Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmkaologiya_Testi_Baza_2017-506576528.doc
Скачиваний:
1066
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Анальгетики

Дитина 4-х років госпіталізована в ортопедичне відділення з переломом гомілки з зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна аналгезія. Який препарат слід вибрати?

A *Промедол

B Анальгін

C Морфіну гідрохлорид

D Панадол

E -

Хворому з переломом стегна призначили наркотичний аналгетичний засіб. Взаємодією з якими рецепторами обумовлена його знеболююча дія?

A * Опіатними рецепторами

B Адренорецепторами

C Холінорецепторами

D Бензодіазепіновими рецепторами

E ГАМК-ергічними рецепторам

У пацієнта з передозуванням наркотичної речовини відсутня свідомість, гіпотермія, гіпотензія, стійкий міоз, порушення дихання по типу Чейн-Стокса. Який функціональний антагоніст необхідно призначити для забезпечення виживання пацієнта?

А. *Налоксон

В. Нітразепам

С. Омепразол

D. Мезатон

Е. Етимізол

До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим відбулося отруєння?

A. *Наркотичними анальгетиками

B. Транквілізаторами

C. Ненаркотичними анальгетиками

D. М-холіноблокаторами

E. Антихолінестеразними

Хворому з інфарктом міокарда було проведена нейролептаналгезія. Який препарат з групи наркотичних анальгетиків найчастіше застосовується спільно з дроперидолом?

А. *Фентаніл

В. Морфін

С. Промедол

D. Пентазоцин

Е. Омнопон

Для купірування больового синдрому пацієнту з інфарктом міокарда лікар призначив аналгетичний засіб. Стан хворого поліпшився, але згодом, у зв’язку з передозуванням з’явилася сонливість, міоз, лікар відзначив пригнічення дихання. Який лікарський засіб було призначено?

А. *Морфін

В. Седалгін

С. Ібупрофен

D. Баралгін

Е. Парацетамол

До лікарні надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання за типом Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Попередній діагноз: отруєння наркотиками. Який препарат необхідно застосувати як антагоніст?

A. *Налоксон

B. Унітіол

C. Цититон

D. Тіосульфат натрію

Е. Бемегрид

До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

А. Метацин

В. Дигоксин

С. Парацетамол

D. *Налоксон

Е. Унітіол

Хворому 60 років, який довгий час хворіє на стенокардію, разом з коронаролітиками лікар призначив ацетилсаліцилову кислоту для зменьшення агрегації тромбоцитів. Який механизм антиагрегантної діі ацетилсаліцилової кислоти?

A. *Знижує активність циклооксигенази

B. Знижує активність фосфодиестерази

C. Підвищує активність аденілатциклази тромбоцитів

D. Підвищує синтез простоцикліну

E. Проявляє мембраностабілізуючу дію

У хворого із сечокам'яною хворобою виникли нестерпні спастичні болі. Для попередження больового шоку йому ввели разом з атропіном наркотичний анальгетик, що не має спазмогенного ефекту. Який це був препарат?

A. *Промедол

B. Трамадол

C. Пірітрамід

D. Етилморфіну гідрохлорид

E. Морфіну гідрохлорид

Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A. * Розвинулось звикання

B. Виникла тахіфілаксія

C. Розвинулась психічна залежність

D. Промедол здатний до кумуляції

E. Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок

Жінка 28 років звернулася у поліклініку із скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Ревматоїдний артрит

C. Холецистит

D. Нефрит

Е. Гепатит

До приймального відділення доставлений хворий 25 років у непритомному стані: дихання періодичне, серцевий ритм сповільнений, рефлекси, крім колінного, пригнічені, зіниці звужені. Поряд з хворим знайдено 15 ампул з-під розчину морфіну. Які маніпуляції слід застосувати в першу чергу?

A. *Промивання шлунку розчином перманганату калія.

B. Ввести протиарітмічний засіб.

C. Зробити клізму.

D. Викликати блювотний рефлекс.

E. Ввести діуретик.

У дитини 7 років виник озноб, підвищилась температура до 39,2С. Частота дихання дорівнювала 45 в хвилину, пульс -105 ударів в хвилину. Лікар діагностував гостру респіраторну вірусну інфекцію і призначив дитині ацетилсаліцилову кислоту. Реалізацію якого механізму дії цього препарату запропонував лікар?

A.* Посилення тепловіддачі.

B. Знеження теплопродукції.

C. Уповільнення серцебиття.

D. Уповільнення ритму дихання.

E. Загальна заспокійлива дія.

Хворий 40 років був доставлений у лікарню у стані гострого нападу печінкової коліки з скаргами на невитерпні болі у правому боці. Він знаходився у вимушенному положенні. Який препарат треба ввести в першу черг для усунення больового синдрому?

A. Атропін

B. Промедол.

C. Анальгін.

D. Пентазоцин.

E.* Морфін

Який наркотичний анальгетик доцільно використовувати для стимуляції та знеболення пологів?

A. * Промедол

B. Морфін

C. Кодеїн

D. Омнопон

E. Трамадол

У реанімаційне відділення надійшов хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунка?

A. *Калію перманганат

B. Натрію гідрокарбонат

C. Фурацилін

D. Розчин натрія хлоріду

E. Борну кислоту

Хворому в післяопераційному періоді тривалий час вводили промедрол. Внаслідок відміни препарату у пацієнта виникли важкі психічні та соматичні порушення Як називається це ускладнення?

A. * Абстинентний синдром

B. Ідіосинкразія

C. Тахіфілаксія

D. Синдром обкрадання

E. Синдром віддачі

Через 2-3 години після парентерального введення препарату у пацієнта розвинувся коматозний стан, спостерігається дихання типу Чейн-Стокса, зіниці різко звужені, колінний рефлекс збережений. Який препарат міг спричинити отруєння?

A. * Морфін

B. Аміназин

C. Сібазон

D. Спирт етиловий

E. Фенобарбітал

Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарду лікар рекомендував протягом 3-4 місяців приймати ацетилсаліцилову кислоту по 0,25 1 раз в 2-3 дні. На яку дію аспірину розраховував лікар?

A. * Антиагрегантна

B. Протизапальна

C. Жарознижуюча

D. Анальгезуюча

E. Судиннорозширююча

У роділлі 35 років виявляється больовий синдром, зв'язаний з затримкою першого періоду пологів. Який препарат краще за все слід застосувати для зменшення болю?

A. Промедол.

B. Анальгін.

C. Морфін.

D. Кодеїн.

E. Парацетамол.

Швидка допомога доставила в приймальне відділення хворого, в якого спостерігаються сонливість, ціаноз, рідке переривчасте дихання, різке звуження зіниць. Колінні рефлекси збережені. На руках виявлені сліди ін'єкцій. На отруєння якими препаратами вказують наведені симптоми?

A.* Морфін

B. Атропін

C. Прозерін

D. Фенобарбітал

E. Аміназін

До прийомного відділення був доставлений хворий 30 років після автомобільної аварії з переломом кістки стегна. У хворого різко знижений АТ 70 – 40, слабкий пульс, посилена больова реакція на найменший дотик в області пошкодження. Що необхідно ввести хворому для профілактики травматичного шоку?

A.* Морфін

B. Парацетамол

C. Пентазоцин

D. Анальгін.

E. Паповерин

Дитина 5 років після невдалого падіння з дивану скаржиться на різкий біль у шії, що виникає при найменших порухах. Огляд виявив припухлість, порушення цілості в області правої ключиці, крепітацію. Що слід ввести в перш чергу для швидкого усунення болі і заспокоєння дитини?

A. *Промедол.

B. Анальгін.

C. Діазепам.

D. Парацетамол

E. Кодеін.

У хворого був діагностований іноперабельний бронхогенний рак легенів з метастазами. Для полегшення стану хворого необхідно ввести знеболюючий засіб. Який знеболюючий засіб необхідно ввести хворому ?

A.* Морфін

B. Папаверин

C. Парацетамол

D. Кодеін

E. Анальгін

Юнак 15 років звернувя до невропатолога з приводу болів, пов`язаних з невритом. Він попрохав дати знеболюючий засіб трамал.Однак лікар відмовився, мотивуя це можливостю ускладнення. Які недоліки цього препарату перешкоджають його призначенню при невриті?

A*. Можливість пристрасті.

B. Пригничення дихання.

C. Здатність до кумуляції.

D. Зниження АТ.

E. Явище обстипації.

Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який переважний механизм дії цього препарату?

A.*Конкурентна блокада мю-опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада сигма-опіатних рецепторів.

Хворому з метою знеболювання при травматичному шоці ввели під шкіру розчин морфіну гідрохлориду. Який механізм анальгезуючої дії цього препарату?

A.* Взаємодія з опіоїдними рецепторами

B. Блокада периферичних чутливих рецепторів

C. Зміна емоційного забарвлення болю

D. Порушення проведення імпульсів по аферентних нервах

E. Гальмування утворення медіаторів болю у периферичних тканинах

Після вживання ацетилсаліцилової кислоти у пацієнта з’явився біль в ділянці шлунка як наслідок загострення виразкової хвороби. Що лежить в основі ульцерогенності вказаного препарату?

A. * Антипростагаландинова дія

B. Спазм судин

C. Іімунодепресивний ефект

D. Жовчогінна дія

E. Стимулює дію пепсину

До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налороксон. Який фактор являється основним у розвитку антагоністичної дії?

A. Конкуренція за зв'язування з “опіатними” рецепторами..

B. Пряме збудження дихального центру.

C. Рефлекторне збудження дихального центру.

D. Різке прискорення метаболізму морфіну.

E. Зменшення чутливості організму до морфіну.

Після введення анальгіну у хворого почалася гостра алергічна реакція, задуха, біль за грудиною. Пульс зник, припинилися серцеві скорочення. Які засоби фармакологічної допомоги слід застосувати в першу чергу?

A. Внутрішньосерцево ввести адреналін

B. Внутрішньовенно ввести адреналін

C. Внутрішньовенно ввести преднізолон

D. Внутрішньовенно ввести димедрол

E. Внутрішньовенно ввести строфантин

В ревматологічне відділення надійшла хвора П., В якої був встановлений діагноз: «Ревматоїдний поліартрит» Оберить нестероїдний протизапальний засіб, який треба включити до комплексного лікування:

A* *Диклофенак-натрію

B Діазепам

C Новокаїн

D Галоперидол

E Етаперазин

Хворий П., 65 років потрапив до відділення невідкладної допомоги зі скаргами на відчуття здавлювання у грудях, брак дихання, нудоту, блювання, загальне відчуття тиску в центрі живота, пітливість, інтенсивний біль в лівій руці та у верхній частині спини. Був встановлений діагноз інфаркту міокарда. Який препарат можна призначити для знеболення?

A* *Морфін

B Ібупрофен

C Фенотерол

D Атропін

E Бісакоділ

Дитині 5 років для зниження температури тіла при грипі лікар призначив жарознижуючий препарат. На 5 день після початку захворювання раптово розвинулася нудота і нестримне блювання, що супроводжувалося зміною психічного статусу. Аналіз крові виявив підвищення АСТ, АЛТ і аміаку. Був діагностований синдром Рея. Визначити який із лікарських засобів викликав дані порушення.

A* *Аспірин

B Ібупрофен

C Піроксикам

D Карбамазепін

E Напроксен

Для усунення лихоманки під час респіраторної інфекції був призначений жарознижувальний засіб, що практично не виявляє периферичної протизапальної дії. Який препарат було застосовано?

А* Парацетамол

В Целекоксиб

С Німесулід

D Мелоксикам

Е Диклофенак натрію

Внаслідок прийому високих доз препарату в таблетках для лікування хронічного больового синдрому – головний біль (мігрень) у пацієнта виникла гемоглобінопатія. Який препарат приймав хворий?

A *Парацетамол

B Корвалол

C Піндолол

D Папаверин

E Кодеїн

Який наркотичний анальгетик доцільно використовувати для стимуляції та знеболення пологів?

A. Морфін

B. *Промедол

C. Кодеїн

D. Омнопон

E. Трамадол

У чоловіка з медикаментозним отруєнням відсутня свідомість, спостерігається міоз і посилення спинальних моносинаптичних рефлексів. Яка речовина могла бути причиною отруєння?

A. Етамінал натрію

B. *Морфін

C. Димедрол

D. Діазепам

E. Аміназин

Дитина 4-х років госпіталізована в ортопедичне відділення з переломом гомілки зі зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна аналгезія. Який препарат слід вибрати?

A. Морфіну гідрохлорид

B. Анальгін

C. *Промедол

D. Панадол

E. Індометацин

Хворому з болями в поперековій області поставлений діагноз ниркова колька. Яка речовина з перерахованих придатна для її купірування?

A. Празозин

B. Піридостигмін

C. Прозерин

D. Пілокарпін

E. *Промедол..

У реанімаційне відділення доставлений хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати в цьому випадку для промивання шлунка?

A. Фурацилін

B. Натрію хлорид

С. *Калію перманганат

D. Натрію гідрокарбонат

Е. Борна кислота

До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

А. Дигоксин

В. Парацетамол

С. Метацин

D. *Налоксон

Е. Унітіол

Під впливом тривалого застосування наркотичних анальгетиків виникає лікарська залежність. З якої реакції починається її розвиток?

А Ейфорія

В Пристрастя

С Звикання

D Абстиненція

Е Тахіфілаксія

В кардіологічне відділення потрапив хворий з сильним болем у серці. Лікар констатував інфаркт міокарду і призначив знеболюючий засіб з наркотичною дією. Який це засіб?

Промедол

Анальгін

Індометацин

Німесулід

Фентаніл

Юнаку з гострим отруєнням морфіном одночасно з антидотною та симптоматичною невідкладною допомогою лікар призначив багаторазове промивання шлунку 0,05% розчином калію перманганату. Яка фармакологічна особливість морфіну обґрунтовує цю маніпуляцію?

А Здатність виділятися незмінним залозами шлунка

В Висока гідрофільність

С Низька ліпофільність

D Незначне надходження до головного мозку

Е Виділення з жовчю

До приймального відділення надійшла хвора на печінкову кольку. Який наркотичний анальгетик треба призначити для усунення болю під час нападу жовчнокам’яної хвороби?

А Промедол

В Моваліс

С Фентаніл

D Кислота ацетилсаліцилова

Е Німесулід

Хворому із травмою грудної клітини з легеневою кровотечею лікар призначив наркотичний анальгетик природного походження, що також зменшує задишку та кашель. Вказати цей препарат.

А Морфіну гідрохлорид

В Анальгін

С Мелоксикам

D Ібупрофен

Е Німесулід

Стоматолог після обробки зуба призначив хворому знеболюючий засіб із групи ненаркотичних анальгетиків. Укажіть цей засіб.

А Парацетамол

В Галантамін

С Клозапін

D Фентаніл

Е Флумезеніл

До лікаря – стоматолога звернувся хворий, який скаржиться на зубний біль. Після огляду ротової порожнини лікар призначив ненаркотичний анальгетик центральної дії зі слабкою протизапальною дією. Виберіть цей засіб.

А Парацетамол

В Ібупрофен

С Індометацин

D Промедол

Е Моваліс

21-річний чоловік тривалий час страждає на пародонтит і наполягає на призначенні йому трамадолу. З чим пов’язана відмова лікаря від тривалого застосування трамадолу в амбулаторних умовах?

А Розвиток лікарської залежності

В Ульцерогенна дія

С Нефротоксична дія

D Утворення метгемоглобіну

Е Тератогенна дія

У пацієнта щелепно-лицевого відділення з підозрою на наркоманію після діагностичного введення налоксону розвилися тяжкі психосоматичні розлади: тахіаритмія, перепади тиску, тремор, озноб, блювота, психоподібна поведінка та страх смерті. Яку реакцію спровокував налоксон?

А Абстинентний синдром

В Екстрапірамідні порушення

С Анафілаксія

D Сенсибілізація

Е Синдром відміни

У жінки 65 років на стоматологічному прийомі розвився гострий напад калькульозного холециститу.Який анальгетик з наркотичною дією найбільш доцільно застосувати?

А Промедол

В Аналгін

С Індометацин

D Фентаніл

Е Ібупрофен

Біопсію рентгенпозитивного утворення ніжньої щелепи треба провести під нейролептанестезією. Який наркотичний анальгетик входить до її складу?

А Фентаніл

В Анальгін

С Новокаїн

D Целєкоксіб

Е Кодеїн

Дайте відповідь на питання студента-практиканта, препарати якої фармакологічної групи пригнічують дихальний центр у терапевтичних дозах?

  1. Наркотичні анальгетики

  2. Аналептики

  3. Психостимулятори

  4. Ноотропні засоби

  5. Адаптогени

В післяопераційному періоді хворому тривалий час вводили промедол. Після відміни препарату у хворого виникли дратівливість, болі в м'язах, пронос. Як називається це явище?

A.* Абстинентний синдром

B. Тахіфілаксія

C. Сумація

D. Ідіосинкразія

E. Звикання

В приймальне відділення доставлений хворий у коматозному стані з ознаками отруєння опіатами. Для усунення токсичних ефектів був використаний налоксон. Яке явище лежить в основі його дії?

A.* Конкурентний антагонізм

B. Неконкурентний антагонізм

C. Незалежний антагонізм

D. Непрямий антагонізм

E. Хімічний антагонізм

У дитини 6-ти років на тлі гострої респіраторної інфекції спостерігається лихоманка. Для зниження температури педіатр рекомендував жарознижуючий засіб. Виберіть цей препарат

A.* Парацетамол

B. Індометацин

C. Бутадіон

D. Аміназин

E. Аспірин

Хворий 60-ти років звернувся зі скаргами на болі в поперековій області. Був поставлений діагноз: радикуліт і призначено лікування целекоксибом. З дією на який молекулярний субстрат пов'язано його протизапальну дію?

A.* Циклооксигеназу-2

B. Циклооксигеназу-1

C. Фосфоліпаза А2

D. Фосфодиэстераза

E. Аденилатциклаза

В терапевтичне відділення поступив хворий зі скаргами на сильні болі за грудиною, иррадиирующие в праве плече, задишку. Після ЕКГ поставлений діагноз - інфаркт міокарда. Який засіб знеболювання є препаратом вибору?

A.* Фентаніл

Промедол B.

C. Омнопон

D. Морфін

E. Папаверин

У хворого,що тривалий час приймав диклофенак-натрію, стали виникати напади бронхоспазму. З яким явищем це може бути пов'язано?

A.* Збільшенням утворення лейкотрієнів

B. Збільшенням утворення простагландинів

C. Збільшенням утворення кінінів

D. Зменшенням утворення простагландинів

E. Зменшенням утворення кінінів

Нейролептики

Хворий протягом двох тижнів отримував лікарську терапію з приводу психозу. Стан

хворого поліпшився, однак невдовзі з’явилась ригідність, тремор, гіпокінезія. Який з

перелічених препаратів виклакає вказані ускладення?

A *Аміназин

B Дифенін

C Сиднокарб

D Імізін

E Хлордіазепоксид

У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначити для зняття патологічної депресії?

A *Амітриптилін

B Сиднокарб

C Кофеїн-бензоат натрію

D Пірацетам

E Трифтазин

Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічних ефектів є підставою для його призначення даному хворому?

A *Антипсихотичний

B Протиблювотний

C Гіпотермічний

D Міорелаксуючий

E Гіпотензивний

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після душевної травми. Який препарат слід йому призначити?

A * Діазепам

B Мікстуру Павлова

C Настоянку валеріани

D Настоянку собачої кропиви

E Етамінал-натрію

У хворого на алкоголізм почався алкогольний психоз із вираженим психомоторним збудженням.Який препарат з групи нейролептиків слід призначити для швидкої допомоги ?

A.* Аміназин

B. Фторотан

C. Діазепам.

D. Натрію бромід

E. Резерпін

Чоловік 65-ти років надійшов до неврологічного відділення з діагнозом постінсультний синдром. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому для прискорення одужання?

A *Галантаміну гідрохлорид

B Іпратропіум бромід

C Дипіроксим.

D Ізонітрозин.

E Ацеклідин.

В кардіологічне відділення доставлений хворий з діагнозом: гострий інфаркт міокарду. Для купірування больового синдрому в складі нейролептанальгезії пацієнту необхідно ввести таку комбінацію лікарських препаратів:

A *Дроперідол + фентаніл

B Морфін + атропін

C Аміназин + діазепам

D Анальгін + піпольфен

E Но-шпа + дімедрол

При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

A. *Дроперидол

B. Етаперазин

C. Левомепромазин

D. Клозапін

E. Сульпірид

Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

A. *Блокада адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

B. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

C. Стимуляція холінергічних процесів в ЦНС

D. Блокада холінергічних процесів в ЦНС

E. Інгібування зворотнього нейронального захоплення МАО

Після тривалого застосування аміназину в зв’язку з розвитком побічних ефектів лікар призначив пацієнту інший препарат з групи нейролептиків. Який з перерахованих препаратів належить до групи нейролептиків?

A. *Трифтазин

B. Фентаніл

C. Дифенін

D. Сибазон

E. Натрію бромід

Для проведення оперативного втручання необхідно використати метод загального охолодження. При застосуванні якого препарату у комбінації з фізичним охолодженням спостерігається виразна гіпотермія?

A. * Аміназин

B. Ацетилсаліцилова кислота

C. Морфін

D. Дроперидол

E. Галоперидол

Для проведення термінового оперативного втручання хворому в хірургічне відділення викликали анестезіолога, який вирішив провести нейролептаналгезію. Яка з перелічених комбінацій препаратів використовується для цього?

A. *Дроперідол + фентаніл

B. Промедол + сібазон

C. Аналгін + діазепам

D. Галоперидол + фентаніл

E. Дроперідол + сібазон

В психіатричній клініці при тривалому лікуванні у хворого появилися симптоми паркінсонізму. Який препарат вводили пацієнту?

A. * Аміназин

B. Мезапам

C. Натрію бромід

D. Літію карбонат

E. Ніаламід

В психіатричну клінику доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресіі, марення. Який препарат слід ввести пацієнту?

A. *Аміназин.

B. Амітриптилін

C. Настойку валеріани.

D. Резерпін.

E. Натрію бромід.

Хворий 38 років, що страждає на шизофренію, тривалий час знаходився на лікуванні психотропними засобами. Він звернувся до лікаря із скаргами на порушення координації рухів, тремор у руках, сонливість. Яка група препаратів можуть викликати такий симптомокомплекс?

A. *Нейролептики.

B. Аналгетики.

C. Антидепресанти.

D. Психомоторні стимулятори.

E. Адаптогени.

У хронічного алкоголіка розвинувся психоз. Які препарати доцільно при цьому використати?

A.* Аміназин

B. Атропіна сульфат.

C. Пентамін.

D. Гігроній.

E. Адреналіна гідрохлорід.

У хворого після тривалого курсу лікування в’ялопротікаючої шизофренії виникли явища паркінсонізму. Який з нижчеперерахованих препаратів міг викликати дане ускладнення?

A. *Аміназин

B. Сибазон

C. Пірацетам

D. Літію карбонат

E. Галоперидол

Хворому на шизофренію призначено аміназин для купіювання психічного стану. Вкажіть механізм цієї дії.

А Блокада D2 дофамінових рецепторів

В Блокада D1 дофамінових рецепторів

С Блокада D3 дофамінових рецепторів

D Блокада D4 дофамінових рецепторів

Е Блокада D5 дофамінових рецепторів

Який нейролептик необхідно призначити хворому з алкогольним психозом, який супроводжується вираженим психомоторним збудженням.

А Аміназин

В Натрію бромід

С Резерпін

D Тріоксазин

Е Дифенін

Пацієнтові з інфарктом міокарду для зменшення больового синдрому було призначено засіб, який потенціює дію фентанілу. Який з перерахованих нейролептіков найбільш ефективний для нейролептанальгезії?

А Дроперидол

В Резерпін

С Етаперазін

D Трифтазин

Е Сульпірид

Для купірування гострого психозу хворому був призначений психотропний препарат швидкої та короткої дії. Який це препарат?

  1. Дроперидол

  2. Корвалол

  3. Пірацетам

  4. Амітриптилін

  5. Кофеїн бензоат натрію

Для проведення нейролепаналгезії лікар ввів нейролептичний препарат, похідне бутирофенону. Вкажіть цей препарат:

  1. Дроперидол

  2. Аміназин

  3. Клозапін

  4. Тіоридазин

  5. Сульпірид

Згідно класифікації нейролептиків виберіть групу похідних, до яких відноситься дроперидол:

  1. Бутерофенона

  2. Індолу

  3. Тиоксантена

  4. Фенотіазину

  5. Бензатидов