Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічні особливості мотивації у дітей підліткового віку-1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
50.29 Кб
Скачать

2.2. Результати проведеного дослідження

Як вже зазначалося в дослідження приймало участь 30 школярів підліткового віку (14 років).

За результатами першої проведеної методики на діагностику мотивації успіху і страху невдачі виявлено наступне (Таблиця 2.1.).

Таблиця 2.1

Рівень мотивації успіху і страху невдачі

Типи мотивації

Бали

1-7

14-20

8-9

10-13

Кількість підлітків

4

10

7

9

Отже з таблиці 2.1. видно що мотивацію на невдачу має 4 дитини (14%), що є досить незначним показником з загальної кількості опитаних, але можна зазначити, що викладачам необхідно приділити більшої уваги в процесі навчання саме до цієї групи.

Найбільшу дітей – 10, мають показник високої мотивації на успіх, що є досить непоганим показником з загальної кількості респондентів (33%). Ці діти досить успішні в навчанні, проявляють лідерські якості.

Семеро (23%) респондентів мають певну тенденцію до мотивації на невдачу. Ми вважаємо, що це високий показник, вчителям так само, як і раніше зазначеним дітям з мотиваціє на невдачу (4) необхідно приділити більшої уваги на виправлення даної ситуації в позитивний напрямок, бо орієнтовані на успіх більш повно реалізують свої здібності і частіше досягають поставлених цілей, тому так важливо оцінити мотивації до успіху і боязні невдачі.

Остання група респондентів, що орієнтовані на успіх становить – 9 осіб (30%). Респонденти зазначеної групи мотивовані на успіх, вони як правило дуже активні і ініціативні. При зустрічі з перешкодами, вони шукають способи їх подолання і відрізняються наполегливістю в досягненні мети, плануючи своє майбутнє на великі проміжки часу. При цьому вони вважають за краще брати на себе середні по труднощі або завищені, але здійсненні зобов'язання і ставлять перед собою реально досяжні цілі. Якщо ризикують, то ощадливо.

Наступним етапом дослідження було проведення експрес-діагностика рівня самооцінки у підлітків, яка проводилась з тією ж групою дітей, що і попередня діагностика.

Самооцінка особистості – досить стала характеристика людини, що формується в дитинстві і залишається на певному рівні (завищена, нормальна, занижена) протягом всього життя. Але в ній є і динамічна частина, яка змінюється в процесі діяльності людини.

З проведеного дослідження вийшло.

Таблиця 2.2

Рівень самооцінки у підлітків

Типи мотивації

Бали

10 балів і менше

11-29 балів

Більше 29

Кількість підлітків

3

19

8

Отже з зазначених результатів видно що завищену самооцінку мають 3 підлітка, це діти результати мотивації успіху і страху невдач яких мають мотивацію на невдачу. В таких дітей простежується схильність до перебільшення своїх сил на виконання поставленого завдання, вони можуть намагатися уникати тяжкої роботи. Дітям із завищенною самооцінкою притаманне неадекватне уявлення про самих себе.

В підлітки можуть ігнорувати власні невдачі заради збереження звичної високої оцінки самого себе, своїх вчинків і справ. Відбувається гостре емоційне “відштовхування” усього, що порушує уявлення про себе. Сприйняття реальної дійсності спотворюється, ставлення до неї стає неадекватним – чисто емоційним. Раціональне зерно оцінки випадає повністю.

Підліток з завищеною самооцінкою не бажає визнавати, що все це – наслідок власних помилок, ліні, недостатності знань, здібностей або неправильної поведінки.

Переважна більшість респондентів (19) мають середній, нормативний рівень реалістичної оцінки своїх можливостей. Це дуже гарний результат. Діти цієї групи переважно мали високу мотивацію на успіх або схильність до неї.

У підлітків переважна більшість яких має мотивацію до невдачі або схильні до неї, було виявлено занижений рівень самооцінки (8 дітей). Можна припустити, що дані фактори негативно впливають на стан психологічної безпеки особистості дитини.

Переважна більшість цих підлітків невпевнені в собі, їм дуже важко реалізувати свої здібності. Підлітки не ставлять перед собою мети, яку важко досягти, обмежуються вирішенням повсякденних завдань, занадто критичні до себе. Низька самооцінка може призвести до виникнення комплексу меншовартості.

Підлітки з заниженою самооцінкою можуть бути досить конфліктними їм притаманна надмірна критичність. Вони дуже вимогливі до себе і ще більш вимогливі до інших, не вибачають жодного свого промаху чи помилки, схильні постійно підкреслювати недоліки інших.

Отже з проведеного дослідження видно що рівень самооцінки підлітків тісно пов'язаний з психологічними особливостями їх мотивації, таким чином це впливає на їх формування як успішних або не успішних людей.