Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
test_krok1_stom_ukr.pdf
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
917.66 Кб
Скачать

рювання на гонорею?

A.Суперінфекція

B.Реінфекція

C.Рецидив

Д. Вторинна інфекція E. Аутоінфекція

94.Молода людина, у якої в анамнезі була гонорея і від якої він цілком вилікувався, знову занедужала на гонорею. У даному випадку можна говорити про

A. Реінфекцію B. Мікст-інфекцію C. Рецидив

Д. Суперінфекцію E. Вторинну інфекцію

95.У дитини, яка видужує після кору з’явилися клінічні прояви пневмонії, спричинені умовнопатогенними бактеріями. Яка найбільш можлива форма цієї інфекції?

A. Вторинна інфекція B. Реінфекція

C. Суперінфекція Д. Персистенція

E. Госпітальна інфекція

96.Пацієнт вилікувався після перенесеного захворювання, викликаного шигелами Зонне, і повторно інфікувався цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

А. Суперінфекція В. Рецидив С. Реінфекція

Д. Персистенція Е. Хронічна інфекція

97.Чоловік який проживав в ендемічному вогнищі, перехворів на 3-денну малярію. Після переселення в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду, занедужав на малярію знову. Яка найбільш можлива форма цього захворювання?

A. Рецидив B. Реінфекція

C. Суперінфекція

Д. Персистуюча інфекція E. Вторинна інфекція

98.Хлопчик 12-ти років повернувся зі школи та почав скаржитися на головний біль, нудоту, озноб, періодичний біль у м’язах, втрату апетиту, кволість. Для якого періоду хвороби характерні такі симптоми?

А. Продромальний В. Інкубаційний С. Закінчення хвороби Д. Латентний

Е. Розпал захворювання

99.Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні патогенним стафілококом було проведено дослідження із застосуванням стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження чистих культур, виділених із різних джерел було проведено?

А. Фагодіагностика В. Фаготипування С. Фагоіндикація Д. Фагоідентифікація Е. Фаготерапія

100. При дифтерії мікроби, як правило, з вогнища дифтерійного запалення в кров не потрапляють, а поступають туди їх екзотоксини. Отже, в цьому випадку можна говорити про

17

А. Септікопіємії

B.Бактеріємії С. Септіцемії Д. Токсинемії

E.Інтоксикації 101. Через два місяці після проведеного лікування у хворого повторно з'явилися симптоми

остеомієліта нижньої щелепи. Який термін варто використовувати під час опису цієї форми інфекції в історії хвороби?

А. Рецидив В. Реінфекція

С. Суперінфекція Д. Бактеріємія Е. Септичний стан

102. Пацієнт під час обстеження в урологічній клініці захворів на гострий цистит, зумовлений P.aeruginosa (синьогнійною паличкою). Явища циститу у хворого виникли після катетеризації. Як називаються інфекції, виникнення яких пов”язано із проведенням медичних процедур.

A.Ятрогенна інфекція

B.Вторинна інфекція

C.Опортуністична інфекція

Д. Антропонозна інфекція E. Суперінфекція

103. Після хірургічного втручання на верхівці зуба у пацієнта погіршився загальний стан, підвищилась температура до 380 , але через декілька годин ці явища минули без

лікування. Який патологічний процес, пов'язаний з мікроорганізми, міг стати причиною вказаних явищ?

A.Інтоксикація

B.Сепсис

C.Алергічна реакція Д. Бактеріємія

E.Інфекційний шок 104. В лікарню поступив пацієнт з відкритим переломом,у складненим нагноєнням. У гною

виявлено стафілокок і синьогнійну паличку. Яка форма інфекції має місце?

A.Вторинна

B.Змішана

C.Первинна Д. Рецидив

E.Суперінфекція

Види імунітету. Фактори неспецифічного захисту організму та методи їх дослідження. Фактори неспецифічної резистентності порожнини рота.

105. На ранніх етапах боротьби організму людини з інфекційним агентом для продукування необхідної кількості антитіл має значення альтернативний шлях активації комплементу. Активація якого компоненту комплементу відбувається з утворенням С5-конвертази?

А. С1 В. С3 С. С2 Д. С4

18

Е. С1q

106.Для здійснення лізису інорідних клітин необхідний комплемент. Класичний шлях активації комплементу це - послідовність ферментативних реакцій, який запускається при взаємодії першого компоненту комплементу С1 з комплемензв’язуючими ділянками антитіл. Які імуноглобуліни утворюють комплекс антиген-антитіло на поверхні клітини?

А. IgG і Ig M В. IgA і Ig Д С. IgE і IgД Д. IgE і Ig A Е. IgG і IgД

107.Дитина віком 7 років часто хворіє на респіраторні і кишкові інфекції. Які клітини забезпечують неспецифічний захист організму від інфекції?

А. Макрофаги, Т-лімфоцити В. Макрофаги, нейтрофіли, природні кілери С. Макрофаги, В-лімфоцити Д. Т-хелпери, Т-кілери Е. Т-лімфоцити, В-лімфоцити

108.Основною функцією інтерферону є

А. Імуномодулююча В. Противірусна С. Антипротозойна

Д. Антипроліферативна Е. Антибактеріальна

109.Для прискорення загоєння рани слизової оболонки щоки хворому призначений препарат, що являє собою термостабільний білок, який міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити у свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

А. Інтерлейкін В. Комплемент С. Інтерферон Д. Лізоцим Е. Іманін

110.Який варіант відповіді характеризує штучно набутий пасивний імунітет?

А. Введення АКДП В. Імунізація БЦЖ

С. Імунізація протиправцевим анатоксином Д. Плацентарне переміщення антитіл плоду

Е. Введення дифтерійної антитоксичної сироватки

111.Штучний активний імунітет розвивається після введення: А. Донорської плазми В. Сироваток С. Вакцин Д. Антибіотиків

Е. Імуноглобулінів

112.Хлопчик 1,5 років, який не одержував планового щеплення, контактував із хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині ввели донорський гамаглобулін. Який вид імунітету створено за цих умов?

А. Природний В. Антитоксичний

С. Поствакцинальний Д. Місцевий Е. Пасивний

19

113.У системі захисту організму від сторонніх агентів значне місце належить системі комплементу. Вкажіть, що з наведеного є кінцевою ланкою активації системи комплементу?

А. С 3 В. Пропердин

С. Каскадна реакція Д. С 9

Е. Мембраноатакуючий комплекс

114.Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, поки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

A. Нестерильний B. Гуморальний

C. Типоспецифічний Д. Вроджений

E. Перехресний

115.Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин на першому етапі формування імунної відповіді?

A. Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам B. Активують Т-кілери

C. Активують NК-клітини

Д. Продукують імуноглобуліни

E. Забезпечують процесинг і презентацію антигену Т-кілерам

116.У сироватці крові немовляти виявлено антитіла до вірусу кору. Про наявність якого імунітету це може свідчити?

A. Спадкового

B. Природного активного C. Штучного пасивного Д. Штучного активного E. Природного пасивного

117.У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійного виділення уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, забарвив за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлені лейкоцити, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобоподібної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?

A. Метаболізму B. Фагоцитозу

C. Капсулоутворення Д. Спороутворення E. Малігнізації

118.Вам запропоновані для роботи такі препарати: 1. Бруцельозна нашкірна вакцина. 2. Лептоспірозна вакцина. 3. Вакцина БЦЖ. 4. Адсорбована кашлюкно-дифтерійно - правцева вакцина АКДП. 5. Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет вони обумовлюють?

A. Антибактеріальний B. Нестерильний

C. Штучний активний Д. Штучний пасивний E. Антитоксичний

119.Для прискорення загоєння рани слизової оболонки щоки хворому призначений препарат, що являє собою термостабільний білок, який міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити у свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

А. Інтерлейкін В. Комплемент

20

С. Інтерферон Д. Лізоцим Е. Іманін

120.Неспецифічні фактори захисту порожнини рота від проникнення патогенних мікроорганізмів відіграють важливу роль у загальній системі фізіологічної стійкості організму. Який з перерахованих компонентів у порожнині рота є найважливішим чинником неспецифічного захисту?

A. Комплемент B. Лізоцим C. Пропердин Д. Бета-лізини E. Фагоцитоз

121.У кабінеті лікаря-пародонтолога у пацієнта з метою призначення загальнозміцнювальної терапії вивчались показники неспецифічної резистентності слини і відокремлюваного слизової оболонки. Який з перерахованих нижче факторів неспецифічної резистентності в першу чергу буде вивчений у досліджуваному матеріалі?

A. Інтерферон

B. Секреторний Ig А C. Пропердин

Д. Лізоцим E. Комплемент

122.Лікарю парадонтологу необхідно оцінити у пацієнтки фактори неспецифічної резистентностності слини і відокремлюваного слизової оболонки ротової порожнини. Який фактор неспецифічної резистентності слід вивчити в досліджуваному матеріалі в першу чергу?

А. Лізоцим В. Інтерферон С. Комплемент

Д. Секреторний IgA Е. Пропердин

123.Хворому з діагнозом “виразковий стоматит” лікар-стоматолог призначив лабораторне обстеження з обов’язковим вивченням титру лізоциму у ротовій рідині. Із лабораторії надійшла відповідь, що титр лізоциму у ротовій рідині цього хворого 1:5 (норма 1:25). Про порушення якого фактору захисту організму свідчить такий титр лізоциму цього хворого?

A. Фактор специфічного захисту організму B. Фактор неспецифічного захисту організму C. Фактор специфічної імунної відповіді

Д. Фактор тимчасового захисту організму E. Фактор постійного захисту організму

124.При аналізі імунограми хворого Н. було виявлено зниження рівня NK-клітин та їх активності. NK-клiтини (natural killers) – це:

A. Природні кілери, що виявляють неспецифічну цитотоксичність B. Субпопуляція Т-лімфоцитів-кілерів

C. Субпопуляція В-клітин пам”яті Д. Різновид фагоцитів

E. Субпопуляція Т-лімфоцитів-супресорів

125.Лектор пояснює студентам-стоматологам роль слини як фактора фізіологічної неспецифічної резистентності організму в попередженні розвитку карієсу. Яке твердження вірне?

A. Всі відповіді вірні

B. Слина регулює розчинність кальцію і фосфору в емалі C. Слина є буфером кислотоутворення в нальоті

Д. Слина містить секреторний імуноглобулін А E. Слина містить лізоцим

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]