Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічні особливості мотивації у дітей підліткового віку-1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
50.29 Кб
Скачать

Розділ 2. Експериментальне дослідження психологічних особливостей мотивації у підлітків

2.1. Аналіз методик дослідження мотивації у дітей підліткового віку

В процесі виконання роботи нами було проведена робота зі школярами підліткового віку на базі Середньої школи №33 міста Луганська.

В дослідження приймало участь 30 школярів.

Мета роботи полягала в визначенні рівня мотиваційних складових у школярів підліткового віку.

Методики:

– діагностика мотивації успіху і страху невдачі [15, c.53];

– експрес-діагностика рівня самооцінки у підлітків. [15,c.72]

Проаналізуємо першу методику – діагностика мотивації успіху і страху невдачі.

Мотивація успіху носить позитивний характер. При цьому дії людини спрямовані на досягнення конструктивних, позитивних результатів. У цьому випадку особистісна активність залежить від потреби в досягненні успіху.

Мотивація боязні невдачі носить негативний характер. При такому типі мотивації людина прагне насамперед уникнути поганого ставлення до себе. Очікування неприємностей визначає її діяльність. У цьому випадку, думаючи про майбутню діяльність, людина вже боїться можливого провалу і шукає вихід, як його уникнути, а не як домогтися успіху.

Не останню роль відіграє і конкретна ситуація. Якщо людина береться за виконання дуже важкої для себе роботи, надія на успіх у неї дуже мала а боязнь невдачі – велика.

Особистості, мотивовані на невдачу зазвичай малоініціативні, уникають відповідальних завдань, знаходячи причини відмови від них, ставлять перед собою завищені цілі, при цьому погано оцінюють свої можливості. Або, навпаки вибирають легкі завдання, які не потребують особливих трудових витрат, при цьому вони схильні до переоцінки своїх успіхів у світлі невдач.

Орієнтовані на успіх - вірять, що впораються, впевнені в собі, не відчувають страху, скутості і не замислюються про кордони своїх здібностей, покладаючись не тільки на свої знання та вміння, а й на випадок або свій здоровий глузд. В цьому нам якраз і допоможе діагностика мотивації успіху і страху невдачі розроблена А. А. Реаном.

Інструкція зазначеної методики:

Відповідаючи на питання (додаток А), підліткам необхідно вибрати відповідь "так" чи "ні". Якщо діти не впевнені у відповіді, то їм необхідно буде згадати, що "так" поєднує як явне "так", так і "скоріше так, ніж ні". Те ж відноситься і до відповіді "ні": він об'єднує явне "ні" і "скоріше ні, ніж так".

Відповідати на запитання підлітки мають швидко, не замислюючись надовго. Відповідь, яка перший приходить в голову, як правило, є і найбільш точною.

Ключ до опитування:

– Відповідь "ТАК": 1, 2, 3, 6, 8, 10, 11, 12. 14, 16, 18, 19, 20.

– Відповідь "НІ": 4, 5, 7, 9, 13, 15, 17.

Обробка результатів і критерії оцінок:

За кожне збіг відповіді з ключем випробуваному дається 1 бал. Підраховується загальна кількість набраних балів.

Якщо кількість набраних балів від 1 до 7, то діагностується мотивація на невдачу (боязнь невдачі).

Якщо кількість набраних балів від 14 до 20, то діагностується мотивація на успіх (надія на успіх).

Якщо кількість набраних балів від 8 до 13, то слід вважати, що мотиваційний полюс яскраво не виражений.

При цьому необхідно враховувати, що якщо кількість балів 8, 9 - є певна тенденція мотивації на невдачу, а якщо кількість балів 12, 13 – мається певна тенденція мотивації на успіх.

Наступною методикою є – експрес-діагностика рівня самооцінки у підлітків. Дана діагности сприяє дослідженню рівня самооцінки у людини, в нашому випадку у дітей підліткового віку, що дасть змогу провести паралель у впливі мотиваційної складової на рівень самооцінки підлітків.

Щоб визначити рівень самооцінки підлітків, потрібно скласти всі бали за твердженнями. Далі необхідно їх підрахувати загальний сумарний бал (Додаток Б).

Рівні самооцінки:

– 10 балів і менше – завищений рівень

– 11-29 балів – середній, нормативний рівень реалістичної оцінки своїх можливостей.

– Більше 29 - занижений рівень.