Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikholog_doc-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2018
Размер:
71.17 Кб
Скачать

4. Праця (уроки труда, суспільно-корисний труд в школі та вдома).

Під час дослідження учня особлива увага була звернена на особливості участі учня у суспільно-корисній трудовій діяльності, у різних видах суспільно-корисних заходів, організованих школою, у праці по самообслуговуванню в школі та сім’ї , у виконанні громадських доручень.

Валерій має досить високий ступінь сформованості психологічної готовності до праці. На основі методів дослідження було виявлено, що основними мотивами виконання трудових завдань є прагнення допомогти своїм друзям. Хлопчик має інтерес до продуктивної, зокрема , фізичної праці, поважає труд інших, зацікавлений в суспільно-корисній праці, у трудовому процесі учня приваблює сам процес, можливість отримання певної винагороди. Це було підтверджено методом спостереження( на уроках праці, під час чергування , організації класного свята), бесіди, як з учнем , так і класним керівником, вчителями праці, однокласниками. Валерій має трудові навички, вміння, легко їх набуває. Хлопчик організований, хоча часто порушує дисципліну, але здатний сумлінно виконувати певні завдання. Під час виконання роботи проявляються ділові якості учня, як працівника, проявляється ініціативність в підтриманні робочого порядку, ефективно використовує час.

Поряд із тим наявна одна негативна особливість - немає звички до довготривалих трудових зусиль, але є розуміння необхідності виконання цієї діяльності. У галузях фізичної та інтелектуальної діяльності на середньому рівні володіє швидкістю та ефективністю набування навичок.

Учень віддає переваги фізичній праці, порівняно з інтелектуальною. Дані стосовно вище зазначених питань було отримано за допомогою методу спостереження, індивідуальної бесіди як з учнем, так і з класним керівником, батьками, вчителями праці, активно використовувався метод аналізу продуктів діяльності. Характеризуючи професійну орієнтацію учня, потрібно сказати, що він має намір обрати професію перекладача, мотив вибору, стійкість професійних намірів , пов’язаних із уподобаннями дитини, захоплюється вивченням англійської мови.

5. Спрямованість особистості учня на спеціальні здібності

Домінуючими інтересами є заняття спортом (футбол, баскетбол), основними мотивами, що спонукають до цього є ідеал спорту для нього та його друзів, прагнення бути красивим і здоровим (зі слів учня).Належну увагу хлопчик приділяє вивченню англійської мови. Цей інтерес характеризується глибиною, адже, він серйозно нею займається.

Узагалі хлопчик читати не любить. Переважаючий характер літератури, яким захоплюється – фантастика, наукову літературу не читає, пояснює це тим, що перший тип літератури читає більшість його друзів і вона є популярною серед його однолітків –«це модно». Основним переконанням є те, що «необхідно чогось досягнути в житті, дорожити справжніми друзями. Головною мрією учня є відвідати різні іноземні країни (дані отриманні на основі методу бесіди з учнем).

6. Вольові якості особистості учня й дисциплінованість.

На більшості уроків Валерій проявляє зайву рухливість, якщо йому нецікаво, то непосидливість, при цьому може порушувати дисципліну(це найтиповіше порушення дисципліни для хлопчика), але після зауваження вчителів одразу ж заспокоюється .Основними причинами такої поведінки, на мою думку, є неврахування деякими вчителями індивідуально-психологічних особливостей цього учня. Серйозних порушень дисципліни не спостерігалося. На уроки хлопчик не запізнюється. Учень поважає вчителів, адекватно реагує на їх прохання, ніколи не відмовляється допомогти вчителям та своїм однокласникам.