Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
test_krok1_stom_ukr.pdf
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
917.66 Кб
Скачать

С. Нейтралізація лужного барвника Д. Підвищення сприйнятливості мікобактерій до барвника

E. Знебарвлення бактерій, нестійких до кислоти

Морфологія і структура спірохет, актиноміцетів, грибів та найпростіших. Методи вивчення їх морфології

41.При мікроскопічному дослідженні мазка гною, взятого із свищового каналу нижньої щелепи, забарвленого за Грамом, були виявлені друзи, забарвлені в центрі грампозитивно, а колбоподібні утворення – грамнегативно. Збудника якого захворювання нагадує така морфологія?

A. Кандидозу B. Актиномікозу

C. Анаеробної інфекції

Д. Стафілококового остеомієліта E. Фузобактеріоза

42.Лікар при мікроскопії мазка крові, забарвленого за Романовським, виявив найпростіші у формі півмісяця, протоплазма яких забарвлена у блакитний колір, а ядро в – червоний. Які найпростіші виявлені?

A. Трипаносоми B. Балантидії C. Лейшманії Д. Лямблії

E. Токсоплазми

43.Під час темнопольного мікроскопічного дослідження матеріалу із шанкеру, який був розташований на слизовій оболонці піхви хворої, виявлено спірохети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

А. Звивисті В. Клостридії С. Коки Д. Бактерії Е. Бацили

44. Із гнійного вмісту ураження, локалізованого у хворого в ділянці шиї, виготовлено препарат, в якому були виявлені актиноміцети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

А. Коки В. Нитчасті С. Бактерії Д. Звивисті

Е. Клостридії 45. У пацієнта з виразки, яка знаходиться на слизовій оболонці ротової порожнини, при забар-

вленні за Романовським - Гімза виявлені тонкі спіралевидні мікроорганізми блідо-рожевого кольору з 12-14 завитками і загостреними кінцями. Для якого організму характерні такі ознаки?

A.Збудника сифіліса

B.Збудника лептоспірозу

C.Збудника поворотного тифу Д. Збудника кампілобактеріозу

E.Збудника содоку

46.В мазку виявлено розгалужені, ниткоподібні, без’ядерні мікроорганізми. Деякі з них містять спори, Грам-позитивні. Які це мікроорганізми?

A.Актиноміцети

B.Гриби

C.Рикетсії

9

Д. Хламідії E. Мікоплазми

Культивування бактерій, живильні середовища. Методи стерилізації, дезінфекції. Методи виділення чистих культур бактерій. Бактеріологічний (культуральний) метод діагностики інфекційних захворювань.

47.Стерилізація середовищ з вуглеводами текучою парою проведена в один день: вранці, вдень і ввечері по 30 хвилин. Як необхідно було стерилізувати середовища?

А.Середовища необхідно стерилізувати тричі з інтервалом 24 години В. Стерилізувати 15 хвилин С. Стерилізувати 45 хвилин Д. Стерилізувати 1 годину Е. Стерилізувати двічі на добу

48.По завершенні роботи в лабораторії студент повинен провести знезаражування свого робочого місця. Яку хімічну речовину він повинен для цього використовувати?

А. Антибіотики В. Соляну кислоту С. Спирт Д. Хлороформ Е. Ефір

49.В лабораторії приготували середовище Ендо і розлили в чашки Петрі. Коли через 2 дні його повинні були використати для виділення кишкових бактерій, виявилося, що середовище має червоний колір. Яка найбільш імовірна помилка, зроблена при приготуванні середовища?

А. Неправильно обраний засіб стерилізації В. Надлишкова кількість індикатора

С. Не дотримано співвідношення глюкози і лактози Д. При розливі середовища до нього потрапили бактерії з повітря Е. Не було перевірено рН середовища

50.Після закінчення роботи в лабораторії студент повинен упорядкувати своє робоче місце, провести дезінфекцію столу, інструментарію. Які хімічні речовини він повинен для цього використовувати?

A. Ефір

B. Соляну кислоту C. Формалін

Д. Хлороформ E. Хлорамін

51.У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який

спосіб стерилізації необхідно застосувати? A. Автоклавування при 1210 С 30 хв.

B. Сухим жаром 1600С 2 г. C. Кип'ятіння 1 г.

Д. Фільтрування

E. Автоклавування при 1150 С 30 хв.

52.У бактеріологічній лабораторії необхідно провести стерилізацію живильних , середовищ, які змінюються при температурі вище 100 С (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації повинен обрати лаборант?

A. Текучою парою, дробно

B. Паром під тиском в автоклаві C. Кип'ятіння

Д. Тиндалізація E. Пастеризація

10

53.У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструмента в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільше доцільно використовувати як тест – систему?

A. Термофільні B. Капсульні C. Кислотостійкі Д. Патогенні Е. Спорові

54.При бактеріологічному дослідженні трупа експериментальної тварини досліджуваний матеріал помістили в посуд, оброблений антисептиком. Чому не вдалося виділити збудника?

А. Досліджуваний матеріал не повинен контактувати з дезінфектантами В. Взяли недостатньо матеріалу для посіву С. В організмі тварини не було збудника

Д. Культивували посіви при кімнатній температурі Е. Слід було використовувати інший метод дослідження

55.При посіві випорожнень хворого на черевний тиф на середовищі Ендо виросли колонії, які мають різне забарвлення і розміри: одні – червоні великі, інші – безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищ відноситься зазначене в умові живильне середовище?

A. Спеціальних B. Елективних

C. Диференційно - діагностичних Д. Вибіркових

E. Збагачення

56.Найважливішим етапом бактеріологічного методу діагностики є правильний вибір підозрілої колонії. Вибір полегшується при первинному посіві досліджуваного матеріалу на живильне середовище А. Елективне

B. Просте

С. Консервуюче Д. Спеціальне

E. Диференціально-діагностичне

57.Для росту і розвитку мікроорганізмів необхідні поживні середовища. Виберіть серед наведених диференціально-діагностичне середовище

A. Ендо

B. Кітт-Тароцці

C. М’ясо-пептонний агар Д. Левенштейна-Йенсена E. Печінковий бульйон

58.У прийомному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою неохідно взяти матеріал від хворого з гнійним ураженням глибоких тканин нижньої кінцівки?

A. Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості збудника до антибіотиків

B. Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми C. Для виявлення збудника, щоб попередити розвиток госпітальної інфекції Д. Для підтвердження анаеробної інфекції

E. Для виявлення токсигенності збудника

59. Який метод стерилізації доцільно використати для стоматологічних інструментів, які не псуються від дії температури та вологи, і для гарантованого знищення вірусів, вегетативних та спорових форм мікроорганізмів?

A.Тиндалізацію

B.Кип’ятіння

C.Пастеризацію

11

Д.Автоклавування

E. Прожарювання над полум’ям газового пальника

60.При обліку посіву уколом у стовпчик желатину мікробів, виділених від хворих з підозрою на сибірку було визначено розрідження желатину у вигляді «перевернутої ялинки». Про які властивості можна говорити у даному випадку? А. Культуральні

B. Сахаролітичні С. Фібринолітичні Д. Гемолітичні E. Протеолітичні

61.Стоматологічний інструмент стерилізували кип'ятінням у 1% розчині бікарбонату натрію. Однак бактеріологічне дослідження змивів з цього інструменту показало наявність живих мікроорганізмів. Які мікроорганізми найбільш ймовірно могли зберегтися на інструменті?

А. Спорові В. Анаеробні

С. Кислотостійкі Д. Умовно-патогенні Е. Грамнегативні

62.У стоматологічній клініці якість стерилізації інструментів в автоклаві контролюють за допомогою біологічного методу: разом з об'єктами, що призначені до стерилізації, в автоклав закладають пробірки з посівами стійкого до високих температур тест-мікроба, у яких потім визначають наявність живих мікроорганізмів. Які мікроорганізми найбільш придатні для використання в якості тест-культур?

А. Цвільові і дріжджеподібні гриби В. Стафілококи і стрептококи С. Мікобактерії і коринебактерії Д. Ентеробактерії і вібріони Е. Бацили і клостридії

Мікробіологічні основи антимікробної хіміотерапії. Принцип антимікробної хіміотерапії в стоматології. Антибіотики. Бактеріофаги.

63. R-плазміди кодують синтез: А. Агресинів

В. Статевих ворсинок для переносу генетичної інформації С. Конститутивних ферментів Д. Ендотоксинів

Е.Ферментів, що викликають інактивацію лікарських препаратів і зменшують пр оникність клітинної стінки для антибіотиків

64.Антибіотики застосовують з метою: А. Патогенетичної терапії В. Специфічної етіотропної терапії

С. Неспецифічної етіотропної терапії Д. Симптоматичної терапії Е. Специфічної профілактики

65.З гнійної рани хворого виділено патогенний стафілокок і визначено його чутливість до антибіотиків: пеніцилін – зона затримки росту 8 мм; оксацилін – 9 мм; гентаміцин – 22 мм; ампіцилін – 10 мм; лінкоміцин – 11 мм. Який антибіотик необхідно обрати для лікування хворого? А. Лінкоміцин В. Пеніцилін С. Оксацилін Д. Ампіцилін

12

Е. Гентаміцин

66.Штам стафілокока, який спричинив спалах внутрішньолікарняної інфекції, проявив високу резистентність до пеніциліну. З яким із наведених нижче факторів пов'язана резистентність мікроорганізмів до антибіотика?

A. Із синтезом аденілтрансферази B. Із синтезом бета-лактамази

C. Із зміною компонентів клітинної стінки Д. Із зміною рибосомальних білків

E. Із синтезом фосфотрансферази

67.У лабораторії була визначена чутливість стафілокока до антибіотиків і отримані такі результати дослідження - діаметр зон затримки росту: пеніцилін - 8 мм, оксацилін - 8 мм, ампіцилін - 25 мм, гентаміцин - 22 мм. Який метод дослідження був використаний?

A. Біохімічний

B. Метод серійних розведень C. Метод паперових дисків Д. Бактеріоскопічний

E. Біометричний

68.Відомо, що між різними групами мікроорганізмів є кілька типів взаємодій. Як називається тип взаємодії, якщо відбувається посилення фізіологічних функцій членів асоціації?

А. Метабіоз В. Синергізм С. Мутуалізм Д Сателізм Е. Коменсалізм

69.Жінці 52 років, хворій на бронхопневмонію, лікар призначив пеніцилін по 500 тис. ОД. через 4 години Але на третій день стан хворої істотно не покращився. Після перевірки чутливості стафілокока, виділеного з мокротиння, до антибіотиків виявилося, що він є резистентним до пеніциліну, ампіциліну, чутливим до мономіцину, еритроміцину, лінкоміцину. Механізм медикаментозної резистентності до пеніциліну пов'язаний з :

А. Утворенням ферменту, що руйнує антибіотик В. Зміною проникності клітинної стінки бактерій С. Швидкою дезінтеграцією препарату Д. Зміною іонного потенціалу мембрани

Е. Наявністю в клітині R – плазмід

70.Пацієнт урологічного стаціонару після катетеризації захворів на гострий цистит, спричи-

нений кишковою паличкою. Збудник проявляв високу стійкість до антибіотиків. З яким чинником найчастіше пов’язані поява стійкості і виникнення множинної стійкості бактерій до антибіотиків.

A.Відсутність „мішені” для антибіотиків

B.Мутації в генах

C.Перенос генів в процесі трансдукції Д. Наявність у бактерій ß-лактамази

E.Передача R-плазмід

71. Від хворого на пневмонію була виділена Klebsiella pneumoniae, яка мала високу стійкість до антибіотиків. За допомогою якого з наведених методів можна визначити мінімальну пригнічуючу концентрацію антибіотиків, які плануються призначити для лікування цього хворого?

A.Метод серійних розведень

B.Метод циліндрів

C.Метод лунок Д. Метод дисків

E.Імуноферментний метод

13

72.У хірургічному відділенні стоматологічної клініки мали місце випадки госпітальної стафілококової інфекції, викликаної штамами, які характеризувались множинною лікарською стійкістю. Така ознака визначається наявністю:

А. Екзотоксигенів В. F-плазмід

С. Помірних бактеріофагів Д. R-плазмід

Е. Вірулентних бактеріофагів

73.Хворий довгий час вживав антибіотики широкого спектру дії, що викликало зниження апетиту, нудоту, пронос з гнилісним запахом. Про яку побічну дію іде мова?

А. Гепатотоксична дія В. Алергічна реакція С. Дибактеріоз Д. Нефротоксична дія

Е. Пряма подразнююча дія

74.У хірургічному відділенні зареєстровано спалах госпітальної інфекції, який спричинений S.aureus. У зв'язку з цим, завідувач відділенням замовив значну кількість рідкого полівалентного стафілококового бактеріофагу. Як буде використаний цей препарат?

A. Для виявлення бактеріоносіїв серед медичного персоналу B. Для фаготипування

C. Для індикації стафілококів у реакції наростання титру фага Д. Для специфічної профілактики

E. Для лікування хворих із хронічними формами стафілококових інфекцій

75.При розслідуванні спалаху шигельозу було проведено ряд бактеріологічних досліджувань з метою виявлення джерела інфекції. Дослідження не дало результату. Було прийнято рішення провести фагодіагностику. Таке дослідження передбачає:

А. Визначення фагоцитарної активності крові обстежуваних В. Виявлення бактеріофагів у патматеріалі С. Визначення фаготипу виділених культур збудників

Д. Постановку реакції наростання титру бактеріофага Е. Виявлення функціональних порушень у роботі системи травлення

76.За умов спалаху шигельозу групі студентів, які контактували з хворими призначена фагопрофілактика. Який механізм забезпечить їх захист?

А. Фаготипування В. Фагоцитоз С. Фаголізис Д. Піноцитоз

Е. Полегшена дифузія

77.У зв’язку з підозрою на внурішньо-лікарняну інфекцію проведено обстеження у

відділенні хірургічної стоматології. У кількох пацієнтів, а також на деяких предметах догляду виявлено золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їх походження з одного джерела?

A.Пігментоутворення

B.Фаготипування

C.Антигенна структура Д. Біохімічні властивості

E.Чутливість до антибіотиків 78. Від хворого С. з попереднім діагнозом – дифтерія виділено токсигенну культуру збудника.

Відомо, що така активність пов’язана з лізогенністю бактерій дифтерії. Який фактор визначає лізогенність бактерій?

A.Антитіла

B.Антибіотики

C.Фагоцити

14

Д. Фактори аутолізу E.Помірні фаги

79.Для оцінки якості морської води поставлено реакцію наростання титру бактеріофагу зі стандартними холерними бактеріофагами. Реакція виявилась позитивною. Такий результат є свідченням:

A. Присутності в пробах збудників холери B. Відсутності в пробах збудників холери C. Присутності в пробах органічних решток Д. Відсутності органічного забруднення води E. Присутності в пробах БГКП

80.Який метод дозволяє визначити антибіотик, необхідний для лікування бактерійних інфекції?

А. Метод дисків B. Метод лунок С. Метод циліндрів

Д. Імуноферментний метод E. Імуноферрітіновий метод

Вчення про інфекційний процес. Біологічний метод дослідження. Застосування біологічного методу в діагностиці захворювань порожнини рота

81.При бактеріологічному дослідженні випорожнень жінки 38 років, яка 1,5 років тому перенесла черевний тиф, була виявлена Salmonella typhi у кількості 102. Як точніше охарактеризувати стан обстежуваної жінки?

A. Дисбактеріоз

B. Бактеріоносійство C. Реінфекція

Д. Суперінфекція E. Рецидив

82.Персистенція вірусів в організмі людини має наступні форми інфекцій за винятком

А. Гострої В. Латентної С. Хронічної Д. Повільної

83.Хворий на сифіліс пройшов курс антибіотикотерапії і цілком вилікувався. Через деякий час він знову був інфікований Treponema pallidum. Цю форму інфекції можна віднести до:

А. Ускладнення В. Рецидиву

С. Вторинної інфекції Д. Суперінфекції Е. Реінфекції

84.У хворого, що перехворів 2 роки тому назад на сифіліс, на статевих органах виявлена виразка - твердий шанкер. Про яку форму інфекції йде мова?

А. Реінфекція В. Вторинна інфекція С. Рецидив Д. Суперінфекція

Е. Аутоінфекція

85.Поворотний тиф, який спричинений B.сaucasica, зустрічається лише на певних територіях, де є переносчик - кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

А. Мікст-інфекцією В. Ендемічною С. Суперінфекцією

15

Д. Вторинною Е. Реінфекцією

86.У пацієнта внаслідок активації власних мікроорганізмів, які входять до складу мікрофлори слизової оболонки рота, виник гнійно-запальний процес тканин пародонта. До якої форми інфекції слід віднести це захворювання?

А. Реінфекції В. Рецидиву

С. Вторинної інфекції Д. Суперінфекції Е. Аутоінфекції

87.За хімічною структурою ендотоксин є:

А. Ліпополісахаридом В. Білком С. Ліпідом

Д. Пептидогліканом Е. Ліпопротеїном

88.Хімічна природа екзотоксина є: А. Ліпід В. Ліпополісахарид С. Білок

Д. Пептидоглікан Е. Ліпопротеїн

89.Збудники інфекційних захворювань продукують екзотоксини з різними ефектами біологічної дії. Який з цих токсинів активується в шлунково-кишковому тракті?

А. Ботулотоксин В. Гемотоксин С. Гістотоксин Д. Тетаноспазмин Е. Холероген

90.Гризуни є резервуаром збудників багатьох захворювань. З чим це пов'язано в першу чергу? А. Належність гризунів до важливих компонентів наземних біоценозів В. Властивість гризунів швидко розмножуватися

С. Проживання в умовах, де ектопаразити використовують гризунів як джерело харчування Д. Належність гризунів до найбільш численного ряду класу ссавців Е. Біологічні особливості гризунів, що сприяють обміну паразитами і збудниками з людиною

91.Після позалікарняного аборту у жінки прогресував гнійний ендоміометрит, що призвів до смерті хворої. При розтині померлої виявлені численні абсцеси легень, субкапсулярні гнійнички у нирках, гіперплазія селезінки. Яка форма сепсису виникла у хворої?

А. Хроніосепсис В. Легеневий сепсис С. Септицемія Д. Септикопіемія Е. Уросепсис

92.Лікар-бактеріолог виділив від дитини хворої на шигельоз шигелу Флекснера - тип 2, шигелу Зонне – тип I і ентеропатогену кишкову паличку – 055/Н5. Як називається такий тип інфекції у хворої дитини?

A. Змішана інфекція B. Вторинна інфекція C. Носійство

Д. Суперінфекція E. Реінфекція

93.У хворого М. лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею і одужання було повним. До якої форми інфекції можна віднести нове захво-

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]