Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_st-ke_predpr__ukr.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

Розв’язання типових задач

Задача 1. Відомі дані по газопромисловому управлінню

Показники

Одиниці вимірювання

Квартали року

І

ІІ

1. Видобуто газоконденсату

тонн

58723

59347

2. Видобуто газу

куб. м.

10977

10805

3. Середня ціна газоконденсату

гр. од. /тонну

850

870

4. Середня ціна газу

гр. од./куб. м.

0,15

0,16

5. Відпрацьовано робітниками:

- людино-годин

люд.-год.

85800

89700

- людино-днів

люд. - днів

10600

11020

6. Середньо облікова чисельність:

- робітників

осіб

165

168

- працівників, всього

осіб

275

276

Обчислити: 1. Загальні вартісні показники середнього виробітку робітників за одну людино-годину, один людино-день, на одну особу. Показати взаємозв’язок між ними. 2. Абсолютну зміну загального виробітку персоналу за період під впливом зміни в частці робітників та продуктивності їх праці.

Розв’язання

1. Вартісні показники виробітку робітників:

а) за одну людино-годину (в цінах першого кварталу)

б) за один людино-день (в цінах першого кварталу)

в) на одну особу за квартал (в цінах першого кварталу)

Зв’язок між знайденими показниками виробітку встановлюється за формулою

,

де - виробіток за квартал та за годину,

- середня фактична тривалість робочого періоду

(кварталу) та робочого дня

2. Абсолютна зміна загального виробітку персоналу за квартал під впливом:

а) зміни частки робітників

б) зміни середнього виробітку на одного робітника

Перевірка:

Задача 2. Відомі дані по заводу

Вид продукції

Нормативні витрати робочого часу на одиницю продукції, людино-годин

Базисний період

Звітний період

Вироблено, одиниць

Всього витрачено людино-годин

Вироблено, одиниць

Всього витрачено людино-годин

А

3,0

5200

15080

5000

14000

Б

5,0

4300

20640

5800

27550

Обчислити: 1) агрегатні індекси трудомісткості; 2) трудовий індекс продуктивності праці, як показник динаміки нормативних трудозатрат, що припадають на одиницю на одиницю фактичних витрат робочого часу; 3) трудовий індекс продуктивності праці (через трудомісткість); 4) середній арифметичний зважений індекс виробітку.

Розв’язання

1. Агрегатний індекс трудомісткості

Середня трудомісткість знизилася на 1,9 %

2. Трудовий індекс продуктивності праці, як показник динаміки нормативних трудозатрат, що припадають на одиницю фактичних витрат робочого часу

Продуктивність праці зросла на 1,96 %

3. Трудовий індекс продуктивності праці (обчислений через трудомісткість)

Продуктивність праці зросла на 1,9 %

4. Середній арифметичний зважений індекс виробітку (за методикою академіка Струмиліна)

4.1. Індивідуальні індекси виробітку за видами продукції

4.2. Загальний індекс виробітку

Виробіток зріс на 1,92 %

Темп зростання виробітку знайдений кількома способами близько співпадає.

Тема 6. Статистика оплати праці працівників підприємства

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов робіт, що виконуються, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці і господарської діяльності підприємства.

Витрати на оплату праці складаються із:

- основної заробітної плати, тобто винагороди за виконану роботу у відповідності із встановленими нормами праці (нараховується за відрядними розцінками, тарифними ставками та посадовими окладами та інш.); що компенсуються за рахунок поточних витрат (собівартості);

- додаткової заробітної плати, тобто винагороди за працю понад встановлених норм, за трудові успіхи, винахідництво, особливі умови праці та інш. Включає надбавки і доплати до тарифних ставок та посадових окладів у розмірах передбачених діючим законодавством, премії, що виплачуються за основними системами преміювання, надбавки за вислугу років та стаж роботи, оплата щорічних та додаткових відпусток та інш. Ці витрати компенсуються переважно за рахунок поточних витрат;

- інших заохочувальних та компенсаційних виплат, тобто доплат, надбавок і премій, що виплачуються понад розміри передбачені діючим законодавством. Ці витрати компенсуються переважно за рахунок прибутку підприємства.

Статистична звітність форми № 1 – ПВ “Звіт з праці” містить показники витрат на оплату праці в сумах “брутто” (включаючи всі податки і обов’язкові виплати із заробітної плати конкретних осіб), але працівникам виплачується заробітна плата “нетто” (без прибуткового податку та інших відрахувань).

Середня заробітна плата одного штатного працівника за період в цілому по підприємству обчислюється діленням фонду оплати праці тільки штатних працівників на середньооблікову чисельність штатних працівників облікового складу.

Середня заробітна плата в еквіваленті повної зайнятості обчислюється діленням фонду оплати праці усіх працівників на середньооблікову чисельність усіх працівників в еквіваленті повної зайнятості.

Загальний доход працівника крім заробітної плати включає ще й інші доходи, дивіденди, проценти.

Склад витрат на оплату праці вивчається з допомогою групувань. Усі витрати розподіляються за галузями, в яких зайняті працівники, за видом діяльності (основної та неосновної діяльності), в залежності від категорії працівника (оплата праці робітників, службовців, спеціалістів, керівників), за видами виплат, за формами і системами оплати праці (почасова, відрядна та інш.), в залежності від періоду часу (фонд оплати праці годинний, денний, за місяць).

Годинний фонд заробітної плати включає суми нараховані робітниками за фактично відпрацьовані людино-години крім понадурочних. За зовнішньою звітністю середньогодинну заробітну плату можна розрахувати діленням фонду основної заробітної плати за період на кількість людино-годин відпрацьованих за той же період (=Fосн. / Тлюд.год.). Денний фонд оплати праці включає годинний фонд та оплату понадурочних робіт, а також оплату невідпрацьованих годин в межах робочого дня (льотних годин для неповнолітніх, перерв матерям-годувальницям, простоїв не з вини робітника). Повний (місячний) фонд оплати праці додатково включає оплату праці за не відпрацьовані людино-дні (відпустки, цілоденні простої не з вини робітника, вихідні допомоги та інш.).

На динамічну зміну повної середньої заробітної плати за період впливають наступні фактори: середня фактична тривалість робочого дня (), середньогодинна заробітна плата (), коефіцієнт доплат до повного (місячного) фонду заробітної плати, який обчислюється діленням усього фонду заробітної плати на фонд основної заробітної плати (Кдоплат = Fвсього / Fосн.)

= ** Кдоплат

Аналіз виконується методом абсолютних різниць.

Аналіз середнього рівня заробітної плати за складними сукупностями виконують з допомогою індексів змінного, постійного складу та структурних зрушень.

Щоб відносний рівень витрат на оплату праці у процентах до обсягу реалізованої продукції знижувався потрібно щоб коефіцієнт еластичності середньої заробітної плати від продуктивності праці не перевищував 0,8 а з точки зору оптимального узгодження інтересів робітників і підприємства становив 0,5-0,6 (у випадку зростання обох показників). Коефіцієнт еластичності обчислюється як відношення темпів приросту середньої заробітної плати до темпів приросту продуктивності праці.

Аналіз загальної суми витрат на оплату праці передбачає визначення абсолютної та відносної суми економії (перевитрати) коштів порівняно з плановим кошторисом.

Абсолютна економія (перевитрата)

ФЗПабс.=ФЗПфакт.-ФЗПплан.

Відносна економія (перевитрата)

,

де ФЗП – фонд заробітної плати

Q - обсяги виробництва у порівнянних цінах

Кел.пл. – плановий коефіцієнт еластичності фонду

заробітної плати від обсягів виробленої продукції

Коефіцієнт еластичності обчислюється як відношення темпів зростання фонду заробітної плати до темпів зростання обсягів виробництва.

Методом абсолютних різниць виявляють вплив окремих факторів на загальні витрати з оплати праці.

Обчислення впливу середньої заробітної плати, обсягів виробленої продукції та продуктивності праці проводять за формулами (відповідно)

,

де Ч – середньооблікова чисельність працівників

Обчислення впливу обсягів виробництва трудомісткості та середньогодинного рівня оплати праці проводять за формулою

,

де t= Тлюд.год./ Q - це трудомісткість

f=ФЗПбрутто/ Тлюд.год. – це середньоденний рівень

оплати праці

Соседние файлы в предмете Статистика