Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГУАМ-Міжнародне економічне право.pptx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
480.85 Кб
Скачать
ГУАМ остаточно перетворюється на концесію країн, які видобувають та транзитують каспійську від родовищ до кордонів Європейського Союзу;

Можливі сценарії подальшого розвитку

ГУАМ перетвориться у

ГУАМ:

Функціонування

Чорноморську

повноцінної міжнародної

«Вишеградську групу».

регіональної організації.

Розпад ОДЕР-ГУАМ.

1.Низький рівень співробітництва Або

2.Вихід країн з об’єднання

Економічні Альтернативи

ГУАМГУАМ перетворюється на економічний клуб із зоною вільної торгівлі, з кінцевою метою європейської інтеграції.

Рекомендації

1.Необхідно проводити постійну роботу щодо популяризації діяльності ГУАМ як в середині країн-членів, так і серед партнерів. Відчувається певний інформаційний вакуум. Веб-сайт організації дає інформацію про проведення заходу, не розкриваючи його суті та результату. На офіційному сайті ГУАМ варто додати розділ щодо інвестиційних можливостей у державах- членах організації, та залучення до реалізації спільних інфраструктурних проектів.

2.МЗС України активізувати співробітництво ГУАМ – Туреччина та ГУАМ – Румунія на зразок вже існуючих ГУАМ – Польща та ГУАМ – Чехія.

3.За наявності ініціативи ділових кіл країн-учасниць слід розглянути питання про створення торговельно-промислової палати (ТПП) ГУАМ для сприяння країнам об'єднання у взаємній торгівлі, вирішення проблем інвестиційної співпраці, зокрема, залучення інвестицій для реалізації спільних проектів.

4.Мінекономіки України та ТПП розглянути можливість щодо проведення спільних виставок економічного та туристичного потенціалу держав-членів ГУАМ під час міжнародних виставок, форумів тощо, а також у провідних столицях Європи та Азії.

5.Міністерству транспорту та зв’язку України розробити концепцію транспортної політики ГУАМ; скоординувати цю концепцію з планами ОЧЕС щодо створення єдиного транспортного кола навколо Чорного моря.

6.МЗС та Мінекономіки проводити постійну роботу щодо залучення кредитів ЄБРР, МБРР, МБ та ін. для реалізації конкретних проектів з удосконалення інфраструктури транспортного сполучення між державами ГУАМ.

7.Посилити кооперацію між митними та прикордонними службами, зокрема провести роботу щодо уніфікації тарифів на транспортні перевезення.

8.Посилити кооперацію з Молдовою, розробити варіанти залучення молдовської сторони до спільних транзитних проектів. Особливу увагу приділити можливості залучення Молдови до енергетичних проектів у рамках ГУАМ.

*Висновок

*Розвиток спільного транспортного та енергетичного потенціалу, створення сприятливих умов для реформування і розвитку економік, підвищення привабливості простору ГУАМ для зовнішніх партнерів – все це довготривалі завдання ОДЕР-ГУАМ. В той же час, рівень політичної взаємодії країн-учасниць декілька випереджає рівень економічного співробітництва, що в результаті приводить до гучних заяв і відсутності практичного результату.

*Створення зони вільної торгівлі та регулярне проведення енергетичних самітів стали значним поштовхом для співробітництва держав – членів у сфері економіки та енергетики. Пріоритетним залишається розвиток транзитного потенціалу держав, залучення інвестицій до спільних інфраструктурних та енергетичних проектів, реформування держав з метою досягнення стандартів ЄС.

*Співробітництво держав-членів ГУАМ у сфері економіки є вельми перспективним. Із закінченням світової економічної кризи та посиленням товаропотоку з Азії до Європи, транзитний потенціал ГУАМ та спільне його використання ще більш активізують співробітництво держав-членів та вплинуть на їх економічний розвиток.

*.