Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.07.2017
Размер:
534.53 Кб
Скачать

Розділ 4 Планування і організація виробництва

Організація будівництва

Благоустрій будівельного майданчика

З нього починається кожна будівництво.Благоустрій включає в себе спорудження тимчасового огородження, туалету та побутового приміщення для членів будівельної бригади, де вони зможуть вмитися, переодягнутися, поїсти.

Необхідні також підведення води і електроенергії.Крім того, потрібно визначити місця проїздів, складування матеріалів, встановити бетономішалку.

Перш ніж приступити до благоустрою будмайданчика, потрібно скласти проект організації будівництва, а потім строго його дотримуватися.

Розмітка

В цей же період можна розмістити осі будинку, винісши їх на місцевість за допомогою шнурової розмітки, а також закласти репер (точку з точно певною висотою над рівнем моря, щодо якої будуть розраховуватися вертикальні позначки будинку, наприклад, глибина закладення фундаменту). Краще замовити дані роботи геодезичної фірмі, що має необхідні ліцензії для цього виду діяльності.

Земляні роботи

Розробку грунту слід починати з видалення родючого грунту з місця майбутнього будинку.Вона згодом стане в нагоді при впорядкуванні саду.Тільки після цього можна починати рити котлован для фундаменту.При будівництві приватного будинку такі роботи зазвичай виконують за допомогою екскаватора.Дно котловану вирівнюють ручним інструментом, дотримуючись проектної відмітки.

Фундаментні роботи

Їх виконують після завершення земляних робіт, щоб не допустити осипання грунту в котлован і його заливання дощовими водами. На дні такого поглиблення укладають шар худого бетону (з низьким вмістом цементу), а після цього приступають до установки опалубки.

В цей же час варто виконати армування фундаментних подушок. Для бетонування краще використовувати готовий бетон, що доставляється бетоновозами. Це не тільки прискорює виконання робіт, але і служить гарантією якості бетонної суміші.

Потім потрібно зробити гідроізоляцію подушок фундаменту. Якщо застосовуються бітумні матеріали, слід почекати, поки бетон затвердіє. Дану перерву доцільно використовувати для підведення до будинку водопроводу і каналізації. Після цього можна приступати до зведення стін підвалу з бетонних блоків, які потрібно буде згодом утеплити і захистити гідроізоляцією.

При монтажі ізоляційних матеріалів слід пам'ятати про дотримання технологічних перерв.

Якщо існує необхідність, можна укласти дренаж для відведення дощових і талих вод, а потім виконати зворотну засипку котлованів з ущільненням ґрунту.

Інженерні мережі та підлогу на грунті

Після виконання фундаментних стін на багатьох будівництвах починають кладку зовнішніх і внутрішніх несучих стін (в будинках без підвалів). Але більш доцільним рішенням є виконання в цей період розводки інженерних мереж нижче рівня підлоги першого поверху, а потім укладання основи підлоги на грунті. Подавати пісок або гравій, які необхідні для цих робіт, а також ущільнювати їх значно простіше, коли стін будинку ще немає. Крім того, рівний шар бетону полегшить підтримання порядку на будівництві і забезпечить додаткове місце для складування. Це особливо важливо на невеликих і порослих лісом ділянках.

Таблиця 3.1 Обсяги будівельних матеріалів для зведення підпірної стінки

з/п

Назва матеріалу

Одиниці виміру

Кількість на 5 м. п.

Загальна кількість

1

2

3

4

5

Збірні одиниці

Арматурна сітка С-1

1

Арматура А-ІІІ 26 L=7.0 м

м.п.

231

18018

2

Арматура А-ІІІ 22 L=5.0 м

м.п.

225

17550

Арматурна сітка С-2

3

Арматура А-ІІІ 22 L=5.0 м

м.п.

45

3510

4

Арматура А-ІІІ 20 L=1.2 м

м.п.

165

12870

Арматурна сітка С-3

5

Арматура А-ІІІ 22 L=5.0 м

м.п.

80

6240

6

Арматура А-ІІІ 20 L=1.5 м

м.п.

144

11232

Арматурна сітка С-4

7

Арматура А-ІІІ 22 L=7.0 м

м.п.

128

9984

8

Арматура А-ІІІ 20 L=1.5 м

м.п.

288

22464

Заповнюючий матеріал

9

Бетон класу В20

м3

68,7

5358,

Несучі стіни

Після укладання підлоги на грунті буде набагато зручніше звести зовнішні і несучі стіни.В даному будинку їх виконали з великоформатних блоків з поризованої кераміки зі збірними перемичками.Застосування даних матеріалів прискорює і полегшує роботу.

Перекриття першого поверху

Після зведення стін виконуються перекриття.У приватних будинках іноді застосовуються збірні часторебристі перекриття.Їх монтаж починають з установки дерев'яних опор і виконання опалубки поясів і монолітних частин конструкції.Після укладання збірних несучих балок, пустотілих блоків перекриття та арматури приступають до бетонування.Для цього краще взяти напрокат бетононасос і замовити бетон на підприємстві.Опалубку можна знімати через два тижні, а краще - через місяць.

Стіни мансарди і сходи

Якщо у вас досить працівників, можна паралельно приступити до зведення стіни мансарди, встановлення опалубки та арматури сходів.Завдяки цьому можна буде одночасно бетонувати сходи і робити залізобетонний пояс стіни мансарди.

Конструкція даху

Коли сходи будуть готові, можна приступати до виконання конструкції даху. У такому будинку застосовується дерев'яна кроквяна конструкція. Окремі дерев'яні елементи повинні бути захищені імпрегнатом, призначеними для деревини. Найвигідніше використовувати дошки і балки, насичені під тиском.

Монтаж конструкції даху починається з закріплення мауерлата на верхньому поясі стіни мансардного поверху на шарі гідроізоляції. Після цього встановлюють кроквяну систему і приступають до укладання підпокрівельної плівки. Потім штукатурять димову трубу, прибивають контробрешітку, обрешітку, бляшані елементи і укладають черепицю.

Монтаж вікон і зовнішніх дверей

Після того як буде встановлено дах, можна змонтувати вікна і зовнішні двері.До завершення оздоблювальних робіт їх доцільно закрити з двох сторін поліетиленовою плівкою.

Внутрішні перегородки і фасад

Коли будинок буде захищений від атмосферних опадів, можна приступати до будівництва конструкції тераси і зовнішніх сходів, а також завершувати кладку. У данному проекті на двошарові стіни приклеюється теплоізоляція, а потім виконується фасадна зовнішня штукатурка.

В цей же час можна вести кладку перегородок, не забуваючи відокремлювати їх від підлоги на грунті шаром руберойду. На мансардному поверсі монтується каркас гіпсокартонних перегородок.

Розводка інженерних мереж

По стінах і перекриттях розводять інженерні мережі: електричні, водопровідні, опалення, каналізаційні, телефонні та сигналізації.

Ізоляція підлог

Після завершення робіт з кладки можна приступати до укладання шарів підлоги - гідро- та теплоізоляції, стяжки. На міжповерхове перекриття обов'язково потрібно виконати і звукоізоляцію. У ванній, кухні та господарському приміщенні гідроізоляцію укладають з випуском на стіни, так, щоб вийшло щось на зразок ванни. Потім в цих приміщеннях і на перекритті кладуть захисний шар стяжки.

Оштукатурювання стін

Наступний етап - оштукатурювання приміщень і монтаж гіпсокартонних плит перегородок і стель.

Монтаж внутрішніх столярних виробів

Після завершення штукатурних робіт настає час для установки внутрішніх дверей.

Теплоізоляція даху

В цей же період з внутрішньої сторони покрівлі укладають теплоізоляцію, пароізоляцію і монтують каркас під гіпсокартонні плити або облицювання.

Соседние файлы в предмете Проектирование строительных конструкций