12-фолієводефіцитна

  2. Залізодефіцитна

  3. Гостра постгеморагічна

  4. Хронічна постгеморагічна

  5. Гемолітична

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

  1. Ішемічний інсульт

  2. Абсцесс мозку

  3. Крововилив

  4. Геморагічний інфаркт

  5. Набряк мозку

При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки знайдено звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені, розростання строми з проліферацією її клітин. Ваш діагноз?

  1. *Залозиста гіперплазія ендометрія

  2. Гострий ендометрит

  3. Лейоміома

  4. Пухирний занос

  5. Плацентарний поліп

Удалённый оперативно червеобразный отросток утолщён, серозная оболочка его тусклая, полнокровная, с беловатыми рыхлыми плёнчатыми наложениями, в просвете мутная, беловато-желтоватая жидкость. При микроскопическом исследовании стенка отростка диффузно инфильтрирована нейтрофилами. О каком варианте аппендицита можно думать в этом случае?

  1. *Флегмонозном

  2. Гангренозном

  3. Простом

  4. Поверхностном

  5. Хроническом

У ребенка 5 лет появилась температура до 40°С, резкая головная боль, рвота, беспокойство, озноб. Через 4 дня появилась геморрагическая сыпь на коже, олигоурия и надпочечниковая недостаточность, что и послужило причиной смерти. При бактериологическом исследовании мазков из глотки обнаружен менингококк. Какая форма болезни обнаружена?

  1. *Менингококкцемия

  2. Менингококковый менингит

  3. Менингоэнцефалит

  4. Менингококковый назофарингит

  5. -

Больной заболел остро, жаловался на озноб, повышение температуры до 40°С, головную боль, кашель, одышку. На 5 день заболевания умер. На вскрытии: легкие увеличены в объеме, пестрого вида – “большое пестрое легкое”. Для какого заболевания характерна такая патологоанатомическая картина?

  1. *Грипп

  2. Аденовирусная инфекция

  3. Крупозная пневмония

  4. Респираторно-синцитиальная инфекция

  5. Бронхоэктатическая болезнь

На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат що складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин та наявність ендо та периваскуліту. Про яке захворювання йде мова?

  1. *Сифіліс

  2. Актиномікоз

  3. Туберкульоз

  4. Дифтерія зеву

  5. Виразково-некротична ангина Венсана

При розтині тіла померлого в гематологічному відділенні чоловіка виявлено: піоїдний кістковий мозок з наявністю в ньому мієлоцитів, промієлоцитів та бластних клітин, спленомегалію (до 7 кг) з інфільтрацією мієлоцитами, гепатомегалію (до 6 кг) з дифузною лейкозною інфільтрацією синусоїдів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Хронічний мієлолейкоз

  2. Гострий мієлолейкоз

  3. Гострий недиференційований лейкоз

  4. Гострий лімфолейкоз

  5. Хронічний лімфолейкоз

Хворий 75-ти років звернувся до хірурга зі скаргами на виразку гомілки буруватого кольору, що довго не загоюється. При біопсійному дослідженні: дифузне розростання поліморфних атипових клітин, в цитоплазмі яких знаходиться бурий пігмент. Реакція Перлса негативна. Багато патологічних мітозів та осередків некрозу тканини. Встановіть діагноз.

  1. *Меланома

  2. Місцевий гемосидероз

  3. Внутрішньодермальний невус

  4. Трофічна виразка

  5. Рак шкіри

Під час розтину тіла жінки 45 років, що померла від хронічної ниркової недостатності, знайдено: склероз та гіаліноз дерми, великовогнищеві некрози кортикального шару нирок та нефросклероз, великовогнищевий кардіосклероз та базальний пневмосклероз. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Системна склеродермія

  2. Вузликовий периартеріїт

  3. Дерматоміозит

  4. Системний червоний вовчак

  5. Ревматизм

У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

  1. *Лімфогранулематоз.

  2. Лімфосаркома.

  3. Хронічний лейкоз.

  4. Гострий лейкоз.

  5. Метастаз рака легень.

На розтині чоловіка 67-ми років, померлого при явищах гіпоглікемічної коми, в підшлунковій залозі спостерігаються ділянки розростання сполучної тканини та некротичні осередки, атрофія острівків Лангенгарса. Яке захворювання зумовило такі зміни в підшлунковій залозі?

  1. *Сахарний діабет

  2. Муковісцидоз

  3. Гострий панкреатит

  4. Рак головки підшлункової залози

  5. Гіпоплазія підшлункової залози

На розтині померлого в підкоркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розмякшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у головному мозку.

  1. *Гематома.

  2. Геморагічне просякнення.

  3. Ішемічний інфаркт.

  4. Кіста.

  5. Абсцес.

У чоловіка 46 років на шкірі визначалась пляма, яка вибухала і мала темний колір та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збільшуватись, з’явився біль, колір став чорно-коричневим; почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні і поліморфні клітини, з численними мітозами, цитоплазма яких вміщувала пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?

  1. *Меланома.

  2. Базаліома.

  3. Гемангіома.

  4. Невус

  5. E-

У хворої 57-ми років з’явилися периодично виникаючі маточні кровотечі. З диагностичною ціллю проведено вишкрібання матки. В отриманому матеріалі серед елементів крові спостерігаються залозисті комплекси різних розмірів та форми, утворені атипічними клітинами з гіперхромними ядрами з численними мітозами (в тому числі патологічними). Ваш діагноз?

  1. *Аденокарцинома

  2. Фіброміома матки

  3. Хоріонепітеліома

  4. Залозиста гіперплазія ендометрію

  5. Ендометрит

При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню даних змін?

  1. *Гематома

  2. Діапедезні крововиливи

  3. Ішемічний інфаркт

  4. Плазморагії

  5. Абсцес

На аутопсії хворого, померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі, їх капсула знімається дуже легко, кіркова речовина широка, блідо-сіра, мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулась у хворого?

  1. *Некротичний нефроз

  2. Гострий пієлонефрит

  3. Гострий гломерулонефрит

  4. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

  5. Ліпоїдний нефроз

При гистологическом исследовании легких умершего от сердечной недостаточности выявлены очаги воспаления с заполнением альвеол жидкостью, окрашенной в бледно-розовый цвет, местами с наличием тонких розоватых нитей, образующих мелкопетлистую сеть с небольшим количеством лимфоцитов. Каков характер экссудата в легких?

  1. *Серозно-фибринозный

  2. Геморрагический

  3. Серозный

  4. Гнойный

  5. Фибринозный

Больная 38-ми лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Какой патогенез этих изменений в бронхах?

  1. *Атопия, анафилаксия

  2. Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

  3. Иммунокомплексный механизм

  4. Клеточно обусловленный цитолиз

  5. Гранулематоз

После проведения туберкулиновой пробы (проба Манту) у ребенка через 48 часов на месте введения туберкулина образовалась папула размером до 10 мм в диаметре. Какой механизм гиперчувствительности лежит в основе описанных изменений?

  1. *Клеточная цитотоксичность

  2. Анафилаксия

  3. Антителозависимая цитотоксичность

  4. Иммунокомплексная цитотоксичность

  5. Гранулематоз

При исследовании удаленного желудка, врач обнаружил в антральном отделе по малой кривизне глубокий дефект, доходящий до мышечного слоя, диаметром 1,5 см, округлой формы с ровными краями. В дне дефекта определялся полупрозрачный, плотноватый участок, по внешнему виду напоминавший гиалиновый хрящ. Какой процесс развился в дне дефекта в желудке?

  1. *Местный гиалиноз

  2. Амилоидоз

  3. Мукоидное набухание

  4. Фибриноидные изменения

  5. Общий гиалиноз

При вскрытии ребенка 9-ти лет в слизистой оболочке прямой кишки обнаружены множественные неправильной формы дефекты различной глубины с неровными краями. а также серо-белые пленки, плотно спаянные с подлежащей тканью. О каком заболевании следует думать?

  1. *Дизентерия

  2. Сальмонеллез

  3. Холера

  4. Брюшной тиф

  5. Амебиаз

Під час розтину тіла померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлено різко виражений ексікоз, кров густа. Під час бактеріологічного дослідження вмісту тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання призвело до смерті хворого?

  1. *Холера

  2. Дизентерія

  3. Черевний тиф

  4. Сальмонельоз

  5. Харчова токсикоінфекція

У хворого 10-ти років тому було видалено праву нирку з приводу пухлини, після чого об'єм лівої нирки збільшився на 50%. Який процес розвинувся в лівій нирці?

  1. *Вікарна гіпертрофія

  2. Нейрогуморальна гіпертрофія

  3. Несправжня гіпертрофія

  4. Робоча гіпертрофія

  5. Гипертрофічні розростання

При огляді дитини 7 р., яка поступила в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, затруднення при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї виявлено: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокрівна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольру, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зніти плівку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має місце?

  1. *Дифтеритичне

  2. Гнійне

  3. Серозне

  4. Крупозне

  5. Геморагічне

При розтині трупа чоловіка, який помер від черевного тифу,виявлено, що прямі м’язи передньої черевної стінки щільні, білуватого кольору, нагадують стеаринову свічку. Який патологічний процес має місце?

  1. *Воскоподібний некроз

  2. Фібриноїдний некроз

  3. Колікваційний некроз

  4. Казеозний некроз

  5. Апоптоз

При ендоскопії шлунку, на гістологічне дослідження взято біоптат слизової оболонки. Його дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемірована, з дрібнокрапельними крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту:

  1. *Катаральний

  2. Ерозівний

  3. Фібринозний

  4. Гнійний

  5. Некротичний

На гістологічне дослідження прислали видалений червоподібний відросток. Розміри його збільшені, серозна оболонка тускла, повнокровна, вкрита плівками фібрину, стінки стовщені, на розрізі із просвіту виділяється гній. При мікроскопічному дослідженні спостерігається повнокров’я судин, набряк всіх шарів і дифузна інфільтрація їх лейкоцитами. Назвіть форму гострого апендициту:

  1. *Флегмонозний

  2. Апостематозний

  3. Простий

  4. Поверховий

  5. Гангренозний

50-річний хворий протягом 10 років хворів на мембранозно-проліферативний гломерулонефрит і постійно отримував сеанси гемодіалізу з метою корекції ниркової недостатності. Останнього півроку уникав лікування. Доставлений у відділення гемодіалізу у вкрай важкому стані, без свідомості, із запахом сечовини від тіла, набряками, ознаками вираженого плевриту, перикардиту та перитоніту, що було розцінено як уремія. Який вид запалення найбільш вірогідно, виник у серозних оболонках?

  1. *Фібринозне

  2. Гнійне

  3. Катаральне

  4. Геморагічне

  5. Серозне

Чотирьохрічній дитині зроблена реакція Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з’явилося вогнищеве затвердіння і почервоніння шкіри, діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту?

  1. * Гіперчутливость сповільненого типу

  2. Імунокомплекс-опосередкована гіперчутливість

  3. Комплімент-опосередкована цитотоксична

  4. Гіперчутливість негайного типуІ

  5. -

На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардиоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид міокардиту.

  1. *Альтеративний

  2. Септичний

  3. Гранулематозний

  4. Інтерстиційний

  5. Вогнищевий проміжний ексудативний

Експериментальній тварині після попередньої сенсибілізації підшкірно введено дозу антигену. У місці ін'єкції розвинулося фібринозне запалення з альтерацією стінок судин, основної речовини та волокнистих структур сполучної тканини у вигляді мукоїдного на фібриноїдного набухання, фібриноїдного некрозу. Яка іммунологічна реакція розвинулася у тварини?

  1. *Гіперчутливість негайного типу

  2. Гіперчутливість сповільненого типу

  3. Реакція трансплантаційного імунітету

  4. Нормергічна реакція

  5. Гранульоматоз

У померлого від задухи чоловіка, який багато років страждав на бронхіальну астму, при гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?

  1. *Реагінова реакція

  2. Цитотоксична реакція

  3. Імунокомплексна реакція

  4. Цитоліз, обумовлений лімфоцитами

  5. Гранульоматоз

У женщины 30-и лет удалена опухоль нижнечелюстной кости; ткань опухоли бурая, с кистами; состоит из мелких одноядерных и гигантских многоядерных клеток; много мелких сосудов, зерна гемосидерина. Наиболее вероятное заключение патогистолога?

  1. *Остеобластокластома

  2. Остеосаркома

  3. Остеома

  4. Фиброзная остеодисплазия

  5. Гемангиома кости

У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цієй ділянці виявлено гиперкератоз, паракератоз та акантоз епітелію. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?

  1. *Лейкоплакія

  2. Гіаліноз

  3. Лейкодерма

  4. Локальний пухлинний амілоїдоз

  5. Осередковий іхтіоз

Під час огляду стоматологом хлопчика 16-ти років були знайдені збільшені підщелепові та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопово в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Діагностуйте захворювання:

  1. *Лімфогранулематоз

  2. Гіперплапзія лімфатичного вузла

  3. Гранулематозний лімфаденіт

  4. Гнійний лімфаденіт

  5. Неходжкінська лімфома

У 40-ка річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м`язів, жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншаний, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Поставте діагноз.

  1. *Аліментарна кахексія.

  2. Міастенія.

  3. Ракова кахексія

  4. Бура атрофія.

  5. Хвороба Аддісона

Мікроскопійне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявило звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

  1. *Ліпосклероз

  2. Ліпоїдоз

  3. Доліпідна

  4. Атероматоз

  5. Виразкування

При гистологическом исследовании почек молодой женщины 25 лет, умершей во время родов, в эпителии канальцев главных отделов нефрона обнаружены конденсация хроматина ядер, распад их на глыбки и лизис, а также плазморексис и цитолиз. Какой патологический процесс обнаружен в эпителии канальцев почек?

  1. * Некроз

  2. Гидропическая дистрофия.

  3. Амилоидоз

  4. Жировая дистрофия.

  5. Гиалиноз

У больного сахарным диабетом, после оперативного вмешательства - вскрытия абсцесса в области задней области шеи, заживление раны, шло в течениие полутора месяцев, из раны постоянно отделялось гнойное содержимое. После заживления раны на её месте образовался грубый рубец. Каким видом заживления происходило заживление раны?

  1. Вторичным

  2. Под струпом

  3. Эпителизации

  4. Первичным

  5. Смешанным

У ребенка 10 лет на альвеолярном отростке нижней челюсти обнаружено неподвижное опухолевидное образование 1,5 см в диаметре, закрывающее коронку премоляров с вестибулярной стороны. Слизистая оболочка на его поверхности красновато-бурая, кровоточит при незначительном механическом воздействии. Данные биопсии: образование состоит из сосудов мелкого калибра, разделенных тонкими прослойками соединительной ткани, инфильтрированных плазмоцитами, слизистая оболочка в некоторых участках изъязвлена. Поставьте диагноз.

  1. Ангиоматозная форма эпулиса.

  2. Фиброматоз десен.

  3. Гигантоклеточная форма эпулиса.

  4. Гипертрофический гингивит.

  5. Фиброзная форма эпулиса

У хворої 40 років діагностовано збільшення щитовидної залози. При пальпації залоза щільна,поверхня дрібногорбиста. При гістологічному дослідженні біоптату щитовидної залози виявлено дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами,плазматичними клітинами, утворення лімфоідних фолукулів. Яке захворювання у хворої?

  1. *Аутоімунний тиреоїдит Хасімото

  2. Ендемічний зоб

  3. Спорадичний зоб

  4. Дифузний токсичний зоб

  5. Тиреоїдит Риделя

Жінці 57-ми років проведено операцію екстирпації матки із додатками. Макроскопічно: в товщі міометрію вузол щільної консистенції, округлої форми з чіткими контурами, розміром 5 на 6 см. на розрізі волокнистої будови. Гістологічно він представлений хаотично розташованими пучками гладком’язевих клітин та надмірно розвиненою стромою. Ваш діагноз?

  1. *Фіброміома

  2. Рабдоміосаркома

  3. Рабдоміома

  4. Фіброма

  5. Лейоміосаркома

У жінки 30 років при тривалому використанні губної помади з флюоресцую-чою речовиною на каймі губів розвинулась обмежена еритема, незначне шелу-шіння, пізніше поперечні дрібні борозди та тріщини. Після спеціальних методик при мікроскопічному дослідженні цієї зони ураження: в сполучній тканині наявність сенсибілізованих лімфоцитів і макрофагів, явища цитолізу. Який тип імунологічної гіперчутливості розвинувся на губі?

  1. *IV тип (клітинна цитотоксичність).

  2. I тип (реагінового типу).

  3. II тип (антитільна цитотоксичність).

  4. IIІ тип (імунокомплексна цитотоксичність)

  5. Гранулематоз.

В жінки 46 років видалена пухлина правої привушної ділянки, яка поступово збільшувалася на протязі 5 років. Макроскопово: інкапсульований вузол діаметром 60 мм еластичної консистенції, тканина білувато-сіра з множинними дрібними кістами, що містять слиз. Мікроскопово: дуктальні структури або осередки солідної будови, що складаються з мономорфних полігональних та кубічних клітин, між ними розміщуються ділянки міксоїдної і хондроїдної речовини. Діагностуйте пухлину.

  1. *Плеоморфна аденома.

  2. Мономорфна аденома.

  3. Мукоепідермальна пухлина.

  4. Аденолімфома.

  5. Аденокістозна карцинома.

При дослідженні біоптату збільшених шийних лімфатичних вузлів молодої жінки виявлена проліферація лімфоцитів, ретикулярних клітин, гістіоцитів, великих і малих клітин Ходжкіна, багатоядерних клітин Березовського-Штернберга, численні еозинофіли, поодинокі вогнища казеозного некрозу тканини лімфатичного вузла. Ваш діагноз:

  1. *Лімфогранулематоз

  2. Туберкульоз

  3. Гострий лейкоз

  4. Лімфосаркома

  5. Метастаз раку легень

При розтині трупа чоловіка 70 років, який тривало хворів на атеросклероз і помер при явищах серцево-судинної недостатності, в черевному відділі аорти при макроскопічному дослідженні спостерігаються щільні, овальної форми фіброзні бляшки з відкладенням вапна у вигляді щільних, ламких пластин. Вказати стадію морфогенезу атеросклерозу:

  1. *Атерокальциноз

  2. Ліпосклероз

  3. Атероматоз

  4. Звиразкування

  5. Ліпоїдоз

Хворий 40 років помер від набряку голов-ного мозку. В анамнезі карбункул обличчя. На розтині померлого відмічено повнокров’я, набряк тканини головного мозку. У білій речовині лівої півкулі голов-ного мозку виявленні дві порожнини роз-мірами 6×5,5 і 5×4,5см заповнені вершко-воподібною рідиною жовтувато-зеленого кольору. Стінками порожнин є з нерівними краями нервова тканина. Яке ускладнення карбункула розвинулось у головному мозку хворого?

  1. *Гострі абсцеси

  2. Хронічні абсцеси

  3. Емпієма

  4. Колікваційні некрози

  5. Кісти

Хворий, який протягом багатьох років страждає на захворювання нирок, помер при явищах уремії. На розтині нирки різко зменшені за розміром, щільні, дріб-нозернисті, світло – сірого кольору. Як називаються нирки з такими змінами?

  1. *Вторинно зморщені.

  2. Первинно зморщені.

  3. Строкаті.

  4. Сальні.

У чоловіка 71 років протягом 10 днів спостерігався пронос з домішками слизу і крові. Хворого було госпіталізовано у тяжкому стані, помер через 2 дні. При розтині померлого виявлено: дифтеритичний коліт з множинними виразками не-правильної форми різної глибини в си-гмоподібній і прямій кишках. При бак-теріологічному дослідженні висіяно шигели. Яке основне захворювання у хворого?

  1. *Дизентерія

  2. Черевний тиф

  3. Сальмонельоз

  4. Неспецифічний виразковий коліт

  5. Ієрсиніоз

У ребенка 9 лет при осмотре полости рта стоматолог обнаружил на щечной поверхности десны в области нижнего клыка образование в виде узелка Д 1см, красного цвета, мягкой консистенции, легко кровоточащее при дотрагивании. При микроскопическом исследовании образование представлено большим количеством мелких сосудов типа венул и капилляров, разделенных тонкими прослойками соединительной ткани, с очаговой инфильтрированы лимфоидными и плазматическими клетками. Изменения характерны для:

  1. *Ангиоматозного эпулида

  2. Каппилярной гемангиомы

  3. Радикулярной гранулемы

  4. Фиброзного эпулида

  5. Папилломы

У хворого 75-ти років, який страждав на розповсюджений атеросклероз та помер від хронічної серцевої недостатності, на розтині виявлені звужені деформовані коронарні артерії серця, бугриста інтима, на розрізі білого кольору, кам’яниста. Назвіть стадію морфогенезу атеросклерозу:

  1. *Атерокальциноз

  2. Ліпоідоз

  3. Ліпосклероз

  4. Доліпідна стадія

  5. Стадія атероматоза

При гістологічному дослідженні періапікальної тканини, видаленої у хворого, що тривалий час хворів на хронічний періодонтит, було виявлено грануляційну тканину, пронизану тяжами плоского епітелію, оточену фіброзною капсулою. Діагностуйте захворювання

  1. *Складна гранульома.

  2. Абсцедуючий періодонтит.

  3. Гранулюючий періодонтит.

  4. Проста гранульома.

  5. Кістогранульома.

У 27 річного чоловіка при рентгенологічному дослідженні кістки нижньої щелепи виявлено вогнище деструкції кісткової тканини, гістологічно виявлено пухлину, що складається із тяжів одонтогенного епітелію, незрілої сполучної тканини і острівців диспластичного дентину. Діагностуйте пухлину.

  1. * Дентинома.

  2. Амелобластична фіброодонтома.

  3. Одонтоамелобластома.

  4. Одонтогенна фіброма.

  5. Складна одонтома.

У чоловіка 23 років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу, який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом, що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке найбільш вірогідне захворювання у хворого?

  1. *Сифіліс

  2. Туберкульоз

  3. Склерома

  4. Саркома

  5. Лепра

При переливанні крові у пацієнта почав розвиватись внутрішньо судинний гемоліз еритроцитів. Гіперчутливість якого типу розвинулась у пацієнта?

  1. * Гіперчутливість II типу (антитілозалежна)

  2. Гіперчутливість I типу (анафілактична)

  3. Гіперчутливість III типу (імунокомплексна)

  4. Гіперчутливість ІV типу (клітинна цитотоксичність)

  5. Гіперчутливість V типу (гранульоматоз)

Верхняя доля правого легкого увеличена, серого цвета, безвоздушна, с поверхности разреза стекает мутная жидкость, на плевре много фибринозных пленок; микроскопически в альвеолах обнаруживается экссудат с присутствием нейтрофилов, десквамированных альвеолоцитов и нитей фибрина. Стенка бронха интактна. Ваш диагноз?

  1. *Крупозная пневмония

  2. Интерстициальная пневмония

  3. Абсцесс легких

  4. Очаговая пневмония

  5. Гриппозная пневмония

Хворий 60 років скаржиться на печіння язика, підвищене слюновиділення, явище глосалгії, котрі з'явились після 5 днів вставляння металевого мостоподібного протеза. Об'єктивно: слизова оболонка ротової порожнини набрякла, гіперемірована. Який стоматит за характером запалення розвинувся у хворого?

  1. *Катаральний

  2. Гнійний

  3. Виразковий

  4. Гангренозний

  5. Фібринозний

Навесні, під час інтенсивного цвітіння рослин, у пацієнта виникла задуха, яку спричинила гіперсекреція слизу та скорочення гладенької мускулатури. Гіперчутливість якого типу розвинулась у пацієнта?

  1. Гіперчутливість I типу (анафіліктична)

  2. Гіперчутливість II типу (антитілозалежна)

  3. Гіперчутливість III типу (імунокоплексна)

  4. Гіперчутливість ІV типу (клітинна цитотоксичність)

  5. Гіперчутливість V типу

При осмотре зуба в его коронке выявлена обширная полость, дном которой является узкий слой размягченного дентина, отделяющий эту полость от пульпы. Ваш диагноз?

  1. *Глубокий кариес

  2. Средний кариес

  3. Поверхностный кариес

  4. Пульпит

  5. Периодонтит

При мікроскопічному дослідженні інфільтрату, котрий був видалений із піднижньощелепної ділянки шкіри хворого 30 років, виявлено: осередки гнійного розплавлення, які оточені дозріваючими грануляціями та зрілою сполучною тканиною, в гної – друзи, які складаються з численних коротких палочкоподібних елементів, прикріпленних одним кінцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання у хворого?

  1. *Актиномікоз

  2. Туберкульоз

  3. Сифіліс

  4. Кандідоз

При мікроскопічному дослідженні операційного матеріалу (частина губи з виразкою) біля країв і під дном виразкового дефекту в сполучній тканині слизової оболонки виявлено епітеліальні комплекси з атипового багатошарового єпітелію, з фігурами патологічного мітозу. В центрі комплексів накопичення яскраво-рожевих концентричних утворів. Яка патологія розвинулась на губі у хворої?

  1. *Плоскоклітинний рак з ороговінням

  2. Плоскоклітинний рак без ороговіння

  3. Перехідноклітинний рак

  4. Базальноклітинний рак

  5. Папілома

У хворого відсутній 16 зуб. На рентгенограмі в товщі альвеолярного відростку визначається розрідження кістки з утворенням порожнини з чіткими межами, що містить недорозвинену коронку зуба. Мікроскопічно: стінка порожнини вистелена багатошаровим плоским епітелієм і оточена фіброзною капсулою. Встановіть діагноз.

  1. Фолікулярна кіста щелепи

  2. Радикулярна кіста щелепи

  3. Кіста різцевого каналу

  4. Кістозна амелобластома щелепи

  5. Примордіальна кіста щелепи

При рентгенологическом исследовании у больного выявлена киста в области премоляра, в полости которой содержится зуб. Микроскопически стенка кисты представлена соединительной тканью и выстлана многослойным плоским эпителием. Уточните диагноз.

  1. * Фолликулярная киста

  2. Радикулярная киста

  3. Примордиальная киста

  4. Эозинофильная гранулема

  5. Эпулис

При мікроскопічному дослідженні періодонта відзначено: повнокровні судини, набряк сполучної тканини з інфільтрацією поодинокими нейтрофілами. Який різновид ексудативного запалення в періодонті?

  1. *Серозний

  2. Гнійний

  3. Гнильний

  4. Фібринозний

  5. Катаральний

При вскрытии женщины 35 лет наряду с увеличением многих лимфатических узлов, была выявлена увеличенная селезенка, весом 600,0 на разрезе неоднородная темно-красного цвета плотная с участками некроза серовато желтоватого цвета d-до 1см, (порфировая селезенка). О каком заболевании можно думать?

  1. *Лимфогрануломатоз.

  2. Хронический лимфоидный лейкоз

  3. Хронический миелоидный лейкоз

  4. Метастазы рака

  5. Лимфосаркома

У дитини 9 років після тривалого прийому антибіотиків з приводу бронхопневмонії з'явились біль та печія в області слизової оболонки губ та язика. Об'єктивно: на слизовій оболонці губ, язика творожисті нальоти та сірі бляшки, які легко знімаються шпателем, залишаючи на своєму місці осередки гіперемії. При мікроскопічному досліджені нальоту вивлено міцелій. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. *Кандидозний хейліт

  2. Ексфоліативний хейліт

  3. Лейкоплакія

  4. Контактний алергічний хейліт

  5. Хейліт Манганоті

У лежачого хворого з недостатністю кровообігу, нерухомого після перенесеного інсульту, шкіра і м’які тканини над крижами почорніли і набрякли, після відторгнення епідермісу в чорних тканинах відкрились виразки. Який процес розвився у хворого?

  1. *Пролежні

  2. Суха гангрена

  3. Флегмона

  4. Інфаркт

  5. Абсцес

Больной заболел остро: высокая температура, увеличенная, болезненная селезенка. На 10 день на коже живота появилась розеолезно-папулезная сыпь. На 21 день наступила смерть от перитонита. При патологоанатомическом исследовании трупа в подвздошной кишке обнаружены глубокие язвы в области некротизированных групповых лимфоидных фолликулов (пейеровых бляшек). Одна из язв перфорировала, имеется фибринозно-гнойный разлитой перитонит. О каком заболевании можно подумать в данном случае?

  1. *Брюшной тиф

  2. Дизентерия

  3. Амебиаз кишечника

  4. Холера

  5. Сальмонеллез

Больной 22-х лет поступил в стационар с жалобами на лихорадку, слабость. Один из увеличенных шейных лимфоузлов взят на гистологическое исследование. Результаты: в ткани лимфоузла обнаружены очаги некроза, окруженные эпителиоидными клетками, гигантскими многоядерными клетками Пирогова-Лангханса, а также лимфоцитами. Какое заболевание можно предполагать в данном случае?

  1. *Туберкулез

  2. Лимфогранулематоз

  3. Лимфолейкоз

  4. Саркоидоз

  5. Сифилис

Чоловік, 70 років, зі скаргами на біль у дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби деформовані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові та сечі. Про порушений обмін яких речовин йде мова?

  1. *Нуклеопротеїдів.

  2. Кальція.

  3. Хромопротеідів.

  4. Ліпопротеїдів.

  5. Калію.

У чоловіка 62 років, що помер при наростаючих явищах серцевої недостатності, на розтині знайдено збільшене в об’ємі серце. Серце дряблої консистенції, камери розтягнуті, міокард на розрізі тьмяний, глинисто-жовтий. З боку ендокарда видно жовто-білу посмугованість, яка особливо виражена в сосочкових м’язах. Який патологічний процес найбільш ймовірний ?

  1. *Жирова дистрофія міокарда

  2. Ожиріння серця

  3. Дилятаційна кардіоміопатія

  4. Міомаляція

  5. Кардіосклероз

При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлено вогнища, в центрі яких знаходяться зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільш повно відповідає описаним змінам.

  1. * Гранулематозне запалення

  2. Коагуляційний некроз

  3. Казеозний некроз

  4. Альтеративне запалення

  5. Проліферація та диференціювання макрофагів

У хворого 28 років мигдалики значно збільшені, повнокровні, болючі, на їх поверхні – щільні брудно-сірі плівки, які поширюються на тверде піднебіння, щільно зв’язані з підлеглими тканинами, при спробі відокремити їх – розвивається кровотеча. Який патологічний процес обумовлює дані морфологічні зміни?

  1. *Дифтеритичне ексудативне запалення.

  2. Крупозне ексудативне запалення.

  3. Катаральне ексудативне запалення.

  4. Гнійне ексудативне запалення.

  5. Геморрагічне ексудативне запалення.

У хворого – глибока рвана рана із нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах - сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

  1. *Загоювання вторинним натягом.

  2. Загоювання первинним натягом.

  3. Загоювання під струпом.

  4. Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

При мікроскопічному дослідженні пухлини верхньої губи, виявлено, що вона побудована з числених щілиноподібних порожнин, стінка яких вистелена сплощеним ендотелієм, заповнених рідкою кров`ю і згортками. Поставити діагноз.

  1. *Капілярна гемангіома.

  2. Венозна гемангіома.

  3. Кавернозна гемангіома.

  4. Гемангіоперицитома.

  5. Гломус-ангіома.

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно – деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

  1. *Гостра ішемія

  2. Хронічна ішемія

  3. Вакатна артеріальна гіперемія

  4. Гостра венозна гіперемія

  5. Ангіоневротична артеріальна гіперемія

Під час дорожно-транспортної пригоди водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого у заповненій водою порожнині перикарду виділяються пухирці. Вкажіть ймовіринй патологічний процес.

  1. *Повітряна емболія

  2. Газова емболія

  3. Жирова емболія

  4. Тромбоемболія

  5. Емболія чужерідними тілами

На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м’язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

  1. *Ліпофусцину

  2. Ліпохрому

  3. Гемосидерину

  4. Гемомеланіну

  5. Меланіну

Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведено гістохімічну реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні і гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлено при застосуванні зазначеної реакції?

  1. *Гемосидерин

  2. Білірубін

  3. Гематоїдин

  4. Гематоїдин

  5. Гематопорфірин

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів покрита біло-сірою плівкою, яка рихло з’єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

  1. *Крупозний

  2. Катаральний

  3. Дифтеритичний

  4. Гнійний

  5. Гнильний

У хворого видалено новоутворення шкіри, яке має вигляд вузла з сосочковою поверхнею, що нагадує цвітну капусту, щільної консистенції. Мікроскопічно пухлина складається з багатьох сосочків. Паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілісність власної мембрани. Строма пухлини розташована в центрі сосочків. Ваш діагноз?

  1. *Папілома

  2. Фіброма

  3. Аденома

  4. Фіброаденома

  5. Цистоаденома

Ребенок 6 лет доставлен в приемный покой детской больницы в состаянии асфиксии. В гортани обнаружены беловатые обтурирующиеся просвет и легко отдаляющиеся пленки. Произведена трахеостомия. Какой вид воспаления развился в гортани?

  1. *Крупозное воспаление

  2. Геморрагическое воспаление

  3. Дифтеретическое воспаление

  4. Катаральное воспаление

  5. Гнойное воспаление

При вскрытии умершего, в прямой и сигмовидной кишке видны дефекты слизистой оболочки неправильной формы с неровными контурами, они сливаются между собой, оставляя небольшие островки сохранившейся слизистой оболочки. О какой разновидности колита можно думать?

  1. *Язвенный колит

  2. Фибринозный колит

  3. Гнойный колит

  4. Фолликулярный колит

  5. Катаральный колит

Больной 59 лет, страдающий трансмуральным инфарктом миокарда левого желудочка, умер от истинного разрыва сердца - тампонады сердца. Какой процесс в зоне инфаркта мог способствовать разрыву сердца? Выберите правильный ответ.

  1. *Аутолические процессы расплавлением ткани миокарда (миомаляция)

  2. Замещение соединительной тканью зоны инфаркта (организация)

  3. Повышение давления в малом круге кровообращения

  4. Формирование рубца с истончением стенки левого желудочка

  5. -

При гистологическом исследовании лимфоузла больного 18 лет, из области заднего треугольника шеи, морфолог обнаружил скопление клеток, среди которых единичные многоядерные клетки Березовского-Штенберга, большие клетки Ходжкина, малые клетки Ходжкина и много лимфоцитов, единичные плазматические клетки, эозинфилы. Какое заболевание развилось у больного?

  1. *Лимфогрануломатоз

  2. Нодулярная лимфома

  3. Опухоль Беркита

  4. Лимфоцитарная лимфома

  5. Хронический лимфоидный лейкоз

При вскрытии трупа мужчины, умершего от брюшного тифа выявлено, что мышцы передней брюшной стенки и бедра плотные, ломкие, белесовато-желтоватого цвета, напоминают стеариновую свечу. Описанное изменение в мышцах является проявлением:

  1. *Ценкеровского некроза

  2. Фибриноидного некроза

  3. Казеозного некроза

  4. Колликвационного некроза

  5. Апоптоза

У больного страдающего малярией при вскрытии: выражена желтушность кожи, склер и слизистых оболочек. Селезенка увеличина в размере, аспидно-серого цвета. Аспидно-серая окраска селезенки обусловлена наличием:

  1. *Гемомеланина

  2. Гемосидерина

  3. Липофусцина

  4. Меланина

  5. Гемопорфирина

При микроскопическом исследовании прямой кишки обнаружены крупные очаги некроза слизистой оболочки, некротические массы пропитаны фибрином, образуя пленку. Слизистая и подслизистая оболочка по периферии участков некроза полнокровные, оттечные с кровоизлияниями и лейкоцитарной инфильтрацией, Какое заболевание можно предположить?

  1. *Дизентерия

  2. Холера

  3. Амебиаз

  4. Брюшной тиф

  5. Сальмонелез

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?

  1. *Бура індурація легень

  2. Мускатні легені

  3. Сотові легені

  4. Хронічний бронхіт

  5. Хронічна емфізема

На розтині померлого 48 років виявлена обтурація просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім`яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку - вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

  1. *Інфаркт

  2. Секвестр

  3. Гангрена

  4. Казеозний некроз

  5. Фібріноїдний некроз

Хворий 66 років за 10 років до смерті переніс перітоніт. На розтині капсула печінки та селезінки місцями різко потовщана, ущільнена, напівпрозора. Найвірогідніше це:

  1. *Гіаліноз

  2. Некроз

  3. Мукоїдне набухання

  4. Фібріноїдне набуханняя

  5. Амілоїдоз

Слизова оболонка трахеї тьмяна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок. Найвірогідніша форма запалення:

  1. *Фібринозне

  2. Гнійне

  3. Серозне

  4. Проліферативне

  5. Змішане

Губчастий та кортикальний шари гомілкової кістки на окремих ділянках у стані розпаду, порожниниі, що створилися, заповнені вершкоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Найвірогідніша форма запалення:

  1. *Гнійне

  2. Катаральне

  3. Серозне

  4. Проліферативне

  5. Змішане

У розтині у печінці померлого 62 років виявлено вогнище розпаду тканини діаметром 4 см, заповнене рідиною жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

  1. *Абсцес

  2. Флегмона

  3. Карбункул

  4. Емпієма

  5. Гранульома

У харкотинні хворого з мітральною вадою серця виявлені клітини, які вміщують бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент ?

  1. *Гемосидерин

  2. Гематоідин

  3. Меланін

  4. Порфірин

  5. Білірубін

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш діагноз?

  1. *Ріносклерома

  2. Сифіліс

  3. Туберкульоз

  4. Респіраторносинцитіальна інфекція

  5. Алергічний риніт

В шкірі виявлена щільна, рухома, чітко відмежована від оточуючих тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно – хаотично переплетені колагенові волокна, клітин мало. Назвіть пухлину?

  1. *Фіброма

  2. Міома

  3. Гістіоцитома

  4. Дерматофіброма

  5. Десмоїд.

При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

  1. *Тканинний

  2. Клітинний.

  3. Гістохімічний

  4. Функціональний.

  5. Метаболічний.

Хвора 70 років прооперована з приводу “гострого живота”. Під час операції виявлено близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, просвіт верхньої брижової артерії обтурований тромбом. Який процес розвинувся в кишці?

  1. *Гангрена

  2. Пролежень

  3. Білий інфаркт

  4. Білий інфаркт із геморагічним вінчиком

  5. Коагуляційний некроз

У хворого цукровим діабетом з'явився різкий біль у правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, осередки відшарування епідермісу, виділення з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна форма некрозу розвилася в хворого?

  1. *Гангрена волога

  2. Пролежень

  3. Секвестр

  4. Гангрена суха

  5. Інфаркт

У хворого з вадою мітрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?

  1. *Гемосидерин

  2. Меланін

  3. Гемоглобін

  4. Гемомеланін

  5. Сірчасте залізо

Підліток скаржиться на потоншення м’язів і зменшення об’єму гомілки, які виникли після тривало незагоювавшогося перелому стегнової кістки без пошкодження нервів. Як називається така атрофія м’язів.

  1. *Дисфункціональна

  2. Нейротична

  3. Визвана недостатнім кровопостачанням

  4. Визвана здавлюванням

  5. Від дії фізичних факторів

У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущавини. Який пігмент обумовив такий колір вмісту шлунка?

  1. *Солянокислий гематин

  2. Гемосидерин

  3. Білірубін

  4. Феритин

  5. Порфірин

У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно причини?

  1. *Від недостатнього кровопостачання.

  2. Від тиску.

  3. Від дії фізичних та хімічних факторів.

  4. Нейротична.

  5. Дисфункціональна.

Дівчинка віком 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії. На аутопсії слизова оболонка трахеї і бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни.

  1. *Крупозне запалення

  2. Серозне запалення

  3. Геморагічне запалення

  4. Дифтеритичне запалення

  5. Катаральне запалення

На розтині трупа чоловіка віком 57 років, який помер від висипного тифу, виявлено, що м’язи передньої черевної стінки і стегон щільні, білувато-жовтого кольору, нагадують стеаринову свічу. Проявом якого патологічного процесу є дана картина?

  1. *Восковидного некрозу

  2. Апоптозу

  3. Фібриноїдного некрозу

  4. Колікваційного некрозу

  5. Казеозного некрозу

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявні тромби. Про який патологічний процес йдеться мова?

  1. *Тромбемболія судин легеневої артерії.

  2. Жирова емболія судин легеневої артерії.

  3. Тканинна емболія судин легеневої артерії.

  4. Застійний тромбоз судин легеневої артерії.

  5. Геморагічна бронхопневмонія.

При розтині чоловіка 49 років, який поступив у стаціонар з картиною гепатотропної інтоксикації і раптово помер, печінка збільшена, дрябла, жовто-коричневого кольору; на поверхні розрізу печінки і лезі ножа помітні краплини жиру. Мікроскопічно: гепатоцити периферії класичних печінкових часточок вміщують масу дрібних крапель, які виповнюють цитоплазму і відсовують ядро на периферію. Який процес наймовірніше має місце в печінці?

  1. *Жирова дистрофія печінки

  2. Цереброзидліпідоз (хвороба Гоше)

  3. Сфінгомієлінліпідоз (хвороба Німанна-Піка)

  4. Гангліозидліпідоз (хвороба Тея-Сакса)

  5. Генералізований гангліозидоз(хвороба Нормана-Ландінга)

У хворого на гостру виразкову хворобу шлунка, що ускладнилась шлунковою кровотечею, блювотні маси забарвлені в темно-коричневий колір, що описується як блювота “кавовою гущею”. Наявність якого пігменту в блювотних масах визначає таке їх забарвлення?

  1. *Солянокислого гематину

  2. Гемоглобіну

  3. Білірубіну

  4. Гемомеланіну

  5. Сульфіду заліза

У хворго після операційного втручання (опікова хвороба) в умовах різкого зниження реактивності організму став прогресувати сепсис, що привело до смертельного наслідку. В області передньої стінки черевної порожнини на розтині мікроскопічно спостерігається дифузна інфільтрація сегментоядерніми лейкоцитами міжм'язевих проміжків, набряк тканини, лізис м'язових волокон. Визначити характер патологічног процесу.

  1. *Флегмона.

  2. Дифтеритичне запалення.

  3. Абсцес.

  4. Некроз.

  5. Катаральне запалення.

У хворого, з’явилася охриплість голосу, під час лярінгоскопії виявлена пухлина гортані, сіро-білого кольору, з сосочковою поверхнею. Мікроскопійно: розростання сполучної тканини, що вкрите багатошаровим плоским епітелієм зі збільшеним ороговінням, без клітинного атипізму. Найвірогідніше це:

  1. *Папілома

  2. Фіброма

  3. Поліп

  4. Ангіома

  5. Ангіофіброма

Мікроскопійне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявило звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

  1. *Ліпосклероз

  2. Ліпоїдоз

  3. Доліпідна

  4. Тероматоз

  5. Виразкування

У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всих альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

  1. *Крупозна пневмонія

  2. Вогнищева бронхопневмонія

  3. Грипозна пневмонія

  4. Фібринозний плеврит

  5. Інтерстициальна пневмонія

У хворого 14-ти років діагностована тріада Гетчинсона: зуби діжкоподібної форми, паренхіматозний кератит та глухота. Для якої хвороби характерні виявлені зміни?

  1. *Сифіліс.

  2. Токсоплазмоз.

  3. Проказа.

  4. Туберкульоз.

  5. Опісторхоз.

Хворий 20 років звернувся із скаргами на появу короткочасних болісних відчуттів в області 2-го зуба справа на нижній щелепі під дією хімічних або механічних подразників. При огляді зуба виявлений середньої глибини дефект твердих тканин, що перетинає дентино-емалеву межу. Дентин пігментований, дещо розм'якшений. Ваш діагноз?

  1. *Середній карієс

  2. Поверхневий карієс

  3. Глибокий карієс

  4. Флюороз

  5. Клиноподібний дефект

Хворий 18 років звернувся із скаргами на кровотечу з ясен протягом декількох днів . Об'єктивно: ясна в ділянці верхніх і нижніх фронтальних зубів збільшені в об’ємі, гіперемовані, кровоточать при механічному подразненні, пародонтальних кишень немає, патологічна рухомість зубів відсутня. Поставте діагноз.

  1. *Гострий гінгівіт

  2. Пародонтит

  3. Парадонтоз

  4. Періодонтит

  5. Епуліс

Хворий протягом багатьох років страждав на хронічний остеомієліт нижньої щелепи. Останнім часом в аналізі крові - гіпопротеїнемія, диспротеїнемія; у сечі - протеїнурія, білкові циліндри. Помер від хронічної ниркової недостатності. На розтині нирки збільшені, щільні, воскоподібні. Який патологічний процес у нирках був виявлений на розтині?

  1. *Амілоїдоз

  2. Хронічний гломерулонефрит

  3. Гідронефроз

  4. Хронічний піелонефрит

  5. Інтерстиційний нефрит

У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покрови чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано:

  1. *Волога гангрена

  2. Суха гангрена

  3. Нома

  4. Секвестр

  5. Коагуляційний некроз

При осмотре больного, врач-стоматолог отметил, что края зубной ячейки, лишенной зуба, значительно сближены, диаметр ее уменьшен. О каком общепатологическом процессе идет речь в данном случае?

  1. *Атрофии дисфункциональной

  2. Гипоплазии

  3. Атрофии вызванной недостаточностью кровообращения

  4. Атрофия нейротическая (при денервации)

  5. Атрофия от давления

У померлого від хронічної серцево-судинної недостатності на розтині виявлене “тигрове серце”. З боку ендокарду помітне жовтувато-біле покреслення , міокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологію?

  1. * Жирова паренхіматозна дистрофія.

  2. Вуглеводна дистрофія

  3. Гіаліново-краплинна дистрофія.

  4. Жирова судинно-стромальна дистрофія.

  5. Амілоїдоз

Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

  1. * Грип

  2. Парагрип

  3. Аденовірусна інфекція

  4. Респіраторно-синцитіальна інфекція

  5. Стафілококова бронхопневмонія

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний рисунок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?

  1. *Лімфогранулематозу

  2. Гострого мієлолейкозу

  3. Хронічного мієлолейкозу

  4. Грибовидного мікозу

  5. Туберкульозу

На вскрытии больного 42-х лет, страдавшего хроническим диффузным бронхитом и умершего от легочно-сердечной недостаточности, обнаружены большие, повышенной воздушности легкие, которые своими краями прикрывают средостение, не спадаются, бледно-серого цвета, режутся с хрустом, при надавливании пальцем на поверхности легких остается ямка. Из просвета бронхов выделяется слизисто-гнойный эксудат. Установите диагноз.

  1. *Хроническая диффузная обструктивная эмфизема легких

  2. Хроническая очаговая эмфизема

  3. Интерстициальная, межуточная эмфизема

  4. Первичная идиопатическая эмфизема

  5. Викарная компенсаторная эмфизема

У ребенка 2 лет появился катаральный конъюктивит, фарингит, ларинготрахеобронхит. На слизистой оболочке щек, соответственно нижним малым коренным зубам, белые пятна, а позднее – крупнопятнистая и папулезная сыпь на лице, туловище, конечностях. О каком заболевании следует думать?