Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лікув. заклади

.pdf
Скачиваний:
137
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
110.74 Кб
Скачать

?

Розглядаючи генеральний план забудови земельної ділянки корпусами багатопрофільної лікарні експерти відзначили, що її розміри та раціональна конфігурація забезпечують оптимальне розташування лікарняних комплексів з гігієнічних і медико-технологічних позицій. Яка конфігурація земельної ділянки, з перелічених, зображена на генеральному плані?

+Прямокутна. - Квадратна. - Трикутна.

- Кругла. - Овальна.

?

Перед випуском у каналізаційну мережу міста стічні води інфекційної лікарні очищуються та знезаражуються на локальних спорудах, у комплекс яких входять пристрої: решітка, аеротенк, вторинний відстійник, контактний резервуар, дегельмінтизатор. У якому з наведених пристроїв відбувається біологічне очищення стічних вод?

+Аеротенку.

-Вторинному відстійнику.

-Контактному резервуарі.

-Решітці.

-Дегельмінтизаторі.

?

Для контролю якості передстерилізаційної обробки медичного інструментарію на повноту відмивання виробів від крові та лужних компонентів миючих засобів застосовують ряд проб, а саме: фенолфталеїнову, ортотолуїдинову, азопірамову, бензидинову, бензоат натрієву. Яка з перелічених проб є чутливою при виявленні слідів крові і водночас безпечною для медичного персоналу та оточуючого середовища?

+ Азопірамова.

-Фенолфталеїнова.

-Бензидинова.

-Бензоат натрієва.

-Ортотолуїдинова.

?

Увідділеннях інфекційної лікарні планується інструментальний контроль за ефективністю роботи вентиляційної системи та дотриманням оптимальних параметрів мікроклімату. Для його здійснення підготовані прилади, зокрема: апарат Кротова, крильчатий анемометр, термограф, кататермометр, аспіраційний психрометр Ассмана. Який з наведених приладів призначений для вимірювання швидкості руху повітря у лікарняних приміщеннях?

+ Кататермометр.

- Крильчатий анемометр.

- Аспіраційний психрометр Ассмана. - Апарат Кротова.

- Термограф.

?

Уприміщення лікарняних палат та кабінети лікарів у денний час проникає постійний широкосмуговий шум від зовнішніх джерел. Отримані результати заміряних рівнів звуку (дБА) з врахуванням фону і відповідних поправок оцінено як такі, що забезпечують в денний час акустичний комфорт для перебування хворих та праці персоналу. Назвіть з переліченого допустимий рівень звуку, на підставі якого сформульований даний висновок. + 35 дБа.

- 25 дБа.

-30 дБа.

-40 дБа.

-45 дБа.

?

За результатами хімічного аналізу у повітрі лікарняних палат виявлено домішки, а саме: оксид та діоксид вуглецю, аміак, діетиловий ефір, пил. Рівень концентрацій цих речовин оцінено як допустимий. На підставі якого критерію, з наведених, дано гігієнічну оцінку якості повітряного середовища палат за хімічним складом?

+ Середньодобової ГДК у атмосферному повітрі.

-Максимально разової ГДК у атмосферному повітрі.

-Середньомісячної ГДК у атмосферному повітрі.

-Максимально разової ГДК у повітрі робочої зони.

-Середньозмінної ГДК у повітрі робочої зони.

?

У палатах хворих з порушенням окисно-відновних процесів та функції зовнішнього дихання проведено дослідження якості повітряного середовища за параметрами: окисність, рівень діоксиду вуглецю, бактеріальне обсіменіння (загальне, гемолітичний стрептокок і стафілокок). Аналіз отриманих результатів та їх гігієнічна оцінка свідчать про підвищений рівень недоокислених органічних речовин. На підставі якого з перелічених показників сформульований даний висновок?

+ Окисність.

- Загальне бактеріальне обсіменіння.

-Гемолітичний стрептокок.

-Гемолітичний стафілокок.

-Рівень діоксиду вуглецю.

?

При обстеженні умов праці медичного персоналу в операційній отримано наступні дані: t повітря – 20оС, швидкість руху повітря - 0,15 м/с, відносна вологість – 75%, вміст діоксиду вуглецю - 0,7%, загальна штучна освітленість люмінесцентними лампами – 400 лк, освітленість операційного поля – 7000 лк. За якою групою з наведених показників порушено гігієнічні умови праці медичного персоналу?

+ Відносна вологість, вміст діоксиду вуглецю.

-Відносна вологість, загальна штучна освітленість.

-Освітленість операційного поля, швидкість руху повітря.

-Вміст діоксиду вуглецю, загальна штучна освітленість.

-Вміст діоксиду вуглецю, t0 повітря.

?

Для знезараження повітря операційної планується використати джерело ультрафіолетового випромінювання (УФВ). При проведенні розрахунків з метою встановлення необхідного режиму опромінювання було випробувано 5 режимів. Для оцінки ефективності санації було проведено посів повітря за допомогою апарату Кротова та розрахована ефективність санації (у %). Вкажіть оптимальну дозу.

+ 95 %

-85 %

-75 %

-65 %

-55 %

?

Інфекційна лікарня збудована по децентралізованій системі на прямокутній ділянці з співвідношенням сторін 1:2. По периметру ділянки є смуга зелених насаджень, ширина якої 15 м. Ділянка має 3 зони: лікувальну, господарську, патологоанатомічну. На територію лікарні веде два в’їзди для автотранспорту. Визначте гігієнічні недоліки.

+ Необхідна садово-паркова зона і 2 в’їзди на ділянку.

-Необхідна адміністративна зона, смуга зелених насаджень 20 м.

-Система забудови інфекційних лікарень повинна бути централізована.

-Лікарняна ділянка повинна бути квадратної форми.

-Для кожної зони ділянки необхідний окремий в’їзд автотранспорту.

?

Операційна площею 40 м2, розрахована на один операційний стіл. Середня температура повітря у ній становить 200С. Відносна вологість 50%, швидкість руху повітря 0,15 м/сек, перепад температур по вертикалі і горизонталі 2,50С. Вміст СО2 в повітрі 0,07%. СК 1:3, загальне штучне освітлення люмінесцентними лампами складає 200 лк, КПО – 3,5%.

Безтіньова лампа створює освітленість операційного поля 10000 лк. Який із вище приведених показників не відповідає гігієнічній нормі?

+Штучне освітлення. - Відносна вологість. - Температура повітря.

- Швидкість руху повітря. - КПО.

?

Міська лікарня складається з головного корпусу, в якому розміщені хірургічне і терапевтичне відділення та декілька менших будинків, які призначені для інфекційного, пологового та дитячого відділень. Визначити систему будівництва лікарні.

+Змішана.

-Централізована.

-Децентралізована.

-Централізовано-блочна.

-Казармена.

?

При розміщенні лікувального закладу у населеному пункті лікарні, будинки розташовуються на відстані 20 м від меж ділянки, господарське подвір’я на відстані 30 м від лікарняних будинків, захисна зона із зелених насаджень на периферії ділянки завширшки 15 м, площа зелених насаджень на 1 ліжко 30 м(кв), площа забудови 15%. Який із приведених показників не відповідає гігієнічним вимогам.

+ Відстань лікарняних будинків від меж ділянки.

-Відстань господарського подвір’я від лікарняних будинків.

-Захисна зона із зелених насаджень на периферії ділянки.

-Площа зелених насаджень на одне ліжко.

-Площа забудови.

?

За дорученням лікаря медична сестра провела вимірювання, які необхідні для оцінки мікрокліматичних умов палати терапевтичного відділення. Результати вимірювань: середня температура повітря становить 20°С, швидкість руху повітря – 0,02 м/с, відносна вологість повітря – 58%. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату палати.

+ Мікроклімат комфортний.

-Мікроклімат дискомфортний охолоджувального типу.

-Мікроклімат дискомфортний нагрівного типу.

-Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю повітря.

-Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю повітря.

?

Укажіть, яку систему штучної вентиляції необхідно передбачити та запланувати під час проектування операційного блоку лікарні.

+ Припливно–витяжна вентиляція з перевагою притоку повітря.

-Припливно–витяжна вентиляція з перевагою витяжки повітря.

-Витяжна вентиляція.

-Припливна вентиляція.

-Обмінна вентиляція.

?

Спеціалізовані лікарні чи комплекси потужністю вище 1000 ліжок для перебування хворих протягом тривалого часу необхідно розташовувати в приміській зоні чи околицях, по можливості в зелених масивах, з відповідністю розривів від селітебних територій не менше (м):

+ 1000

-500

-300

-100

-50

?

Для збирання лікарняного сміття та побутових відходів на спеціалізованих площадках з водонепроникним покриттям встановлюються сміттєзбірники з кришками, які щільно закриваються. Віддалі до палатних і лікувально-діагностичних корпусів мають бути не менше (м):

+25 - 30 - 35 - 40 - 50

?

При обстеженні гігієнічних умов роботи лікарів в операційній отримані наступні параметри мікроклімату : t =220С, швидкість руху повітря 0,1 м/с, вологість 55%, вміст СО2 - 0,1%, повітрообмін за годину 8. Визначте, який з параметрів мікроклімату не відповідає нормі?

+Повітрообмін.

-Температура.

-Вологість.

-Швидкість руху повітря.

-Вміст СО2.

?

В хірургічному відділенні на 60 ліжок, що будується, плануються дві операційні площею 30 и 40 м2. Вікна їх орієнтовані на південні румби. Світловий коефіцієнт 1:2, КПО 2,5%. Які параметри не відповідають гігієнічним нормам?

+ Площа операційних.

-Кількість операційних.

-Орієнтація вікон.

-Світловий коефіцієнт.

-КПО.

?

Площа чотириліжкової палати в терапевтичному відділенні міської лікарні складає 28 м2. Чи відповідає це гігієнічним вимогам?

+ Відповідає для всіх лікарень.

-Не відповідає.

-Відповідає тільки для міських лікарень.

-Відповідає тільки для сільських лікарень.

-Не відповідає тільки для лікарень з централізованою системою забудови.

?

На земельній ділянці лікарні 25% площі зайнято будівлями, 60% - зеленими насадженнями і 15% припадає на господарський двір і проїзди. В який спосіб необхідно покращати планування лікарняної ділянки?

+ Зменшити відсоток забудови.

-Зменшити відсоток озеленення.

-Збільшити відсоток забудови.

-Збільшити відсоток озеленення.

-Зменшити відсоток що припадає на господарський двір і проїзди.

?

Проектом лікарні передбачено поділ лікарняних корпусів на три групи: палатні, лікувально-діагностичні та допоміжні, які з’єднані між собою підземними переходами. Який тип забудови застосований при проектуванні лікарні?

+ Централізовано-блочний.

-Змішаний.

-Централізований.

-Децентралізований.

-Централізовано-децентралізований.

?

Бактеріологічна лабораторія обласної клінічної лікарні проводить щомісячний контроль якості до стерилізаційної обробки та стерилізації інструментарію, застосовуючи зокрема проби з тест-індикаторами. Що контролюють за допомогою цих проб?

+ Температуру в автоклаві.

-Загальне мікробне обсіменіння.

-Залишки крові.

-Залишки мийного засобу.

-Тиск в автоклаві.

?

Бокс інфекційного відділення має площу 22 м2. На яку максимальну кількість ліжок він може бути розрахований?

+ 1.

-2.

-3.

-4.

-5.

?

Вологе прибирання палати гнійного післяопераційного відділення здійснюється раз на добу з застосуванням 1% розчину хлораміну, провітрювання палати – чотири рази на добу, заміна білизни – раз на тиждень, а в разі забруднення її виділеннями з рани – негайно, гігієнічний душ хворі приймають раз на тиждень. Виявіть недолік санітарногігієнічного режиму відділення?

+Недостатня частота прибирання палати. - Недостатня концентрація хлораміну.

- Недостатнє провітрювання. - Невчасна заміна білизни.

- Недостатня частота миття хворих.

?

У маніпуляційній світловий коефіцієнт, кут падіння світлових променів на робоче місце медсестри і кут отвору відповідають гігієнічним нормам, а коефіцієнт природної освітленості взимку недостатній. Що може бути основною причиною невідповідності між визначеними показниками природної освітленості?

+Вкриті памороззю вікна.

- Недостатня площа вікон.

-Велика відстань робочого місця від вікна.

-Затінення вікон протилежними будинками.

-Велика площа маніпуляційної.

?

Акушерське відділення розташоване у триповерховій будівлі. Перший поверх займає обсерваційне відділення, другий – відділення фізіології вагітності, третій – відділення патології вагітності. Всі поверхи сполучаються каналами витяжної вентиляції. Якого перепланування вимагає акушерське відділення ?

+ Розташування обсерваційного відділення на третьому поверсі.

-Розташування обсерваційного відділення на другому поверсі.

-Розташування відділення фізіології вагітності на третьому поверсі.

-Усунення відділення патології вагітності.

-Усунення обсерваційного відділення.

?

На земельній ділянці сільської дільничної лікарні на 50 ліжок виділені такі зони: лікувального корпусу для неінфекційних хворих, лікувального корпусу для інфекційних хворих з відокремленими садово-парковими зонами, а також господарська зона, в якій розташоване патологоанатомічне відділення. Яке порушення допущено при плануванні ділянки?

+Поєднання господарської та патологоанатомічної зон. - Відокремлення садово-паркових зон.

- Розташування інфекційного відділення на ділянці лікарні. - Розмежування зон для інфекційних і неінфекційних хворих.

- Розташування патологоанатомічного відділення на ділянці лікарні.

?

Проектом реконструкції центральної районної лікарні передбачається будівництво шкірно-венерологічного та онкологічного відділень. Яка система видалення відходів буде відповідати гігієнічним вимогам?

+Збирання у герметичні ємності з наступним спалюванням у спеціальній установці на території лікарні.

- Роздільний вивіз спеціальним транспортом на полігон побутових відходів. - Утилізація на сміттєспалювальному заводі.

- Попереднє знезаражування 5% розчином хлорного вапна та поховання на полігоні побутових відходів (звалищі).

- Сумісне видалення з загально лікарняними твердими відходами.

?

У перев’язочній хірургічного відділення до початку роботи було визначено загальне бактеріальне забруднення повітря. Яким повинен бути показник загального мікробного числа в даному випадку?.

+До 500

-До 1000

-До 2000

-До 300

-До 1500

?

На земельній ділянці лікарні при змішаній системі будівництва виділяють головний корпус, поліклініку, акушерсько-гінекологічний корпус, інфекційний корпус, харчоблок, господарські будівлі, патологоанатомічний корпус, лікарняний сад зі смугою зелених насаджень. Яким повинен бути максимальний відсоток забудівлі лікарняної ділянки?

+ 15%

-20%

-35%

-10%

-25%

?

Земельна ділянка централізованої лікарні має прямокутну форму розміром 200х300 м. По фасаду ділянки розташований лікувальний корпус, в центрі - лікарняний сад, в глибині території - господарські будови. На якій відстані від межі ділянки повинен розташовуватися лікувальний корпус?

+ Не менше 30 м.

-Не менше 20 м.

-Не менше 15 м.

-Не менше 50 м.

-Не менше 25 м.

?

Одним з методів специфічної профілактики внутрішньо лікарняних інфекції є: + Термінова імунізація.

-Ізоляція секцій, опер блоків та ін.

-Раціональне розміщення відділень за поверхами.

-Зонування лікарняної ділянки.

-Санітарно-протиепідемічні заходи.

?

В гнійній операційній хірургічного відділення проведена ампутація гомілки хворому з гангреною. Яким чином видаляються відходи операційно-акушерського походження в лікарнях?

+ Спалюються в спеціальних печах.

-Вивозяться на смітники твердих побутових відходів.

-Вивозяться на спеціально відведені місця на цвинтарях.

-Закопуються на території лікарні.

-Подрібнюються і скидаються в каналізацію.

?

У населеному пункті NN для будівництва дільничної лікарні на 100 ліжок пропонується декілька земельних ділянок різної площі. Яку мінімальну площу повинна мати земельна ділянка для розміщення лікарні такої потужності?

+2 га. - 1 га. - 3 га. - 4 га. - 5 га.

?

При розслідуванні випадку спалаху внутрішньо лікарняної інфекції у дитячому відділенні проведено дослідження медперсоналу на носійство стафілококової інфекції. При посіві методом розведення встановлено, що ступінь обсіменіння становить 100, 250, 500, 750 і 1000 КУО. При якій кількості КУО персонал вважається носієм?

+1000 КУО.

-100 КУО.

-250 КУО.

-500 КУО.

-750 КУО.

?

При санітарній експертизі проекту інфекційної лікарні було установлено, що основними архітектурно-планувальними приміщеннями є бокси і напівбокси. Відсутністю якого елементу напівбокс відрізняється від боксу?

+ Входу з вулиці.

-Палати.

-Санітарного вузла.

-Шлюзу.

-Входу з відділення.

?

При лабораторному дослідженні якості повітряного середовища палати для хворих влітку було встановлено, що бактеріальне обсіменіння – 4000 клітин/м3, гемолітичного стрептококу – 25 КУО/м3, вміст вуглекислого газу – 0,1%. Оцінити ступінь чистоти повітря.

+ Задовільно чисте.

-Дуже чисте.

-Чисте.

-Забруднене.

-Дуже забруднене.

?

При санітарному обстеженні опікового відділення для дорослих було встановлено, що палати на 4 ліжка мають площу 28 м2. Яка мінімальна площа палат повинна бути у цьому відділенні?

+40 м2. - 24 м2. - 28 м2. - 30 м2. - 52 м2.

?

Якість повітря операційної пологового будинку під час роботи оцінена як забруднене. Якими нормативним документом користувалися при цьому?

+Наказ МОЗ України № 4 від 1996 року.

-Наказ МОЗ № 288 від 1976 року.

-Наказ МОЗ № 720 від 1976 року.

-СанПіН 5179-90.

-СанПіН 4630-88.

?

У населеному пункті планується будівництво лікарні. При обґрунтуванні площі земельної ділянки, яка відводиться під будівництво, лікарю в першу чергу необхідно звернути увагу на:

+ Ліжковий фонд лікарні.

-Територіальні розміри населеного пункту.

-Систему лікарняного будівництва.

-Категорійність населеного пункту.

-Рівень захворюваності населення.

?

У населеному пункті N планується будівництво інфекційної лікарні на 100 ліжок. Стічні води перед скидом у міську каналізацію проходять попереднє очищення та знезаражування. Яка з приведених споруд можна використати для попереднього очищення?

+ Септик з полями підземної фільтрації.

-Піщано-гравійний фільтр.

-Фільтруючий колодязь.

-Фільтруючу траншею.

-Біофільтри малої потужності.

?

Важливе значення у профілактиці внутрішньо-лікарняних інфекцій має організація вентиляції приміщень лікарні. Яка з приведених гігієнічних вимог до вентиляції при цьому є найважливішою:

+Виключення перетоків повітря з забруднених зон у чисті. - Виключення забруднення верхніх поверхів.

- Підтримання параметрів мікроклімату. - Підтримання чистоти повітря.

- Підтримання іонного складу повітря.

?

При експертизі проекту лікарні було встановлено: операційний блок, до складу якого входить 4 операційних, знаходиться на другому поверсі, розміри операційної 5х6 м, вікна операційних орієнтовані на північ, на відстані 10 м знаходиться головний корпус висотою 20 м. Що з приведених даних не відповідає гігієнічним вимогам?

+Недостатня площа операційної.

-Невірна орієнтація вікон.

-Недостатня кількість операційних.

-Недостатня відстань до головного корпусу.

-Невірно вибраний поверх для операційної.

?

У помешканні стоматологічної поліклініки для роботи з амальгамами вміст парів ртуті в повітрі склав 0,008 мг/м3. Роботи проводяться у витяжній шафі, вентиляційна система справна. Режим демеркуризації дотримується. Які речовини ви б рекомендували використовувати для демеркуризації забруднених поверхонь?

+ 20% розчин хлористого заліза.

-0,5% розчин роданіду амонію.

-10% розчин хлорного вапна.

-40% оцтова кислота.

-70о етиловий спирт.

?

Повітря палат хірургічного відділення, у яких перебувають хворі з нагноєними ранами, забруднене патогенним стафілококом у кількостях, що перевищують допустимі рівні. Для попередження забруднення повітря операційної цього хірургічного відділення, в операційній повинна бути передбачена вентиляція:

+Припливно-витяжна з переважанням припливу. - Тільки припливна.

- Тільки витяжна.

- Припливно-витяжна, рівна за обсягом припливу і витягу. - Припливно-витяжна з переважанням витягу.

?

Площа, відведена під забудову лікарняними корпусами, займає 19 % земельної ділянки, площа озеленення - 62 %, площа садово-паркової зони - 30 м2 на 1 ліжко. Зелені насадження розміщені по периметру ділянки шириною 15 м. Відстань від патологоанатомічного корпусу до палатних корпусів складає 32 м. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним вимогам?

+Площа забудови.

-Площа озеленення.

-Площа садово-паркової зони.

-Ширина зелених насаджень по периметру ділянки.

-Відстань від палатних корпусів до патологоанатомічного корпусу.

?

У зв'язку з підвищенням рівня гнійно-септичних ускладнень після оперативного лікування здійснено нагальне обстеження медичних працівників хірургічного відділення на

носійство стафілококу. При прямому посіві на жовтково-сольовий агар матеріалу з поверхні мигдаликів лікаря N. через 48 годин інкубації при температурі 37,0 °С на чашці Петрі виявлено суцільний ріст ізольованих колоній. Який захід з профілактики гнійносептичних ускладнень в оперованих хворих є першочерговим?

+ Тимчасово відсторонити лікаря N. від участі в операціях.

-Призначити лікарю N. полоскання зіву 1 % спиртовим розчином хлорфіліпту 3 рази на день.

-Зобов'язати лікаря N. носити маску у палатному відділенні.

-Призначити лікарю N. змащування передніх відділів носа 1 % маззю гексахлорофену.

-Призначити лікарю N. огляд отоларинголога та стоматолога.

?

Під час планового внутрішньо-лікарняного контролю за дотриманням санітарногігієнічного режиму у палатах терапевтичного відділення відібрано проби повітря для лабораторного аналізу за хімічними та бактеріологічними показниками. Отримано наступні дані: вміст вуглецю діоксиду - 0,2 %; окиснюваність - 15,0 мг О2/м3; загальна кількість мікроорганізмів у м3 - 1500; золотистий стафілокок - 3. Встановіть ступінь чистоти повітряного середовища палат.

+ Забруднене.

-Помірно забруднене.

-Задовільної чистоти.

-Чисте.

-Дуже чисте.

?

Стан повітря операційної зали оцінювали за вмістом вуглецю діоксиду (СО2), кількістю гемолітичних стрептококів та стафілококів у 1 м3 повітря, загальним мікробним обсіменінням. Який головний критерій чистоти повітря в операційній?

+ Вміст діоксиду вуглецю.

-Кількість гемолітичних стрептококів в 1 м3 повітря.

-Кількість гемолітичних стафілококів в 1 м3 повітря.

-Загальне мікробне обсіменіння (мікробне число).

-Кількість гемолітичних коків в 1 м3 повітря.

?

Передбачається будівництво багатопрофільної лікарні в одному з центральних районів міста N. Яка система забудови найбільш доцільна у даному випадку?

+Централізовано-блочна. - Централізована.

- Децентралізована. - Змішана.

- Блочна.

?

Під час реконструкції міської лікарні в місті, розташованому на 55° п. ш., планується перенесення хірургічного блоку з цокольного на перший поверх будівлі. На яку сторону світу необхідно зорієнтувати вікна нової операційної зали для створення оптимальних умов праці хірургічного персоналу?

+Північ.

-Схід.

-Захід.

-Південь.

-Південний захід.

?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]