Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Периферична нервова система. 3 модуль мед

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
768.74 Кб
Скачать

Провідні шляхи — це форма зв'язку периферії (рецептора) з центром, центру з периферією (виконуючим органом) і центрів між собою. Провідні шляхи поділяються на три групи:

I. Асоціативні шляхи — здійснюють зв'язок різних частин центральної нервової системи в межах однієї половини. В спинному мозку асоціативні шляхи представлені власними пучками, які зв'язують сегменти спинного мозку в межах однієї половини. В головному мозку асоціативні шляхи зв'язують кіркові кінці аналізаторів одної півкулі і представлені:

-верхнім поздовжнім пучком;

-нижнім поздовжнім пучком;

-гачкоподібним пучком ;

-поясом;

-дуговими волокнами.

II. Комісуральні шляхи — здійснюють зв'язок половин центральної нервової системи між собою. В спинному мозку комісуральні шляхи представлені білою спайкою. В головному мозку основними комісуральними шляхами є:

-мозолисте тіло;

-передня спайка мозку;

-спайка повідців;

-задня епіталамічна спайка;

-спайка склепіння.

III. Проекційні шляхи — це складні рефлекторні дуги з різною кількістю вставних нейронів. Проекційні шляхи зовнішніх аналізаторів — аферентні (висхідні).

Проекційні шляхи внутрішніх аналізаторів — аферентні (висхідні) та еферентні (низхідні).

Висхідні шляхи переважно 4-нейронні (4-й нейрон — це кірковий кінець аналізатора).

Схема: чутливий вузол — чутливе ядро — таламус — кора (внутрішня зерниста пластинка).

Шкірний аналізатор забезпечує сприйняття, передачу і усвідомлення екстероцептивної інформації (відчуття болю, дотику, температури). Від шкіри тулуба, шиї та кінцівок інформація в кору передається по шляху Едінгера.

1-й нейрон цього шляху лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в шкірі тулуба і кінцівок. Аксон в складі заднього корінця спинного мозку входить у спинний мозок.

2-й нейрон лежить у спинному мозку в задньому розі у власному ядрі Аксон його переходить на протилежну сторону спинного мозку (шлях перехрещений), підіймається по латеральному канатику спинного мозку, утворює спинномозкову петлю / направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець в кору.

4-й нейрон — інтернейрон — лежить у корі в зацентральній звивині у внутрішньому зернистому шарі (пластинці).

Від шкіри обличчя інформація в кору передається по шляху трійчастого нерва.

1-й нейрон лежить у трійчастому вузлі, дендрит його закінчується рецептором у шкірі обличчя, аксон в складі трійчастого нерва йде в міст.

2-й нейрон лежить у мості в мостовому ядрі (дотик) або в спинномозковому ядрі (біль, температура). Аксон його переходить на протилежну сторону (шлях перехрещений), утворює трійчасту петлю, направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець у кору.

4-й нейрон лежить у корі в зацентральній звивині (в нижній частиш) у внутрішній зернистій пластинці (шарі).

Висхідні проекційні шляхи пропріоцептивного аналізатора поділяється на дві групи: І) кіркового напрямку; ІІ) мозочкового напрямку.

І. Висхідні шляхи пропріоцептивного аналізатора кіркового напрямку. Пропріоцептивна інформація від тулуба і кінцівок в кору передається

по пучках Голля та Бурдаха.

1-й нейрон лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в м'язах і суглобах нижньої частини тулуба і нижніх кінцівок (шлях Голля) або верхньої частини тулуба і верхніх кінцівок (шлях Бурдаха). Аксон іде в складі заднього корінця спинного мозку, піднімається в задніх канатиках спинного мозку у вигляді ніжного пучка Голля або клиноподібного пучка Бурдаха до довгастого мозку.

2-й нейрон лежить у довгастому мозку в ніжному ядрі (шлях Голля) або клиноподібному ядрі (шлях Бурдаха). Аксон його формує медіальну петлю, переходить на протилежну сторону (перехрестя петель) і направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець в кору.

4-й нейрон лежить у корі в передцентральній звивині у внутрішній зернистій пластинці. Примітка: частина аксонів ніжного і клиноподібного ядер формують зовнішні дугові волокна і направляються по нижніх ніжках мозочка в мозочок.

Пропріоцептивна інформація від голови в кору передасться по шляху трійчастого нерва.

1-й нейрон лежить у трійчастому вузлі, дендрит його закінчується рецептором у м'язах голови і деяких м'язах шиї, аксон в складі трійчастого нерва йде в міст.

2-й нейрон лежить у середньомозковому ядрі трійчастого нерва. Аксон його переходить на протилежну сторону, утворює трійчасту петлю, направляється в поміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець у кору.

4-й нейрон лежить у корі в передцентральній звивині у внутрішній зернистій пластинці.

ІІ. Висхідні шляхи пропріоцептивного аналізатора мозочкового напрямку: Пропріоцептивна інформація від тулуба і кінцівок у мозочок передається по передньому спинно-мозочковому шляху Говерса і задньому спинно-мозочковому шляху Флехсіга.

1-й нейрон лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в м'язах тулуба і кінцівок. Аксон в складі заднього корінця спинного мозку входить у спинний мозок.

2-й нейрон лежить у спинному мозку в грудному ядрі (шлях Флєхсіга) або в медіальному проміжному ядрі (шлях Говерса). Аксон його піднімається по латеральних канатиках спинного мозку і по нижніх ніжках мозочка в мозочок (шлях Флехсіга — шлях неперехрещений) або переходить на протилежну сторону (перше перехрестя) підіймається по латеральних канатиках спинного мозку і по верхніх ніжках мозочка, утворюючи верхній мозковий парус (друге перехрестя) в мозочок (шлях Говерса — двічі перехрещений).

3-й нейрон — інтернейрон — лежить у мозочку в черв'яку.

5. Рекомендована література.

Основна:

1.Привес М.Г. и соавт. «Анатомия человека», С.П. Из-во «Гиппократ»., 1998.

2.Сапин М.Р. (ред). «Анатомия человека»., М. Медицина. 1987, т. 2, с 435-

3.Синельникове Р.Д., Синельникове Я.Р. «Атлас анатомии человека». Т-4. Додаткова:

1.Костиленко Ю.П., Скрипников Н.С. Девяткин Е.А. методические рекомендации для студентов 1 и 2 курсов лечебного и сгоматологического факультетов по теме «Общие теоретические предпосылки к изучению органов чувств и проводящих путей нервной системи». Полтава, 1986, 49с.

2.Лавров Н.Н. Краткое пособие к изучению проводящих путей головного и спинного мозга. Рязань. 1961, 80 стр.

3.Матещук-Вацеба Л.Р. «Нормальна анатомія». Навчально-методичний 3. посібник. Львів. "Поклик сумління". 1997.

4.Иванов Г Ф. Основи нормальний анатомии человека 1949.

5.Тонков В.Н. Учебниж нормальной анатомии человека. 1962.

6.Матеріали для самопідготовки.

А. Питання для самоконтролю.

1.Що являють собою провідні шляхи головного та спинного мозку, їх класифікація.

2.Назвати та показати асоціативні провідні шляхи головного мозку.

3.Назвати та показати основні комісуральні провідні шляхи.

4.Провідні шляхи больової та температурної чутливості від шкіри

тулуба.

5.Провідні шляхи больової та температурної чутливості від шкіри обличчя.

6.Провідні шляхи пропріоцептивної чутливості кіркового напрямку.

7.Провідні шляхи тактильної чутливості.

8.Висхідні проекційні шляхи мозочкового напрямку.

Б. Ситуаційні задачі.

1.У хворого має місце повна деміелінізація провідників висхідних трактів. Який вид чутливості збережеться за цих умов?

A.Температурна чутливість.

B.Вібраційна чутливість.

C.Відчуття тиску.

D.Пропріоцепція.

E.Зір.

2.У чоловіка 33-х років внаслідок спино-мозкової травми порушена больова і температурна чутливість, що обумовлено порушенням таких висхідних шляхів:

A.Спинномозково-таламічних.

B.Переднього спинномозково-мозочкового.

C.Латерального спинномозково-коркового.

D.Медіального спинномозково-коркового.

E.Заднього спинномозково-мозочкового.

3.Внаслідок перенесеної травми хребта у хворого відсутня больова і температурна чутливість лівої половини тулуба. Пошкодження якого провідного шляху може бути причиною цього явища?

A.Tr. spino-thalamicus anterior справа.

B.Tr. spino-thalamicus lateralis зліва.

C.Tr. spino-thaiamicua lateralis справа.

D.Tr. spino-thalamicus anterior зліва.

E.Пучка Голля і Бурдаха зліва.

4.У результаті ножового поранення у постраждалого були пошкоджені задні канатики білої речовини спинного мозку. Які неврологічні порушення можуть спостерігатися в цьому випадку?

A.Порушення больової і температурної чутливості.

B.Порушення пропріорецептивної, тактильної чутливості і стереогнозії.

C.Порушення відчуття дотику і тиску.

D. Порушення свідомих рухів. Е. Порушення несвідомих рухів.

5. При обстеженні хворого з порушенням м'язово-суглобової чутливості було встановлено, що патологічний процес локалізований на рівні білої речовини спинного мозку. Де в нормі проходять провідні шляхи пропріоцептивної чутливості коркового напряму?

A.Задній канатик спинного мозку.

B.Передній канатик спинного мозку.

C.Бічний канатик спинного мозку.

D.Стовп Кларка спинного мозку.

Е. Ділянка навколо центрального каналу.

6.До нейрохірургічного відділення потрапив чоловік 30 років з ножовим пораненням у ділянці нижньогрудного відділу хребта. При обстеженні було встановлено, що лезо ножа пройшло між остистими відростками 10 і 11 грудних хребців і пошкодило задні канатики спинного мозку. Волокна яких провідних шляхів були пошкоджені в цьому випадку?

А. Тонкого і клиноподібного пучків. Переднього кірково-спинномозко- вого шляху.

С. Спино-таламічного шляху.

D.Заднього спинно-мозочкового шляху Е. Переднього спинно-мозочкового шляху.

7.Пошкодження спинного мозку в результаті ДТП призвело до втрати тактильної чутливості, відчуття положення тіла, відчуття вібрації. Які провідні шляхи пошкоджені?

A.Пучок Голля і Бурдаха.

B.Пучок Флексіга і Говерса.

C.Червоноядерно-спиномозковий шлях.

D. Сітчасто-спиномозковий шлях. Е. Тектоспінальний шлях.

Теми 22, 23. Низхідні проекційні шляхи головного та спинного мозку.

Кількість годин – 4 1.Актуальність теми.

Знання цього розділу анатомії край необхідні для студентів усіх спеціальностей для подальшого навчання.

2.Навчальні цілі.

Навчити студентів низхідним провідним шляхам головного та спинного

мозку.

3.Матеріали до аудиторної роботи та міждисциплінарна інтеграція:

-з курсу біології – філогенез нервової системи;

-для подальшого вивчення тем.

4.Зміст теми заняття.

Низхідні проекційні шляхи поділяються на 2 групи:

І) пірамідні шляхи; ІІ) екстрапірамідні шляхи.

І. Пірамідні шляхи забезпечують свідомі рухи (філогенетично більш молоді). Кірково-спинномозковий шлях - прямий зв'язок кори з руховими ядрами спинного мозку.

1-й нейрон знаходиться в корі в передцентральній звивині у внутрішній пірамідальній пластинці (великі пірамідні клітини Беца). Аксон його йде через променистий вінець, через внутрішню капсулу, через основу ніжок

мозку, через основу моста, формує піраміди довгастого мозку, переходить на протилежну сторону (перехрестя 5/6 пірамід), спускається по латеральних канатиках слинного мозку до передніх рогів спинного мозку (латеральний кірково-спинномозковий шлях) або не переходить на протилежну сторону (І/6 пірамід не перехрещується), спускається по передніх канатиках спинного мозку (робить посегментарне перехрестя) до передніх рогів спинного мозку

(передній кірково-спинномозковий шлях).

2-й нейрон знаходиться в передньому розі спинного мозку в одному з п'яти рухових ядер. Аксон його виходить зі спинного мозку в складі переднього корінця спинного мозку і закінчується ефектором в м'язах тулуба і кінцівок.

Кірково-ядерний шлях - прямий зв'язок кори з руховими ядрами черепних нервів.

1-й нейрон знаходиться в корі в передцентральній звивині у внутрішній пірамідальній пластинці (великі пірамідні клітини Беца). Аксон його йде через променистий вінець, через внутрішню капсулу (коліно), через основу ніжок мозку, направляється в стовбур мозку. В стовбурі мозку відбувається часткове перехрестя.

2-й нейрон лежить у стовбурі мозку в одному з рухових ядер черепних нервів своєї і протилежної сторони. Аксон його виходить з головного мозку і з порожнини черепа в складі відповідного черепного нерва і закінчується ефектором в м'язах голови, частково в м'язах шиї, в скелетних м'язах нутрощів голови і шиї. Шлях частково перехрещений.

II. Екстрапірамідні шляхи забезпечують виконання автоматизованих рухів, координацію рухів. Більшість екстрапірамідних шляхів можна об'єднати у два шляхи;

1. Кірково-мосто-мозочково-зубчасто-червоно-ядерно-спинно- мозковий шлях.

1-й нейрон лежить у корі у внутрішній пірамідальній пластинці (великі пірамідні клітини Беца). Аксон його проходить через променистий вінець, внутрішню капсулу, основу ніжок мозку в основу моста.

2-й нейрон лежить в основі моста в ядрах моста. Аксон його переходить на протилежну сторону (перше перехрестя шляху) і по середніх ніжках мозочка йде у мозочок.

3-й нейрон лежить у корі мозочка.

4-й нейрон теж лежить у мозочку, але-в зубчастому ядрі мозочка. Аксон його підіймається по верхніх ніжках мозочка в середній мозок, переходить на протилежну сторону (друге перехрестя шляху — перехрестя Вернекінга).

5-й нейрон лежить у середньому мозку в червоному ядрі. Аксон його переходить на протилежну сторону (третє перехрестя шляху — перехрестя Фореля) і спускається по латеральних канатиках спинного мозку до передніх рогів спинного мозку. 6-й нейрон лежить у передніх рогах спинного мозку в одному з 5 рухових ядер. Аксон йоговиходить зі спинного мозку в складі

переднього корінця спинного мозку і закінчується ефектором в м'язах тулуба

ікінцівок.

2)Кірково-таламо-стріато-стріато-палідо- червоно-ядерно-спинномозковий шлях

сітчасто присінково оливо

1-й нейрон лежить у корі у внутрішній пірамідальній пластинці (великі пірамідні клітини Беца).

Аксон його проходить через променистий вінець, внутрішню капсулу в проміжний мозок.

2-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі. 3-й нейрон лежить у малих клітинах стріатум.

4-й нейрон лежить у великих клітинах стріатум

5-й нейрон лежить у палідум.

6-й нейрон може лежати в червоному ядрі середнього мозку, в сітчастій речовині, у вестибулярних ядрах, в оливному ядрі.

7-й нейрон лежить в одному з 5 рухових ядер переднього роту спинного мозку. Аксон його виходить зі спинного мозку в складі переднього корінця спинного мозку і закінчується ефектором в м'язах. Фрагменти описаних екстрапірамідних. шляхів існують також самостійно і можуть працювати без участі кори головного мозку (кірково-мосто-мозочковий шлях, мозочково-зубчасто-червоноядерний шлях, червоноядерноспинномозковий шлях, присінково-спинномозковий шлях, оливота сітчастоспинномозковий шляхи, дахо-спинно-мозковий шлях).

До екстрапірамідних шляхів відноситься також медіальний поздовжній пучок, який забезпечує синхронні рухи очей і голови:

1-й нейрон - інтернейрон - лежить в епіталамічній спайці (ядро Даркшевича). Аксон його прямує до ядер своєї та протилежної сторони ІІІIV, VI черепних нервів, а також до вестибулярних ядер.

2-й нейрон - інтернейрон - знаходиться у вестибулярному ядрі. Аксон його опускається по передніх канатиках спинного мозку до передніх рогів спинного мозку.

3-й нейрон - мотонейрон - лежить у передніх рогах спинного мозку в одному з 5 рухових ядер.

5. Рекомендована література

Основна:

1.Привес М.Г. и соавт. «Анатомия человека», С.П. Из-во «Гиппократ». 1998.

2.Сапин М.Р. (ред.). «Анатомия человека»., М. Медицина. 1987, т. 2, с.435-

3.Синельников Р.Д., Синельников Я.Р. «Атлас анатомии человека». Т.4. Додаткова:

1. Костиленко Ю.П., Скрипников Н.С., Девяткин Е.А. Методические рекомендации для студентов І и ІІ курсов лечебного и стоматологического факультетов по теме «Общие теоретические предпосылки к изучению органов чувств и проводящих путей нервной системи». Полтава, 1986, 49с.

2.Лавров Н.Н. Краткое пособие к изучению проводящих путей головного и спинного мезга. Рязань. 1961, 80 стр.

3.Л.Р. Матещук-Вацеба «Нормальна анатомія». Навчально-методичний посібник. Львів. "Поклик сумління". 1997.

4.Иванов Г.Ф. Основи нормальной анатомии человека. 1949.

5.Тонков В.Н. Учебник нормальной анатомии человека. 1962.

6.Матеріали для самопідготовки.

А. Питання для самоконтролю.

1.Класифікація низхідних провідних шляхів.

2.Кірково - спинномозковий шлях, топографія, будова, функції.

3.Кірково - ядерний шлях, топографія, будова, функції.

4.Що відноситься до екстрапірамідної системи, її роль в організмі людини?

5.Загальна характеристика екстрапірамідної нервової системи.

6.Дахово - спинномозковий шлях, топографія, будова.

7.Присінково-спинномозковий шлях, топографія, будова.

8. Сітчасто - спинномозковий шлях, топографія, будова.

Б. Ситуаційні задачі.

1.Після травми хребта постраждалий направлений у лікарню. Виявлено ураження задніх канатиків спинного мозку на рівні першого грудного хребця. Які провідні шляхи постраждали при цьому?

A.Больової і температурної чутливості.

B.Корково-спинномозкові.

C.Спино-мозочкові.

D. Тактильної і пропріорецептивної чутливості. Е. Екстрапірамідні.

2. Внаслідок інсульту (крововиливу в головний мозок) у хворого відсутні вольові рухи м'язів голови та шиї. Обстеження головного мозку з допомогою ЯМР показало, що гематома знаходиться в коліні внутрішньої капсули. Який провідний шлях пошкоджений у хворого?

A.Тг. соrtісо-frоntо-pontius.

B.Тг. соrtiсо-spinalis.

C.Тг. согtiсо-thalamicus.

D.Тг. соrtісо-nuclearis Е. Тг. thalamo-соrtiсаlis.

3.У хворого, унаслідок тривалого хронічного захворювання головного мозку, виникли мимовільні рухи, порушився тонус м'язів тулуба. На порушення якого провідного шляху указують ці симптоми?

A.Tractus rubrospinalis

B.Tractus corticospinalis

C.Tructus corticonuclearis

D.Tructus olivospinalis

E.Tractus tectospinalis.

4.У хворого, 68 років, після інсульту (крововиливу в головний мозок) спостерігається відсутність вольових рухів м'язів тулуба вправо. Додаткове обстеження за допомогою ЯМР показало, що гематома знаходиться зліва в задній ніжці внутрішньої капсули поряд з коліном. Який провідний шлях пошкоджений у хворого?

A.Тr. cortico-fronto-pontinus.

B.Tr. cortico-nuclearis corticalis thalamicus.

C.Tr. thalamo-corticalis.

D.Tr. cortico-thalamicus.

E.Tr. corticospinalis.

5.При обстеженні хворого виявлено новоутворення в білій речовині півкуль великого мозку з локалізацією в коліні і передньому відділі задньої ніжки внутрішньої капсули. Волокна якого провідного шляху мозку будуть зруйновані?

A.Tr. parietooccipitopontinus.

B.Tr. frontothalamicus.

C.Tr. thalamocorticalis.

D.Tr. frontopontinus.

E.Tr. pyramidalis.

6.До нейрохірургічного відділення потрапив чоловік ЗО років з ножовим пораненням у ділянці нижньогрудного відділу хребта. При обстеженні було встановлено, що лезо ножа пройшло між остистими відростками 10 і 11 грудних хребців і пошкодило задні канатики спинного мозку. Волокна яких провідних шляхів були пошкоджені в цьому випадку?

А. Тонкого і клиноподібного пучків. Переднього кірковоспинномозкового шляху.

С. Спино-таламічного шляху.

D.Заднього спинно-мозочкового шляху Е. Переднього спинно-мозочкового шляху.

7.У хворого пухлиною пошкоджені піраміди довгастого мозку. В якому з провідних шляхів порушиться проведення нервових імпульсів?

A.Tr. corticopontinus.

B.Tr. corticonuclearis.

C.Tr. corticospinalis.

D.Tr. dentatorubralis.

E.Tr. spinocerebellaris

8.У хворого при локальному ураженні стовбура мозку (спостерігається при нейросифілісі) пошкоджені провідні шляхи в ніжках мозку. Який провідний шлях утворює decussatio tegmenti dorsalis?

A.Tr. tectospinalis.

B.Tr. rubrospinalis.

C.Tr. corticospinalis anterior.

D.Tr. corticospinalis lateralis.

E.Tr. сorticonuclearis.

Тема 24. Змістовий модульний контроль № 3 «Периферична нервова система. Вегетативна нервова система. Органи чуття. Провідні

шляхи головного та спинного мозку». Крок-1. Кількість годин – 2 1.Актуальність теми.

Знання цього розділу анатомії край необхідні для студентів усіх спеціальностей для подальшого навчання.

2.Навчальні цілі.

Узагальнити знання студентів з периферичної нервової системи,

вегетативної нервової системи, органів чуття, провідним проекційним шляхам головного та спинного мозку.

3.Матеріали до аудиторної роботи та міждисциплінарна інтеграція:

-з курсу біології – філогенез периферичної нервової системи, вегетативної нервової системи та органів чуття;

-для подальшого вивчення тем.

4.Зміст теми заняття. Дивиться матеріали тем практичних занять № 1-23.

5.Рекомендована література.

1.В.Г.Ковешников «Анатомія людини» Луганськ, 2005, Т.2.

2.М.Р.Сапин «Анатомия человека» , Москва, «Медицина», 1986, Т.2.

3.М.Г.Привес «Анатомия человека» , С.П. издательство «Гиппократ», 1998.

6.Матеріали для самопідготовки.

А. Питання для самоконтролю.

1.Назва III, IV, VI пари черепних нервів?

2.Які ці нерви за складом волокон та функцією?

3.Як називаються ядра вищезазначених нервів, скільки ядер має кожен нерв, функція ядер та де вони розміщені?

4.Де нерви виходять з речовини головного мозку?

5.Через які отвори у черепі виходять гілки з порожнини черепа?

6.Хід кожного з нервів.

7.Регіони іннервації кожного нерва та їх гілок.

8.Назва V пари черепних нервів?

9.Склад волокон та функція трійчастого нерва?

10.Яку назву мають ядра трійчастого нерва, функція ядер та де вони розміщені?

11.Де нерв виходить з речовини головного мозку?

12.Через які отвори у черепі виходять гілки нерва з порожнини черепа?

13.Області іннервації очного нерва?

14.Класифікація (назва та нумерація черепних нервів).

15.Кількість ядер, функція, місце розташування та проекція ядер трійчастого нерва на ромбоподібну ямку.

16.Будова та топографія трійчастого вузла.

17.Гілки трійчастого нерва.

18.Хід верхньощелепного нерва, функція, розгалуження, відділи.

19.Зони іннервації верхньощелепного нерва 20.Назвати всі отвори основи черепу та нижньої щелепи.