Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦIЯ 6.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.09.2018
Размер:
82.43 Кб
Скачать

2. Зміст морального виховання:

Зміст – це визначальний бік цілого, що являє собою єдність усіх складових елементів об’єкта, його якостей, властивостей, внутрішніх процесів, зв’язків, тенденцій („Філософський словник”). Змістом морального виховання є норми суспільної моралі, її правила.

Деякі науковці (Ананьєв, Смирнова, Щуркова) вважають, що змістом морального виховання є система ставлень:

  • до батьківщини (патріотизм);

  • до людей (гуманізм);

  • до колективу (колективізм);

  • до праці (працелюбство);

  • до самого себе (самооцінка).

Вчені нарахували 1842 якості особистості, з них 181 - моральні.

Моральні якості містяться у вищезазначеній системі ставлень, тобто в категоріях: патріотизм, гуманізм, колективізм, працелюбство, почуття власної гідності. Тому у дітей треба формувати не безліч розрізнених моральних якостей, а п’ять інтегрованих, основних якостей. Тобто, кожна інтегрована моральна якість включає в себе інші якості.

Вчені і педагоги-практики твердять, що починати виховання моральної особистості треба з почуття власної гідності.

Основні завдання морального виховання школярів – формування моральної свідомості, почуттів і поведінки.

В об’ємі поняття змісту морального виховання школярів стоїть формування національної самосвідомості:

  • виховання любові до рідної землі, свого народу, готовність до праці в ім’я України;

  • засвоєння молоддю своєї етнічної єдності, національних цінностей (мови, території, культури, участь у будівництві національної державності);

  • залучення молоді до практичних справ перебудови нашої державності;

  • формування в учнів почуття гідності і гордості за свою Вітчизну, вірність Україні, як невід’ємної ознаки свідомого громадянина.

  • таким чином, метою морального виховання є формування морально стійкої цілісної особистості. Мету і зміст морального виховання визначають його завдання.

На основі понять і суджень формуються моральні переконання.

Основною зв’язуючою ланкою є почуття. Щоб дитина гарно сприймала моральну інформацію, щоб добре формувались навички і звички моральної поведінки, дитина має сприймати педагогічний вплив на позитивному емоційному фоні – треба збуджувати і викликати у дітей позитивні почуття та емоції. Лише тоді діти будуть добре засвоювати моральні норми.

Емоційні стимули: ігри, проблемно-пошукові ситуації, громадська думка колективу; емоційне мовлення вчителя, емоційно прочитаний вірш, музика.

Є такі методи формування моральної свідомості: лекція, бесіда, дискусія, диспут, розповідь, переконання, приклад. Метод прикладу: слова вчителя або й сам вчитель. В основі методів формування свідомості – слово. Вимоги до слова: правильність, емоційність, яскравість, доступність, чіткість, виразність. обдуманість.

У вихованні дітей треба добиватись, щоб їхня поведінка була адекватною моральній свідомості. Макаренко казав, що між свідомістю і поведінкою часто буває „канавка”. Щоб усунути цю „канавку”, треба її заповнити досвідом моральної поведінки.

Методи формування поведінки: див. II групу і III групу методів, лекція „Методи виховання”.

Є різні види діяльності: навчальна, трудова, ігрова, спортивна, ціннісно орієнтована, суспільно-корисна.

Моральні переконання – це не просто знання про моральні норми, правильне їх розуміння, це те, що і пережите, відчуте, що доведене, чим можна керуватись під час здійснення певних вчинків. Моральні переконання і є найбільш досконалим проявом моральної свідомості школяра, його ставлення до суспільства, людей, діяльності, до самого себе.

Моральні почуття розвиваються, змінюються разом з духовним розвитком особистості. В результаті формування почуттів в системі морального виховання з’являється емоційне ставлення до того, що раніше було байдужим (наприклад, співчуття до чужого горя, співпереживання успіхів товаришів).

Моральна поведінка нашого вихованця і складається із вчинків, які характеризують його ставлення до суспільства, людей, до себе, а також з моральних звичок, які утворюють його стійкий образ поведінки. В системі морального виховання головне полягає у тому, щоб викликати, пробудити моральні вчинки дитини, сформувати його моральні звички.

Створювати умови для прояву моральних дій, спонукати до моральних вчинків, вчити моральній поведінці дітей – все це входить в систему морального виховання.

Моральна поведінка складається з навичок та звичок.

Навички – це стійкі утворення, це рівень свідомості (когнітивний рівень).

Звички – це стійкі утворення, це автоматизовані дії людини, це рівень підсвідомості (емотивний рівень). Найвищий рівень морального виховання – це сформовані моральні звички. Вони формуються через постійне повторення моральних вчинків, дій, тому педагогам треба створювати виховуючи ситуації, в яких діти повторювали б моральні дії.

Таким чином, направленість морального формування особистості визначена трьома послідовними завданнями:

  • накопичення знань (засвоєння, осмислення почуттів), необхідних для формування переконань;

  • перехід знань у переконання;

  • перетворення знань і переконань у конкретну поведінку.

Моральне виховання залежить від віку, індивідуального розвитку, позицій особистості у колективі.

Психологи встановили, що молодший шкільний вік характеризується підвищеною сприйнятливістю до засвоєння моральних вимог і норм. Це дозволяє своєчасно закласти моральний фундамент розвитку особистості. Основою виховання, яка визначає моральний розвиток особистості в молодому віці, є формування гуманістичних відносин і взаємовідносин дітей, опора на почуття, емоційну вразливість.

В підлітковому віці складається відповідний досвід в засвоєнні середовища найближчого оточення, встановлюються контакти з однолітками, зростає потреба у самопізнанні, в утверджені власної особистості. Підліток орієнтується на приклад оточуючих людей, намагається знайти ідеал, обрати засоби самоствердження.

В цьому віці дуже важливо допомогти підлітку знайти правильні моральні орієнтири, повідомити моральні знання основних моральний категорій, спільно визначити шляхи самовиховання.

Розбіжності між бажаним і можливим, ідеальним, посильним і непосильним – характерне протиріччя цього віку, яке необхідно враховувати в процесі морального виховання.

В ранньому юнацькому віці активно формуються світоглядні погляди, які дозволяють юнаку зрозуміти зміст моральних категорій, оцінити моральні норми, зрозуміти їх необхідність.

Характерним для юнака є розвинена самосвідомість, потреба в самовизначенні. Цим пояснюється інтерес до особистості людини, аналітичний підхід до вчинків людей, намагання розібратись в сенсі життя, визначити своє місце у суспільстві. В юності інтенсивно іде пошук ідеалу, авторитету, виробляються власні принципи поведінки і оцінки.

На певному етапі розвитку самосвідомості виникає потреба юнака в самоствердженні. Прагнення до самоствердження супроводжується розвитком активності, самостійності, що нерідко проявляється в юнацькому максималізмі.

Необхідне систематичне озброєння старшокласників науковими основами теорії моралі як на уроках, так і в процесі спеціальної пояснювальної роботи, включення їх до різних видів діяльності і відносин, які передбачають активність і самостійність рішень з високим ступенем відповідальності.

Юнаки і підлітки особливо потребують дружби, взаєморозуміння з оточуючими їх людьми.

Послідовність в моральному вихованні школярів різних вікових груп здійснюється в декількох основних напрямках: у розвитку моральних уявлень, суджень, оцінок; в формуванні досвіду моральних відносин в колективі; в розвитку постійно ускладнюваних форм моральної свідомості і поведінки; у збагаченні моральних почуттів цінним змістом.

Підлітковий та юнацькій вік вважається важким для виховання, хоча ці труднощі можна попередити, якщо вихователь знає школяра, сім’ю, знає характер труднощів.

Моральна поведінка складається з навичок та звичок. Навички – це стійкі утворення, це рівень свідомості (когнітивний рівень). Звички – це стійкі утворення, це автоматизовані дії людини, це рівень підсвідомості (емотивний рівень). Найвищий рівень морального виховання – це сформовані моральні звички. Вони формуються через постійне повторення моральних вчинків, дій, тому педагогам треба створювати виховуючи ситуації, в яких діти повторювали б моральні дії.