Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_EA.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
287.74 Кб
Скачать

31. Аналіз витрат на оплату праці.

Оплату праці аналізують в 2х напрямках:

1 — Аналіз фонду оплати праці, як елемент. витратне виробництво на підставі спеціальної статистичної форми

2 — Аналіз оплати праці за окремими статтями калькуляції, насамперед за окремою статею ЗП виробничих робітників.

1й напрям має явні переваги, оскільки грунтується на всебічній інформації, звітності за труд.показниками.

Аналіз виконання фонду оплати праці розпочин.з визначення абсолютного відхилення, після цього дослідження причини такого відхилення. При цьому виявляють вплив 2х факторів:

- зміна середньооблікової чисельності персоналу(кількісний фактор)

- зміна середньої ЗП працюючих(якісний фактор)

Для розрахунку можна використ.1 із спасобів факторного аналізу.

32. Аналіз витрат на обслуговування виробництва.

У процесі аналізу вивчають динаміку і напрямок зміни витрат на обслуговування, виконання кошторису з кожного виду витрат, визначають відхилення від кошторису і причини відхилень, підраховують непродуктивні витрати, перевіряють обґрунтованість розподілу витрат між товарною продукцією та незавершеним виробництвом, окремими видами продукції і розробляють заходи для використання резервів.

Динаміку витрат аналізують, зіставляючи фактичні та планові витрати в абсолютній сумі і на одну гривню обсягу виробництва продукції за кожним видом витрат протягом кількох звітних періодів. Для перевірки обґрунтованості зміни динаміки витрат залежно від зміни обсягу виробництва і визначення економії або перевитрати під впливом цього фактора необхідно визначити частку умовно-постійних і умовно-змінних витрат. Для цього застосовують засоби: вищої і нижчої точок обсягу виробництва, графічний, найменших квадратів та інші, які базуються на вивченні статистичних даних про обсяг виробництва і витрати на нього.

У складі витрат на обслуговування виробництва та управління найбільшу питому вагу мають витрати на утримання та експлуатацію обладнання. За економічним змістом ці витрати є основними, а за зв’язками з обсягом виробництва вони здебільшого є змінними. Аналізу цих витрат перешкоджає над мірне укрупнення статей кошторису, об’єднання в них умовно-змінних та умовно-постійних витрат, брак науково обґрунтованих нормативів витрат.

Для виявлення економії або перевитрат фактичні витрати за кожною статтею порівнюють із плановими, а також із плановими, перерахованими на фактичний обсяг продукції. Умовно-змінні витрати порівнюють з фактичними в динаміці за кілька звітних періодів і в такий спосіб, оцінюють динаміку зміни витрат, абсолютну й відносну економію або перевитрату, виявляють резерви зниження витрат

33. Суть, завдання та джерела аналізу фінансових результатів діяльності підприємства.

Функціонування будь-якого суб'єкта господарювання, незалежно від видів його діяльності і форм власності, в умовах становлення ринкових відносин визначається його здатністю створювати необхідну і достатню величину доходу або прибутку. Тому аналіз прибутку займає провідне місце у системі комплексного економічного аналізу, оскільки за ним оцінюється ступінь досягнення кінцевої мети діяльності.

Прибуток є основним джерелом фінансування витрат на виробничий і соціальний розвиток суб'єктів господарювання, найвагомішим джерелом формування державного бюджету.

Основні завдання аналізу фінансових результатів:

• аналіз обґрунтованості плану (прогнозу) досягнення фінансових результатів;

• аналіз та оцінка динаміки показників прибутку і рентабельності;

• аналіз виконання планових показників з прибутку і рентабельності;

• визначення та вимірювання впливу факторів на відхилення з прибутку і рентабельності;

• виявлення резервів підвищення фінансових результатів діяльності та обґрунтування заходів щодо їх мобілізації;

• аналіз розподілу і використання прибутку.

До джерел інформації аналізу фінансових результатів належать: дані фінансової звітності (ф. 1 ''Баланс", ф. 2 "Звіт про фінансові результати", ф. 4 "Звіт про власний капітал", ф. 5 "Примітки до фінансової звітності"); дані бухгалтерського обліку (журнал 5 "Облік витрат", журнал б "Облік доходів і результатів діяльності"); статистична звітність (ф. 5-е "Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт і послуг)", ф. 1-6 "Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість", ф. 6 "Рентабельність окремих видів продукції"); планові дані.

Значно ширший діапазон аналітичних досліджень фінансових результатів діяльності суб'єкта господарювання можна отримати за обліковою інформацією, складеною за П(С)БО

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]