Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физхим 25 билетов.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.01.2018
Размер:
211.39 Кб
Скачать
  1. Що таке гальванічний елемент?

Гальвані́чний елеме́нт — хімічне джерело живлення, в якому використовується різниця електродних потенціалів двох металів, занурених у електроліт. Гальванічний елемент є непідзарядним хімічним джерелом електроенергії.

Що таке напівелемент?

Стандартні напівелементах називають частіше електродами порівняння.

Наведіть приклад хімічного гальванічного елементу, поясніть, які процеси відбуваються на електродах та яка реакція відбувається в елементі.

Дія гальванічного елемента ґрунтується на просторовому поділі процесів окиснення і відновлення між двома компонентами, які не торкаються один одного, — металом і розчином солі іншого металу. У залізо-мідному гальванічному елементі здійснюється реакція

За якою формулою можна розрахувати його електрорушійну силу?

Наведіть приклад концентраційного гальванічного елементу.

А(−)Zn|ZnSO4(10−4моль/л)||ZnSO4(1моль/л)|Zn(+)K

Які процеси відбуваються на електродах?

На катоді відбуваються процеси відновлення, а на аноді - окиснення.

Що є джерелом енергії в концентраційному елементі?

Енергія гальванічного елемента чисельно дорівнює добутку його ємності на напругу. Із збільшенням кількості речовини реагентів в елементі до певної межі, із збільшенням температури, енергія зростає. Енергію зменшує збільшення розрядного струму.

За якою формулою розраховується його електрорушійна сила?

Білет 6

  1. Як орієнтуються молекули поверхнево-активної речовини в адсорбційному шарі?

Орієнтація адсорбованих молекул поверхнево-активної речовини. Правило розподілу полярностей роз'яснює порядок орієнтації молекул поверхнево-активних речовин на межі розділу тверде тіло - рідина. При цьомуполярна частина молекули поверхнево-активних речовин буде звернена до полярної фазі, а неполярная частина - до неполярний. Так, при адсорбції з розчинів поверхнево-активних речовин вугіллям або силікагелем має місце різна орієнтація молекул адсорбтіва.  Ізотерма адсорбції з розчину. | Орієнтація адсорбованих молекул поверхнево-активної речовини. Правило розподілу полярностей роз'яснює порядок орієнтації молекул поверхнево-активних речовин на межі розділу тверде тіло - рідина. При цьому полярначастина молекули поверхнево-активних речовин буде звернена до полярної фазі, а неполярная частина - до неполярний. Так, при адсорбції з розчинів поверхнево-активних речовин вугіллям або силікагелем; має місце різна орієнтація молекул адсорбтіва.

Що таке гранична адсорбція Гmах?

Гранична адсорбція – це адсорбція у момент утворення моношару адсорбату, складеного із молекул ПАР. У цей час адсорбція зростає і залишається постійною, оскільки поверхневий шар повністю заповнений (процес динамічний).

Наведіть рівняння Ленгмюра, дайте аналіз рівняння.

Який графічний вигляд має ізотерма Ленгмюра?

Як знайти константи у рівнянні Ленгмюра?

Константи рівняння Ленгмюра мають певний фізичний зміст. (граничне значення адсорбці') є кількістю адсорбтиву, адсорбованого одиницею маси (або одиницею площі) адсорбенту, що відповідає повному заповненню всіх активних центрів. Величину А, ше називають ємністю адсорбційного моношару, тому що вона дорівнює числу адсорбційних центрів, що припадає на од'иницю площі поверхні або на одиницю маси адсорбенту (згідно з моделлю адсорбції за Ленгмюром).