Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 28. М’язи та фасції таза. Топографія. М’язи і фасції стегна. Стегновий канал. М’язова та судинна затоки. Топографія стегна.

Кількість годин – 2

1.Актуальність теми. Спроможність організму до переміщення здійснюється за допомогою спеціалізованої тканини – м’язової. Після вивчення пасивної частини опорнорухового апарату (скелет та його з’єднання) вивчаємо скелетну (посмуговану) мускулатуру, що рухає окремі частини тіла та тіло в цілому. Будова рухового апарата є предметом анатомії, але знання цього розділу необхідне для засвоєння біохімії, яка вивчає біоенергетику м’язів, для фізіології, біомеханіки, біокібернетики, лікувальної фізкультури.

2. Навчальні цілі. Вивчити на препаратах, схемах, муляжах та малюнках топографію м’язів поясу нижньої кінцівки та стегна, їх функціональне значення.

3. Базовий рівень знань та вмінь:

- з курсу біології: філогенез м’язової системи;

- з курсу анатомії: знання будови скелета;

4. Зміст теми заняття. М'язи нижньої кінцівки (musculi membri inferioris)

М'язи тазового пояса (musculi cinguli membri inferioris):

1. Клубово-поперековий м'яз (m. . iliopsoas) - починається двома м'язами: клубовим м'язом (m.ilifcus), який лежить у клубовій ямці, і великим попереко­вим м'язом (m. psoas major), який починається від попере­кових хребців. Обидва м'язи з'єднуються в клубово-попере­ковий, що виходить через м'язову лакуну і прикріплюється до малого вертлюга. Функція: згинає стегно, при фіксованих кінцівках згинає тулуб.

2. Великий сідничний м'яз (musculus gluteus maximus) - починається від сідничної поверхні клубової кістки, прикріплюється до сідничної горбистості стегнової кістки. Функція: розгинає стегно, при фіксованих кінцівках розги­нає тулуб.

3. Середній сідничний м'яз (musculus gluteus medius) - лежить під попереднім м'язом, починається від сідничної поверхні клубової кістки; прикріплюється до ве­ ликого вертлюга. Функція: відводить стегно.

4. Малий сідничний м'яз (musculus gluteus minimus) - знаходиться під середнім сідничним м'язом, починається від сідничної поверхні клубової кістки; при­ кріплюється до великого вертлюга. Функція: відводить стегно.

5. М’яз-натягач широкої фасції (musculus tensor fasciae latae) - починається від верхньої передньої клубової ості та клубового гребеня, переходить у клубово-великогомілковий тракт, прикріплюється до латерального виростка великогомілкової кістки. Функція: згинає стегно.

6. Грушоподібний м'яз (musculus piriformis) - починається на тазовій поверхні крижової кістки, виходить з порожнини таза через великий сідничий отвір; при­кріплюється до великого вертлюга. Функція: обертає стегно назовні (супінація).

7. Внутрішній затульний м'яз (musculus obturatorius intenus) - починається від внутрішнього краюзатульного отвору, проходить через малий сідничий отвір; прикріплюється до великого вертлюга. Функція: обертає стегно назовні (супінація).

8. Близнюкові м'язи (musculi gemelli) – верхній близнюковий м'яз починається від сідничої ості, нижній - від сідничого горба; обидва м'язи прикріплюються до великого вертлюга. Функція: обертають стегно назовні (супінація).

9. Зовнішній затульний м'яз (musculus obturatorius extirnus) - починається від зовнішнього краю затульного отвору; прикріплюється до великого вертлюга.Функція: обертає стегно назовні (супінація).

10. Квадратний м'яз стегна (musculus quadratus femoris) - починається від сідничого горба; прикріплю­ється до великого вертлюга. Функція: обертає стегно назовні (супінація).

М'язи вільної нижньої кінцівки (musculi membri infer-oris liberi)

М'язи стегна (musculi femoris): - передня група:

1. Чотириголовий м'яз стегна (musculus quadriceps femoris) - починається 4-ма головками: прямий м'яз стегна (т. rectus femoris) - від нижньої передньої клубової ості, латеральний, медіальний і проміжний широкі м'язи (m. vastus lateralis, medialis et intermedius) - від шорсткої лінії стегнової кістки; прикріплюється до горбистості велико­гомілкової кістки. Функція: розгинає гомілку, прямий м'яз стегна бере участь у згинанні стегна.

2. Кравецький м'яз (musculus sartorius) – починається від верхньої передньої клубової ості; прикріплюється до горбистості великогомілкової кістки. Функція: згинає стегно в кульшовому суглобі і згинає гомілку в колінному суглобі.

задня група:

3. Півсухожилковий м'яз (musculus semitendinosus) - починається від сідничого горба; прикріплюється до велико­гомілкової кістки. Функція: розгинає стегно і згинає гомілку.

4. Півперетинчастий м'яз (musculus semimembranosus) - починається від сідничого горба; прикріплюється 3-ма пучками, формуючи "глибоку гусячу лапку": один пучок приєднується до великогомілкової колатеральної зв'язки, другий - утворює косу підколінну зв'язку, тре­тій - прикріплюється до великогомілкової кістки. Функція: розгинає стегно і згинає гомілку.

5. Двоголовий м'яз стегна (musculus biceps femoris) - починається двома головками: довгою - від сідничого горба, і короткою від стегнової кістки; прикріплюється до головки малогомілкової кістки. Функція: розгинає стегно і згинає гомілку.

медіальна група - м'язи медіальної групи починаються від лобкової кістки; прикріплюються до стегнової кістки; виконують приведення стегна. До медіальної групи відносяться наступні м'язи:

- Гребінний м'яз (musculus pectineus).

- Довгий привідний м'яз (musculus adductor longus).

- Короткий привідний м'яз (musculus adductor brevis).

- Великий привідний м'яз (musculus adductor magnus).

- Стрункий (ніжний) м'яз (musculus gracilis).

Фасції стегна.:

- широка фасція стегна (підшкірний розтвір);

- підколінна фасція.

Топографія стегна:

- стегновий трикутник;

- клубово-гребінна борозна;

- привідний канал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]