Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з інформатики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
186.88 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені Вадима Гетьмана

Кафедра інформатики

Реферат № 2

З дисципліни « Інформатика»

Тема: «КОМП’ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ І ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ»

Київ 2013

Завдання:

Дослідити характеристики локальної мережі

  1. Дати поняття архітектури комп'ютерної мережі та принципів її роботи.

  2. Описати типи та топологію комп'ютерних мереж.

  3. Описати способи передавання повідомлень у мережі.

  4. Описати відомі мережеві технології.

  5. Описати еталонну модель OSI.

  6. Дати поняття протоколу комп'ютерної мережі.

  7. Описати способи поєднання комп'ютерів у мережу.

  8. Перелічити найбільш відомі мережеві ОС.

  9. Описати способи спільного використання ресурсів мережі (каталогів, файлів, принтерів тощо).

  10. Описати та відпрацювати засоби пошуку файлів та комп'ютерів у мережі.

  11. Описати та відпрацювати принципи робота із засобом WINDOWS “Сетевое окружение”.

  • Визначити, скільки комп'ютерів становлять локальну мережу.

  • Дати можливість користування диском D: Вашого комп'ютера всім абонентам локальної мережі.

  • Скопіювати будь-який текстовий файл з іншого комп'ютера на ваш

  • Перевірити, чи принтер, через який відбувається друк, є локальним чи мережевим.

  • Створити мережевий диск або папку, перевірити, чи цей ярлик з'явився в папці Мой компьютер.

  • Описати імена мережевих ресурсів, з якими може працювати Ваш комп'ютер.

  • Відключити створений мережевий диск (папку).

За результатами роботи зробити висновки.

  1. Дати поняття архітектури комп'ютерної мережі та принципів її роботи.

Мережа - це сукупність об'єктів, що утворюються пристроями передачі і обробки даних.

Склад основних елементів в мережі залежить від її архітектури.

Архітектура - це концепція, що визначає взаємозв'язок, структуру і функції взаємодії робочих станцій в мережі. Вона передбачає логічну, функціональну і фізичну організацію технічних і програмних засобів мережі. Архітектура визначає принципи побудови і функціонування апаратного і програмного забезпечення елементів мережі.

В основному виділяють три види архітектури: архітектура термінал - головний комп'ютер, архітектура клієнт - сервер і однорангова архітектура.

  1. Описати типи та топологію комп'ютерних мереж.

Класифікація за областю дії

Класифікація комунікаційних мереж за областю дії враховує географічний район, охоплений мережею та, в меншому ступені, розмір мережі. Виділяються типи:

  • персональна мережа (Personal Area Networks - PAN)

  • локальні мережі (Local Area Networks — LAN)

  • кампусні мережі (Campus Area Networks — CAN)

  • глобальні мережі (Wide Area Networks — WAN)

Локальні мережі звичайно займають обсяг одного чи декількох поряд розміщених будинків. Кількість пристроїв, що складають мережу, типово не перевищує декількох тисяч. Загальною практикою є розподілення великих локальних мереж на робочі групи. Малі локальні мережі (10-20 робочих місць) можуть утворювати єдину робочу групу.

Кампусні мережі типово об'єднають декілька локальних мереж і територіально охоплюють декілька міських кварталів, або навіть територію невеликого міста. Прикладами кампусних мереж є корпоративні мережі великих підприємств, операторів зв'язку, навчальних закладів. Кількість задіяних пристроїв може складати десятки тисяч пристроїв, або навіть більше. Загальною рисою локальних та кампусних мереж є наявність єдиної служби підтримки мережі, єдиного адміністративного керування та загальної технічної політики.

Глобальні мережі розміщуються на великих географічних просторах. Практично для глобальних мереж не існує обмежень на обсяг. Глобальні мережі об'єднують велику кількість локальних та кампусних мереж. Суттєвою рисою їх є відсутність єдиної адміністративної підпорядкованості. Найкращим прикладом глобальної мережі є Internet.

В доповнення теми слід зазначити спеціальні випадки, коли вказані типи мереж можуть бути скомбіновані. Наприклад, глобальна мережа може надавати середовище для створення корпоративних мереж, що об'єднують дуже віддалені вузли. Існуючі технології віртуальних мереж (про них буде пізніше) забезпечують можливість використання принципів функціонування локальних та корпоративних для комунікацій віддалених об'єктів, з'єднаних через глобальну мережу.

Класифікація за топологією

Комунікаційні мережі можуть класифікуватися також за топологією з'єднання пристроїв. Базовими є такі топології:

  • шинна

  • кільце

  • зірка

  • комбінована

При використанні шинної топології пристрої мережі з'єднані таким чином, що дані, які передаються між будь-якою парою пристроїв є доступні для всіх інших пристроїв мережі. Визначення, якому саме пристрою та звідки виконується передача, забезпечується шляхом аналізу даних, що передаються всіма пристроями мережі. Надзвичайно проста, але й найменш ефективна топологія. Прикладом мережі з шинною топологією є загально відомий стандарт Ethernet.

В мережі з топологією кільця дані передаються в одному напрямку. Деякі реалізації кільцевих мереж є дещо ефективнішими за шинні мережі (наприклад, ранні реалізації стандарту Token Ring були приблизно в 1,5 рази ефективніші за Ethernet), але взагалі це топології близького рівня. В обох типах у кожен момент часу дані можуть передаватися лише між однією парою пристроїв.

Зірко образні мережі мають у складі обов'язковий службовий елемент — комутатор. Комутатор не бере участі у комунікаціях безпосередньо, але забезпечує зв'язок між будь-якою парою пристроїв, які потребують комунікації. Складність та ефективність комутатора значною мірою визначає ефективність всієї мережі.

Характерною рисою розглянутих типів є можливість їх типового застосування на обмеженій території, оскільки зростання довжини комунікаційних каналів призводить до зниження їхньої ефективності та зростання ціни. Наприклад, декілька локальних мереж робочих груп, створених згідно з шинною топологією, можуть бути з'єднані за топологією зорі, а підключення до всесвітньої мережі Internet в найпоширеніших випадках виконується за сотовою топологією.