Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести КРОК 1.pdf
Скачиваний:
177
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Хворий тривалий час знаходився у відрядженні в одній з африканських країн і неодноразово хворів на гострі шлунково-кишкові розлади. Яке протозойне захворювання може бути в хворого?

А. Лейшманіоз В. Трипаносомоз С. Малярія Д. Амебіаз

Е. Токсоплазмоз 767. У мазку дуоденального вмісту хворого з розладом травлення виявлено найпростіших

розміром 10-18 мкм. Тіло грушоподібної форми, 4 пари джгутиків, у розширеній передній частині тіла два ядра, які розміщені симетрично. Який вид найпростіших найбільш вірогідний?

А. Дизентерійна амеба В. Балантидій С. Кишкова амеба Д. Лямблія Е Трихомонада

768. До інфекційної лікарні звернувся громадянин С. зі скаргами на виразку шкіри, яка з’явилась 3 місяці назад під час його перебування у одній із країн Середньої Азії. При посіві матеріалу, взятого із виразки, на агарі з дефібринованою кров’ю виявили ланцетовидні найпростіші з джгутиками.

А. Trichomonas vaginalis В.Leishmania donovani С.Toxoplasma gondii

Д.Lamblia intestinalis Е.Leishmania tropica

769.У новонародженого запідозрили природжений токсоплазмоз. Використаний іммуноферментний аналіз для визначення специфічних антитіл у пупковій крові. Позитивний результат на виявлення імуноглобулінів якого класу підтвердить внутрінньоутробну інфекцію?

А. IgA В. IgM С. IgG Д. IgD Е. IgE

770.До уролога звернувся хворий Н. зі скаргами на болі простати та значні виділення з уретри. Лікар запідозрив трихомоноз.Які методи лабораторної діагностики трихоманозу найчастіше застосовують?

А. ІФА для виявлення антитіл В. РІФ для виявлення антигену С. Проба з алергеном Д. Мікроскопія мазка з виділень

Е. Бактеріологічний метод

Елементи медичної мікології

Мікологічна діагностика кандидозу, аспергільозу і пеніцильозу

771. У клініку госпіталізували дитину із клінічними ознаками кандидозу. Яке лабораторне дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу “кандидоз”?

А. Мікроскопічне, мікологічне

123

В. Алергічне, мікологічне С. Гістологічне, мікологічне Д. Біологічне, мікологічне Е. Серологічне, мікологічне

772. Вагітна жінка скаржиться на ураження слизової оболонки піхви, свербіння і виділення із статевих шляхів. Бактеріоскопія мазків з піхви показала наявність великих Гр+, овальних, подовжених клітин, що утворюють псевдоміцелій. Яким шляхом найбільш імовірно відбулося зараження?

А. Статевим В. Ендогенна інфекція

С. Контактно-побутовим Д. Трансмісивним Е. Ранова інфекція

773. При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої на хронічний вагініт, лікар виявив округлі та еліпсоподібні клітини, що брунькуються, розміром 3-6 мкм. Про збудника якого грибкового захворювання може йти мова в даному випадку?

А. Мікроспорії В. Кокцидіоїдозу С. Епідермофітії Д. Кандидозу Е. Криптококозу

774. Виберіть серед поданих нижче найбільш вірогідні причини розвитку гострого псевдомембранозного кандидозу (молочниці).

А. Тривала антибіотикотерапія В. Імунодефіцити В-системи імунітету

С. Тривала імуномодулююча терапія Д. Хронічні запальні процеси Е. Атопічні стани

775. У лабораторію було направлено зішкрібок білого нальоту зі слизової оболонки порожнини рота. У результаті мікроскопічного дослідження було з’ясовано, що мікроорганізм належить до переліку збудників опортуністичних мікозів. Який з наведених мікроорганізмів є збудником контагіозного, а не опортуністичного мікозу?

А. Miсrosporum саnis В. Аspіrgillus nigеr С. Сandida albicans

Д. Pneumocystis carіnii Е. Mucor mucedo

776. Зі слизових оболонок та з харкотиння хворого, який тривалий час приймав імунодепресанти, були виділені грампозитивні великі овальні клітини з брунькуванням, що розташовані хаотично, та подовжені клітини у вигляді ланцюжків. Який збудник виділений?

А. Актиноміцети В. Стрептобактерії С. Ієрсинії Д. Кандиди

Е. Стрептококи 777. У дитини діагностували кандидоз порожнини рота. Який препарат використовується

для лікування кандидозу? А. Ністатин В. Гентаміцин С. Пеніцилін Д. Тетрациклін Е. Цифран

778. У дитини на слизовій оболонці щік і язика виявлені білуваті плями, що нагадують згор-

124

нуте молоко. У препаратах-мазках виявлені грампозитивні, овальні дріжджеподібні клітини. Які це збудники?

А. Фузобактерії В. Стафілококи

С. Дифтерійна паличка Д. Актиноміцети

Е. Гриби роду Candida

779. У клініку надійшла дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлений наліт білого і жовтуватго кольору, характерний для кандидозу. Який матеріал необхідно взяти для дослідження?

А. Плівковий наліт з різних ділянок ротової порожнини. В. Волосся і нігті С. Кров Д. Слиз з носоглотки Е. Сечу

780. У лабораторію направлено зіскрібок білуватого нальоту зі слизових оболонок ротової порожнини. Посів матеріалу зроблено на середовище Сабуро; відзначений ріст смет а- ноподібних колоній; бактеріоскопія виявила короткі нитки, що брунькуються. До групи яких інфекцій можна віднести цю хворобу?

А. Мікоплазмоз В. Спірохетоз С. Рикетсіоз Д. Мікоз Е. Хламідіоз

781. При мікроскопії зіскрібка з поверхні язика, забарвленого за методом Грама, виявлені овальні, округлі, клітини темно-фіолетового кольору, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

А. Дифтерії В. Актиномікозу

С. Стрептококової інфекції Д. Стафілококової інфекції Е. Кандидозу

782.Після тривалого лікування антибіотиками у пацієнта розвинулися симптоми стоматиту. У препататах, приготованих зі слизової рота, виявлені овальні поліморфні грампозитивні мікроорганізми, розташовані скупченнями. Який з перелічених нижче мікроорганізмів може бути причиною таких проявів?

А. С.albicans В. С. pefringens С. S.аureus

Д. S.pyogenes

Е. С.pylori

783.Лікар - педіатр при огляді трьохмісячної дитини відмітив, що слизова оболонка її порожнини рота, а також язик, вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжджеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз, що найчастіше зустрічається у дітей такого віку, а саме:

А. Фавус В. Кандидоз

С. Епідермофітія Д. Актиномікоз Е. Трихофітія

784.За умов дефіцитних станів представники нормальної мікрофлори являються етіологічним фактором опортуністичних інфекцій. Назвіть найбільш вірогідного представника мікрофлори, який часто викликає ці інфекції.

125