Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство Шурупова.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§3. Правовий статус народних депутатів України, місцевих Рад народних депутатів

Депутати — повноважні представники народу у відповідних Радах народних депутатів.

Їх статус регламентується Конституцією України, законами України «Про статус народного депутата України», «Про місцеве саме управлінні в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад народних депутатів» і т.д.

Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі. Вони не можуть мати іншого представницького мандата або перебувати на державній службі. Перед вступом до посади вони приносять присягу: «Присягаю на вірність Україні. Зобов'язав всіма своїми діями відстоювати суверенітет і незалежність України, піклуватися про благо Батьківщини і добробуту Українського народу. Присягаю дотримувати Конституцію України і закони України, виконувати свої обов'язки на користь всіх співвітчизників».

Присягу зачитує старший по віку народний депутат України перед відкриттям першої сесії новоизбранной Верховної Ради України, після чого депутати скріпляють присягу своїми підписами під її текстом. Відмова принести присягу вабить втрату депутатського мандата. Повноваження народних депутатів України починаються з моменту того, що приніс присяги.

Народні депутати, беручи участь в роботі Порад, вирішують питання державного, господарського і соціально-культурного будівництва, організовують проведення рішень Поради в життя, здійснюють контроль за діяльністю державних органів, підприємств, організацій і установ. В своїй діяльності депутат керується загальнодержавними інтересами, враховує запити населення виборчого округу, добивається проведення в життя наказів виборців.

Депутати зобов'язані підтримувати зв'язок з своїми виборця мі. Так, відповідно до законодавства народний депутат Ук раины підтримує зв'язки з виборцями, колективами, які висунули його кандидатом в депутати, а також колективами інших підприємств, організацій, установ, державних органів і суспільних об'єднань громадян, органами місцевого самоврядування, розташованими на території його виборчого округу.

Депутати користуються правом вирішального голосу з питань, що розглядаються на сесіях Поради і засіданнях його постійних комісій. Народний депутат України має право обирати і бути вибраним до органів Верховної Ради, пропонувати питання для розгляду Верховною Радою або його органами, вносити проекти ухвал, інших актів, поправок до них, вносити пропозиції і поправки до проектів законів, володіє законодавчою ініціативою.

Народний депутат України має право запиту до посадовців всіх державних органів, керівників підприємств, установ, організацій, на невідкладний прийом посадовцями, вимагати припинення порушення законності, брати участь в роботі місцевих Порад.

Законодавством регламентуються основні гарантії депутатської діяльності. Так, ніхто не має права обмежувати повноваження народних депутатів України, за виключеннями, передбаченими Конституцією України і Законом «Про статус на рідного депутата України». Їх права не обмежуються навіть при введенні надзвичайного і військового положення. Народний депутат не може притягати до кримінальної відповідальності, арештований або притягав до адміністративної відповідальності, яка накладається в судовому порядку без згоди Верховної Ради. Законом гарантуються трудові права народного депутата України, право на безкоштовний проїзд.

Депутат зобов'язаний дотримувати Регламент Ради, інші нормативні акти, що визначають порядок діяльності Ради і його органів, бути присутній на пленарних засіданнях Ради, засіданнях комітетів.

Повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень парламенту України. А достроково вони припиняються у випадку: складання повноважень за його особистою заявою; вступи до законної сили звинувачувального вироку відносно нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзду на постійне мешкання за межі України; смерті. Рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата ухвалюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради. У разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду.