Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з інформатики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Родина Windows nt

Операційні системи цього сімейства працювали на процесорах з архітектурою IA32 та деяких менших RISC-процесорів: AlphaMIPS (до версії 2000, що вийшла лише у версії для IA32). Розробка Windows NT велась на тих самих засадах, що і Windows 9X, але NT із самого початку позиціонувалась не на домашнє використання, а на серверний ринок. Це дозволяло не звертати значної уваги на зворотну сумісність та накладало не такі жорсткі обмеження на швидкість роботи. Таким чином в ОС цього сімейства з самого початку були повноцінно реалізовані механізми безпечної взаємодії між процесами, що позитивно вплинуло на їхню стабільність. Ціною були вищі вимоги до апаратного забезпечення та (особливо в ранніх версіях) обмежена можливість використання старих програм.

  • 1993 серпень — Windows NT 3.1

  • 1994 вересень Windows NT 3.51

  • 1996 29 липня Windows NT 4.0, Windows NT 4.0 Server

  • 2000 17 лютого Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server, Windows 2000 Advanced Server, Windows 2000 Datacenter Server

  • 2001 25 жовтня Windows XP Home Edition, Windows XP Professional

  • 2003 Windows Server 2003

  • 2007 30 січня Windows Vista

  • 2009 22 жовтня Windows 7

Операційні системи сімейства Windows 9X та Windows NT належать до операційних систем з витіснюваною багатозадачністю. Поділ процесорного часу між потоками відбувається за принципом «каруселі». Операційна система виділяє квант часу (в Windows 2000 квант становить близько 20 мс) кожному потоку за чергою з врахуванням пріоритету. Після закінчення виділеного часу система перехоплює у потока управління та виділяє час наступному потоку за чергою. Також потік може відмовитись від виділеного йому кванту часу; в цьому випадку система перехоплює у нього управління (навіть якщо виділений квант часу триває) і передає цей квант іншому потоку. При передачі управління система зберігає стан всіх регістрів процесора в особливій структурі пам'яті. Ця структура називається контекстом потоку. Збереження контексту потоку дає можливість для наступного поновлення його роботи.

NetWare — це мережева операційна система та набір мережевих протоколів, що використовуються у цій системі для взаємодії з комп'ютерами-клієнтами, підключенними до мережі. Операційна система NetWare створена компанією Novell. NetWare це закрита операційна система, що використовує коперативну багатозадачність для виконання різних служб на компьютерах з архітектурою Intel x86. В основі мережевих протоколів системи лежить стек протоколів Xerox XNS. Зараз NetWare підтримує протоколи TCP/IP та IPX/SPX. NetWare є одним із сімейств XNS-систем. До таких систем, відносяться Banyan VINES та Ungerman-Bass Net/One. На відміну від цих продуктів та XNS, система NetWare зайняла значну нішу на ринку початку 1990-х та витримала конкуренцію з Microsoft Windows NT, після виходу якої зникли інші конкуруючі з нею системи.

UNIX (Ю́нікс) — це операційна система, яка спочатку розроблялася впродовж 1969—1970-х років групою співробітників підрозділу Bell Labs корпорації AT&T, яка включала Кена Томпсона, Денніса Рітчі та Дугласа Макілроя. Натепер існує безліч різних UNIX-систем, які, в свою чергу, об'єднуються в родини. В їх розробці в різний час брали участь AT&T, деякі комерційні фірми, а також некомерційні організації.

  1. Описати способи спільного використання ресурсів мережі (каталогів, файлів, принтерів тощо).

Комп’юторна мережа—це сукупність комп’ютерів, що зв’язані засобами передачі даних, використовуючи зв’язок, один комп'ютер отримує доступ до таких ресурсів як пам’ять, модем, факс, принтер.  Якщо потрібно зробити папку, диск або принтер локального комп’ютера доступним для роботи інших користувачів мережі, треба вибрати відповідний об’єкт, викликати вікно властивостей об’єкта (права кнопка мишки на об’єкті, пункт Доступ) або пункт Файл/Доступ.  На вкладинці Доступ треба:  - позначити тип доступу (Только чтение, Полний, або Определяется паролем),  - вказати мережеве ім’я ресурсу та,  - якщо потрібно, увести паролі для призначення прав доступу для ресурсу. Пропонується: Для чтения та Для полного доступа.  По закінченні введення інформації натискається ОК і ресурс готовий для спільного використання.

  1. Описати та відпрацювати засоби пошуку файлів та комп'ютерів у мережі

Папка «Мережа» надає зручний доступ до комп’ютерів у мережі. Звідси можна переглядати вміст комп’ютерів мережі та шукати спільні файли й папки.

  1. Відкрийте діалогове вікно «Мережа». Для цього натисніть кнопку Пускі виберіть пункт Мережа.

Мають відображатися всі комп’ютери та пристрої, що є в мережі. Якщо очікуваних комп’ютерів не видно, можливо, настройки пошуку мережі на цьому чи іншому комп’ютері блокують доступ.

Якщо інші комп’ютери мережі працюють під керуванням Windows XP, але їх не видно в папці «Мережа», можливо, потрібно змінити ім’я робочої групи на цих комп’ютерах. Клацніть двічі піктограму комп’ютера, щоб переглянути перелік файлів і папок, до яких ви маєте доступ.