Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Акт проб підг фах соц сфери Хмельницьк 2012

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

4.Сластенин В. А. Педагогика : [учебное пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений] / И. Ф. Исаев, В. А. Сластенин, Е. Н. Шиянов [под ред. В. А. Сластенина.]. – М.

:Издательский центр «Академия», 2002. – 576 с.

5.Куцевол О. М. Теоретико-методичні основи розвитку креативності майбутніх учителів літератури : [монографія]. – Вінниця : Глобус-Прес, 2006. – 348 с.

6.Педагогическая энциклопедия / [Гл. ред. И. А .Каиров [и др.]]. в 4-х томах. – М., «Советская энциклопедия», 1968. – (Энциклопедии. Словари. Справочники). Т. 1. А–Е. – 830 с.

7.

Введение в педагогическую культуру : [учебное пособие] /

[Под ред.

Е. В. Бондаревской]. – Ростов н/Д : Изд-во РГПУ, 1995. – 172 с.

 

8.

Кан-Калик В. А. Учителю о педагогическом общении : [Кн. для

учителя] /

В. А. Кан–Калик. – М. : Просвещение, 1987. – 190 с.

 

РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ У ЦСССДМ

ГУСАК Н. Є.

старший викладач школи соціальної роботи імені професора В. Полтавця Національного університету «КиєвоМогилянська академія»

У зв’язку з адміністративною реформою та прийняттям Стратегії реформування системи надання соціальних послуг [1] плануються концептуальні зміни в діяльності Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ), пов’язані з переходом від ролі «брокерів соціальних послуг» до ролі суб’єктів надання соціальних послуг. Слід зауважити, що в Україні вже діє розгалужена мережа суб’єктів надання соціальних послуг, координація діяльності яких належить до сфери повноважень різних органів та організацій. Відмінність у діяльності цих суб’єктів полягає у тому, що вони надають відмінні соціальні послуги різним соціальним групам. Відповідно, для ефективної роботи ЦСССДМ та адекватної оцінки якості надання соціальних послуг необхідно чітко визначити ті соціальні групи, яким переважно ЦСССДМ надають соціальні послуги. Тому, основна діяльність ЦСССДМ має передбачати допомогу особам та сім’ям у подоланні складних життєвих обставин (далі – СЖО) шляхом безпосереднього надання соціальних послуг.

Сьогодні на території України діє розгалужена мережа ЦСССДМ (станом на 01.01.2012 року мережа ЦСССДМ складала 1400 Центрів: 27 регіональних, 484 районних, 165 міських, 34 районних у містах, 181 сільський, 52 селищних та 457 філій районних центрів), які можуть широко охоплювати потенційних отримувачів соціальних послуг – осіб/сімей, які перебувають у СЖО та проживають в різних адміністративно-територіальних одиницях. Однак, на даний час діяльність ЦСССДМ з надання соціальних послуг передбачає водночас як

81

виконання функцій організатора системи надання соціальних послуг певним соціальним групам (організаційні, управлінські, методичні, моніторингові й контролюючі функції) так і функцій безпосереднього надавача соціальних послуг

[2].Частково ці функції розмежовуються у діяльності ЦСССДМ на різних рівнях: регіональному та місцевому.

До завдань регіональних (республіканського, обласних, Київського та Севастопольського міських) ЦСССДМ не входить безпосереднє надання соціальних послуг. Основні їхні функції пов’язані з організацією системи надання соціальних послуг. Однак, значна кількість організаційних функцій регіональних ЦСССДМ збігається із функціями Головних управлінь праці та соціального захисту населення (далі – управлінь) [3]. Відмінною функцією управлінь є те, що вони покликані вживати заходи щодо створення соціальних служб з надання послуг на відповідній території. Однак, на сьогодні контроль та організаційнометодичне забезпечення окремих суб’єктів надання соціальних послуг (станом на 01.01.2012 року в Україні функціонувало 82 заклади соціального обслуговування при ЦСССДМ (21 центр соціально-психологічної допомоги, 19 соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 15 соціальних центрів матері та дитини; 15 центрів соціальнопсихологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями; 7 центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, 5 центрів ресоціалізації наркозалежної молоді) здійснюють регіональні ЦСССДМ. Особлива функція регіональних ЦСССДМ полягає у проведенні навчання потенційних опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Однак, реалізація функцій та завдань зі сприяння усиновленню, влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку, піклування, до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей в цілому належить до повноважень Служби у справах дітей, яка є структурним підрозділом державної адміністрації з відповідним статусом органу виконавчої державної влади [4].

ЦСССДМ місцевого рівня (районні, міські, районні у містах, селищні та сільські) виконують одночасно як функції організатора, так і безпосереднього надавача соціальних послуг. Схожі функції щодо організації й управління наданням соціальних послуг на місцевому рівні виконують відповідні управління

[3].Відмінна функція ЦСССДМ місцевого рівня, яка стосується організації й управління наданням соціальних послуг, полягає у ініціюванні засідання дорадчого органу шляхом подання відповідних матеріалів до управлінь (відділів) у справах сім`ї, молоді та спорту про виявлення осіб та сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах [5]. Але у зв’язку з адміністративною реформою діяльність управлінь у справах сім’ї та молоді нині не пов’язана з проведенням соціальної роботи та наданням соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Щодо безпосереднього надання соціальних послуг, то ЦСССДМ на сьогодні їх надають спеціалісти (держслужбовці) та фахівці із соціальної роботи, які не завжди мають відповідну кваліфікацію та професійну підготовку. За необхідності

82

соціальні послуги можуть надавати за угодою залучені спеціалісти – психолог, соціальний педагог, реабілітолог, юрист.

Відповідно, значна частина фінансування витрачається на перепідготовку (проведення тренінгів, семінарів тощо) спеціалістів та фахівців із соціальної роботи ЦСССДМ, які не мають базової професійної освіти. Встановлення базових вимог до кваліфікації соціальних працівників при прийомі на роботу у ЦСССДМ сприятиме економії та перерозподілу фінансових ресурсів (в тому числі для підвищення заробітної плати професійним соціальним працівникам). Наявність у штаті ЦСССДМ професійних соціальних працівників підвищить їхню конкурентоспроможність на ринку надання соціальних послуг, оскільки згідно з ЗУ «Про соціальні послуги», планується розробка критеріїв до надавачів соціальних послуг, які включатимуть також кваліфікацію персоналу. Процес організації й надання соціальних послуг потребує залучення соціальних працівників різної кваліфікації, оскільки пов’язаний із виконанням різних функціональних обов’язків: організацією процесу надання послуг (менеджмент) та безпосереднім наданням послуг (робота з отримувачем соціальних послуг). Тому існує необхідність введення посад соціальних працівників різного кваліфікаційного рівня.

Слід зауважити , що однією із функцій, на властивих діяльності соціальних працівників і змісту соціальної роботи в цілому є соціальне інспектування, яке здійснюють ЦСССДМ [6]. Саме для здійснення соціального інспектування у структуру ЦСССДМ було введено 12 тисяч фахівців із соціальної роботи, у вимогах до кваліфікації яких перелік необхідних знань, завдань та обов’язків не відповідає змісту соціальної роботи і фактично виконуваної діяльності.

Повертаючись до терміну «соціальне інспектування», слід зауважити, що його зміст відрізняється в нормативно-правових документах, які регулюють діяльність управлінь праці та соціального захисту населення та документах, які регулюють діяльність ЦСССДМ. Суть соціального інспектування у діяльності державних соціальних інспекторів управлінь праці та соціального захисту населення полягає у оцінці матеріального стану, нагляді та контролі за цільовим використанням державних коштів (соціальної допомоги). Зміст соціального інспектування у діяльності ЦСССДМ стосується процесу визначення потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у СЖО, у отриманні соціальних послуг. Слід зазначити, що у міжнародній практиці соціальної роботи термін «соціальне інспектування» використовується при здійснення нагляду та контролю за отримувачами послуг. Тоді як процес визначення потреб у отриманні соціальних послуг (той процес, який відповідає на сьогодні змісту діяльності працівників ЦСССДМ) відповідає усталеному терміну «первинна оцінка», який не стигматизує отримувачів соціальних послуг. Міжнародна практика соціальної роботи свідчить, що надавачі соціальних послуг не можуть здійснювати інспектування, і навпаки – соціальні інспектори не можуть надавати соціальні послуги. Тому виникає проблема щодо здійснення соціального інспектування ЦСССДМ, які є надавачами послуг.

83

Отже, реформування системи надання соціальних послуг у ЦСССДМ має враховувати наступні аспекти: 1) можливість передачі функцій ЦСССДМ з організації й управління наданням соціальних послуг до управлінь праці та соціального захисту населення, створивши, за потреби, у структурі управлінь відповідні відділи. Такі зміни сприятимуть скороченню чисельності персоналу з адміністративними функціями. Водночас, частина спеціалістів регіональних ЦСССДМ зможе бути переведена до управлінь праці та соціального захисту населення зі збереженням статусу державних службовців; 2) можливість передачі функцій організації та навчання потенційних опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів відповідним Службам у справах дітей; 3) можливість передачі функцій щодо координації діяльності Дорадчого органу по роботі з сім’ями, які опинилися в СЖО, управлінням праці та соціального захисту населення; 4) можливість передачі функцій щодо здійснення соціального інспектування фахівцям управління соціального захисту населення, які визначатимуть потреби та перенаправлятимуть потенційних отримувачів соціальних послуг до суб’єктів надання соціальних послуг, зокрема до ЦСССДМ (якщо вони спроможні задовольнити визначені потреби); 5) необхідність визначення у положенні про ЦСССДМ чіткого переліку соціальних послуг та їх отримувачів; 6) необхідність внесення змін до кваліфікаційної характеристики «Фахівець із соціальної роботи»; 7) можливість введення в штат ЦСССДМ професійно підготовлених соціальних працівників.

Література:

1.Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реформування системи соціальних послуг» від 13.04.2007 р № 178. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/178-2007-р . – Назва з екрану.

2.Постанова Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо вдосконалення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю» від 27.08.2004 р № 1126. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1126-2004-р. – Назва з екрану.

3.Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження типових положень про Головне управління праці та соціального захисту населення обласної, Київської міської, управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської і про управління праці та соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі державної адміністрації» від 30.05.2007 р №790. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/790-2007р .– Назва з екрану.

4.Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження типових положень про службу у справах дітей» від 30.08.2007 р № 1068. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1068-2007-р. – Назва з екрану.

5.Наказ Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного департаменту України з питань виконання покарань «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім'ями, які

опинилися

у

складних

життєвих

обставинах»

від

14.06.2006

р

84

1983/388/452/221/556/596/106. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0824-06-р . – Назва з екрану.

6. Наказ Міністерства сім’ї, молоді та спорту «Про затвердження Порядку здійснення центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціального інспектування сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах» від 27.05.2010 р №

1480. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0569- 10-р. – Назва з екрану.

ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ЕЙДЕТИКИ У ПРОЦЕСІ АСОЦІАТИВНОГО ВИВЧЕННЯ БУКВ ДІТЬМИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З ЦЕРЕБРАЛЬНИМ ПАРАЛІЧЕМ

(З ДОСВІДУ РОБОТИ)

ДАНИЩУК М. А.

вчитель Кам’янець-Подільського багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру

ДМІТРІЄВА О. І.

старший викладач кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

На сучасному етапі в Україні відкриваються перспективи змін у системі спеціальної освіти, пов’язані з новим ставленням до дітей з особливими потребами, розв’язанням завдань їхньої інтеграції в суспільство. У державній Національній програмі «Освіта (Україна ХХІ століття)» [1] наголошується на необхідності вдосконалення освіти дітей з вадами психофізичного розвитку, забезпечення їхньої повноцінної життєдіяльності, соціального захисту, умов для максимальної психологічної та трудової реабілітації вихованців.

Перед педагогами постає нелегке завдання побудувати навчально-виховний процес так, щоб діти почувалися комфортно й упевнено. Науковці вважають, що у навчально-виховному процесі спеціалізованих навчальних закладів має діяти установка нового рівня: учитель покликаний не виправляти помилки, недоліки природної організації дитини, а максимально використовувати свої професійні можливості для знаходження такої форми, що відповідає рівню культури суспільства, природному і творчому потенціалу дитини. Дитина – не лише й не стільки об’єкт впливу, скільки джерело культурного і професійного зростання самого вчителя. Актуальним є дане твердження для організації навчальновиховного процесу дітей з церебральним паралічем. Однією із багатьох методик,

85

що покликані розвивати дітей цієї категорії, навчати їх, коригувати недоліки їх мислення, пам’яті, мовлення, координації рухів є «Школа Ейдетики».

Ейдетизм (від грецького «ейдос» – вигляд, образ) – психічне явище, сутність якого полягає у здатності відтворювати яскравий наочний образ через тривалий час. Для ейдетизму характерна емоційна забарвленість образів.

«Школа Ейдетики» – впорядкований набір методів і вправ, що допомагають оволодіти осмисленим використанням своєї уяви для відтворення будь-якої інформації. Автором «Школи ейдетики» є російський вчений, доктор педагогічних наук, професор Ігор Матюгін, який у середині 80-х років ХХ ст. розробив ігрову систему, що покращує сприймання та відтворює інформацію, спираючись на властиве кожній людині вміння уявляти та фантазувати [2, 3]. Вчений запропонував використовувати увесь спектр фантазій і уявлень: зорових, рухових, тактильних і смакових. Численні експерименти довели, що пам’ять людини тісно пов’язана з її уявою та уявленнями – «ейдосами», як казали древні греки.

В Україні «Школа ейдетики» була відкрита у Києві в кінці 90-х років ХХ ст. Є. Антощуком та В. Артиховичом. Є. Антощук – почесний доктор педагогічних наук – засновник «Української школи ейдетики», «Мнемозина» [4]. Він зазначає, що вміння дорослого «спускатися» до рівня дитини, тобто бачити яскраво, вміння дивуватися, фантазувати – це і є ейдетика.

Методи ейдетики різноманітні: на запам’ятовування слів, віршів, імен, букв, цифр, прозових текстів тощо.

Ми пропонуємо розглянути метод вивчення букв, в основі якого знаходиться ідея створення асоціативних зв’язків між буквою та образом. Завдяки цьому діти зможуть вивчити не тільки букви, але й відповідну до букв кількість віршів, які будуть нагадувати образ, до якого відноситься буква, або описувати особливості графічного зображення букви. Даний спосіб вичення букв сприяє розвитку асоціативного мислення та уяви, збагаченню словникового запасу, розвитку дрібної моторики дитини.

Всі асоціативні образи після графічної трансформації максимально нагадують букву, якої вони стосуються. Кожен асоціативний образ починається з тієї букви, у яку він трансформований. До кожного образу пропонується вірш, у якому згадується асоціативний образ. Розглянемо даний спосіб на прикладі вивчення букви «Р».

1-й етап

1.Показати асоціативний образ (рибу).

2.Запитати у дитини, що вона бачить на малюнку.

3.Правильно назвати образ, акцентуючи перший звук.

4.Попросити дитину назвати зображення самостійно.

5.Показати, що риба, стоячи, схожа на букву «Р».

6.Показати графічне зображення букви «Р».

Назвати її.

7. Коментарі по графічному образу: у букви є спинка і голівка.

86

8.Дитина за допомогою пальців рук імітує обриси літери.

9.1-й етап роботи з віршем.

2-й етап

1.Показати асоціативний образ, запитати, що це. Після правильної відповіді запитати, яка буква ховається за рибкою.

2.Показати графічне зображення букви «Р», назвати її.

3.Дитина проводить пальчиком по контуру букви з гідно із запропонованою послідовністю і напрямом стрілочок. Дорослий коментує: зверху вниз і голівка.

4.2-й етап роботи з віршем.

3-й етап

1.Показати графічне зображення букви «Р», запитати, яка це буква.

2.Запитати, куди вона сховалась. Дитина згадує асоціативний образ (риби).

3.Показати асоціативний образ.

4.3-й етап роботи з віршем.

5.Графічні вправи на запорошеній поверхні з коментарями попереднього етапу.

В річці рак розумний жив, З рибою коропом дружив, Як рак побачить червячка, Рятує рибу від гачка.

Юлія Турчина

1-й етап

1.Прочитати вірш, показуючи кожен фрагмент вірша на малюнку.

2.Пояснити, що короп – це вид риби.

3.Розповісти вірш вдруге разом

здитиною.

2-й етап

1.Показати малюнок до вірша і запитати, хто жив в річці. Від кого рятує рак рибу.

2.Спільно з дитиною розповісти

вірш, показуючи кожен фрагмент малюнка.

3-й етап

1.Показати асоціативний образ до букви (рибу). Запитати, який вірш знає дитина про рака і рибу.

2.Самостійна розповідь вірша дитиною.

87

Варто наголосити на принципово важливому для даної методики аспекті: спочатку дитині показують трансформований образ букви, потім саму букву, далі вивчається вірш.

Всі малюнки до букв і віршів є чорно-білими, оскільки, як зазначають основоположники «Школи Ейдетики», саме такий спосіб є максимально ефективним для сприймання матеріалу, а колір лише відволікає і ускладнює обробку інформації.

Щоб поліпшити якість знань та розвиток дітей з церебральним паралічем пропонуються додаткові види діяльності з метою закріплення графічного образу букви, а саме:

викладання з паличок;

викладання з прямих та зігнутих паличок;

викладання з ниток або нетовстої мотузки, різної довжини;

пальчиковий показ;

графічні вправи на запорошеній поверхні.

Особливу увагу у навчанні дітей з церебральним паралічем ми надаємо розвитку дрібної моторики, адже, як зазначав угорський лікар і педагог Андрос Пето (1893-1967), автор методу Кондуктивної педагогіки, «рука – це чудове знаряддя пізнання світу (провідник науки). Завдяки точним рухам рука людини виконує всі складні дії – від їжі до гри на музичних інструментах. Дотиком кінчиками пальців пізнає світ, а жестикулюючи, зміцнює мову» [5].

Звичайно, не всі діти з особливими освітніми потребами, в тому числі і діти з церебральним паралічем, можуть з першого разу свідомо залучити свою уяву й перенестися у фантастичний простір, проте цікаві образи, нестандартні порівняння, що є зрозумілими для дитини, запам’ятовуються набагато краще, аніж багаторазове механічне повторювання незрозумілих понять.

Позитивні емоції, отримані у процесі навчання сприяють ефективності засвоєння знань, підвищенню рівня зацікавленості у навчанні, зміцнюють впевненість учнів молодших класів з церебральним паралічем у власних силах, створюють мотивацію до навчання та нових досягнень.

Метод асоціативного вивчення букв може бути використаний у навчанні дітей молодшого шкільного віку з церебральним паралічем в умовах спеціальних освітніх закладів та закладів інклюзивної освіти.

Література

1.Державна Національна програма «Освіта» (Україна ХХІ століття). – К., 2000. – 12

с.

2.Матюгин И. Ю. Как развить хорошую память / Матюгин И. Ю., Жимаева Е. Л., Чакаберия Е. И., Рыбникова И. К. – Москва, 2002 г.

3.Матюгин И. Ю. Школа эйдетики. Зрительная, тактильная, обонятельная пам'ять / И. Ю. Матюгин. – Москва : Эйдос, 1994 г.

4.Антощук Є. Українська школа ейдетики / Антощук Є. – Київ, 1998 р.

5.Круль М. Система керованого навчання / М. круль. – Замость, 2005 р.

88

ЩОДО ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ ПСИХОЛОГІВ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

ДЕРКАЧ М. В.

доцент кафедри психології Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна»

Актуальність деяких професій стає все більшою в умовах зростаючої складності світу та прискорення науково-технічного прогресу. До таких спеціальностей належить і професія психолога. Сьогодні, коли суспільні процеси стають більш динамічними, часто виникають напружені ситуації у взаєминах між людьми, в колективах та родинах. У зв’язку з дефіцитом спілкування підвищилася роль психологічних знань, їхнього прикладного аспекту.

Професія психолога є особливим видом діяльності, який, крім знань, вимагає певних особистісних якостей, особливої структури світогляду. Тому, разом з теоретичними знаннями і професійними вміннями, які є фундаментом будь-якої професії, молодь, отримує фахову психологічну підготовку, і потребує комплексного психолого-педагогічного підходу до створення умов особистісного розвитку в процесі професійного становлення.

У нашій країні проблема підготовки психологів найбільшу актуальність набула останнім часом, тому що з’явилися предметні сфери, де знадобилася допомога кваліфікованих психологів-професіоналів. Бурхливий розвиток різних галузей, тісно пов’язаних з економічними і соціальними проблемами суспільства, вимагає підготовки психологів у галузі реклами, промисловості, бізнесу, менеджменту, консультативної та терапевтичної практики. Потреби цих галузей стимулюють технологічну, інструментально-технічну підготовку майбутнього психолога. У той же час часто забутими залишаються цінності, етичні аспекти мотивації, тобто основний компонент особистості, що визначає якість і специфіку діяльності майбутнього психолога. В першу чергу це стосується формування професійної спрямованості, яка є системоутворюючим фактором підготовки професійного психолога. Однак психолого-педагогічні традиції формування і професійного розвитку особистості, які на сьогоднішній день накопичені в психологічних та педагогічних науках, і досі явно недостатньою мірою використовуються в системі підготовки практичних психологів. Адже безумовно важливим є практичний підхід до навчання, можливість навчатися у професіоналів, які постійно займаються терапевтичною психологічною практикою. Не менш важливими є психологічні тренінги, які розвивають майбутнього психолога і як фахівця, і як особистість. На основі набутих знань і умінь психологи повинні здійснювати психологічне діагностування, психологічно-управлінське консультування, надавати психологічну допомогу у розв'язанні актуальних проблем окремим особам та колективам, сприяти поліпшенню психологічного клімату, розробляти рекомендації щодо попередження конфліктних ситуацій.

89

Аналізуючи реалії сьогодення, можна стверджувати, що відсотковий показник фахівців з науковим ступенем, що реалізують завдання у напрямку підготовки висококваліфікованих фахівців-практичних психологів досить значний, але часто, спостерігається дисонанс між наявністю теоретичних знань викладача і практичними навичками реалізації цих знань. Відзначається тенденція до відсутності власних практичних навичок консультування у спеціалістів, які викладають лекційні курси, що висвітлюють питання психологічної інтерпретації напруженої ситуації особистості клієнта.

Результати досліджень практики підготовки фахівців у галузі вікової, педагогічної та практичної психології дають підставу виділити дві категорії умов (педагогічні та психологічні), врахування яких сприяє ефективній організації процесу розвитку особистості майбутніх психологів. До педагогічних умов належать:

-підбір адекватних концептуальних засад;

-наявність програмного забезпечення навчально-розвивального простору

вузу,

-кадрове забезпечення навчального процесу,

-використання дидактичних принципів у процесі роботи, технологічне забезпечення,

-психолого-педагогічний моніторинг.

До психологічних умов належать:

-адекватність розвитку психічної сфери студента, загальна мотивація та налаштованість студента на процес роботи,

-аксеологізація особистості студента, наявність здатності до конструктивних змін власної особистості,

-наявність здатності трансформувати отримані знання й напрацьовувати індивідуальний стиль діяльності,

-наявність здатності відпрацьовувати отримані схеми діяльності на практиці.

Зпозиції особистіснодіяльнісного підходу розглядав проблему ефективності підготовки практичних психологів Н. .Коломінський, «…навчальна діяльність студента – майбутнього практичного психолога повинна розглядатися як особистісно орієнтована праця». Великого значення автор надавав умінню викладача навчати на матеріалі актуальних життєвих проблем, організовувати пошук їх вирішення на основі здобутків теоретичної психології, саме такий вид навчання призводить до того, що «…особистість студента поступово набуває рис особистості психолога» [1].

Є. Заїка вважає, що професійне навчання майбутніх психологів (у руслі їх технологічної підготовки) повинно бути керованим, а точніше, мотивованим з боку викладачів і відбуватися за допомогою дотримання умови психологопедагогічного моніторингу. Це дасть змогу негайно реагувати та коригувати, при потребі, самостійну роботу студента. Виходячи з цього, вчений пропонує наступні шляхи вдосконалення процесу розвитку професійних якостей у студентів:

90