Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физхим 25 билетов.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.01.2018
Размер:
211.39 Кб
Скачать
  1. Що таке діаграма плавкості?

Виражають залежність температур кристалізації (плавлення) бінарних систем від їх складу.

В чому полягає принцип її побудови?

Для побудови діаграм плавкості використовують два основні способи реєстрації температурних змін, які відповідають фазовим переходам: 1) за кривими охолодження (або нагрівання), які виражають залежність температури суміші від часу охолодження (або нагрівання). При будь-якому фазовому перетворенні на цих кривих відзначаються зупинки або злами, температури яких наносять на діаграму для відповідних складів системи; 2) візуальний метод, в якому вимірюють температуру появи (або зникнення) кристалів у прозорому розчині.

Що таке крива охолодження?

Виражають залежність температури суміші від часу охолодження (або нагрівання).

Який вигляд матиме діаграма плавкості двокомпонентної системи з простою евтектикою?

Застосуйте правило фаз Гіббса для аналізу системи.

З'ясуємо за допомогою правила фаз Гіббса максимально можливе число фаз та ступенів свободи в рівноважній однокомпонентній системі

(К = 1). Якщо число ступенів свободи С = 0, то Фмах = 3. Таким чином, індивідуальна речовина не може утворювати рівноважну систему, яка б складалася більше, ніж із трьох фаз. При наявності однієї фази така система має два ступеня свободи С=1-1+2=2, тобто система біваріантна.

Що таке "фізична несумісність " інгредієнтів лікарських препаратів?

Фізичні несумісності — це несумісності, за яких відбуваються зміни фізичного стану лікарських речовин у препараті. Розрізняють такі причини їх виникнення: нерозчинність або погіршення умов розчинності лікарської речовини; незмішуваність інгредієнтів; відволожування й розплавлення (евтектика) суміші твердих речовин; коагуляція колоїдних систем і розчинів ВМС; розшарування емульсій; адсорбція діючих речовин. На виникнення несумісностей впливають й інші чинники, напр. світло, температура, леткість інгредієнтів. Відволожування порошків залежить від вологості лікарських речовин і відносної вологості приміщення, температури повітря, характеру і тривалості перемішування, ступеня дисперсності, типу пакування.

Яку роль вона відіграє в фармацевтичній практиці?

Велику, так як не можливо приготувати ті чи інші ЛП

Як її можна передбачити, виходячи з діаграми?

Це непередбачувані хімічні реакції

  1. Що таке кінетична стійкість дисперсної системи?

Кінетична (седиментаційна) стійкість – здатність дисперсних частинок перебувати у завислому стані  і не седиментуватися, тобто не осідати.

Агрегативна стійкість?

Агрегатна стійкість – здатність часточок дисперсної фази зберігати ступінь дисперсності незмінним. В агрегатно стійких системах часточки дисперсної фази при зіткненні не злипаються і не утворюють агрегатів.

Що таке коагуляція?

злипання частинок колоїдів при їхньому зіткненні в процесі теплового (броунівського) руху, перемішування або напрямленого переміщення в зовнішньому силовому полі. У агрегатах (флокулах) первинні частинки пов'язані молекулярними силами безпосередньо або через прошарок навколишнього (дисперсійного) середовища.

Які фактори викликають коагуляцію золів?

введення електролітів, неелектролітів, заморожування,  кип’ятіння, перемішування, дії  сонячного світла

В чому полягає механізм впливу електролітів?

У процесі електролітної коагуляції часто спостерігається іонообмінна адсорбція: іони коагулянта з більшою валентністю або більшим адсорбційним потенціалом витісняють протиіони спочатку дифузного шару, а потім і адсорбційного шару. Обмін проходить в еквівалентній кількості, але заміна  протиіонів приводить до того, що при достатній концентрації електролітів у дисперсному середовищі часточки гублять стійкість і при зіткненні злипаються.

Що таке поріг коагуляції?

Поріг коагуляції – це мінімальна концентрація електроліту при перевищенні якої спостерігається коагуляція.

Коагулююча здатність?

це об’єм золю, скоагульованого 1 моль електроліту.

Як впливає здатність іону до гідратації на його коагулюючу дію?

Це пояснюється тим, що ступінь гідратації іонів зменшується, наприклад, від L+1 до Cs+, а це  полегшує його впровадження у подвійний іонний шар.

Що таке ліотропний ряд?

ряд іонiв, що розташованi в порядку пiдсилення чи послаблення їхнього впливу на властивостi розчинника (в'язкість, поверхневий натяг, розчинність i т. п.), а також на швидкiсть реакцiй у даному розчинниковi та iншi фiзико-хімiчнi процеси. Синонім — ряд Гофмейстера.

Як впливає заряд коагулюючого іону?

Коагулюючу дію має лише той іон електроліту, заряд якого протилежний заряду колоїдної частинки. Коагулююча здатність іона залежить від його заряду.

Сформулюйте правило Шульце - Гарді.

критична концентрація коагуляції для типових ліофільних золів дуже чутлива до валентності протийонів (йони з більшою валентністю знижують критичну концентрацію коагуляції). Коагуляцiйна здатнiсть електроліту є тим вищою, чим бiльший заряд йонiв з протилежним до заряду колоїдних частинок знаком.

Білет 3