Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
magisterskaya.docx
Скачиваний:
100
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
59.56 Кб
Скачать

1. Створення своєї оригінальної системи міфологем.

Відтворення глибинних міфо-синкретичних структур мислення (порушення причинно-наслідкових зв'язків, химерне поєднання різних імен та просторів, двойственність), які мають знайти до- чи зверхлогічну основу буття.

Реконструкція древніх міфологічних сюжетів, інтерпретованих із часткою вільного осучаснення. Запровадження окремих міфологічних мотивів і обмовок персонажів у тканину реалістичної розповіді, збагачення конкретно-історичних образів універсальними смислами і аналогіями.

Відтворення таких фольклорних і етнічних пластів національного буття й свідомості, де ще існують елементи міфологічного світогляду.

Притчеобразність, лірико-філософська медитація, орієнтована на архетипічні константи людського і природного буття: будинок, хліб, дорога ,вода, осередок, гора, дитинство, старість, любов, хвороба, смерть і т.п.»[23]

У книзі «Поетика міфу» Мелетинський говорить про два типи відносини літератури. Свідомі відмови від традиційного сюжету і «топіки» заради остаточного переходу від середньовічного «символізму» до «наслідуванню природі», до відсічі неминучого у адекватних життєвих формах.

Спроби свідомого цілком неформального, нетрадиційного використання міфу (не форми, як духу), часом які отримують характер самостійного поетичного міфотворчості.

Третій варіант класифікації представляє Шелогурова. У межах російського символізму вона виділяє дві основні підходи до використанню міфів:використання письменником традиційних міфологічних сюжетів й яскравих образів, прагнення досягти подібності ситуацій літературного твору з такими відомими міфологічними особливостями .

Спроба моделювання дійсності за законами міфологічного мислення, треба говорити, що ми вивчаємо міф у зв'язку з його використанням у творах символічних. Е.М.Мелетинський справедливо стверджує, що «міфологізм - характерне явище літератури 20 століття як і художній прийом, як і що стоїть його світовідчуття».[24] Звернення символістів до міфу це не випадковість. Визначенню поняття «символ» багато уваги приділив Андрій Білий. У книзі Білого «Символізм як світосриймання»[25] зустрічаємо висловлювання про три характерних рисах символу:

  • Символ відбиває дійсність.

  • Символ - це образ, видозмінений переживанням.

  • Форма його художнього уявлення невіддільні від змісту.

Білий представляє символ як тріаду «авс», де а - неподільне творче єдність, у якому поєднуються: в - образ природи, втілений у звуці, фарбі, слові; с - переживання, вільно налаштовує матеріал звуків, фарб, слів, щоб ця матеріал повністю висловив переживання.

Брюсов зазначає, що символ висловлює те, що не можна просто «виректи». «Символ - натяк, вирушаючи від якої свідомість читача має самостійно дійти тим самим «невичерпним» ідеям, яких вирушав автор».[26]

Отже, основні властивості символу:

  • особлива структура: нероздільна єдність способу життя та значення (тобто. форми та змісту)

  • символ висловлює щось невиразне, багатозначне, стосується області відчування, до області вічного й істинного, якийсь ідеальний зміст.

Такі висновки підтверджуються працями дослідників. Зокрема Єрмілова дає таке визначення символу у сенсі символістів: «Символ - образ, який має висловити це й всю повноту конкретного, матеріального сенсу явищ, і минаючий далеко по «вертикалі» - вгору й за всередину - ідеальний глузд тих ж явлений».[27] У розділі «До поняття «символ» вищезгаданої монографії слушно відзначено, що символ є нерозкладним єдністю двох планів буття (реального і ідеального), позбавленим відтінку переносного сенсу. З іншого боку, символ - визнання за чином невираженого змісту. У монографії наводяться слова Е.И.Кириченко, сказані про символі: «Предмет, мотив є те, що вона є, і водночас знак з іншим змістом, загального і вічного. Зовнішнє і внутрішнє, видиме і його незриму нерозривні».

Вікторіє, це просто набір цитат. Ви вправі перерахувати різні підходи, але не описувати усі. З усього наведеного вище маєте обрати максимум 4-5 цитат, які розкриють поняття міфу і пов’язати їх між собою, щоб розкрити це поняття. У висновках зазначити якого отже визначення міфу ви будете притримуватися. Так само і з іншими поняттями: є різні трактування, ми притримуємося думки….

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]