Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

пз4

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
27.08 Кб
Скачать

Задача 1:

Олег Сіренко та його дружина Яна як члени колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) набули право на земельну частку (пай) розміром 5 га кожен, які вони передали в оренду створеному в результатів реструктуризації КСП сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Козак».

На початку 2009 року О. Сіренко подав заяву до сільської ради про приватизацію земельної ділянки розміром 40 га для створення фермерського господарства, членами якого будуть його дружина та дочка – вчителька сільської школи.

У двомісячний термін виконком сільради розглянув заву О. Сіренка та відмовив йому в передачі у власність земельної ділянки, оскільки:

а) сільрада не отримала державний акт на право комунальної власності на землю, тому поки що ніяких рішень щодо передачі у власність земель вона приймати не може;

б) громадянин О. Сіренко не має права на приватизацію земельної ділянки для ведення фермерського господарства, оскільки він та його дружина мають право на земельну частку (пай), а дочка взагалі не має прав на отримання земельної ділянки, оскільки вона є сільською вчителькою, а не працівником сільського господарства;

в) дочка О. Сіренка не може бути членом фермерського господарства, оскільки у неї немає досвіду роботи в сільському господарстві;

г) оскільки членом фермерського господарства не може бути дочка, то двох осіб (О. Сіренка та його дружини) не достатньо для заснування фермерського господарства.

О. Сіренко звернувся до Вашої юридичної фірми за допомогою, додатково зазначивши, що він та його дружина уклали договори оренди земельних часток (паїв) на 5 років, а фермерське господарство вони хочуть створити і зареєструвати уже цього року, доки ще діє державна програми підтримки фермерських господарств.

Визначити коло правовідносин.

Хто може створити фермерське господарство і в якому порядку?

Чи правомірна відмова виконкому сільської ради у приватизації земельної ділянки?

Яким чином О. Сіренко може захисти свої права у випадку їх порушення?

Підготуйте ґрунтовну консультацію для громадянина О. Сіренка.

1)Відносини: земельні (оренда), адміністративні

2) (ХТО МОЖЕ СТВОРИТИ) Стаття 5 ЗУ про фермерське господарство

Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство.

3)ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ

Для отримання у власність із земель комунальної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до місцевої ради.

Стаття 7. Порядок надання (передачі) земельних ділянок для ведення фермерського господарства

1. Для отримання (придбання) у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки із земель комунальної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до місцевої ради.

У заяві зазначаються: бажаний розмір і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства та наявність у них права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність, обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. (ХТО МОЖЕ СТВОРИТИ) До заяви додаються документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

2. Заяву громадянина про надання земельної ділянки у власність або в оренду районна або міська державні адміністрації або орган місцевого самоврядування розглядають у місячний строк!!! і в разі її задоволення дають згоду на підготовку землевпорядною організацією проекту відведення земельної ділянки.

Проект відведення земельних ділянок розробляється за рахунок Українського державного фонду підтримки фермерських господарств.

Проект відведення земельної ділянки погоджується та затверджується відповідно до закону.

5. Громадянам України - членам фермерських господарств передаються безоплатно у власність надані їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Це положення не поширюється на громадян, які раніше набули права на земельну частку (пай).

Стаття 32.зку Приватизація земельних ділянок членами фермерських господарств

1. Громадянам України - членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність надані їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради.

2. Дія частини першої цієї статті не поширюється на громадян, які раніше набули права на земельну частку (пай).

Стаття 8. Державна реєстрація фермерського господарства

1. Після одержання засновником державного акта на право власності на земельну ділянку або укладення договору оренди земельної ділянки та його державної реєстрації фермерське господарство підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

4)а) по-перше сільська рада порушила строк розгляду заяви який мав бути 1 міс., по-друге сільраді не потрібен державний акт на право комунальної власності для прийняття рішення щодо передачі у власність земель.

Б) Відповідно до Статті 32.зку Приватизація земельних ділянок членами фермерських господарств

1. Громадянам України - членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність надані їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради.

2. Дія частини першої цієї статті не поширюється на громадян, які раніше набули права на земельну частку (пай).Тобто він та його дружина не мають права отримати земельні ділянки. Щодо дочки, то згідно з абз.3ч.1ст7 ЗУ «про фермерське господарство» для отримання ЗД для ведення фермерського господарства необхідний досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі, чого у неї немає.

В)дочка може бути членом фермерського господарства, адже згідно зі ч1 Статті 3. ЗУ «про фермерське господарство»

1. Членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом).

Г)Відповідно до ч2.ст 1. ЗУ «про фермерське господарство»

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону.

Стаття 12.  ЗКУ Повноваження сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин

а) розпорядження землями територіальних громад;

б) передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу;

Стаття 121. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

абз 3ч.1 У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям

Паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості).

6. У разі виходу власника земельної частки (паю) з колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства за його заявою здійснюється відведення земельної ділянки в натурі в установленому порядку і видається державний акт на право приватної власності на цю земельну ділянку.

Після видачі громадянинові державного акта на право приватної власності на земельну ділянку сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної державної адміністрації.

Задача 2  Громадянин Саенко звернувся з проханням до юридич¬ної фірми дати йому роз'яснення щодо успадкування права на земельну частку (пай) його батьків.  Батьки Саенка були членами колгоспу їм. Чкалова (нині КСГП ім. Чкалова), працювали в ньому і були тутешні¬ми мешканцями. У 1980 р. вийшли на пенсію. Мати померла в січні 1992 р., а батько – в листопаді цього ж року.  Правління КСГП відмовило Саенко в отриманні зе¬мельної частки (паю), мотивуючи це так:  1) подружжя Саенко померли до початку розпаювання земель і тому їх не занесено до списків на отримання сертифі¬катів на право на земельну частку (пай);  2) Саенко не є членом КСГП і хоч є громадянином Ук¬раїни, постійно проживає в Росії.  1. Яким чином законодавство визначає коло осіб, які мають право на отримання сертифіката на право на земельну частку (пай)?  Законом визначене коло осіб, які мають право на земельну частку (пай). Згідно зі ст. 1 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", право на земельну частку (пай) мають такі категорії осіб:  1) колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай);  2) громадяни-спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом;  3) громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку (пай);  4) громадяни України, евакуйовані із зони безумовного відчуження або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонерами з їх числа, які проживають у сільській місцевості;  5) громадяни, право на земельну частку (пай), яких встановлене судом.  Для забезпечення реалізації права на земельну частку (пай) власник земельної частки (паю) зобов'язаний підтвердити наявність такого права. Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), що видається районною (міською) державною адміністрацією кожному члену підприємства, кооперативу, товариства із зазначенням у ньому розміру частки (паю) в умовних кадастрових гектарах, а також у вартісному виразі.  Крім сертифікату, документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), відповідно до ст. 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) є:  1) свідоцтво про право на спадщину;  2) договори купівлі-продажу, дарування, міни, посвідчені у встановленому законом порядку, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай);  3) рішення суду про визнання права на земельну частку (пай);  4) трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально посвідчена виписка з неї (для громадян України, евакуйованих із зони безумовного відчуження або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадян України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонерів з їх числа, які проживають у сільській місцевості).  2. Чи може Олексієнко скористатися правом на успадкування земельної частки (паю) ?  Ні не може, так як на момент проведення розпаювання батьки Олексієнко померли. Оскільки у спадщину входять ті права і обов’язки, які належали спадкодавцеві і виникли за його життя. Померлих батьків не включили до списку громадян членів КСП . Отже спадкодавець при житті не

22:25:18

набув права на земельну частку (пай) у господарстві і відповідно спадкоємець не вправі її успадковувати.  3. Це питання можливо вирішити тільки судовому порядку  Задача 3:  Володимир Корінець працював в колгоспі ім. Котовського в с. Яструбине Сумського району з 14.12.1973 р. по 30.12.1993 р. Помер В. Корінець 01.08.1996 р.  На момент розпаювання земель колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) «Яструб», яке було створено в результаті приватизації колгоспу, В. Корінець був пропущений в списках осіб, які мали право на отримання земельної частки (паю). Яструбинівською сільською радою було видано Державний акт на право колективної власності на землю КСП «Яструб» 04.07.1997р.  В. Корінець залишався членом КСП «Яструб» і після виходу на пенсію, тому його дружина Віра звернулась до КСП із заявою про включення її чоловіка до списків осіб, які мають право на земельну частку (пай).  На загальних зборах членів КСП В. Корінця було включено до додаткового списку осіб, які мають право на земельну частку (пай). Проте Сертифікат на земельну частку (пай) Вірі не виданий і досі, тому що Сумський відділ земельних ресурсів визнав неправомірним включення деяких осіб до списку членів КСП, які мають право на земельну частку (пай), в тому числі і її покійного чоловіка.  Віра Корінець звернулась до Вашої юридичної фірми із проханням роз’яснити їй наступні питання:  а) хто має право на земельну частку (пай) в КСП?  б) з якого моменту у особи виникає право на земельну частку (пай)?  в) чи успадкувала вона право на земельну частку (пай) свого чоловіка?  г) чи має право відділ земельних ресурсів виключати осіб із списку членів підприємства, які мають право на земельну частку (пай), враховуючи, що цей список затвердив вищий статутний орган управління КСП?  Підготуйте юридичну консультацію із зазначених питань.  а) хто має право на земельну частку (пай) в КСП?  Відповідно до ст 2 указу Президента «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.  б) з якого моменту у особи виникає право на земельну частку (пай)?  Моментом виникнення у члена КСП права на земельну частку (пай) є момент одержання цим підприємством державного акта на право колективної власності на землю, оскільки з указу Президента «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» випливає, що сертифікат на право на земельну частку пай має не правоустановлююче, а правопосвідчуюче значення, тобто право на земельну частку (пай) виникає у члена господарства з моменту виникнення відповідного права колективної власності на земельну ділянку та існує незалежно від його посвідчення сертифікатом (такий висновок підтверджується і судовою практикою).  в) чи успадкувала вона право на земельну частку (пай) свого чоловіка?  Відповідно до статті 1216 ЦКУ спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Оскільки чоловік на законних підставах мав право на земельну частку (пай), то дружина як спадкоємець першої черги успадковує це право.  г) чи має право відділ земельних ресурсів виключати осіб із списку членів підприємства, які мають право на земельну частку (пай), враховуючи, що цей список затвердив вищий статутний орган управління КСП?  Особи, які мають право на отримання земельного паю, повинні бути в складі списку, що

затверджується на загальних зборах та передається до земельного відділу ради, рад лише приймає список, а не вирішує його склад.