Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право інтелектуальної власностіДоопрацоц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Задача №2

 

Ігор написав художній твір під назвою «Олімп». Він уклав договір із видавництвом «Світоч» про видання цього твору, але випадково дізнався про те, що друк його твору відбувається одночасно і у видавництві «Прогрес». Коли він звернувся до директора видавництва «Прогрес» з вимогою про припинення друкування книги, той заявив, що у нього укладений відповідний договір із видавництвом «Світоч «. У цьому видавництві автору пояснили, що у них відсутня технічна можливість щодо видання книги у тій кількості примірників, яка передбачена договором і тому звернулися по допомогу до іншого видавництва.

 

1. Чи має місце порушення прав автора у даній ситуації?

2. Які права має автор твору?

3. Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача №3

 

Олег написав українською мовою поему «Помпея». За його дозволом Максим переклав її на російську мову. Французький письменник Сіміон виявив бажання перекласти поему французькою мовою, але оскільки українською мовою він не володів, то хотів перекласти з російської. Але він не знав, від кого просити дозволу на переклад. Юрисконсульт Володимир порадив звернутися за дозволом до автора поеми, а адвокат В’ячеслав до Максима.

 

1. Як вирішити це питання?

2. Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача №4

 

Видавництво «Мрія» замовило письменнику В’ячеславу написання роману «Битва під Полтавою». Твір мало бути передано видавництву до друку через 5 місяців. Про майбутній випуск твору видавництво дало інформацію у пресу, уклало договір з деякими установами про продаж цього твору у надрукованому варіанті до дня Незалежності. Але через хворобу у відведений строк автор роботу над твором не закінчив. У зв’язку з цим видавництво звернулося до суду з позовом про відшкодування збитків, включаючи упущену вигоду. В’ячеслав проти цього заперечував, твердячи, що написання роману є складною творчою працею і не піддається плануванню у часі. До того ж норми зобов’язального права не поширюються на авторське право.

 

1. Яке рішення може прийняти суд?

2. Обґрунтуйте свою відповідь.

 

Задача №5

 

За попередньою домовленістю між кореспондентом газети «Київське право» Максимом та представником студентського самоврядування «КНУ імені Шевченка» Олегом , газета мала надрукувати інтерв’ю останнього. За тиждень до публікації Олег дав інтерв’ю, яке було записано Максимом і погодився на його публікацію. Але, у зв’язку з тим, що в Києві, де виходила газета, в цей же час проходив пісенний конкурс «Пісня року», значна частина площі номера була відведена цій темі. Наслідком цього стало скорочення інтерв’ю більше ніж удвічі.

Олег заявив, що його права, як автора, грубо порушені. Максим з цим не погодився, наполягаючи на те, що ці питання не врегульовані законодавством про інтелектуальну власність.

 

1. Хто правий у цій ситуації?

2. Кому належать авторські права на інтерв’ю?

3. Обґрунтуйте свою відповідь.

 

 

Дії, що визнаються порушенням інтелектуальної власності

 

Задача №1

 

ТОВ «Мрія» звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом до ТОВ "Веста", 3-я особа - Державне підприємство "Українське агентство з авторських та суміжних прав" (ДП УА АСП)- Про заборону використання об'єкту авторського права, припинення розповсюдження, вилучення і знищення упаковки, виготовленої з його використанням, стягнення відповідної матеріальної компенсації в розмірі 140000 грн., відшкодування моральної шкоди в розмірі 40000 грн. Та визнати недійсним свідоцтва ПА №42 від 27.11.2001 р. в частині державної реєстрації прав автора на фото "Сонце".

В своєму позові Позивач пояснив, що ТОВ «Мрія» зареєстровано 21.03.1997 р. З цього часу позивач проводить діяльність по виробництву та реалізації пральних порошків, шампунів, солі для ванн, інших мийних засобів та товарів для догляду за дитиною під назвою "Зірка" із використанням на упаковці зображення голови усміхненого малюка, закутаного у рушник, що підтверджується матеріалами справи. Позивач підтвердив свої виключні майнові авторські права на використання даного зображення Свідоцтвом ВП №14 від 27.04.2001 p., видане ДП УА АСП, яке засвідчує реєстрацію авторського договору між Позивачем та автором фотографії голови усміхненого малюка, закутаного у рушник, Костюченко О.М. Авторство Костюченко на зазначений твір засвідчено Свідоцтвом ПА № 10 від 21.04.2001 р.

4.11.1999 р. було зареєстровано ТОВ "Веста", основним видом діяльності якого стала діяльність по виробництву та реалізації пральних порошків, шампунів, інших мийних засобів та товарів для догляду за дитиною. З 2000 року Відповідач розпочав виготовлення та реалізацію зазначених товарів під назвою "Сонце" в упаковці, що містить зображення голови усміхненого малюка, закутаного у рушник, що співпадає із зображенням, яке використовує Позивач на упаковці під назвою "Зірка"

Відповідач наполягає на тому, що автором фотографії із зображенням усміхненого малюка є Пономаренко, на підтвердження чого ним було подано Свідоцтво про державну реєстрацію прав автора на твір ПА №42 від 27.11.2001р.

Відповідач, також звернув увагу суду, що між ним і Пономаренком був укладений 09.03.2001 р. авторський договір, згідно якого Пономаренко зобов'язався створити твір - зображення голови усміхненого малюка - у вигляді комплекту фотографій і передати цей твір і права на нього безкоштовно Відповідачеві. Крім цього, Пономаренко в матеріалах заявки по Свідоцтву ПА № 42 від 27.11.2001 р. стверджує, що він створив її ще у вересні 1997 року в ініціативному порядку.

Судом було встановлено, що директор підприємства Відповідача знав про те, що Позивач виготовляє та реалізує продукцію "Зірка" із зображенням твору, що є власністю Позивача, ще з 1997 p., оскільки працював директором на підприємстві Позивача, в період з 1997 по 1999 роки. Крім того, суд встановив, що Відповідач розміщував у засобах масової інформації відомості про свою продукцію "Сонце" з фотографією "голови усміхненого малюка закутаного у рушник".

 

1. Яке рішення може винести суд?

2. Хто має авторське право на твір "голови усміхненого малюка закутаного у рушник", керуючись Законом України "Про авторське право і суміжні права "?

3. Чи може одержати автор твору, в разі порушення його авторських прав компенсацію? Які докази можуть бути покладені для визначення суми компенсації?