Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Радіация

.pdf
Скачиваний:
70
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
93.77 Кб
Скачать

?

Громадянин Ш. (вік 28 років, зріст 175 см, маса тіла 74 кг), працюючи на об’єкті з радіаційно-ядерною технологією майстром зміни, при радіаційній аварії, яка мала локальний характер, з дозволу місцевої санітарно-епідеміологічної станції одержав індивідуально ефективну дозу, яка відповідає двом лімітам аварійної дози, був направлений на медичну комісію для вирішення питання про можливість подальшої роботи з індустріальними джерелами іонізуючих випромінювань. При проходженні медичного обстеження у гр. Ш скарг відносно здоров(я не було. Фахівці, які проводили обстеження вважають його практично здоровим. назвіть вірний варіант відповіді. Гр. Ш. до роботи з джерелами іонізуючих випромінювань:

+Допускається до роботи без обмежень. - Не допускається.

- Допускається умовно з обмеженням дози опромінення. - Допускається умовно з обмеженням часу опромінення.

- Допускається умовно з обмеженням роботи з відкритими джерелами.

?

Громадянин З. (вік 50 років, зріст 166 см, вага 70 кг), проживає на радіоактивно забрудненій території в зоні посиленого радіоекологічного контролю, має власний будинок з присадибною ділянкою, працює в майстерні по ремонту сільгосптехніки. Звернувся в місцеву поліклініку до дільничного терапевта за порадою відносно використання овочів з присадибної ділянки для інтенсифікації виведення з організму радіонуклідів. Необхідно рекомендувати овочі з найбільшим вмістом харчових волокон

(понад 1 %).

+Гарбуз.

-Перець солодкий.

-Кабачки.

-Морква.

-Капуста.

?

Громадянин Н. (вік 40 років, зріст 170 см, маса тіла 72 кг), слюсар-сантехнік, який проживає в м. Києві, звернувся в районну поліклініку до дільничного терапевта за порадою з приводу працевлаштування. Гр. Н. з 1986 по 1992 р. проживав в Київській області на радіоактивно забрудненій території в зоні безумовного обов’язкового відселення. Після переїзду в м. Київ працював за фахом на механізованій фабриці-пральні. Центр по працевлаштуванню населення запропонував кілька місць роботи за фахом з яких треба вибрати найбільш оптимальне з врахуванням раніше отриманого променевого навантаження.

+М'ясокомбінат.

-Хіміко-фармацевтичний завод.

-Завод штучних шкір і плівкових матеріалів.

-Завод хімікатів.

-Завод будівельних конструкцій.

?

Громадянин Д. (вік 35 років, зріст 175 см, маса тіла 77 кг) працює на об'єкті з радіаційноядерною технологією інженером служби радіаційного контролю. Приймаючи участь в ліквідації наслідків радіаційної аварії, коли з дозволу місцевої санітарно-епідеміологічної станції був впроваджений ліміт допустимого рівня опромінення, зазнав опромінення, ефективна доза якого становила 100 мЗв (10 бер). Після роботи гр. Д. був направлений до лікувального закладу для медичного обстеження. Для оцінки аварійного опромінення і прогнозування його наслідків треба встановити відсоток допустимого ліміту дози.

+ 100 %

-90 %

-80 %

-70 %

-60 %

?

Молоде подружжя: гр. П. – чоловік, вік 23 роки, зріст 175 см, маса тіла 72 кг, робітникелектрик і гр. Р. – дружина, вік 20 років, зріст 170 см, маса тіла 68 кг, проживає на радіоактивно забрудненій території в Житомирській області в зоні гарантованого добровільного відселення, працює в автотранспортному підприємстві, звернулося до дільничного терапевту за порадою відносно зміни місця проживання. Вважають себе цілком здоровими. Існує кілька варіантів зміни місця проживання, з яких треба вибрати найбільш оптимальний.

+ Полтавська обл., м.Миргород.

-Рівненська обл., м.Сарни.

-Київська обл., м.Іванків.

-Чернігівська обл., м.Корюківка.

-Черкаська обл. м.Канів.

?

Громадянку Х. (вік 30 років, зріст 168 см, маса тіла 70 кг, службовець, бухгалтер за фахом) проживає у районному центрі, госпіталізовано у терапевтичне відділення районної лікарні з попереднім діагнозом: “Виразкова хвороба шлунку”. Для уточнення діагнозу і тактики лікування хворій призначено рентгеноскопію шлунку. необхідно визначити дозу опромінення, яка при проведенні призначеної рентгенодіагностичної процедури не призведе до перевищення річного ліміту дози опромінення, рекомендованого МОЗ України для осіб із захворюванням неонкологічної природи.

+Не більше 20 мЗв (2 бер).

-Не більше 100 мЗв (10 бер).

-Не більше 1 мЗв (0,1 бер).

-Не більше 2 мЗв (0,2 бер).

-Не більше 0,5 мЗв (0,5 бер).

?

В радіологічному відділенні лікарні для лікування злоякісних новоутворень використовують гама-установки променевої терапії типу “Агат” та інші закриті джерела іонізуючих випромінювань. Які із перелічених заходів треба використовувати для захисту персоналу при роботі з радіоактивними джерелами такого типу?

+ Скорочення часу роботи та екранування джерела.

-Герметизація установок та організація вентиляції приміщення.

-Екранування джерела та використання засобів індивідуального захисту органів дихання.

-Збільшення відстані до джерела та виконання правил індивідуальної гігієни.

-Систематична очистка поверхонь від радіоактивних забруднень та скорочення часу роботи.

?

Співробітники радіологічних відділень постійно працюють безпосередньо з закритими джерелами іонізуючих випромінювань. При виконанні радіопроцедур дотримуються наступних принципів захисту: часом, відстанню та екранами. Який ліміт ефективної дози за рік для цієї категорії працівників?

+ 20 мЗв.

-1 мЗв.

-150 мЗв.

-500 мЗв.

-2 мЗв.

?

Для створення радіаційної безпеки медичного персоналу рентгенодіагностичного кабінету використані захисні засоби типу екранів: просвинцьоване скло на екрані рентген-кабінету, велика і мала пересувні захисні ширми, запона та захисні рукавиці з просвинцьованої гуми. Які ще засоби екранування необхідні?

+Нагрудний фартух з просвинцьованого матеріалу. - Гумові чоботи з додатком свинцю.

- Обмеження тривалості робочого дня.

- Дистанційне управління рентген-апаратом. - Вказаних заходів досить.

?

У радіологічному відділенні для внутрішньопорожнинної терапії використовується гамаустановки типа “Агат”, джерелом ізотоп кобальту, який знаходиться в стальній ампулі. Який з перелічених способів захисту персоналу від впливу іонізуючого випромінювання необхідно використовувати в першу чергу з урахуванням типу джерела?

+Екранування джерела та робочого місця.

-Герметизація установки.

-Заходи планувального характеру (зонування приміщення).

-Устаткування приміщень ефективною вентиляцією.

-Використання засобів індивідуального захисту та санітарна обробка персоналу.

?

На державних іспитах студент довів екзаменатору, що найбільшим проникненням в організм людини має альфа іонізуюче випромінювання. Вірною відповіддю є:

+Гама-випромінювання.

-Нейтронне випромінювання.

-Альфа-випромінювання.

-Протонне випромінювання.

-Бета-випромінювання.

?

Громадянин М. (вік 30 років, зріст 172 см, маса тіла 70 кг), гр. Б. (вік 32 роки, зріст 166 см, маса тіла 75 кг) – працівники гамма-дефектоскопічної лабораторії, яка обслуговує будівельно-монтажне управління, в результаті надзвичайної ситуації, яка виникла в процесі роботи, зазнали опромінення, ефективна доза якого склала 40 мЗв (4 бер). Потерпілі були направлені до спеціальної медичної установи для обстеження. Встановіть чи перевищує отримана доза ліміт дози встановлений для персоналу в умовах радіаційної аварії:

+ Не перевищує.

-Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 4 годин.

-Не перевищує, якщо доза була отримана протягом доби.

-Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 12 годин.

-Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 6 годин.

?

До радіологічного відділу міської СЕС звернувся фермер А. з проханням провести аналіз картоплі на вміст радіонуклідів та видати гігієнічне заключення щодо можливої реалізації готової продукції. Результати аналізу показали, що вміст радіонуклів цезію-137 у картоплі дорівнює 40 Бк/кг, а стронцію-90 - 8 Бк/кг. Визначте найбільш правильний варіант заключення.

+Картопля може вживатися без обмежень.

-Картопля може вживатися лише на корм худобі.

-Картопля може бути використана для виробництва етилового спирту.

-Картопля може бути використана для виробництва крохмалю.

-Картопля може бути використана для виробництва чіпсів.

?

Будівельна організація звернулася до радіологічного відділу міської СЕС з проханням провести аналіз цегли, виготовленої на заводі в м. Х., на вміст природних радіонуклідів та дати висновок щодо можливості її використання. Аналіз показав, що сумарна величина ефективної питомої активності природних радіонуклідів радію-226, торію-232 та калію-40 складає 320 Бк/кг. Порадьте найбільш правильний варіант висновку СЕС.

+Цегла може використовуватись для всіх видів будівництва без обмежень. - Для промислового будівництва.

- Для будівництва підземних споруд.

- Для спорудження складських приміщень.

- Для спорудження нежитлових приміщень поза населеним пунктом.

?

Молоде подружжя, яке проживає в Житомирській обл. в населеному пункті, що знаходиться в зоні гарантованого добровільного відселення звернулося до юриста з проханням дати роз’яснення щодо гарантованих заходів по зниженню ризику негативного іонізуючого випромінювання на організм. Який із варіантів, запропонованих юристом, найбільш повно відповідає вимогам закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи"?

+Всі перераховані заходи.

-Добровільне переселення на інші території.

-Забезпечення в необхідній кількості чистими продуктами харчування.

-Проведення газифікації будинку.

-Постійний дозиметричний контроль.

?

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки (НРБ–97):

+20 мЗв/рік (2 бер/рік). - 40 мЗв/рік (4 бер/рік). - 2 мЗв/рік (0,2 бер/рік). - 10 мЗв/рік (1 бер/рік). - 5 мЗв/рік (0,5 бер/рік).

?

В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення фону іонізуючого випромінювання. Збільшення яких захворювань у населення цих територій слід очікувати у майбутньому?

+Новоутворення злоякісні.

-Захворювання шлунково–кишкового тракту.

-Серцево–судинні захворювання.

-ЛОР – захворювання.

-Очні хвороби.

?

Аліментарна профілактика віддалених ефектів дії радіації базується на зменшенні перекисної надлишковості процесів обміну. З метою надання раціону радіопротекторних властивостей його збагачують речовинами, що мають антиоксидантну дію та обмежують харчові речовини з прооксидантними властивостями. Які з перелічених речовин слід уменшити в харчовому раціоні, як прооксиданти?

+Кальциферол.

-Токоферол.

-Аскорбінова кислота.

-Бета-каротин.

-Селен.

?

22-річна жінка, що проживає поблизу 100-кілометрової зони діючої АЕС, випалює 1 пачку цигарок в день, стурбована ризиком виникнення в неї раку. Що з перерахованого краще за все може знизити ризик виникнення раку в даному випадку?

+Припинення паління.

-Проведення щорічної маммографії.

-Переїзд в інший більш безпечний населений пункт.

-Щорічне обстеження відбитків шийки матки.

-Проведення щорічного тесту на приховану кров.

?

Студент має прилади: лічильник Гейгера, лічильник Ебера, апарат Кротова, прилад Міщука, прилад Ебера. Який прилад він має використати для визначення радіоактивності? + лічильник Гейгера.

-Лічильник Ебера.

-Прилад Ебера.

-Прилад Міщука.

-Апарат Кротова.

?

Рентгенологічний кабінет МКЛ №2 розташований на другому поверсі, має площу 40 м2. Пульт керування винесений за екрановану ширму. Суміжних із кабінетом по вертикалі і горизонталі палат немає. Яка мінімальна кількість кімнат повинна входити до складу рентген-кабінету?

+3

-1

-2

-4

-5

?

Для збирання врожаю картоплі у сільськогосподарському підприємстві “Мрія”, яке знаходиться в зоні гарантованого добровільного відселення планується залучити школярів 10-11 класів. Яке рішення повинна прийняти дирекція школи з даного питання?

+ Заборонити роботу школярів.

-Заборонити роботу школярів тривалістю більше 2 годин.

-Заборонити роботу школярів тривалістю більше 6 годин.

-Заборонити залучення до роботи дівчат.

-Заборонити залучення до роботи школярів 10 класу.

?

Сім’я пенсіонерів Л., яка була евакуйована після аварії на ЧАЕС до Харківської області, вирішила повернутися для постійного проживання до села К., яке знаходиться в зоні безумовного (обов’язкового) відселення. Які рекомендації є найбільш правильними в даному випадку:

+Постійне проживання категорично заборонено. - Заборонене проживання більше 1 року.

- Заборонено проживання більше 3 років. - Заборонено проживання більше 5 років.

- Заборонено проживання без прийняття додаткових профілактичних заходів.

?

В радіологічну лабораторію молокопереробного заводу міста М. надійшли проби молока доставленого з акціонерного сільськогосподарського підприємства “Аріадна”. Результати аналізу показали, що вміст радіонуклідів цезію-137 знаходиться на рівні 55 Бк/кг, стронцію–90 – 15 Бк/кг. Визначте найбільш правильний варіант заключення.

+Молоко може вживатися без обмежень.

-Придатне для переробки в сухе молоко.

-Придатне для виготовлення згущеного молока.

-Придатне для виготовлення кефіру.

-Придатне для виготовлення твердого сиру.

?

До органів санітарно-епідемічної служби звернувся громадянин Д., який працює на об’єкті з радіаційно-ядерною технологію, з проханням роз’яснити принцип розрахунку ліміту дози для осіб категорії А. Завідуючий радіологічним відділенням відповів, що ліміт дози розраховується за сумою ефективних доз опромінення від усіх індустріальних джерел випромінювання. До цієї суми не включають (вкажіть найбільш правильний варіант):

+ Всі перераховані дози.

-Дозу, яку одержують при медичному обстеженні або лікуванні.

-Дозу опромінення від природних джерел випромінювання.

-Дозу, що пов’язана з аварійним опроміненням населення.

-Дозу опромінення від техногенно-підсиленних джерел природного походження..

?

Під час контролю радіаційної обстановки у відділенні лікування відкритими джерелами іонізуючих випромінювань, працівниками служби радіаційної безпеки було встановлено, що рівень радіоактивного забруднення бета-активними нуклідами робочих поверхонь знаходиться на рівні 900 част/хв·см2, спец одягу – 420 част/хв·см2. Зробіть найбільш правильний варіант висновку про можливість роботи персоналу в даних умовах:

+Робота може проводитись протягом всього робочого дня.

-Робота може проводитись протягом 2 годин за робочу зміну.

-Робота може проводитись протягом 4 годин за робочу зміну.

-Робота може проводитись протягом 1 години за робочу зміну.

-Робота може проводитись лише за умови прийому радіопротекторних препаратів.

?

Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97) поширюються на ситуації опромінення людини джерелами іонізуючого випромінювання в умовах:

+ Всі перераховані ситуації.

-Нормальної експлуатації індустріальних джерел іонізуючого випромінювання.

-Медичної практики.

-Радіаційних аварій.

-Опромінення техногенно-підсиленими джерелами природного походження.

?

При проведені рентгенівських і радіонуклідних діагностичних досліджень до категорії АД відносять:

+Всі перераховані категорії.

-Хворі, у яких встановлені онкологічні захворювання.

-Особи з виявленими передраковими захворюваннями.

-Хворі, яких досліджують з метою диференціальної діагностики вродженої серцевосудинної патології.

-Особи, які досліджуються в ургентній практиці за життєвими показаннями.

?

Класи робіт з використанням відкритих джерел іонізуючого випромінювання встановлюються з врахуванням:

+Групи радіаційної небезпеки радіонукліду та активності на робочому місці.

-Групи радіаційної небезпеки радіонукліду та його мінімально значимої активності.

-Активності на робочому місці.

-Групи радіаційної небезпеки радіонукліду.

-Сумарної активності на робочому місці.

?

Згідно Закону України „Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій проведено з врахуванням:

+ Щільності забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію, стронцію, плутонію та величини розрахункової ефективної еквівалентної дози опромінення людини.

-Щільності забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію, стронцію, плутонію.

-Щільності забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію.

-Щільності забруднення ґрунту понад доаварійний рівень ізотопами стронцію.

-Величини розрахункової ефективної еквівалентної дози опромінення людини.

?

Для збирання врожаю картоплі у сільськогосподарському підприємстві "Мрія", яке знаходиться в зоні гарантованого добровільного відселення планується залучити школярів 10-11 класів. Яке рішення повинна прийняти дирекція школи з даного питання?

+ Заборонити роботу школярів.

-Заборонити роботу школярів тривалістю більше 2 годин.

-Заборонити роботу школярів тривалістю більше 6 годин.

-Заборонити залучення до роботи дівчат.

-Заборонити залучення до роботи школярів 10 класу.

?

До практичної діяльності людини, що пов’язана з використанням джерел іонізуючого випромінювання відносяться:

+Всі перераховані види діяльності.

-Виробництво джерел випромінювання.

-Використання джерел випромінювання в медицині, промисловості, сільському господарстві, тощо.

-Виробництво ядерної енергії.

-Зберігання, транспортування джерел іонізуючого випромінювання та поводження з радіоактивними відходами.

?

Величина ефективної питомої активності природних радіонуклідів у повнотілій цеглі не перевищує 370 Бк·кг-1. Таку цеглу можна використовувати для:

+ Всіх видів будівництва без обмежень.

-Промислового будівництва.

-Будівництва шляхів.

-Спорудження гребель.

-Спорудження об’єктів з малим часом перебування людей.

?

У лікувально-профілактичному закладі терапевтичний кабінет розміщений поряд із рентгенологічним. Унаслідок недосконалого екранування лікар-терапевт протягом року отримав дозу 10 мЗв. Яким має бути ліміт ефективної дози для даної категорії осіб?

+ 2 мЗв/рік.

-1 мЗв/рік.

-4 мЗв/рік.

-6 мЗв/рік.

-8 мЗв/рік.

?

Кожна точка робочого місця персоналу рентгенівського кабінету повинна мати захист, що забезпечує послаблення рентгенівського випромінювання настільки, щоб потужність дози зовнішнього опромінення не перевищувала:

+0,4 мЗв/тижд.

-0,1мЗв/тижд.

-0,2 мЗв/тижд.

-0,5 мЗв/тижд.

-0,3 мЗв/тижд.

?

З метою своєчасної профілактики ушкоджень від джерел iонiзуючих випромінювань назвіть найбільш радіо індуковані первинні ефекти у змінах крові людини при еквівалентній дозі 1 – 30 Зв (100-1000 бер).

+ Абсолютний лейкоцитоз.

-Швидкість осідання еритроцитів зростає.

-Активізується фагоцитоз.

-Стимулюється гемопоез.

-Погіршується фагоцитоз.

?

Вкажіть ступінь чутливості різних тканин органів людини до іонізуючого випромінювання у порядку зменшення їх чутливості.

+Лімфоїдна тканина, лімфатичні вузли, селезінка, вилочкова залоза, кістковий мозок, зародкові клітини.

- М’язи, колагенові волокна, хрящі, шкіра.

- Зародкові клітини, кістковий мозок, м’язи, головний мозок, селезінка.

- Кришталик, печінка, нирки, підшлункова залоза, червоний кістковий мозок. - Кістковий мозок, селезінка, зародкові клітини, м’язи.

?

Хворий С., 48 років, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС. В даний час знаходиться на стаціонарному лікуванні в МКЛ №12 м. Одеси. Діагноз: прогресуюча вегетативна недостатність. До якої групи ефектів іонізуючої радіації можна віднести дане захворювання?

+Сомато-стохастичні.

-соматичні ефекти.

-Генетичні.

-Гормезис.

-Гетерозис.

?

При дозиметричному контролі приміщення терапевтичного стаціонару, що будується, потужність дози зовнішнього гамма-випромінювання дорівнює 0,6 мкЗв/год (60 мкР/год). Оцініть рівень опромінювання у порівнянні з допустимим для приміщень з постійним перебуванням людей.

+ Перевищує у 2 рази.

-Перевищує в 4 рази.

-Перевищує в 3 рази.

-Перевищує в 6 раз.

-Не перевищує.

?

Індивідуальна ефективна доза лікаря-рентгенолога складає 30 мЗв/рік (З Бер/рік). Для гігієнічної оцінки оберіть ліміт річної дози індивідуального опромінення, встановлений для даної категорії осіб.

+50 мЗв (5 Бер).

-100 мЗв (10 Бер).

-200 мЗв (20 Бер).

-300 мЗв (З0 Бер).

-400 мЗв (40 Бер).

?

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97):

+ 20 мЗв/рік (2 Бер/рік).

-5 мЗв/рік (0,5 Бер/рік).

-40 мЗв/рік (4 Бер/рік).

-2 мЗв/рік (0,2 Бер/рік).

-10 мЗв/рік (1 Бер/рік).

?

У результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу, відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення радіаційного фону. Збільшення частоти яких захворювань слід очікувати у населення цих територій?

+Злоякісні новоутворення.

-ЛОР-захворювання.

-Захворювання шлунково-кишкового тракту.

-Серцево-судинні захворювання.

-Очні хвороби.

?

В селищі, що знаходиться в зоні добровільного відселення проведено радіометричний аналіз питної води з криниці. В результаті проведеного дослідження встановлено, що вміст радіонуклідів 90 Sr становить 3,7 Бк/л. Чи дозволяється використання даної питної води?

+Дозволяється -Заборонено.

-Дозволяється вживати протягом 1 місяця. -Дозволяється вживати в обмеженій кількості. -Дозволяється вживати лише дорослому населенню.