Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fondoviy_rinok_polschi_5.pptx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

СТРУКТУРА БІРЖІ

ВБЦП

Нерегульований ринок

Регульований ринок

(альтернативна площадка)

ДОСТУП ДО ВФБ

ПУБЛІЧНЕ РОЗМІЩЕННЯ

ПРОСПЕКТ ЕМІСІЇ

МЕМОРАНДУМ

Фінансові вимоги

Фінансова звітність та аудиторські висновки за останні 3 роки

тривалість процедури: 6-9 місяців

ПРИВАТНЕ РОЗМІЩЕННЯ

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДОКУМЕНТ

відсутність фінансових вимог

допуск новостворених компаній

тривалість процедури: близько 3- х місяців

ЛІСТИНГ ВФБ

В останні роки ВФБ завоювала репутацію привабливого ринку капіталу як для польських, так і іноземних компаній, особливо з країн Центральної та Східної Європи. Варшавський ринок капіталу перетворився в одну з найбільш активних фондових бірж в Європі c високими показниками як за кількістю угод IPO, так і за їх вартістю. У 2009 році ВФБ зайняла перше місце серед основних європейських ринків капіталу за кількістю угод IPO, а угода IPO компанії PGE Polska Grupa Energetyczna стала найбільшим розміщенням акцій в Європі за вказаний рік.

Останніми роками кількість компаній, що знаходяться в лістингу Варшавської фондової біржі, постійно збільшується Зокрема, в 2003 р в лістингу біржі перебувало 203 компанії, серед яких вперше з'явилася одна іноземна компанія У 2004 р в лістингу ВФБ знаходилось 230 компаній (в тому числі 5 іноземних) , в 2005 р - 255 компаній (7 іноземних), в 2006 р, - 273 компанії (9 іностраннихмніх).

ДЕЛІСТИНГ ВФБ

Ця процедура організується на біржі в наступних випадках, коли:

1.емітент оголошений банкрутом або його фінансове становище визнано незадовільним на основі наступних квартальних бухгалтерських балансів і звітів;

2.скоротилися масштаби публічного розміщення цінних паперів, або

цінні папери перестали відповідати мінімальним вимогам біржового лістингу; 3. емітент за письмовою заявою відкликає свої цінні папери з

листингового списку, наприклад, у зв'язку з обміном своїх цінних паперів одного випуску на знову випущені цінні папери, при дробленні акцій, злиття з іншою фірмою і т.п.

4. емітент не подає щорічні (щоквартальні) звіти про свою діяльність у встановлені договором терміни, порушує строки оплати експертизи або інші умови договору про лістингу цінних паперів

ІНДЕКСИ ВБФ

Для зручності інвесторів було запроваджено біржові індекси - показники, на підставі яких можна оцінити ринкову ситуацію, не аналізуючи змін курсів окремих акцій. На ці показники впливають спади і зростання вартості акцій.

Варшавська біржа публікує кілька індексів: WIG, WIG20, MIDWIG, WIRR, NIF. Індекс WIG обчислюють для всіх товариств, які котируються на основному ринку біржі, WIRR - на паралельному ринку, WIG20 - для 20 найбільших товариств, які котирувалися на основному ринку, а MIDWIG - для 40 середніх товариств з цього ринку. Індекс NIF обчислюється на основі курсів акцій п'ятнадцяти національних інвестиційних фондів.

 

 

Цена

 

День

Год

Дата

WIG2

WIG 2

1924

6.13

0.31%

3.01%

2016-12-

0

0

 

 

 

 

19

WIG

WIG

51129

14.05

0.02%

10.6%

2016-12-

 

 

 

 

 

 

19

КАПІТАЛІЗАЦІЯ ФОНДОВОГО РИНКУ

Згідно з оцінкою журналу Euromoney, Варшавсська фондова біржа (WSE) була названа кращим торговим майданчиком в Центральній і Східній Європі (ЦСЄ) в 2012 році, випередивши «колег» у Відні, Празі, Будапешті і т.д . За даними самої WSE , в 2012 році вона генерувала 54,2% обсягу торгівлі акціями в ЦСЄ.

Капіталізація акцій емітентів, що торгуються в Варшаві, становила 47,2% від всього ринку регіону. Крім того, на частку цієї WSE довелося 77,4% торгівлі ф'ючерсами на окремі акції і індексними ф'ючерсами, а також опціонами. Всі ці цифри свідчать про те, що за останні кілька років Варшавській біржі вдалося перетворитися в одну з найбільш сильних майданчиків в регіоні.

На WSE торгуються акції таких, наприклад, російських емітентів, як VTB, Renaissance Capital і SIB, а також Exillon Energy Plc - компанія з нафтовими активами в Росії, розташованими в Західному Сибіру і в Тимано-Печорському регіоні.

На кінець липня 2013 року сумарна ринкова капіталізація власне польських компаній, акції яких котируються на Варшавській біржі, перебувала біля позначки $ 168 млрд, що становить приблизно 20% ВВП країни, розрахованого за паритетом купівельної спроможності. Такий рівень співвідношення сумарної капіталізації національного фондового ринку до ВВП в цілому відповідає аналогічним показникам подібних ринків, що розвиваються.

Сумарна ринкова капіталізація іноземних компаній-емітентів на Варшавській біржі на кінець червня 2013 року склала $ 69 млрд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]