Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічні особливості мотивації у дітей підліткового віку-1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
50.29 Кб
Скачать

Висновки

Вивчення проблеми формування мотивації здійснювалося через її аналіз в рамках навчальної діяльності підлітків в загальноосвітній школі .

Мотивація підлітків є внутрішньо організованою енергією, спрямованою на навчальну активність, яка стимулюється креативним середовищем з використанням позитивно-спрямованого спілкування в постійно мінливих ситуаціях. Вона відображає здатність підлітків самостійно спрямовувати енергію в русло нових знань, гнучко орієнтуватися в швидкоплинному світі.

Сутнісною характеристикою процесу формування позитивної мотивації є інтеграція індивідуального досвіду підлітків, особливості їх розвитку, актуалізація засвоєння знань з досліджуваних предметів, які перетворюються на вміння і навички. Це відбувається через механізм співвіднесення зовнішніх і внутрішніх факторів навчальної діяльності, які визначають виникнення, напрямок і способи здійснення конкретних форм цієї діяльності.

Факторами, що сприяють формуванню позитивної мотивації підлітків, особливо в навчальному процесі в загальноосвітній школі, є: організація навчальної діяльності, що припускає взаємодію суб'єктів освітнього процесу; зміст навчального процесу, що включає в себе інтерес і сенс вчення підлітка; оцінка, що створює емоційний фон на уроках; колективні форми навчальної діяльності, що спираються на активні методи навчання; врахування вікових особливостей школярів та специфіки досліджуваних предметів; стиль педагогічної діяльності вчителя, який спрямовує підлітка на успіх як в освітньому середовищі так і поза його межами.

В якості базового підходу, з позицій якого вирішувалася досліджувана проблема, було проведено дві методики зі школярами підліткового віку (14 років) на базі загальноосвітнього закладу.

Відметемо, що умовами ефективного формування мотивації підлітків є: креативне середовище, яке забезпечує вільний вибір підлітком навчальної поведінки, що криються в безперервній взаємодії особистості і ситуації, у вербалізації ставлення до досліджуваного гуманітарного курсу; діалогічна взаємодія суб'єктів освітнього процесу в режимі підкріплення методами, що відповідають специфіці навчання в загальноосвітньому закладі; особистісний підхід до учнів з урахуванням індивідуальних психологічних якостей: сили нервової системи, рівня інтелектуального розвитку, самооцінки і домагань.

Для визначення сформованості мотивації у досліджуваної групі підлітків , були обрані дві методики:  діагностика мотивації успіху і страху невдачі; експрес-діагностика рівня самооцінки у підлітків.

Отримані результати дослідження дозволяють вважати, що самооцінка підлітків досить пов’язана і залежить від їх психологічних особливостей мотивації.

Проведене нами дослідження не вичерпує зміст розглянутої проблеми. Надалі можна вирішувати питання розвитку дивергентного мислення, як основи мотивації, що активізує проблему домінантності навчання у підлітків.

Список використаних джерел

  1. Асеев В.Г. Мотивация поведения и формирование личности. – м., 1976.

  2. Божович Л.И. Проблемы развития мотивационной сферы ребенка // Изучение мотивации поведения детей и подростков. М., 1982.

  3. Бодалев А.А. Мотивация и личность. Сборник научных трудов. – М., изд. АПН СССР, 1982.

  4. Братусь Б.С. Психологические аспекты нравственного развития личности. – М., 1977.

  5. Грабал В.Л. Некоторые проблемы мотивации учебной деятельности // Вопросы психологии. 1987. № 5.

  6. Кон И.С. Психология старшеклассника. М., 1986.

  7. Кулагина М. Ю, Колюцкий В. Н. Возрастная психология: Полный жизненный цикл развития человека. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. – М.: ТЦ Сфера, 2004. – 464 с.

  8. Маркова А.К. Формирования мотивации учения в школьном возрасте. М., 1983.

  9. Марковой А. К. Формирование интереса к учению / Под ред. А.К.Марковой. – М., 1986. – 317 с.

  10. Магомед-Эминов М.Ш. Мотивация достижения: Структура и механизмы. / М.Ш. Магомед-Эминов – Дисс. канд. псих. наук. – М., 1987.

  11. Матюхина М.В. Мотивация учения младших школьников. М., 1984.

  12. Мухина В.С. Возрастная психология. М., 2001.

  13. Немов Р. С. Психология: Учеб.для студ.высш.пед.учеб.заведений: В 3 кн. – 4-е изд.центр – ВЛАДОС, 2003. – кн. 1: Общие основы психологии. – 688 с.

  14. Патрина К. М. Мотивы учения старшеклассников / К. М. Патрина // Вопросы психологи, 1997. – № 7. – С.32-33

  15. Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М., Изд-во Института Психотерапии. 2002. – 142 c.

  16. Хекхаузен Х. Психология мотивации достижения / Х. Хекхаузен – СПБ.: Речь, 2001.

  17. Хекхаузен Х. Мотивация и деятельность: В 2 т. / Х. Хекхаузен. М. Педагогика, 1986. Т.1 – 480 с.

  18. Чирков В.И. Мотивация трудовой деятельности. Критический анализ зарубежной теории трудовой мотивации. - М. , 1972.

  19. Чирков В.И. Мотивация учебной деятельности. - Ярославль, 1991.

  20.  Щукина Г. И. Педагогические проблемы формирования познавательных интересов учащихся / Г. И. Щукина – М., 1988. – 264 с.