Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример курсовой. Виктор Сылка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
10.58 Mб
Скачать

3 Опис території

Географічне положення

Дана територія розташована в східній частині України, на півдні Харківської області. Територія не має виходу до моря. Межує з Дніпропетровською областю, Близнюківським та Сахновщинським районами. Площа території складає 1417.5 км².

Рельєф

Висоти коливаються приблизно в межах 120-190 м. Чітко виражених форм рельєфу немає. Подекуди зустрічаються невеликі горби, ями. Територія рівнинна.

Проаналізувавши карту можна зробити висновок , що переважаючий рельєф - рівнини та пагорби.

Найвища відмітка висоти це 193.9(96-24), вона знаходиться на північному заході карти. Найнижча точка знаходиться на південному заході-113.1(78-08). Отже амплітуда висот території складає 80.8 м.

Крутість схилу між двома точками може бути вирахувана за формулою tgv=h/d, де v-крутизна схилу, d- горизонтальне положення схилу, h- перевищення точок початку і кінця схилу.

Проведемо розрахунки між точками, які розміщені в квадратах:

- перша точка 86-20– пункт державної геодезичної мережі з відміткою 170.8м, друга точка 88-22 – пункт державної геодезичної мережі з відміткою 162.8м над рівнем Балтійського моря. Перевищення складає 8 м. Горизонтальне прокладення 1.8 см що становить 1800 метрів. tgv=8/1800=0,0044. Кут нахилу 3° 00' .

Гідрографія

Гідрографія представлена штучно створеними господарськими водоймами.На даній території знаходиться Оральське водосховище(84-32) та штучний ставок Бритай(12-24) також є інші водосховища незначних розмірів(12-02,86-16).Болота на даній території не значно поширені але спостерігаються в квадраті 10-32(прохідне).

Таблиця 2.

Основні ріки

Назва річки

Довжина в межах території

Зміна ширини в межах території

Напрям, швидкість течії і характер дна

Лозова

39.7

10

З півночі на північний захід

Терновка

64.3

30

Зі сходу на південь

Літовщина

49.4

25

Рослинність.

На даній території лісистість відсутня. З трав’янистого покрову найбільшого розповсюдження набула лучна рослинність. Вона зустрічається в основному в західній та південній частинах, переважно уздовж струмків та річок. Чагарникова рослинність не має сильного розповсюдження. Штучні лісові насадження набули значного поширення, вони розповсюджені по всій даній території. Штучні лісові насадження зустрічаються біля населених пунктів та в них самих; уздовж автодоріг, залізниць та сільськогосподарських угідь по всій території у вигляді захисних лісосмуг. Сади на даній території розташовані біля порівняно великих населених пунктів. Біля номенклатурного населеного пункту Лозова(06-20, 08-22, 10-20),на південному заході села Юрївка(80-06).

Дані про порушеність земель на даній території відсутні.

4 Господарська освоєність території

Основні населенні пункти

Таблиця.3

Основні населені пункти.

Назва

Населення, тис. чол.

Лозова

65.7

Юрївка

2.6

Орелька

4.9

Патютіно

8.7

Домаха

1.3

Смирнівка

1.4

Комсомольське

0.81

Церадівка

0.80

Як, бачимо з таблиці 3 ,найбільше населення зосереджено у м. Лозова- 65.7тисяч осіб. До основних населених пунктів належить Патютіно–8.7тисяч осіб, Орелька – 4.9 тис, а також Юрївка і Смирнівка .

Промисловість

Промисловість - найважливіша структурна ланка господарського комплексу України. Вона має галузі, тісно повязані між собою, з сільськогосподарським виробництвом та іншими галузями народного господарства.

У промисловому відношенні дана територія не є розвинутою . Регіон бідний на природні ресурси, всі матеріали та товари привозять з інших регіонів країни. На даній території представлені підприємства в основному лише сільськогосподарськими підприємствами.

Сільське господарство

Сільське господарство — галузь народного господарства, направлена на забезпечення населення продовольством і отримання сировини для цілого ряду галузей промисловості.

Сільське господарство даної території характеризується насамперед м'ясо-молочною та птахотваринницька промисловість.

По всій карті ми бачимо велику кількість спеціалізованих ферм, які приведенні в таблиці 4.

Таблиця 4.

Типи сільськогосподарських одиниць.

Тип ферми:

Кількість на аркуші

Молочно Товарна ферма(МТФ)

34

Птахівницька Товарна Ферма(ПТФ)

8

Свинарська Товарна Ферма(СТФ)

3

Вівчарська Товарна Ферма(ОТФ)

1

Скотний двори

2

Колхозні двори

1

Транспорт

Транспорт є галуззю, яка знаходиться на стику виробничої сфери й сфери послуг. Він не створює ніяких матеріальних цінностей, а забезпечує перевезення вантажів і людей, розвиваючи звязки між підприємствами, галузями, регіонами. Його ще називають «кровоносною системою економіки», бо він є необхідною умовою функціонування господарства .До шляхів сполучення належать залізниці, шосейні, грунтові дороги, стежки тощо. . Зображення доріг супроводжуються показом придорожних споруд.

Транспортна мережа території, що зображена на карті представлена автомобільними дорогами. Основними транспортними вузлами є: м. Лозова, Юрївка, Орелька Патютіно. Також на даній території розвинені залізничні шляхи.

Таблиця 5.

Характеристика доріг.

Вид

Значення

Покриття

Наявність і характер гідротехнічних споруд

Автомобільні дороги з удосконалеиим покриттям; автомобільні дороги з покриттям

Міжрайонне, внутрішньо районне, міжобласне

Асфальт

Мости залізобетонні

Залізні дороги двоколійні електрифіковані та не електрифіковані; одноколійні не електрифіковані

Міжрайонне,міжобласне

-

Мости залізобетонні.



З пунктів обслуговування транспорту можна виділити залізничні станції, розташовані в населених пунктах.

Зв'язок

На території карти М-37-109 розташовано безліч ліній електропередач з малою напругою. Вони проходять від підстанцій у великих населених пунктах до різних підприємств регіону.. На даній території лінії електропередач виявлено тільки біля населених пунктів.

Інші види діяльності

Рекреація на даній території не розвинена.

На даній території відсутні заклади вищої освіти,та наукових центрів. Єдиними одиницями наукової діяльності є школи. (00-18),розташовані у великих селах та м. Лозова.

Моніторинг довкілля – це комплексна система спостережень, оцінки та прогнозу змін в довкіллі під впливом діяльності людини або природних чинників. Пунктів моніторингу довкілля на даній території немає.