Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОУПРуВС запитання та відповіді.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3. 2. Планування і контроль як функції управління військовою організацією

Питання 7. Визначення, сутність, види та етапи планування.

Відповідь.

Функція планування передбачає рішення про те, якою має бути дана мета та що повинні робити члени військової організації, щоб її досягти.

Сутність і віди планування

За своєю суттю функція планування передбачає відповідь на три наступні основні питання:

Де знаходиться військова організація в даний час? Командири повинні оцінювати слабкі й сильні сторони виконання завдань, що стоять перед військовою організацією. Усе це має на меті визначити, чого може реально досягти військова організація за наявності певних ресурсів.

Де повинна знаходитись військова організація в майбутньому? Оцінивши можливості й загрози в зовнішньому середовищі, такі як імовірний супротивник, сусіди, постачання, закони, політичні фактори, економічні умови, технології, соціальні та культурні зміни, командування визначає, якими повинні бути завдання військової організації та що може перешкодити військовій організації в досягненні цієї мети.

Що повинно зробити командування, щоб військова організація набула того стану, в якому її хоче бачити командування? Командири повинні вирішити що мають зробити члени військової організації для досягнення мети військової організації.

План – основа діяльності військової організації будь-яких розмірів, містить указівки, кому, яке завдання, в який час вирішувати, які ресурси необхідно виділяти на вирішення кожного завдання.

Єдиного методу планування, який би відповідав кожній ситуації не існує. Тип планування та акцент, який робить командир в процесі планування, залежить від його статусу в організаційній ієрархії військової організації, тобто процес планування здійснюється відповідно до рівня організаційної структури.

Таких рівнів три: вищий, середній і нижчий. Відповідно до цих рівнів розрізняють три рівні планування: стратегічне (довгострокове); тактичне (середньострокове); оперативне (короткострокове).

На вищому рівні організаційної структури застосовується стратегічне планування (рис.3.5).

Рис. 3.5. Процес стратегічного планування

Усі три типи планування складають загальну систему, що називається генеральним чи загальним планом, або бізнес-планом

Питання 8.Сутність, зміст , види, процес контролю

Відповідь.

Контроль – комплексна функція, що включає в себе функції обліку, оцінки, аналізу.

Контроль – це важлива та складна функція управління. Одна з найважливіших особливостей контролю, яку варто враховувати в першу чергу, полягає в тому, що контроль має бути всебічним. Контроль не може бути прерогативою винятково спеціальних контролерів. Кожний командир, незалежно від свого рангу, має здійснювати контроль як невід’ємну частину своїх посадових обов’язків.

Контроль є фундаментальним елементом процесу управління. Ні планування, ні організацію, ні мотивацію не можна розглядати відокремлено від контролю. Дійсно, фактично всі вони є невід’ємними частинами загальної системи контролю у військовій організації. Ця обставина стане більш зрозумілою після того, як будуть розглянуті три види контролю: попередній, поточний та завершальний. За формою здійснення всі ці види контролю схожі, тому що мають одну мету: сприяти тому, щоб фактично одержувані результати були якнайближче до необхідних. Розрізняються вони тільки за часом здійснення.

Попередній контроль. У військовій організації попередній контроль використовується в трьох ключових сферах – відповідно до людських, матеріальних та фінансових ресурсів.

Поточний контроль здійснюється безпосередньо під час виконання завдання. Найчастіше його об’єктом є підлеглі, а сам він традиційно є прерогативою їхнього безпосереднього начальника.

Завершальний контроль. Під час виконання завдання в поточному контролі використовується зворотний зв’язок для того, щоб досягти необхідної мети та вирішити проблеми, що виникають, перш ніж вони вимагатимуть занадто великих витрат.

Процес контролю. У процесі контролю є три етапи, які чітко відрізняються один від одного: відпрацювання результатів, яких потрібно досягти виконанням завдання (стандартів та критеріїв), співставлення з ними реальних результатів та прийняття необхідних коригувальних дій.