Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України доопрац.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
480.77 Кб
Скачать

Тема 19: Будівельний підряд

Задача 1.

Для будівництва нового підприємства по виробництву побутових хімікатів за результатами торгів було укладено державний контракт між замовником - АТ “Хімія побутова” і підрядником “Спеціалізований трест №55”.

Будівництво було включено в титульний список і мало бути завершено протягом одного року. Фінансування будівництва здійснювалося за рахунок державного бюджету і власних фінансових ресурсів замовника.

Після 8 місяців будівництво внаслідок відсутності державних асигнувань було законсервоване за рішенням Міністерства промисловості. Керуючись таким рішенням, замовник відмовився від оплати вартості виконаних робіт і витрат на консервацію.

Підрядник, не отримавши відповіді на заявлену претензію, звернувся до господарського суду.

Підготуйте проект рішення господарського суду по суті спору.

Задача 2.

За договором будівельного підряду, підрядник БМУ №13 збудувало 120 -ти квартирний житловий будинок. Замовником будівництва був виконавчий комітет міськради. Будинок був прийнятий в експлуатацію згідно Акту Державної комісії.

Поселившись у квартири згідно виданих ордерів, мешканці звернулися зі скаргою про недоліки будівництва. Зокрема, у квартирі №7 відсутні вхідні двері, у квартирі №21 повністю відсутнє сантехнічне обладнання, у всіх квартирах 15 (останнього) поверху протекла стеля через недоліки покрівлі, у деяких квартирах побито або повністю відсутнє віконне скло. Мешканці будинку вимагали усунення зазначених недоліків і застосування відповідних штрафних санкцій до підрядника.

Проаналізуйте ситуацію і вирішіть спір.

Задача 3.

За договором генерального підряду, укладеного між замовником - райдержадміністрацією №го району і БМУ №154 - підрядник зобов’язувався збудувати і здати в експлуатацію приміщення дитячої поліклініки до 1 вересня 2004 року. Згідно із графіком виконання робіт підрядник мав приступити до роботи 1 вересня 2003 року. На цей час замовник повинен був передати підготовлений будівельний майданчик і будівельні матеріали на суму 500 000 грн. Але до 1 вересня 2003 року не вдалося знести житловий будинок К., який розташований на будівельному майданчику. К. відмовився переселитися у надану квартиру. Справа вирішувалась в судовому порядку.

БМУ №154 не змогло розпочати роботи згідно із графіком, тому робота була завершена на 2 місяці пізніше.

Визначте умови та розмір відповідальності сторін за договором. Чи вправі замовник вимагати сплати неустойки за прострочення виконання? Чи вправі підрядник вимагати сплати неустойки за прострочку замовника?

Тема 23: Загальні положення про послуги

Задача 1.

Між КСП “Прогрес” і Управлінням залізниці N - ої області було укладено договір на перевезення 40 т. помідорів свіжого врожаю овочепереробному заводу.

Подано 2 вагони, які були повністю завантажені. На станції призначення при прийнятті вантажу було виявлено повну непридатність помідорів для переробки. В акті експертизи, проведеної на вимогу одержувача, зазначено, що помідори забруднено залишками і випарами міндобрив. Тому продукція не може бути використана через загрозу отруєння і підлягає знищенню.

Встановлено, що міндобрива були одержані агрофірмою “Весна”. Після вивантаження вагони зразу ж були подані під завантаження КСП “Прогрес”.

КСП звернулося до залізниці з вимогою про відшкодування збитків.

Дайте правову оцінку ситуації. Кому належить право вимагати відшкодування збитків? Хто є суб’єктом відповідальності за збитки завдані КСП?

Дайте визначення поняття “придатність рухомого складу в технічному і комерційному відношенні”.

Вирішіть спір.

Задача 2.

За договором залізничного перевезення, укладеного між лікеро-горілчаним заводом і Управлінням залізниці в 5 вагонах перевозили лікеро-горілчані вироби на суму 725 тис. грн. Вантаж перевозився у супроводі провідника відправника і за його пломбами.

При прийнятті вантажу представник одержувача - оптової бази - виявив бій і нестачу на загальну суму 78 тис. В комерційному акті було зазначено, що через неправильне завантаження стався бій вантажу на суму 17 тис., а також виявлено недостача вантажу на суму 61 тис. грн. На вимогу провідника вантажу і представника одержувача в акті зафіксовано, що в 2-х вагонах виявлено пролом покрівлі.

Одержувач пред’явив вимогу про відшкодування завданих збитків (за договором поставки укладеним між ним та лікеро-горілчаним заводом проведена передоплата) до лікеро-горілчаного заводу і до перевізника солідарно.

Вирішіть спір.

Проаналізуйте підстави звільнення залізничного перевізника від відповідальності.