Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування дорог.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
16.16 Mб
Скачать

Проектування дорожнього одягу

1. Загальні вимоги до дорожнього одягу

Згідно із ДБН В.2.3.-4-2000:

1. Дорожній одяг повинен відповідати загальним вимогам, що ставляться до дороги як транспортної споруди. Ці вимоги необхідно забезпечувати вибором конструкції всього дорожнього одягу, відповідних покриттів проїзної частини, конструкції поєднання проїз­ної частини, з обочинами і розділеної полоси і типів закріплення обочин, створенням рів­ної і широкої поверхні проїзної частини і таке інше.

2. Конструкцію дорожнього одягу і тип покриття необхідно приймати виходом з транспортно-експлуатаційних вимог та категорії проектованої дороги з урахуванням інте­нсивності руху і складу автотранспортних засобів, кліматичних та грунтово-гідрологіч­них, санітарно-гігієнічних вимог, а також забезпечення району будівництва дороги місце­вими будівельними матеріалами.

3. Дорожній одяг може складатися із одного або декількох шарів. При наявності декількох шарів дорожній одяг складається із покриття, основи і додаткових шарів ос­нови – морозозахисних, теплозахисних та ін.

По опору навантаженням від автотранспортних засобів та по реакції на кліматичні впливи дорожній одяг класифікують на:

а) одяг з жорстким покриттям і шарами основи (умовно далі – жорстке дорожнє покриття);

б) одяг з нежорстким покриттям і шарами основи (нежорсткі дорожні покриття).

4. Типи дорожнього одягу, основні види покриття та область їх застосування наве­дені в табл.. (див. нижче).

5. Загальна товщина дорожнього одягу і товщини окремих шарів повинні забезпе­чувати міцність і морозостійкість всієї конструкції.

Тип дорожнього одягу

Основні види покриттів

Категорії доріг

Капітальні

Цементобетонні монолітні

Залізобетонні або армобетонні збірні

Асфальтобетонні

I –IV

Полегшені

Асфальтобетонні

Дьогтебетонні

IІI - IV

Із щебеню, гравію і піску, оброблених в’яжучими

IV і V

Перехідні

Щебеневі і гравійні; із ґрунтів і міцних слабо міцних кам’яних матеріалів, оброблених в’яжучими

IV , V

Нижчі

Із ґрунтів, закріплених або покращених домішками

V

6. При розрахунку дорожнього одягу на міцність необхідно враховувати перспективну інтенсивність руху автомобілів різних типів, яку необхідно приводити до інтенсивності впливу розрахункового навантаження на одну найбільш завантажену смугу проїзної частини.

Для автомобільних доріг з багатослуговою проїзною частиною дорожній одяг всіх смуг руху необхідно проектувати на однакове найбільше розрахункове навантаження.

2. Жорсткі дорожні покриття

До жорстких дорожніх покриттів відносять покриття, до складу яких входять:

  • цементобетонні монолітні покриття;

  • асфальтобетонні покриття на основі із цементобетонна;

  • збірні покриття із залізобетонних ; армобетон них;

Основа

Товщина покриття, см, в залежності від категорії і інтенсивності руху

I

II

III , V

20 000

14000-20000

10-14

6-10

4-6

1000-4000

Кам’яні матеріали; ґрунти, оброблені неорганічними в’яжучими

24

22

22

20

18

18

Щебеневі і гравійні

-

-

22

20

18

18

Піщані, піщано-гравійні

-

-

-

22

20

18

Товщину бетонних покриттів визначають за розрахунком з урахуванням основи, але фактичні значення приймають не менше величин, на ведених в таблиці (див. наст. сто­рінку )

В бетонних покриттях необхідно передбачати повздовжні і поперечні шви. До по­перечних відносяться шви розширення, стиску, короблення; робочі. Повздовжні і попере­чні шви повинні, як правильно перетинатися під прямим кутом. Відстані між швами сти­ску визначають розрахунком.

Дозволяється призначати довжину плит в залежності від товщини покриття і з ура­хуванням клімату згідно з нижче наведеною таблицею:

Клімат

Довжина плити, М, при товщині покриття, см.

18

20

22

24

Помірний

4,5 – 5

5 – 6

5 – 6

5,5 – 7

Континентальний

3,5 -4

4 – 5

4 – 5

4,5 – 6

На автомобільних дорогах I – IV категорій покриття із збірних залізобетонних плит необхідно передбачати в складах природних умовах або при високих насипах, де важко забезпечити стійкість (стабільність) земляного покриву.

Для забезпечення тріщиностійкості асфальтобетонного перекриття при інтенсивно­сті руху більше 10 000 од/добу товщину бетонних основ і асфальтобетонних покриттів не­обхідно призначати розрахунком.

В основах із бетону класу В12,5 і вище необхідно передбачити поздовжні і попере­чні деформаційні лави.

Конструкція дорожнього одягу із збірним покриттям із залізобетонних і армобетон них плит допускається приймати на основі техніко – економічних обґрунтувань в районах із складними інженерно – геологічними, гідрогеологічними та кліматичними умовами де відсутні місцеві дорожньо – будівельні матеріали, придатні для влаштування рівноміцних покриттів іншого типу.

Плити збірного покриття необхідно приймати за типовими проектами або проекту­вати за умовами міцності і тріщиностійкості на дію колісного навантаження і власної ваги плит при підйомі їх за монтажні петлі та при укладанні в штабелі і на транспортні засоби.

На дорогах IV категорії під збірним покриттям, що укладається на піщану основу, доцільно передбачити прошарки із геотекстильного матеріалу на всю ширину покриття з запасом по 0,5м з кожної сторони і випусками шириною 0,75м від поперечних швів по­криття на відкоси.

На дорогах I –III категорії з написами із скольних ґрунтів висотою більше 3м, на­сипали на болотах при частковому ви торфуванні висотою більше 5м із любих грантів, де очікуються нерівномірні осадки земляного полотна, рекомендується влаштовувати цемен­тобетонні покриття, армовані сітками.

Розрахунок товщини монолітного цементнобетоного покриття необхідно викону­вати з урахуванням величини і повторюваності сумарних напружень автомобілів і темпе­ратури.

Розрахунок товщини основ жорсткого дорожнього одягу з монолітними і збірними покриттями необхідно виконувати з умови граничної рівноваги при зсуві в кожному шарі дорожнього одягу і земляного полотна. На дорогах III і IV категорій може допускатися робота жорстка дорожнього одягу за межами пружності. В цьому випадку розрахунок то­вщини основи з умов граничної рівноваги при зсуві не є обов’язковим.

Розрахунок асфальтобетонних покриттів на бетонній основі необхідно проводити за двома умовами:

  • тріщиностійкості асфальтобетонного покриття в найбільш холодний місяць зими;

  • міцності – граничного опору покриття і основи дії багатократно повторюваних навантажень від автотранспортних засобів.

Асфальтобетонні покриття і цементобетонні основи з умов міцності необхідно розрахувати для найбільш невигідного періоду року – спекотних літніх місяців, коли модуль пружності асфальтобетону мінімальний.

Соседние файлы в предмете Городские улицы и дороги