Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
258.55 Кб
Скачать

25. Інструментальні програмині засоби для створення експертних систем.

Процес створення ЕС значно змінився за останні роки. Завдяки появі спеціальних інструментальних засобів побудови ЕС значно скоротились терміни та зменшилась трудомісткість їх розробки. Інструментальні засоби, що використовуються при створенні експертних систем, можна розбити на три класи: - мови програмування, орієнтовані на створення експертних систем (Ліпс, Пролог, Smalltalk, FRL, Interlisp та такі загальновживані, як: Сі, Асемблер, Паскаль, Фортран, Бейсик); - середовища програмування (Delphi, Java); - пусті експертні системи (оболонка EXSYS Professional 5.0 for Windows). Нараховуються тисячі розроблених вузькоспеціалізованих експертних систем. Це свідчить про те, що експертні системи складають дуже вагому частину програмних засобів. Розробка ЕС має істотні відмінності від розробки звичайного програмного продукту. Досвід створення ЕС показав, що використання при їх розробці методології, прийнятої в традиційному програмуванні або надмірно затягує процес створення ЕС, або взагалі призводить до негативного результату.   

 При створенні ЕС виникає ряд утруднень. Це насамперед  зв'язано з тим, що замовник не завжди може точно сформулювати свої вимоги до розроблювальної системи. Також можливо винекнення труднощів чисто психологічного порядку: при створенні бази знань системи експерт може перешкоджати передачі своїх знань, побоюючись, що згодом його замінять "машиною". Але ці страхи не обґрунтовані, тому що  ЕС не здатні навчатися, вони не мають “розуму”, інтуїції

Каталог ЕС і інструментальних  програмних засобів для їхньої розробки, опублікований у США в 1987 році, містить більш 1000 систем (зараз їх уже значно більше). У розвинутих закордонних країнах сотні фірм займаються їхньою розробкою і впровадженням. Маються і вітчизняні розробки ЕС.

Проте вже на початкових етапах виявилися серйозні принципові труднощі, що  перешкоджають більш широкому поширенню ЕС і серйозно  сповільнюють і ускладнюють їхню розробку.

Таким чином, з'ясовується, що для розробки ЕС необхідна участь у ній особливого роду фахівців, що володіють зазначеною сукупністю знань і виконуючих функції "посередників" між експертами в предметній області і комп'ютерними (експертними) системами.

    Об'єднання усіх видів програмних продуктів і їх окремих компонентів у єдину ЕС визнано економічно вигідним, тому що застосування ЕС  дозволяє істотно скоротити витрати на підготовку квалівікованного персоналу, подальшу перевірку працездатності і надійності розроблювальних і дослідницьких систем, а також зменшити час проектування і(чи) дослідження.

26. Закон Клейнрока

Согласно идее Клейнрока, информация, передаваемая за неопределенное время через множество промежуточных узлов на большие расстояния, должна разбиваться на отдельные пакеты. Каждый пакет содержит заголовок с необходимыми сведениями о передаваемых данных (для идентификации промежуточными узлами) и доставляется к месту назначения независимо от остальных частей. В конечном пункте пакеты воссоединяются, и проверяется их целостность. (Интересно, что термин «пакет» был введен лишь спустя несколько лет после публикации работы Клейнрока!) Пакетная коммутация, как и предполагал Клейнрок, оказалась более надежной, нежели коммутация каналов: при выходе из строя некоторых узлов информация автоматически передавалась по альтернативному пути.

26. Розділяють два великих класи дисциплін обслуговування - безпріоритетні та прiоритетні:

При безпріоритетному обслуговуванні вибір задачі виконується в деякому заздалегідь встановленому порядку без обліку їх відносної важливості і часу обслуговування. При реалізації пріоритетних дисциплін обслуговування окремим задачам надається право попасти в стан виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]