Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біографічні довідки таблиця .docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
85.66 Кб
Скачать

Життя і творчість тодося осьмачки

Дата

Подія

03.05.1895р.

1916 р.

1920 р.

1922 р.

1925 р.

1929 р.

1930 р.

1942 р.

1943 р.

1944 р.

1946, 1951,

1956, 1954

Влітку 1961

7.09.1962 р.

Народився у селі Куцівка на Черкащині в родині сільського робітника Степана, який працював у маєтку поміщика Терещенка, а потім самотужки здобув фах і славу хорошого ветеринара. Всі діти отримали середню освіту. Вищу здобував уже самотужки. Сестра Лукія закінчила училище на швачку,а пани на закінчення подарували їй машинку Зінгер.

Призваний до лав російської армії для участі в Першій світовій війні. Під час Першої світової війни за свою поему «Думи солдата» був відданий під військово-політичний суд Росії.

Інструктор з підготовки робітників освіти в Кременчуку. Навчається в Київському інституті народної освіти (так тоді звався університет). Був членом Асоціації Письменників, яку очолював Микола Зеров, а потім «Ланки».

Перша збірка поезій Т. Осьмачки «Круча» з'явилася друком 1922 року, засвідчивши «може, одну з найнадійніших сил», писав С.Єфремов у «Історії українського письменства». Її відзначала глибина образності, блискуча народна мова та епічний стиль дум.

Виходить друга книжка поезій — «Скитські вогні», яку можна було б назвати гімном українському степові.

Останньою книгою Осьмачки, яка була надрукована в підрадянській Україні, була збірка «Клекіт» 

Вийшов друком Осьмаччин переклад Шекспірового «Макбета», а поему «Дума про Зінька Самгородського» так і не була надрукована. Пізніше вона ввійшла до збірки «Сучасникам». Тим часом тридцяті роки вже забрали перших близьких друзів поета — Григорія Косинку, Дмитра Фальківського, Валеріана Підмогильного. Хвиля доносів у вигляді літературно-критичних статей затаврувала й самого Осьмачку: «ворог народу», «бандит». Рятуючись від репресій, Осьмачка пробирається на Поділля, маючи намір нелегально перейти через польський кордон. Його заарештовують і відправляють під конвоєм аж у Свердловськ, але дорогою втікає і знову прямує на Поділля. Цього разу його відправляють в тюрму за звинуваченням у шпигунстві.

 Після дванадцятирічних поневірянь, він прибув до Львова з незакінченним віршованним романом "Поет". Тут він включається і досить живе тоді літературне життя другої духовної столиці України, трохи оклигує, але увязнення і тортури наклали відбиток на все його життя. Він став недовірливим, замкненим, побоювався нападу з боку НКВС.

У Львові видав четверту збірку віршів «Сучасникам», яка ознаменувала якісно новий етап його творчості. За книжку йому була присуджена премія в сумі 1500 золотих.

Т.Осьмачка змушений емігрувати на Захід. Спочатку поселився в Німеччині, разом з У.Самчуком брав участь у розбудові нової емігрантської, літературної організації МУР.. В еміграції талант Т.Осьмачки з новою силою розкрився в його трьох епічних прозових творах: «Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців». Поетна праця життя була підсумована у великій книжці «Із-під світу»

На одній із вулиць Мюнхена впав від нервового паралічу. Стараннями друзів його перевозять до США і кладуть на лікування в психіатричну лікарню «Пілгрім Стейт Госпітал». Та вийти з госпіталю хворому поетові, який вимріював нову збірку поезій і афоризмів «Людина між свідомістю і природою», не судилося.

Т.Осьмачки не стало. Похований на православному цвинтарі святого Андрія Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі.

Література

  1. Бойчук Б. Тодось Осьмачка //Спомини в біографії. — К.: Факт, 2003. 

  2. Костюк Г. Тодось Осьмачка: здалеку і зблизька (спостереження, зустрічі й діалоги) // Зустрічі і прощання: Спогади. — К.: Смолоскип, 2008. — Кн. 2. 

  3. Слабошпицький М. Тодось Осьмачка. Літературний профіль. — К., 1995.

  4. Тодось Осьмачка // Історія української літератури XX ст.: У 2 кн. / За ред. В. Г. Дончика. — К., 1998. — Кн. 2.

  5. Українська діаспора: літературні постаті, твори, біобібліографічні відомості / Упорядк. В. А. Просалової. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2012. 

студентки групи УУ-15с-1

Волошиної Аліни