Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право інтелектуальної власностіДоопрацоц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Задача №6

ТОВ «Салют» виробляє в районі Коктебель (Крим) вино з назвою «Коктебель». Після реєстрації у відповідному державному органі України було отримано Свідоцтво № 1040 від 20.06.2006р. на використання на етикетці готової продукції, географічного зазначення, а саме -«Коктебель».

В серпні 2006 року до ТОВ «Салют» надійшла інформація, - що ТОВ «Крим» теж має свідоцтво № 1090 від 20.08.2006р. на використання географічного зазначення «Коктебель» на ектикетках своєї продукції, а саме вина «Коктебель», яке готується в районі Коктебель (Крим).

ТОВ «Салют» звернувся до суду з позовом «Про скасування свідоцтва № 1090 від 20.08.2006р., яке видано ТОВ «Крим» та заборонити йому продавати продукцію з використанням географічного зазначення «Коктебель».

 

1. Розв’яжіть спір.

2. Хто може бути суб’єктами права інтелектуальної власності на географічне зазначення і які функції виконують патентні повірені?

 

 

Категорії спорів у сфері захисту прав інтелектуальної власності та їх специфіка розгляду у судах України.

Задача №1

ПП «КРОК» (Позивач-1) та ПП «МАЙСТЕРНЯ» (Позивач-2) звернулися до Господарського суду м. Києва з позовами про визнання недійсним патенту України на промислові зразки № 8818, № 8819, № 8817, які належать ПП «ЗІРКА» (Відповідач-1) з посиланням на те, що промислові зразки за вищевказаними патентами є не патентоспроможними, а саме не є новими та не є придатними для набуття прав інтелектуальної власності на них, а також позивачами заявлено позовні вимоги до Державного департаменту інтелектуальної власності України (Відповідач-2) про зобов'язання внести запис до Державного реєстру патентів про визнання недійсним патентів та здійснити про це публікацію в Офіційному бюлетені «Промислова власність».

Відповідач-1 подав відзив, в якому заперечує позовні вимоги позивача, і просить відмовити в позові.

Відповідач-2 проти заявлених позовних вимог заперечує та просить у задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на те, що позивачі на власний розсуд визначають наявність у кресленнях та зображенням деталей, що були опубліковані до дати подання заявок на патенти Відповідачем - 1, промисловим зразками, представленим на зображенням виробів, що охороняються патентами №№ 8817, 8818, 8819.

Позивачем подано до суду заяву про призначення по справі судової експертизи об'єктів інтелектуальної власності для вирішення питання про відповідність промислових зразків, що охороняються патентами № № 8817, 8818, 8819 умовам патентоспроможності. Суд своєю ухвалою призначив експертизу.

Висновком експертизи об'єктів інтелектуальної власності, призначеної по справі, проведеної судовим експертом Київського НДІ судових експертиз, зокрема, визначено, що сукупність суттєвих ознак промислових зразків, що охороняються патентами №№ 8817, 8818, 8819 можна вважати такою, що стала загальнодоступною у світі до дати подання заявок до Установи, а саме до 19 серпня 2003 року. Експертом також було чітко визначено на підставі якої інформації вказані ознаки стали загальнодоступними.

 

1. Посилаючись на норми діючого законодавства України, визначити чи підлягає позов задоволенню?

2. Що є умовами патентоспроможності товару?

3. Що таке кваліфікаційна експертиза та порядок її проведення?