Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2010.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

До проблеми формування політичних орієнтацій молоді

В період становлення і розвитку громадянського суспільства в Україні великого значення набуває проблема залучення молоді до політичного життя. Саме ця вікова категорія має й матиме вагомий вплив на політичне життя країни, а також визначає подальший демократичний розвиток країни.

Важливим є формування політичної культури та політичних орієнтацій молоді, адже вони обумовлюють політичний вибір, який залежить від сформованості особистості, рівня її соціалізації та освіти, політичної культури, рівня демократичності суспільства. Ці орієнтації повинні мати демократичний характер, бути спрямованими на прогресивний розвиток держави, а також сприяти становленню молоді як політично свідомої й активної групи, здатної впливати на перебіг політичного процесу та реалізовувати свої інтереси через участь у громадських об’єднаннях.

З одного боку політичні орієнтації – певні словесно оформлені ідеї та цінності, завдання діяльності політичних партій, політичного режиму, суспільства в цілому, з іншого – це несвідомі або не зовсім свідомі мотиви вибору, який людина переживає на емоційному рівні.

Дослідженням політичних орієнтацій займалися такі видатні вчені, як Г.Алмонд, М.Вебер, К.Стром. В Україні вагомий внесок у дослідження політичних орієнтацій внесли такі вчені, як І.Буров, Н.Паніна, Л.М.Панченко, В.І.Руженцева.

Формування політичних орієнтацій здійснюється через декілька основних каналів. Так, більшість молодих людей називають ЗМІ одним з головних факторів формування їх політичних орієнтацій. Політичні партії та суспільно-політичні рухи теж чинять помітний вплив на цей процес. ВНЗ впливають на засвоєння певних політичних орієнтирів, особливо шляхом надання підтримки студентській ініціативі у створенні молодіжних організацій. Менше, але не останнє значення в цьому процесі мають родина та церва.

Процес розбудови української незалежної держави закономірно супроводжується нівелюванням минулих та закріпленням нових політичних орієнтирів. Ця трансформація виявляється в тому, що з демократизацією суспільства суб’єктами формування політичних орієнтацій стають не лише політичні партії та лідери, а й інші організації. В цьому спостерігається дуже позитивна тенденція. Так, за наявності та доступності різноманітної інформації є можливість обирання та постійного переосмислення своїх політичних орієнтацій кожною окремою людиною. Але при цьому монополізація таких важливих каналів створення і поширення інформаційних повідомлень, як ЗМІ, суспільно-політичні організації, призводить до тотального маніпулювання свідомістю молоді, оскільки ця група не володіє достатнім життєвим досвідом. Отож політичні діячі мають змогу формувати громадську думку шляхом нав’язування власної точки зору, впливати на вподобання та переконання, а як наслідок, і на поведінку молоді.

Можна виокремити деякі проблеми формування політичних орієнтацій молоді:

  • неоднорідність (полярність) суспільних інтересів, що виражається в неузгодженості інтересів всіх верств населення;

  • відсутність єдиної національної ідеї виявляється у тому, що не створено єдиної моделі подальшого розвитку країни, а політичні цінності Заходу та Сходу мають великі відмінності;

  • політична культура старшого покоління вже не відповідає реаліям часу, адже вона сформована радянською системою, якою не передбачалися демократичні цінності, тому на сучасному етапі, особливо літнім людям, дуже важко переосмислювати та приймати нові для себе цінності.

Підбиваючи підсумки, можна зазначити, що політичні партії та діячі зацікавлені у формуванні в молодого покоління корисних для себе орієнтацій, що найчастіше здійснюється шляхом фінансування молодіжних організацій, яке передбачає певну їх залежність та підпорядкованість меценатові. Але зараз, паралельно з демократизацією суспільства, великого значення набувають громадські організації, які пропонують альтернативу та поліваріантність вибору. Саме політично свідома та активна молодь, що має певний рівень освіти, самостійно сформовану політичну культуру та життєві пріоритети, здатна адекватно мислити та обирає найкращі та найцінніші з усієї розмаїті ідей, що здатне стати запорукою гармонійного та демократичного розвитку країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]