Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikholog_doc-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.06.2018
Размер:
71.17 Кб
Скачать

7. Особливості характеру й темпераменту

Під час вивчення на основі методів спостереження, індивідуальної бесіди, тестування було виявлено, що в Валерія ярко виражені такі позитивні та деякі негативні риси характеру. Риси спрямованості особистості по відношенню до самого себе, людей, до праці та навчання - чутність, доброта, доброчесність, відповідальність, негативним є наявні риси егоїзму. Вольовими якостями характеру є наполегливість, самостійність, може здійснювати вплив на інших, але поряд із тим надмірна впертість.

Використовуючи тест-опитувальник Г. Айзенка, було визначено, що показник екстраверсії, краще виражений, ніж інтроверсії (екстраверсія - 15), нейротизм – стійкий (нейротизм 17 балів), що ще раз стало підтвердженням того, що для учня характерний тип темпераменту – холерик. Адже, під час уроку постійно змінює позу, його рухи швидкі й жваві, безперервно розмовляє з іншими учнями, дуже активний , на будь-які запитання вчителя піднімає руку та відповідає, не турбуючись чи неправильно. Говорить голосно, швидко. Переважає веселий, життєрадісний настрій, який проте може швидко зміцнюватись. Характерні дуже виразні та сильні емоційні реакції. Нестриманий та непосидючий. Усе пояснюється тим, що це хлопчик холеричного типу.

8. Загальні психолого-педагогічні висновки

На основі проведених численних досліджень під час педагогічної практики, можемо зробити наступні загальні психолого-педагогічні висновки, які дають детальну характеристику учня 5 класу, Баржака Валерія.

Загальний рівень розвитку пізнавальної сфери учня вище середнього. Рівень розвитку пам’яті – високий, уваги-середній, мислення – вище середнього, мовлення активне, змістовне, великий запас слів, вміє виразно висловлювати думки.

Знання учня, їх глибина, систематизованість, міцність, узагальненість, начитаність на достатньому рівні, хоча в учня висока потреба в знаннях, рівень мотивації навчання помірний.

Валерiй справляє враження компанійської, товариської людини. Позитивно сприймає оточуючих. Легко підтримує бесіду. Хлопцеві властивий вияв позитивних емоцій, має хороше почуття гумору. В учня високий рівень потреби у спілкуванні з ровесниками. Самооцінка дещо завищена, рівень егоцентризму відповідає особливостям віку, рівень само прийняття високий. Оптимістичне самовідчуття. Впевнений у собі, вміє відстоювати власну думку, але поряд із тим яскравою рисою, що спричиняє негативне відчуття себе, є «самотність» .

У взаєминах із оточуючими може нехтувати думкою дорослих, схильних до усамітнення. Основними перевагами учня є самостійність, яка не завжди наявна в повній мірі одноліткам, негативними сторонами є лінь по відношенню до діяльності, яка «не подобається», невміння заставляти себе виконувати її – це наслідок рівня розвитку довільної уваги, не достатку самодисципліни. Саме тому враховуючи вище перечисленні позитивні й негативні риси учня, особливості його віку, слід визначити найважливіші психолого-педагогічні завдання та рекомендації, які постають перед класним керівником, вчителями на шляху подальшої роботи з учнем. Полягатимуть вони в наступному:

1.Враховуючи особливості рівня розвитку пізнавальної сфери, необхідно використати особистісно-індивідуальний підхід, який би був оснований на здатності дитини із захопленням виконувати той чи інший вид діяльності;

2.Оскільки учень має холеричний тип темпераменту, то організувати ефективно навчальний процес без цього неможливо. Вчителям потрібно використати ці знання , адже, вони допоможуть знайти підхід до цієї дитини та краще будувати з нею стосунки. Працюючи з учнем, потрібно урахувати ,що він легко концентрує увагу на тому чи іншому об’єкті, до нього не можна застосовувати грубих заборон, спрямовувати на іншу діяльність поступово.