Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать
        1. Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова

(Україна, м. Одеса)

Деякі фактори формування цінностей сучасної молоді

Зважаючи на її багатоаспектність, проблема цінностей залишається в центрі уваги сучасних дослідників. Останнім часом психологами активно досліджуються власне аксіологічні проблеми молоді. Зокрема, слід відмітити дослідження Е. Научителя, який змалював ціннісно-орієнтаційний портрет студента І курсу ВНЗ [1].

У сучасній соціокультурній ситуації рівень невизначеності продовжує зростати. Пріоритети молодої людини відображають стан соціально-економічного середовища: найбільша цінність надається тому, чого безпосередньо бракує. Умови економічної незабезпеченості та непередбачуваності майбутнього призводять до того, що на перший план виходять "матеріальні" цінності. Адже вони забезпечують підтримку власного існування і власної неушкодженості, відсуваючи цінності, які пов'язані із задоволенням потреб у визнанні, самовираженні, в естетичному задоволенні.

Сьогодні старше покоління виявилося у складній ситуації переосмислення цінностей. Це викликало певну розгубленість молоді, бо повноцінна передача цінностей не відбулася.

Еріх Фромм зазначав, що з раннього дитинства людина дізнається, що бути модною – значить користуватися попитом, і що їй теж доведеться "вийти" на ринок особистостей. Але чесноти, яким людина навчена, носять занадто загальний характер, щоб забезпечити успіх. Тому індивід звертається до популярної літератури, газет, фільмів за більш конкретними зразками та знаходить найкращі. Людина має постійну потребу в схваленні; неминучим результатом його відсутності є безпорадність і невпевненість. В умовах ринку людина втрачає тотожність з собою, стає відчуженою від себе [2].

В сучасній українській культурі цінність Я-свідомості надто слабко розвинена. Суспільство здатне задавити пробудження Я-свідомості. Цінність індивідуальності, вільної особистості, здатної до саморозвитку, до можливості існування в сучасному динамічному світі має співвідноситься з ідеєю соборності. Ідея національної честі, як показує досвід повоєнної Японії і Німеччини, може врятувати суспільство від деградації. Але не обійтися і без розвитку вільної особистості, а це значно підвищує цінність освіти.

Зміни, які відбулися протягом останніх десяти років у свідомості сучасної молоді, варто враховувати в сучасній практиці навчання й виховання наступного покоління, тому що вони є джерелом формування ієрархії мотивів і реально впливають на поведінку юнаків і дівчат. Динамічний розвиток сучасного суспільства викликає постійні зміни як у суспільній свідомості, так і в свідомості кожної людини. Тільки постійний моніторинг цих змін дозволить цілеспрямовано формувати всебічно розвинену особистість, що і є метою всієї системи освіти.

Отже, проблема цінностей продовжує досліджуватися сучасними науковцями. Проте сьогодні, в період економічної і політичної нестабільності в Україні і в світі, потрібний постійний моніторинг ієрархії особистісних цінностей молоді, адже саме від неї залежатиме перспектива розвитку суспільства.

Література: 1.Научитель Є.Д. Ціннісні орієнтації молоді / Є.Д. Научитель //Практична психологія та соціальна робота. – 2005. – № 3. – С. 36-38. 2.Таранов П.С. Гостра філософія: Видатні сюжети оволодіння невідомим / П.С. Таранов. - М, 1998. – С. 166.

Коваль Сергей

Одесский национальный университет им. И. И. Мечникова

(Украина, г. Одесса)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]