Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_z_toxikologiyi_1.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
34.58 Кб
Скачать

Рослини, що містять глікозиди – це ефіроподібні речовини, що складаються з гелікона і аглікона.

Рослини, що містять тіоглікозиди (гірчиця польова – синергін, жируха лісова, рапс – гірчичні олії.

Тіоглікозиди, що накопичуються в процесі вегетації під впливом вологи та температури 36-38*С, під впливом ферментів в рослинах і травному каналі, піддаються гідролізу з утворенням гірчичних ефірних олій, які володіють вираженою подразнюючою дією на шкіру та слизові. Після всмоктування пригнічують ЦНС, виділяючись із сечею та видихуваним повітрям, вражають нирки та легені. Прогресуюче ↓ дихання та серцевої діяльності.

При хронічному отруєнні пригнічується функція щитоподібної залози.

Лікування: звільнити шлунок, 1%р таніну, блювотні, сольові проносні, слизові відвари.

Для дихання і серця – 40% глюкоза кофеїнбензоат натрію, NaCl.

Рослини, що містять серцеві глюкозиди

(конвалія, олеандр, горицвіт, наперстянка)

Володіють вираженою місцевою подразнюючою дією(напади блювоти та ураження слизової травного каналу)

Накопичуються в серцевому м’язі, порушують обмінні процеси, змінюють функції провідної системи і самого міокарду, ↑ збудливості. Значні порушення роботи серця. За порушенням ритму серця, рефлекторно порушується центр блукаючих нервів, що веде до уповільнення ритму з розвитком тахікардії компенсаторного характеру. Нервові явища.

Лікування: 0,5-1%р таніну, активоване вугілля, сольові проносні, глюкоза, 0,1%р атропіну сульфату п/ш, унітіол, тетацин кальцію.

Рослини, що містять сапонін – глікозиди та лактон протоанемоній

(мильнянка лікарська, первоцвіт весняний, білокрильник болотний, вітрогонка, калюжниця болотна, жовтець)

Патогенез: різко виражена подразнююча і припікаюча дія на слизові оболонки травного каналу, що призводить до зміни загального стану, ослаблення дихання і серцевої діяльності. Гемолітична дія. В молоці і сечі з’являється гемоглобін.

Виділяючись, вражає легені та нирки

Лікування :сольові проносні, суспензія активованого вугілля, обволікаючі, глюкоза, кофеїн-бензоат натрію.

Олійні проносні не використовують.

Алкалоїди

Рослини, що містять алкалоїди групи атропіну

(блекота, дурман, беладона – атропін, скополамін, гіосцеамін)

Патогенез: М-холінолітична дія, чим обумовлюється параліч парасимпатичної нервової системи, що веде до порушення функцій травного каналу, ССС, зору.

Атропін і гіосцеамін викликають збудження ЦНС, що змінюється пригніченням.

Скополамін пригнічує довгастий мозок і веде до зупинки дихання.

У лактуючих тварин виділяється з молоком.

Лікування:

Антидот – прозерин, для зв’язування і виділення 0,5%р таніну або активоване вугілля. 0,1%р марганцівки, сольові проносні, глюкоза, кордіамін, кофеїн-бензоат натрію

Болигов плямистий

Містить – коніїн, коніцеїн конгідрин, псевдоконгідрин

Патогенез: Аклолоїди легко всмоктуються слизовими оболонками, після чого виникає параліч ЦНС, закінчень рухових і чутливих нервів, володіють нікотино-курареподібною дією.

Лікування: шлунок промивають 0,1%розчином прозерину, ВВ глюкозу, ПШ кофеїн,бензоат натрію. Функціональний антидот – прозерин, танін і актив.вугілля.

Аконіти

Алкалоїд – аконіти, міститься у всіх частинах рослини

Патогенез: легко всмоктується слиз.обол, викликаючи збудження потім пригнічення холінорецепторів, блокада Н-холінореактивних систем скелетної мускулатури, гангліаблокуюча дія, про що свідчить виражений гіпотензивний ефект, порушення моторної ф-ції шлунка.

Лікування: сольові проносні з великою к-ть води, актив.вугілля, промивають шлунок 0,5%таніном чи 0,1%калієм перманганатом. Введення парного молокв з 0,2%калієм перманганатом. ПШ кофеїн, кордіамін, атропіну сульфат.

Чемериця

Містить – протовератрин, ієрвін, псевдоієрвін, рубієрвін, гермеірвін.

Патогенез: Алкалоїди мають виражену місцеву подразнюючу дію на шкіру і слизові оболонки. Після всмоктування короткочасне збудження, стійкий параліч ЦНС і ПНС, порушується внутрішньо серцева провідність, розширюються дрібні артерії, спазм дрібних вен, кровяний тиск знижується.

Лікування: промиваємо шлунок 0,5% розчином таніну, сольові проносні. ПШ кофеїн, атропіну сульфат, ВВ кальцій хлор, глюкоза.

Люпин

Містить – люпенін, люпанін, люпенідин, спортеїн

Патогенез: токсична дія на ЦНС і ПНС. Спочатку збудження із наступним паралічем центрів дихання,холінорецепторів рухових нервів. Володіють гепатотоксичною, фотосинсебілізуюючою дією при хронічному отруєні. Вражається печінка в результаті втрати цинку і і посиленої комуляції купруму і селену.

Лікування: в шлунку розведенні оцтова і соляна кислоти з з алкалоїдами перетворюються в нерозчинні солі. В якості проносних засобів рецинова олія, для поліпшення ССС і дихання ПШ кордіамін, ВВ глюкоза, 30%тіосульфат натрію

Триходесма сива

Містить – триходенін, інканін

Патогенез: виражена кумулятивна дія, тривалий латентний період отруєння. Синсибілізуюча дія з наступними алергічними реакціями, зниження артеріального тиску, зменшеня кількості еритроцитів і гемоглобіну, нейтрофільний лейкоцитоз. Порушується білковий, вуглеводний і мінеральний обмін, знижується реактивність організму і відтворна здатність. Необоротне порушення ф-цій печінки.

Лікування: ВВ кальцій хлор, уротропін, настойка наперстянки

Геліотроп

Містить – геліотрин, ладіокарпін

Патогенез: гепатотоксична дія, виражена кумулятивна, печінка стає акумулятором рівень купруму збільшується в 10-20разів, що веде до гемолізу еритроцитів і розвитку жовтяниці.

Лікування: симптоматичне, шлунок промивають суспензією; кофеїн, ВВ глюкоза вітамінотерапія (С і В)

Мак самосійка

Містить – редин, реагенін

Патогенез: вибіркова дія на ЦНС, схожа на дію маку снодійного: ВРХ – сильне збудження, коні,вівці-пригнічення.

Лікування: шлунок промивають0,5% калій перманганатом, актив.вугілля, сольові проносні, стимуляція дихання. Тв. Ставлятьу захищеному від сонці місці.

Ефедра хвощова

Містить – ефедрин, псевдо ефедрин

Патогенез: аденоміметин непрямої дії, викликає збудження ЦНС і парасимпатичної, нетривалий період стимуляції життєво-важливих ф-цій внаслідок виснаження запасів медіаторів адренергічних синапсів.

Лікування: сольові проносні+суспензія актив.вугілля. ВВ глюкоза+корглікон

Анабазин

Містить – афілин,афілідін, лунін, анабазин

Патогенез: алкалоїи в малих дозах збуджують, у великих великих блокують центральні між нейроні синапси вегетативних гангліїв мозкового шару наднирників. Різке збудження регулюючої ф-ції ЦНС ПНС

Лікування: сольові проносні + актив.вулялля, 0,5% танін, ПШ кофеїн, ВВ глюкоза+кортикон

Визначення аконітину: реакція з пікриновою кислотою

Визначення аміаку у крові і молоці: шліфовану паличку вмочують в сірчану кислоту, закривають пробірку, відкривають, змивають кислоту, додають реактив Неслера.

Визначення нітратів і нітритів: дефеніламіновий реактив – синє забарвлення. Реактив Гріса – рожеве забарвлення.

Групове виявлення алкалоїдів: ізолят + 6 реактивів, що дають кожен свій осад.

Визначення соланіну: оцтова + сірчана кислота + перекис водню.

Соседние файлы в предмете Ветеринарная токсикология