Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmkaologiya_Testi_Baza_2017-506576528.doc
Скачиваний:
1065
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Ноотропні

У дитини 9 років спостерігається затруднення навчання, зниження інтелектуального розвитку. Призначення якої групи психотропних засобів є виправданим в даному випадку?

A. *Ноотропів

B. Антидепресантів

C. Транквілізаторів

D. Нейролептиків

E. Адаптогенів

Хворий похилого віку скаржиться на головний біль, запаморочення, швидку втому, погіршення пам’яті. В анамнезі черепно-мозкова травма. Яку групу препаратів необхідно

A. * Ноотропні засоби

B. Снодійні

C. Нейролептики

D. Анальгетики

E. Транквілізатори

При органічних пошкодженнях головного мозку пам’ять може покращити:

A. *Пірацетам

B. Нітразепам

C. Мезапам

D. Діазепам

E. Кофеїн

У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання слабке, пульс нитковидний, рефлекси відсутні. Який шлях уведення пірацетама найбільш доцільний у даному випадку?

A. * Внутрішньовенний

B. Ректальний

C. Підшкірний

D. Пероральний

E. Інгаляційний

Після перенесеної черепно-мозкової травми у хворого виникли розлади уваги, пам’яті, мови. Який лікарський засіб бажано призначити у даному випадку?

A. * Амінолон

B. Галоперидол

C. Седуксен

D. Кордіамін

E. Ніаламід

До неврологічного відділення надійшов хворий зі скаргами на погіршення пам’яті та розумової працездатності після перенесеної травми голови. Запропонуйте лікарський засіб для покращення метаболізму головного мозку

A. * Пірацетам (ноотропіл)

B. Меридил

C. Сиднокарб

D. Кофеїн

E. Аналгін

Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення функції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворої значно покращився. Який механізм дії даного препарату?

A. * Покращення метаболізму в ЦНС

B. Блокада дофамін-гідроксилази

C. Блокада холінацетилази

D. Блокада катехол-о-метилтрансферази

E. Блокада моноамінооксидази

В неврологічне відділення доставлений хворий зі скаргами на утруднення мови, оніміння правої руки, головний біль. Поставлено діагноз ішемічний інсульт. Який ноотропний засіб цьому хворому слід ввести внутрішньовенно?

A.* Пірацетам

B. Но-шпу

C. Фенамін

D. Аміналон

E.Кофеин

На прийомі у лікаря хворий скаржиться на швидку втому, слабкість, сонливість. Об’єктивне обстеження показало: АТ 90/55 мм.рт.ст. Решта показників в межах норми. Що доцільно призначити?

A. Стрихніну нітрат

B. Настоянку валеріани

C. *Настойку женьшеню

D. Циклодол

E. Анальгін

Антидепресанти

Хворого похилого віку з депресивним розладом лікували психофармакологичним засобом, який протягом місяця послабив прояви депресії, але викликав хронічний запор, порушення зору, затримку сечовипускання. Яке це засіб?

A.* Іміпрамін

B. Ніаламід

C. Флуоксетин

D. Міансерин

E. Циталопра

У медичній практиці часто використовують кілька лікарських засобів в комбінованій терапії. Вказати, терапія якою групою засобів вимагає обов’язкової монотерапії?

A *Антидепресанти

B Аналептики

C Антибіотики

D Антисептики

E Анальгетики

У пацієнта 72 років виявлена ендогенна депресія. З анамнезу відомо, що він хворіє також на глаукому. Щоб обрати антидепресант психіатр взяв до уваги, що трициклічні препарати протипоказані в цьому випадку. Яка дія препарату визначає це протипоказання?

A *Периферична антимускаринова дія

B Антигістамінна дія

C Центральна антиадренергічна дія

D Антидепресивна дія

E Виражена психоседативна дія

Каретою швидкої допомоги до лікарні доставили хворого, який в стані важкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Діагноз: депресивний психоз. Які фармакологічні засоби необхідно призначити хворому ?

A. *Антидеприсанти

B. Седативні

C. Нейролептики

D. Транквілізатори

E. Солі літію

Хворому з маніакально-депресивним синдромом в стадії депресії, який скаржився на відчуття тривоги, страху, був призначений антидепресант із супутнім психоседативним ефектом. Який це був препарат?

A. *Амітриптилін

B. Імізин (іміпрамін)

C. Ніаламід

D. Сіднофен

E. Інказан

У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначит для зняття патологічної депресії?

A.* Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Кофеїн-бензоат натрію

D. Пірацетам

E. Трифтазин

До жінки, що намагалась покінчити з життям, був викликаний психіатр, який виявив стан ендогенної депресії. Який препарат найбільш доцільно призначити хворій для проведення курсу лікування?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Етимізол

D. Ноотропіл

E. Кофеїн

Хворому з депресивним синдромом лікар призначив препарат, наголосивши на необхідності виключити з раціону харчові продукти, що містять тирамін (сир, пиво, копченості тощо). Проте через деякий час хворий став порушувати дієту і в нього виникла гіпертензія. Який препарат було призначено хворому ?

A.* Піразидол

B. Амітриптилін

C. Флуоксетин

D. Сиднокарб

E. Імізин

У хворого для усунення депресивного синдрому призначений інгібітор монооксигенази – іпразид. При обстеженні хворого з’ясувалось, що АТ у хворого підвищене – 180/90 мм рт ст. Які харчові продукти слід виключити з раціона?

A. * Тверді сорти сиру, банани, арахіс

B. Кабачки, огірки, томати

C. Пшоно, гречку

D. Молочні каші