Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді макро.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

19.Сутність та основні елементи грошової системи

Грошова система - це форма організації грошового обігу, що історично склалася у країні й закріплена в національному законодавстві.

Вона регламентується законами держави та іншими юридичними актами. Ці закони визначають основні принципи, правила, нормативи та інші вимоги, що регламентують відносини між суб'єктами грошового обороту.Сучасна національна грошова система України є грошовою системою ринкового типу.

Оскільки грошовий обіг відіграє надзвичайно важливу роль в економічному житті суспільства, формування і регулювання його в усіх країнах здійснюють центральні органи влади.

Охоплюючи весь грошовий обіг, грошова система включає надзвичайно широкий спектр економічних відносин. Тому в складі грошової системи належить виділити окремі відносно самостійні підсистеми:

- систему безготівкових розрахунків;

- систему готівкового обігу;

- валютну систему.

Кожна з виділених підсистем має особливий об'єкт регулювання, функціонування якого характеризується певною формою чи сферою грошового обігу.

У грошовій системі України належить виділити ряд складових елементів. Національна грошова система, як правило, включає такі основні структурні елементи:

  • грошову одиницю та її частини;

  • масштаб цін;

  • види та купюрність державних грошових знаків, які мають законну платіжну силу;

  • порядок забезпечення грошових знаків;

  • емісійну систему;

  • установлення курсу національної валюти і порядок її обміну на іноземну;

  • наявність державних фінансових інститутів, які здійснюють регулювання грошового обігу в країні.

20.Структура грошової маси.

Головним елементом ринкової економіки є гроші, які забезпечують безперервність народно-господарського кругообігу, кругообігу доходів і витрат.

Грошова маса являє собою сукупність готівкових та безготівкових платіжних засобів, що забезпечують обіг товарів і послуг у країні в певний момент.

Грошова маса — загальний обсяг випущених в обіг паперових грошових знаків (банківських та казначейських білетів), металевих монет І депозитних грошей (грошових засобів на поточних рахунках а банках).

Структура грошової маси характеризується грошовими агрегатами, розташованими по мірі їх укрупнення (кожен попередній агрегат включається в наступний).

Для вимірювання грошової маси використовуються наступні грошові агрегати: М0, М1, М2, М3.

Агрегат Мо - це готівкові гроші (паперові та металеві) у зверненні.

Агрегат М1 включає М0 плюс гроші на поточних рахунках населення та на розрахункових рахунках підприємств, рахунках до запитання в банках, дорожні чеки. Під грошима у вузькому сенсі мається на увазі агрегат М1, за допомогою якого проводиться більшість операцій обміну.

Грошовий агрегат М2 включає М1 плюс гроші на строкових і ощадних рахунках у комерційних банках, депозити в спеціалізованих фінансових установах і деякі інші активи. Грошові кошти, що входять в даний агрегат, не можуть безпосередньо переводитися від однієї особи до іншої і використовуватися для здійснення операцій. Вони виконують головним чином функцію засобу накопичення. Грошовий агрегат М2 - це гроші в широкому сенсі слова. Він найбільш часто використовується для макроекономічного аналізу.

Агрегат М3 є найбільш великим. Він включає агрегат М2 плюс великі строкові депозити, угоди про покупку цінних паперів з зворотним викупом за обумовленою ціною, депозитні сертифікати банків, державні (казначейські) облігації, комерційні папери .