Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ3.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
60.33 Кб
Скачать

3.3. Заходи щодо підвищення ефективності фінансових ресурсів підприємтсва ппбф «Золотий ключ»

Проведений аналіз механізму формування та використання фінансових ресурсів на підприємстві ППБФ «Золотий ключ» виявив практичну відсутність системи управління. На підприємстві ППБФ «Золотий ключ» існує структурний підрозділ, що сполучає в собі функції бухгалтерського обліку, фінансового та економічного планування - це обліково-фінансовий відділ. Наслідком цього є зниження ділової активності, низькі показники ліквідності підприємства. Збільшення термінів оборотності дебіторської заборгованості свідчить про зниження ліквідності підприємства і зниження його фінансової стійкості в довгостроковій перспективі. Для поліпшення фінансового становища підприємства ППБФ «Золотий ключ» і раціоналізації управління його фінансовими ресурсами пропонується провести наступні заходи:

1. Розробити фінансову стратегію нарощування власних фінансових ресурсів за рахунок оптимізації товарного асортименту і зниження собівартості товару, що продається;

Збільшення власних фінансових ресурсів підприємства на пряму залежить від суми одержуваної ним прибутку, яка може бути досягнута шляхом продажу нових товарів та виробів, збільшення обсягів продажів, зниження витрат.

Керівництво ППБФ «Золотий ключ» може оптимізувати товарний асортимент підприємства шляхом придбання товару місцевого виробництва, що автоматично знизить собівартість. Це дозволить успішніше боротися з усе зростаючим числом конкурентів. З розширенням асортименту товарів збільшаться обсяги продажів, знизиться витрати і збільшиться сума одержуваного підприємством прибутку.

2. В організаційно-управлінській структурі підприємства виділити фінансово-економічний відділ. Розподілити повноваження і функціональні обов'язки між бухгалтерією та фінансово-економічним відділом та виділити специфічні функцій останнього.

Одним з першочергових заходів на підприємстві ППБФ «Золотий ключ» має стати створення фінансової служби, яка буде координувати всю фінансову роботу на основі застосування розглянутих нижче механізмів та інструментів. Основні методи фінансової роботи, які в обов'язковому порядку повинні застосовуватися на підприємстві - фінансове планування, оперативна і контрольно-аналітична робота. У найбільш загальному вигляді напрямки фінансової роботи на підприємстві повинні бути структуровані таким чином:

- Загальний фінансовий аналіз та планування;

- Забезпечення підприємства фінансовими ресурсами (управління джерелами коштів);

- Розподіл фінансових ресурсів (інноваційна політика).

На підприємстві ППБФ «Золотий ключ» робота не ведеться ні по одному з цих напрямів на належному рівні. Так, не здійснюється загальна оцінка активів підприємства, величини і складу ресурсів, необхідних для підтримки досягнутого економічного потенціалу підприємства і розширення його діяльності, джерел додаткового фінансування. Відсутня система контролю за станом і ефективністю використання фінансових ресурсів. Отже, можна зробити висновок про неефективність системи організації управління фінансовими ресурсами на підприємстві ППБФ «Золотий ключ», що обумовлено поєднанням бухгалтерської та фінансової роботи спеціалістами одного відділу.

3. Організувати теоретичну перепідготовку кадрів усіх економічних служб, включаючи бухгалтерських працівників і керівництво з управління фінансовими ресурсами підприємства або будь-який іншій програмі аналогічного змісту.

Велике значення для підприємства повинна мати кваліфікація працівників фінансового підрозділу. У обліково-фінансовому відділі ППБФ «Золотий ключ» більшість персоналу має середню спеціальну освіту, яка відповідає вимогам, що пред'являються типовими посадовими інструкціями по цих спеціальностях. Некомпетентність працівників, що займаються фінансовими питаннями призводить до прийняття необгрунтованих рішень, що приносить фінансовий збиток підприємству, а отже знижує ефективність управління його фінансовими ресурсами.

Керівництву підприємства так само слід було б підвищити свою компетенцію в області управління фінансовими ресурсами, тому що керівник розуміє завдання і функції сучасної фінансової служби фірми, зміг би швидше приймати оптимальні рішення з даних питань.

4. Розробити платіжний календар. Контролювати стан розрахунків з покупцями і замовниками.

Поліпшення використання оборотних коштів з розвитком підприємництва набуває все більш актуального значення, так як вивільняються при цьому матеріальні та грошові ресурси є додатковим внутрішнім джерелом подальших інвестицій, тобто з'являється можливість направити їх на розвиток підприємницької діяльності й обійтися без залучення додаткових фінансових ресурсів.

Розробка платіжного календаря і своєчасний контроль дебіторської заборгованості дозволили б ППБФ «Золотий ключ» зменшити свій фінансову залежність, підвищити фінансову стійкість і платоспроможність.

5. Ввести в практику на постійній основі проведення економічного аналізу діяльності підприємства. Сформувати інформаційно-аналітичну базу.

На основі існуючої інформаційно-аналітичної бази підприємства необхідно створити звіт, який би показував ефективність використання ресурсів підприємства на певну дату, розрахованих на основі економіко-фінансових показників. Періодично його переглядати і аналізувати для прийняття тактичних і стратегічних рішень.

6. Розробити амортизаційну політику підприємства, включаючи самостійний вибір методів нарахування амортизації, вибір термінів і методів переоцінки основних фондів відповідно до бухгалтерських стандартів.

Так як на підприємстві використовується метод прискореної амортизації, що дозволяє зменшити інфляційні втрати, прискорити оборотність основних фондів, то на даний момент амортизаційна політика ведеться правильно. Однак, згодом можливо будуть потрібні зміни, пов'язані як з методикою амортизації, так і з методикою переоцінки основних фондів, що вимагає постійного аналітичного перегляду амортизаційної політики підприємства.

7. Провести маркетингові дослідження з метою виявлення кон'юнктури ринку, визначити оптимальний обсяг запасів на складі.

Маркетингові дослідження не є заходом, прямо впливає на фактори, що визначають покупку, але дослідження необхідні для побудови схеми оптимального взаємодії за напрямками, що визначає долю товару на ринку-розповсюдження та просування.

Визначення оптимального обсягу запасів на складі неможливо без постійного контролю залишків на складі, руху товару. Необхідно розробити ефективну методику обліку товару на складі, яка швидко і достовірно відображала б руху товару і дозволяла б провести аналітичну роботу з формування оптимального обсягу запасів на складі.

8. Провести роботу по розширенню ринку збуту.

Першочерговим заходом на підприємстві ППБФ «Золотий ключ» повинна стати оптимізація товарного асортименту товару, що продається і зниження його собівартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]